Įkraunama...
Įkraunama...

Palanga tik turtingiesiems, biedniokams- Turkija

QUOTE(elizieja @ 2017 01 24, 09:56)
va radau, šis žodis  DURUMUSUNUZ  4u.gif
Kažkas sakė, kad galima lyrų iš bankomato nusiimti, ar nelabai geras variantas?  unsure.gif
Dar norėjau paklausti, kas per programėlė, kitoj jūsų temoj skaičiau, kad vis įsijungdavote?  4u.gif

as sakiau smile.gif per tiek metu ir tiek kartu keliavimo po turkija, mums pasiteisino tik sitas variantas. pries keleta metu, kai dar buvo litas, temoje skaiciavome ivairius variantus. todel sakau, kad galit nekvarsinti sau galvos.

maps me programele. manau smile.gif turkijoje keliauju tik su ja. patogu. objektai suzymeti, tai tik atsizymi, kas tave domina.
Atsakyti
QUOTE(Cobre @ 2017 01 24, 18:27)
as sakiau smile.gif per tiek metu ir tiek kartu keliavimo po turkija, mums pasiteisino tik sitas variantas.  pries keleta metu, kai dar buvo litas, temoje skaiciavome ivairius variantus. todel sakau, kad galit nekvarsinti sau galvos.

maps me programele. manau smile.gif  turkijoje keliauju tik su ja. patogu. objektai suzymeti, tai tik atsizymi, kas tave domina.

O ta programėlė veikia be interneto?
Atsakyti
QUOTE(Cobre @ 2017 01 24, 18:27)

maps me programele. manau smile.gif  turkijoje keliauju tik su ja. patogu. objektai suzymeti, tai tik atsizymi, kas tave domina.

Taip, Maps me programėlė.

DURUMUSUNUZ- sustoti. Liutfen durmusunuz- prašau sustoti. Man važiuojant dolmušu labai vertinga frazė buvo. Na arba įlipant pasakai iki kur važiuoji, ir ypač jei ten nelabai turistų važiuoja tai gali ir miegoti drąsiai, bus pasirūpinta, laiku pažadinta bigsmile.gif tikrai nepravažiuosi, o išlipant dar ir kur eiti parodyta mirksiukas.gif

Dar neteko nusiimti nuo kortelės, smulkioms išlaidoms vis užtekdavo grynųjų, o parduotuvėse kortele atsiskaitydavau.
Papildyta:
QUOTE(elizieja @ 2017 01 24, 18:47)
O ta programėlė veikia be interneto?

Be interneto, tik pirma namuose vietovės žemėlapį atsisiųski. Kaip nepamenu, bet tikrai nesunku, beiškodama, bežaisdama ir nemokėdama atsisiunčiau. Por vakarų namuose su programėle pažaidžiau, susižiūrėjau, susižymėjau kur noriu.
Atsakyti
QUOTE(Jerda @ 2017 01 24, 19:01)
Taip, Maps me programėlė.

DURUMUSUNUZ- sustoti. Liutfen  durmusunuz- prašau sustoti. Man važiuojant dolmušu labai vertinga frazė buvo. Na arba įlipant pasakai iki kur važiuoji, ir ypač jei ten nelabai turistų važiuoja tai gali ir miegoti drąsiai, bus pasirūpinta, laiku pažadinta bigsmile.gif  tikrai nepravažiuosi, o išlipant dar ir kur eiti parodyta  mirksiukas.gif

Dar neteko nusiimti nuo kortelės, smulkioms išlaidoms vis užtekdavo grynųjų, o parduotuvėse kortele atsiskaitydavau.
Papildyta:
Be interneto, tik pirma namuose vietovės žemėlapį atsisiųski. Kaip nepamenu, bet tikrai nesunku, beiškodama, bežaisdama ir nemokėdama atsisiunčiau. Por vakarų namuose su programėle pažaidžiau, susižiūrėjau, susižymėjau kur noriu.

O gal dar kokiu pagrindinių žodžių parašykite, pasimokinsime smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Jerda @ 2017 01 24, 20:01)
DURUMUSUNUZ- sustoti. Liutfen  durmusunuz- prašau sustoti. Man važiuojant dolmušu labai vertinga frazė buvo. Na arba įlipant pasakai iki kur važiuoji, ir ypač jei ten nelabai turistų važiuoja tai gali ir miegoti drąsiai, bus pasirūpinta, laiku pažadinta bigsmile.gif  tikrai nepravažiuosi, o išlipant dar ir kur eiti parodyta  mirksiukas.gif

Truputi pataisysiu - durumusunuz tokio zodzio nera (sustoti- dur), dur musunuz -sustokite, na ir kaip teisingai raset lütfen dur musunuz -prasau sustokite.
Siaip jei be mandagumo formu turistiskai dur burda lütfen vairuotojas tikrai supras biggrin.gif
O jei jau visai kaip turkai tuomet musait bi yerde lütfen 4u.gif

Grazi kalba wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo -Jzh-: 24 sausio 2017 - 19:15
QUOTE(-Jzh- @ 2017 01 24, 19:14)
Truputi pataisysiu - durumusunuz tokio zodzio nera (sustoti- dur), dur musunuz -sustokite, na ir kaip teisingai raset lütfen dur musunuz -prasau sustokite.
Siaip jei be mandagumo formu turistiskai dur burda lütfen vairuotojas tikrai supras  biggrin.gif
O jei jau visai kaip turkai tuomet musait bi yerde lütfen  4u.gif

