Grilyje apkepta cukinija, užpilta aliejumicukinijos
česnako skiltelės
čiobreliai
druska
pipirai
baltas vyno actas (1 a.š. kiekvienam 200 ml stiklainiui)
rafinuotas aliejus (naudoju saulėgrąžų, gali būti rapsų)
alyvuogių aliejus (extra virgin)
Nuplautas ir plonai supjaustytas jaunas cukinijas su odele (nesvarbu ar išilgai ar skersai, kam kaip patinka, aš tarkuoju plonom juostelėm išilgai) aptepti aliejumi, kad nepriliptų prie grotelių ir apkepti grilyje/šašlykinėje iš abiejų pusių (tą darau visada per kažkokį pasisedėjimą- kelių minučių darbas, atskirai cukinijoms nekaitinu griliaus). Atskirai, keptuvėje, nedideliame kiekyje aliejaus, apkepti plonai supjaustytas česnako skilteles (kiekis priklauso ar mėgstate česnaką, aš dedu daug). Į švarius, sterilizuotus stiklainius sudedame vieną sluoksnį cukinijų, pabarstome druska ir pipirais, apkeptomis česnako plokštelėmis bei čiobreliu (gali būti ir žiedai, svarbu, kad nebūtų kietų kotelių), vėl cukinijų sluoksnis, vėl prieskoniai ir taip iki tol, kol užsipildo stiklainis. Abudu aliejus tarpusavyje sumaišyti lygiomis dalimis (aš tą darau butelyje nuo saulėgrąžų aliejaus, dapilu likusią pusę alyvuogių). Į kiekvieną cukinijomis užpildytą stiklainį įpilti po arbatinį šaukštelį balto vyno acto, ant viršaus pilti aliejų mišinį, kad apsemtų paskutines cukinijos juosteles. Pasterizuoti 15 min 180 C orkaitėje.
Galima ragauti po gerų 2 mėnesių.
Idealus panaudojimas- bruschetta.
Modifikacijos- kas nemėgsta tyro alyvuogių aliejaus skonio, galima jį pakeisti light versija. Gaminau dar papildomai įdedant sluoksnius džiovintų pomidorų. Taip pat gaminau papildomai įdedant levandų žiedų bei pankolio sėklų (jau be pomidorų, vien cukinijos). Viduržemio jūros regiono skonio megėjoms siūlau pabandyti.
Skanaus