Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 38

QUOTE(remiga @ 2016 06 09, 10:00)
O Jūsų minėtame stogo "sumuštinyje" problema ta pati, t.y. gipso trūkinėjime dėl gegnių judėjimo ar dar kažkas?

aš galvoju, jog daugiau dėl faneros, nei dėl gegnių judėjimo.
Fanera buvo sukama tiesiai prie gegnių. Jėgos nepaskaičiuosi, bet priveržti reikia, automatiškai fanera deformuojasi, atsiranda kažkokie įtempimai. gal ir gegnės kažkiek įtakoja.
fanera - 15mm, ne 25 ar storesnė.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2016 06 09, 10:07)
Gal galite patikslinti kurioje vietoje buvo trūkiai? Manau, kad vėjo ir sniego įtaka galima atmesti ir lieka tik susitraukimo drėgmės įtaka bei konstrukcijų įtempimai bei judėjimai. Kiek laiko prastovėjo stogo konstrukciją prie prisukant gipsą prie faneros? Kur buvo laikoma fanera prieš prisukant ant gegnių? Ar ji gavo nors kiek lietaus? Ar gipsas viengubas?  Kokia mediena buvo panaudota gegnėms, koks jos ilgis ir stogo nuolydis?
Manau, jeigu būtumėte palaukęs metus prieš sukant gipsą tai trūkių būtų ženkliai mažiau.  Tik laukimas irgi pinigai.  Ar užteko glaisto išlyginti nelygumams tiesiogiai prisuktam gipsui?
Pas mame dvitėjinės sijos 40cm, 5m ilgio, nuolydis apie 35 laispnius. Murloto nėra. Vietoje faneros iš apačios gegnių naudojau cementinė plokštę. Ant jos gipsas.

Išdirbus technoligiją, manau įmanoma turėti gipsą be trūkių ir nenaudojant metalinių profilių.

gegenės su visa stogo konstrukcija iki faneros užsukimo išstovėjo ~4 metus. pačios buvo džiovintos, kalibruotos (pasitikslinau). Pušis, ilgis ~6m, 200x60 jungtos per dvitejinį profilį, bendras ilgis apie 12m, nuolydis ~20°
fanera buvo laikoma apie 4 dienas patalpoje, prieš tai Lytagros sandėlyje, lietaus negavo tikrai.
gipsas viengubas.
gipsas prisisuko pakankamai lygiai. Klijuotas stiklo audinio tapetas, viskas nusiglaistė normaliai. Pirmi įtrūkimai pasirodė perimetre, nes techniškai negalėjom palikti tarpų. Net nudažyt nespėjom.

dvitejinės sijos ir cementinė plokštė keičia reikalą iš esmės. Gipsą gal dar ir klijavote? kaip suleidote perimetrą su siena? tarp dvitejinių sijų ir cementinės plokštės jokio šiltalo nėra? gal šiltinot stogą ant sijų? Mano atveju PIR plokštė proceso nei kiek nestabilizuoja.
Atsakyti
QUOTE(VilkasPilkas @ 2016 06 09, 09:25)
Klausimas buvo karkasas is faneros vs medis.  Dziovinta, obliuota, kalibruota medi problematiska gauti, ypac kai kiekiai nedideli.
Taip bandau rasti sprendima, atsakomybe pasilieku sau:) Kuo blogai faniera? Viengubas skardinis karkasas lygiai taip pat vaikscios kaip kad medinis karkasas prisuktas ant mediniu gegniu. Knaufo tech medziagoje ant slaito nera dvigubo karkaso, cia jau meistru improvizacija.
Slaitui itempiamos lubos yra nesamone, jei jas gali ranka ar galva pasiekti..
Situ atveju matytsis visos siules smile.gif
Papildyta:
Kokios pas jus gegnes ? Medis ar dvitejos sijos ?

jeigu rinktis tarp dviejų blogybių, rinkčiausi medinius tąšelius. Ir juos tvirtinčiau bent jau per šukas. bet naudojant šukas dėčiau metalinį profilį, o ne tąšelį. Viename lygyje karkasas irgi gali buti dvigubas. Ir dar, Knauf berods turi spec profilius tvirtinimui tiesiai prie gegnių, šlaitiniam stogui su deformaciniais lenkimais, pasidomėkite. Viena akimi kažką mačiau.
kuo blogai fanera jau rašiau. nesikartosiu. Asmeniškai man dzin kaip jūs pasidarysite. labai svarbu asmeniniai įsitikinimai, jeigu galvojate, jog taip bus gerai, tai taip ir bus gerai 4u.gif
Įtempiamos būna ne tik lubos, bet ir sienos. apie šlaitą jau net nekalbu. ir kas atsitiks, jeigu jas pasieksite galva ar ranka? nutrenks žaibas? va jeigu gipsą pasieksite galva, gali ir skaudėti, o jeigu su smūgiu pasistengti, tai gali ir trūkimai atsirasti smile.gif

Papildyta:
QUOTE(VilkasPilkas @ 2016 06 09, 10:34)
Dar keli klausimai longger:
* kokio storio naudojot fanera?
* kokie atstumai tarp stogo atramu (murlotu)?

