Įkraunama...
Įkraunama...

Braškės

QUOTE(saulyte2 @ 2016 06 20, 15:15)
Sveiki, kas gali būtį braškėm, skilinėja oda arčiau koto?

Atkeliu dar ir šitą klausimą, nes ir skilinėja dar tos susisukusios uogos pas mane verysad.gif

QUOTE(sena pažįstama @ 2016 07 18, 18:36)
Tu paklausk Iš Kaimo 4u.gif Ji pas mus augalų daktaras. Nusiųsk jai nuotraukas, gal ten net ne žalsvažiedė, gal pakaks tik po derėjimo nupurkšti kuom nors. drinks_cheers.gif Maniškėm viskas gerai, tik buvo amarai įsisukę doh.gif

Tikiuosi, kad klausimas bus aktualus ne tik man ir atsakymas pasitarnaus ateity ne vienai braškių augintojai 4u.gif
perskaičiau šiandien kokias 5 temas - neradau atsakymo man rūpimu klausimu 4u.gif Gal niekas nesusidūrė dar su tokia bėda, o gal ne tas temas pasirinkau, jei buvo kalbėta ax.gif
Foto neturėjau šiand su kuo padaryt, bet ryt jau turėtų pavykt 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(žollia @ 2016 07 18, 19:09)
Atkeliu dar ir šitą klausimą, nes ir skilinėja dar tos susisukusios uogos pas mane  verysad.gif
Tikiuosi, kad  klausimas  bus aktualus ne tik man ir atsakymas pasitarnaus ateity  ne vienai braškių augintojai 4u.gif 
perskaičiau šiandien kokias 5 temas - neradau atsakymo man rūpimu klausimu 4u.gif  Gal niekas nesusidūrė dar su tokia bėda, o gal ne tas temas pasirinkau, jei buvo  kalbėta  ax.gif
Foto neturėjau šiand su kuo padaryt, bet ryt jau turėtų pavykt  4u.gif

Uogos trūkinėja nuo drėgmės ar azoto pertekliaus.
Ir vis tik geriausiai atsakys tik ji 4u.gif O paskui jau galėsi atkelti atsakymą čia ir patarimą, ką daryti drinks_cheers.gif Nes jei nėra tokios informacijos, vargu, ar kuri susidūrė su tuo. g.gif
Atsakyti
O sakykit, frigo daigu buna ir rudeniniam sodinimui, ar tik pavasariniam?
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2016 07 18, 18:36)
Nereikia 4u.gif Tai normalūs daigai, tiesiog buvo laikomi šaltai. Panašiai, kaip kad mes šaldome daržoves žiemai: sušaldėm, atšildėm, sunaudojom, o jei nesunaudojom, juk pakartotinai nebešaldom mirksiukas.gif

Ir kiek metų būna derlius pasodinus tokius daigus? ax.gif
Atsakyti
Iš Kaimo, gal gali pakonsultuot dėl braškių?
Šiemet sodinau frigo daigus Panon , vėliau dar kelių veislių frigo daigus , bet derlius tragiškas, visos uogos deformuotos. Panon žydėjo primezgė daug, bet visos tokio baisios, lapai lyg neserga. vėliau sodintieji frigo kitų veislių žydėjo po kelis žiedelius, kereliai silpni, uogų kaip ir nėr... Šalnų nebebuvo, kai žydėjo. Jau ir mano senosios vėlyvos braškės užsikrėtė, nors žydėjo ir mezgė daug. Bet uogos tai irgi baisios, derliaus praktiškai nėra. sad.gif Ką daryt? kokia liga čia jas užpuolė? Ar įmanoma išgydyt? Ar galima imt vaikus sodinimui?

PANON
user posted image

Kitos frigo ( kol kas veislė nežinoma)
user posted image

senos 3-jų metų vėlyvos braškės
user posted image

Uogos
user posted image
Atsakyti
aš galvoju čia gal nuo sausros? g.gif
Atsakyti
Dėl sausros jos būtų smulkios, bet ne tokios deformuotos, aš manau 4u.gif
Gal kam pravers atsakymas, įkeliu ir čia 4u.gif
QUOTE(Iš Kaimo @ 2016 07 21, 20:40)
Pasitariau su protingomis knygomis ir pagalvojau, kad gali būti braškių žalsvažiedė. Virusinė liga. Tuo labiau, kad jau ir senosios apsikrėtė.
Sodintis nuo sergančių krūmų jokiu būdų negalima. Tik nuo sveikų, ir kiek toliau sodinti naują braškyna.
Su daigais dar visokios zarazos galima įsivežti. Tuo labiau, kad ne visi ūkiai tiriasi dėl virusų. O ir tyrimo kaina  doh.gif

