Sveikos, mergytės. Kaip gyvuojate? Kokiomis nuotaikomis gyvenate?
Aš dažniau čia būnu skaitytoja, nei rašytoja :-) Na bet šiek tiek pasidalinsiu sava šių metų patirtimi. Jau yra praėję 6 mėn. kai gydausi. Per šiuos 6 mėn. daug ko būta: daug juoko, daug ašarų, daug nerimo ir vilties, daug džiaugsmo ir nemažai nusivylimų, daug patarimų, naujų žmonių, susitikimų, filmų, knygų, poilsio, palaikymo ir svarbiausia daug tikėjimo. Tikėjimas - mano varikis. Pusmečio patirtis tikriausiai neįkainojama, nors tokios patirties net pačiam didžiausiam priešui, net pačiam blogiausiam planetos žmogui nelinkėčiau.
Per pusmetį laiko esu gavusi 12 chemijos ciklų folfirinoxu, oxalyplatina ir irinotecanumu, iš jų 9 ciklai buvo su Avastinu. Dabar laukia paskutinis 13 ciklas chemijos+Avastino. Avastinas buvo nutrauktas dėl operacijos, o po operacijos kol reabilitavausi išvis be jokių vaistų prabuvau. Kai baigs pastukinį ciklą, toliau bus palaikomasis gydymas Avastinu. Nebereikės gultis kas 2 sav. į Santaras 3 dienom, o tik kas 3 sav. nuvykti į dienos stacionarą ir susilašint Avastiną bei gerti namie vaistus, bet pamiršau vaistų pavadinimą. Kai paklausiau kiek laiko tai reikės leistis, nuskambėjo žiaurokai "iki kol ims progresuoti". Ech jokio atsipalaidavimo. Nors aš tikiu, kad man pavyks tą zarazą atitolinti ilga. :-) Paraleliai per visą šį gydymo laikotarpį lankiausi pas fitoterapeutę ir gėriau vaistažoles. Onkologai tuo labai nesidžiaugė, bet paskui aš jiems ir nepasakojau. Gėriau įvairius mišinius. Ar padėjo? Aš tikiu, kad taip. Nes nestabdė chemijos poveikio, o ir sutvarkė kitus rodiklius, tokius kaip ALT ir AST. Kraujas pas mane per 2 sav. pertrauką atsistato ir viskas normos ribose. Dabar esu po žarnyno operacijos ir reabilitacijos sanatorijoje. Pašalino pagrindinį naviką ir kairę kiaušidę, nes ten buvo mts. Turiu dar šių dalykėlių kepenyse, bet paskutinis echo ir markerių rezultatai džiugina. Kai kurių stebimų darinių nebesimato, o CA19.9 jau normoj, CEA => 7 beveik normoj. O pradžioje buvo tūkstančiai.
Šalutinių aišku nepavyko išvengti. Ryškiausiai man pasireškė neuralgija. Dabar suprantu ką reiškia vaikščiot kaip guminėm kojom ar būti šiaip nezgrebaila ir mėtyt daiktus iš rankų :-) Pradėjau vartoti vaistus, kad neprogresuotų daugiau, bet tikiuosi laikas tai sutvarkys. Dar šnd eisiu pas kinezistus, kad bendrai apžiūrėtų fizinę būklę, po operacijos toliau stiprintų dubenį, gerintų peristaltiką na ir, kad mano nutirpusias galūnes pamasažuotų. Sanatorijoj limfodrenažas pėdoms man labai padėjo. Kas turėjot šią bėdą kaip dar sprendėte? Gal pas ergoterapeutus lankėtės?
Kitas etapas tikriausiai dar bus nedarbingumo lygio nustatymas. Kai grįšiu į darbą neplanuoju mažintis darbo valandų skaičių, bet galvoju pasinaudoti NPD lengvata ir ilgesnėmis atostogomis. Tik man klausimas iškilo dėl išmokų. Tarkim kai susergi, imi biuletenį ir ką Sodra išmoka? Biuletenį ar nedarbingumo lygio išmoką? Ar moka abu?