Grazi kalba  wub.gif

Sunki zaraza toji kalba. Žiūriu turkiškus serialus originalo kalba, tai be subtitrų nekaiką suprantu. Na kai šampano butelį begeriant žiūrėjome man nė nematytą serialą, kažkaip viskas daug paprasčiau atrodė mastau.gif , ir supratau beveik viską, nors kažkur nuo 39 serijos vidurio pradėjau žiūrėti bigsmile.gif 4u.gif
Pirmieji mano įsiminti žodžiai. Naudos gal ir nelabai, bet užtad įsiminti lengva bigsmile.gif biggrin.gif
xui- charakteris, temperametras
bardak- stiklinė
Tabak- lėkštė
Jok- ne, nėra
kulak-ausis
para -pinigai para jok- nėra pinigų
Čaj- arbata
limon- citrina
baba- tėtis
durak- stotelė

Jzh daugiau, teisingiau ir normalesnių žodžių moka. Dar žinau pora nelabai tinkamų damai žodžių, kažkur buvau daugiau tokių frazių išsisaugojusi, bet nerandu kur. Gal ir gerai kad neišmokau, o tai dar panaudoti noras užeitų ax.gif mirksiukas.gif
Atsakyti
Kartais įvykio prasmę supranti tik po kurio laiko. Taip ir man šįsyk atsitiko, vos ne po metų  :D 
 Paskutinis vakaras viešbutyje. Su lietuviais ir rusakalbiais taip susibendrauta kad atrodėme lyg viena didelė amžinai besilinksminanti šeima. O toje šeimoje buvo viena porelė: santūrus ramus vyriokas ir oi kaip siausta jo žmonelė. Kiek susitikdavau jie vis būdavo atostogiškai atsipalaidavę, o tą vakarą ypač. Atsisveikinėjame,aš kitą dieną išskrendu, prisimename smagius nuotykius. Visą tą mūsų bendravimą stebėjo keliolika viešbučio svečių-turkų ir visi vyrai, anei vienos moterytės nebuvo. Bet elgėsi jie tvarkingai; akimis valgė, bet šiaip nesikabinėjo, nepuolė kalbinti, o nors mažiausio parodyto noro bendravimui iš moteriškos pusės laukė. Kiek jiems metų aš nė nepasakysiu, tie pietiečiai man ar 16 ar 36 visi papanašiai kartais atrodo  :mastau: 
 Staiga mano naujoji draugė ir sako- Pasibučiuojam atsisveikinimui, galima? O atsisakyti kaip ir nėra kaip, -Galima. Na apsikabiname ir tvirtai lietuviškai pasibučiuojame. Na o kaip lietuviai bučiuojais-tiesiai į lūpas. Vos tik spėjome apsikabinti jau šurmulys už mūsų nugarų kilio, o kai bučiavomies tai visas triukšmo uraganas turkų pusėje suūžė. Mes dar pajuokavome, ką jie čia dar pratęsimo laukia :love:
Prieš pora savaičių skaitau Smurkos blogo temą-
"Situacijos, kai būsite nesuprasti"

"...Į lūpas Turkijoje nesibučiuoja nei giminaičiai, nei bičiuliai, o tik taip pat vienas kitam neabejingi žmonės. Ne vienas iš jūsų tikriausiai prisimenate mūsų spaudoje aprašytą istoriją, kai lietuvaitė, išvykusi į Turkiją pasimokyti pagal studentų mainų programą, ten sutiko savo seniai nematytą bičiulę lenkę. Ir jos susitikusios pakštelėjo viena kitai į lūpas. Kažkas nufotografavo ir vietinei spaudai pridavė. Ten jos buvo aprašytos, kaip neigiamą įtaką Turkijos jaunimui darančios atvykėlės lesbietės, turėjo daug bėdų po to mergaitės.
Tačiau į skruostus ten bučiuojasi visi, tad ir vyrai, susiradę Turkijoje bendramokslių ar verslo partnerių, neturėtų atšokti kaip nuplikyti, kai pamato prie skruosto besiartinančią turko galvą " ( čia citata iš Smurkos blogo, nuorodos įmesti neleidžia)
 Visa tai beskaitant man atmintyje dar vienas vaizdas iškyla.
Savo viešbučio vestibiulyje susitariau susitikti su drauge(ji Turkijoje beveik gyvena ir domisi, žino jos istoriją, papročius, tradicijas) Susitinkame, o toji lapė-snapė ir sako: Esame Turkijoje tai gal ir sveikinamies turkiškai. Na gerai, turkiškai tai turkiškai, apsikabiname ir į vieną ir į kitą žandą pakštelime. O kaip Turkijoje gali suprasti lietuvišką pasisveikinimą nė žodeliu neužsimena. Nieko nieko, kai kitą kart kai susitiksim sveikinsimies lietuviškai, dar ir vietą susitikimui paderinsiu kad koks atsiradęs įkyrus "gerbėjas" matytų, :lol:  nes kartais tokių įkyrių nuobodų neatstojančių pasitaiko  :oh:

Atsakyti
Ha ha, pas mane jau turbut intuityviai tas turkiskas sveikinimasis prigijes i abu zandus, pasamone jaucia, kad nekazkaip baigtusi kitokia forma biggrin.gif
Atsakyti

Ačiū labai už tokį įdomų ir praktiškais patarimais, detalėmis turtingą pasakojimą. Taip pat visiems papildžiusiems!

Perskaičiau su dideliu įdomumu, o taip pat užsisaugojau nuorodą, kad prieš išvykdama atostogų į Turkiją dar kart paskaityčiau. 

Atsakyti