Atsakyti
Sveikos,

Mano braskes jau visai suseno ir noriu atsodinti nauju, bet tuo paciu noriu, kad jau kitais metais butu uogyciu vaikui. Uogieniu ir t.t. neverdu. Taigi klausimas: ar jas reik babdyt pirk ir sodint dabar ar galiu laukt pavasario? Man pavasaris labiau patiktu, bet bijau kad tada nebus nei vienos uogeles.
Atsakyti
Žiūriu daug šiemet susirūpinusių dėl braškių derliaus ir pan. Taip, šie metai nebuvo tinkami braškėms... Derlius nebuvo toks, kokio tikėtąsi... ir kaltas ne tik oras

QUOTE(Venta9 @ 2016 07 01, 19:18)
Pagal uogu forma atitinka-Sonatos pailgos o Rumba apvalainos ir jokiu pailgu.

Sonata lengviausia atskirt iš visų kitų braškių... jos lapeliai susideda iš penkių lapiukų, kai visų kitų braškių tik iš 3. Aišku ir Sonatoj vienas kitas gali būti ne penkialapis, bet pagrindas penki lapiukai wink.gif galit pasitikrint jau ir kai nebėra uogų wink.gif
QUOTE(pagyvenus @ 2016 07 01, 20:17)
Ačiū už veislių aprašymus  4u.gif
Man truks pliš reikia braškes atsodinti. Tai pradedu rinktis, kokių norėčiau. Bet irgi įtariu, kad kai ateis laikas teks pirkti ką gausiu ir dar melstis, kad stiprios ir sveikos būtų  doh.gif

Mes jau pradedame daigų prekybą vazonėliais. Siunčiame per LPexpress paštomatą, bei galite atvažiuoti pas mus į Biržų raj. tiesiai į ūkį... Rašykit až, kartais būna kad kur važiuojam, galim jei daugiau žmonių atsiranda ir atvežti. Kaip kažkas rašė- kuo anksčiau pasodinsit, tuo iki ramybės periodo užaugs tvirtesni kerai, kas reiškia didesnį derlių kitiems metams wink.gif
QUOTE(Venta9 @ 2016 07 13, 19:51)
Zinoma, pasodinus ku anksciau ir derlius bus kitamet didesnis, bet kur tu daigu gausi anksti. Dabar tik pradeda braskes augint tuos daugus, rugpjucio pradzioje galima jau sodint. Is visu braskiu kokias kada auginau, labiausiai man patiko Dukat ir skanios, ir tvirtos, ir mazai arba visai neserga. o Is nauju, kur siemet turiu  tai Rumba (jeigu tai yra sios), taippat dideles ,skanios ir tvirtos ir kol kas nesirgo. Dar patinka Marmolada.

Mes turime nemažai veislių: Honeoye, Rumba, Ines, Deluxe, Clery, Konia, Elsanta, vėliau gal dar kokių turėsime, bet pradžiai šių jau bus galima įsigyti. Aprašymai mūsų tinklapyje. Info per až wink.gif

QUOTE(žollia @ 2016 07 18, 15:24)
Sveikos, braškių mylėtojos.  4u.gif 
Ieškojau info, kuo susirgo mano braškės. Net šių metų frigo daigai  pilni  mažų kietų , deformuotų uogų.  Įtariu, kad virusine braškių žalsvažiedės liga. Ar yra kokių nors priemonių  gydymui?    Ar lieka tik rauti viską  ir naikinti. Net senųjų braškių keli kerai  serga sad.gif    Ar galima imti ūsus  iš jų naujam sodinimui?

Čia rasite duag medžiagos vienoje vietoje apie braškių ligas ir kt.
Maistinių medžiagų trūkumo ir pertekliaus požymiai

QUOTE(tute28 @ 2016 07 18, 22:04)
O sakykit, frigo daigu buna ir rudeniniam sodinimui, ar tik pavasariniam?

Tik pavasarį wink.gif

QUOTE(žollia @ 2016 07 21, 19:27)
Iš Kaimo, gal gali  pakonsultuot dėl braškių?
Šiemet sodinau  frigo daigus Panon , vėliau dar kelių veislių frigo daigus , bet  derlius tragiškas, visos uogos deformuotos.  Panon žydėjo primezgė daug, bet visos tokio  baisios, lapai lyg neserga. vėliau sodintieji frigo kitų veislių  žydėjo  po kelis žiedelius, kereliai silpni,  uogų kaip ir nėr... Šalnų nebebuvo, kai žydėjo.  Jau ir mano senosios  vėlyvos braškės užsikrėtė, nors žydėjo ir mezgė daug.  Bet uogos tai  irgi baisios, derliaus praktiškai nėra.  sad.gif  Ką daryt? kokia liga čia jas užpuolė?  Ar  įmanoma išgydyt? Ar galima imt vaikus  sodinimui?

PANON 
user posted image

pagal šią foto akivaizdžiai matau, kad jūsų braškytes puola kenkėjai tripsai... vyras iš seminaro parsivežė chemikalo pavadinimą: Biscaya.. .dar nesidomėjau, ar jo įmanoma gaut smile.gif bet purkšti reikia kai nėra uogų ir kelis kartus, nes te tripsai po purškimo praėjus 5 dienoms vėl atgyja... na nauja generacija vėl atgimsta doh.gif šiemet jiems daugintis buvo labai palankios oro sąlygos... deja, bet ir mūsų neaplenkė sad.gif

Derlių labai įtakojo dar ir didžiulis karštis ir kaip suprantu net laistomos braškės ne visos davė pakankamai derliaus. O baisiausia,... kad visas derlius, kelių veislių braškių noko vienu metu ir niekas nespėjo nei išskint, nei kažką iš jo padaryt... Pas mus per Joninių savaitę gal 50 proc uogų liko vagose... pūti sad.gif Vienu metu noko gal 9 veislės (vienų derlius baiginėjosi, o kitos prasidėjo).
Atsakyti
ligita33, ačiū už komentarą 4u.gif Bet braškyne nesimatė jokių kenkėjų g.gif O kur žiemoja tripsai? Augalų liekanose, ar dirvožemyje?
Dalį senų braškių jau išroviau. Šių metų frigo kažkaip gailiu raut, lapai atrodo žali, tik kad nebuvo derliaus. Darysiu tiriamuosius bandymus su jomis biggrin.gif . Jei tai žalsvažiedė, tai ir kitais metais ji pasireikš, nes nuo viruso vaistų nėr ax.gif . O jei tai kenkėjų darbas, tai apdorojus insekticidais, turėtų reikalai pagerėt ? 4u.gif Aš taip mąstau. Gal dabar iš rudens kažkaip galima apdorot kerelius nuo kenkėjų? Ar tik žydint efektyvu? šitos braškės yra atskirai nuo kitų mano augalų, tai eksperimentuosiu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(žollia @ 2016 07 25, 10:12)
ligita33, ačiū už komentarą  4u.gif  Bet  braškyne nesimatė jokių  kenkėjų  g.gif  O kur žiemoja tripsai? Augalų liekanose, ar dirvožemyje?
Dalį senų braškių jau išroviau. Šių metų frigo kažkaip gailiu raut, lapai atrodo žali, tik kad nebuvo derliaus.  Darysiu  tiriamuosius bandymus su jomis  biggrin.gif .  Jei tai žalsvažiedė, tai ir kitais metais ji pasireikš, nes nuo viruso vaistų nėr  ax.gif . O jei tai kenkėjų darbas, tai  apdorojus  insekticidais, turėtų reikalai pagerėt ? 4u.gif  Aš taip mąstau. Gal  dabar iš rudens kažkaip galima apdorot kerelius nuo kenkėjų? Ar tik žydint efektyvu? šitos braškės yra atskirai nuo kitų mano augalų, tai  eksperimentuosiu  smile.gif

Tripsų kaip ir erkių - plika akimi nepamatysi.. matosi tik padaryta žala sad.gif
dabar galite purkšti. Efektyviausia yra purkšti po lapų nupjovimo, kai atželia nauji lapeliai. Tada galima nupurkšti ir nuo ligų profilaktiškai ir nuo kenkėjų.
Pavasarį lygiai tas pats - išlindus pirmiesiems lapeliams iš po žiemos, reikia purkšti nuo erkių, labai efektyvu, nes jos žiemoja širdutėje, o kai purški esant lapeliams, tai purškimas kai kurių vietų nepasiekia ir taip jei lieka nors kiek gyvų, dauginasi akimirksniu, jei oro sąlygos tam tinkamos.
Apie tripsus mačiau internete daug info galima rast, aš dar nesigilinau... kažkaip šiemet pirmą kartą taip smarkiai puolė jie.. .na, bet tokio trumpo ir ankstyvo braškių sezono jau irgi senai nebuvo...
manau tikrai galite nenaikinti jaunų braškių kerelių... pašalinkite lapus, o pradėjus dygti naujiems apdorokite chemikalais. naudojama chemija nepersiduoda į uogas, jei naudoji pagal instrukcijas, išlaikai karencinius laikotarpius ir pan.
Svarbu, kad iki žiemos kereliai vėl spėtų užaugti, nes kitų metų derlius priklauso nuo iki rudens užaugusio kerelio (t.y. tos širdutės.. .kuo storesnė, tuo daugiau žiedkočių užaugins)... na čia taip viską surašiau liaudiškai wink.gif
Atsakyti
ligita33, jūsų patarimai labai naudingi. Ačiū, kad dalinatės 4u.gif
Atsakyti