15mm
4,5m ir ~12m
fanera naudota ties 12m ilgiu eksperimentinėje/patalpoje.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2016 06 09, 10:38)
Kas su tokiu sumuštiniu negerai? Kokia jūsų neigiama patirtis?

Mano name padarytas toks sumuštinis. Ant dvitėjų gegnių tepėme Soudal FixAll klijus ir papildomai tvirtinome medvraščiais su specialiomis metalinės lėkštutėmis. Kai išdžiuvo, tuos mevraščius su lėkštutėmis išsukome, ant GKP privarėme daug poliuretaninių klijų, dėjome GKP lapus prie PIR ir prisukome ilgiais medvarščiais. Specialiai ieškojau ilgų (lyg ir 90 mm ilgio), bet plonų (4,2 mm storio) medvarščių, kad kuo mažiau gadintų dvitėjes gegnės medinį tašą.

Jei gerai pamenu, tai stengiamės dėti GKP taip, kad jis užeitų ant kuo daugiau gegnių. Šiuo atveju vienas GKP lapas eina per visą kambarį. Dirbti nepatogu, bet man atrodo, kad pakankamai stabilu. Be to GKP neprileistas iki pat sienų, t.y. palikta šešėlinė siūlė, kuri leidžia judėti gipsui, jei tik jam reikės.

Toks sumuštinis darytas šlaite. Visur kitur darėme dvigubą karkasą ir vieną GKP sluoksnį: pirmas aukštas ir antras aukštas. Susuktas GKP glaistyti pradėtas po gerų 3-4 mėnesių, todėl manau, kad leista gipsui atsisėsti į savo vietą. Rugjūtį bus metai laiko, kai gipsas taip susuktas, bet jokių įtrūkių nemačiau.

1. dvitėjinės sijos
2. nenaudojot faneros

tai laukiam rezultatų smile.gif
po 1m, po 1,5m ir vėliau 4u.gif
jeigu bus viskas ok, galėsite patentuoti mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(longger @ 2016 06 09, 11:24)
~12m

12m yra labai daug. Čia vien nuo įlinkio uždėjus papildomą gipso svorį galėjo atsirasti įtrūkimai apačioje, t.y. gipso sluoksnyje. Dar viena priežastis yra faneros sujungimai. Geriau būtų dėti du sluoksnius su persidengimais, o dabar uždėjus vieną sluosnį įtempimai koncentruojasi ties siūle, kuri tikriausiai ne visur eina ant gegnės ir ten didėja plyšys. Šachmatiškai sudvigubinus fanerą ir palaukus, kad kažkiek nusistovėtų drėgmė, tiesiai prisuktas gipsas neturėtų trūkti. Fanera gana ženkliai plečiasi į abi puses nuo drėgmės, todėl reikėtų pasimatuoti, kad ar drėgnumas neviršija 8%.

Pas mane nėra papildomo apšiltinimo sluoksnio po gegnėmis. Nesakau, kad ir kitą kartą taip padarius garantuočiau, kad gipsas neskils, bet taip susitaupo daug eurų ir nemažai erdvės.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2016 06 09, 12:09)
12m yra labai daug. Čia vien nuo įlinkio uždėjus papildomą gipso svorį galėjo atsirasti įtrūkimai apačioje, t.y. gipso sluoksnyje. Dar viena priežastis yra faneros sujungimai. Geriau būtų dėti du sluoksnius su persidengimais, o dabar uždėjus vieną sluosnį įtempimai koncentruojasi ties siūle, kuri tikriausiai ne visur eina ant gegnės ir ten didėja plyšys. Šachmatiškai sudvigubinus fanerą ir palaukus, kad kažkiek nusistovėtų drėgmė, tiesiai prisuktas gipsas neturėtų trūkti. Fanera gana ženkliai plečiasi į abi puses nuo drėgmės, todėl reikėtų pasimatuoti, kad ar drėgnumas neviršija 8%.

Pas mane nėra papildomo apšiltinimo sluoksnio po gegnėmis. Nesakau, kad ir kitą kartą taip padarius garantuočiau, kad gipsas neskils, bet taip susitaupo daug eurų ir nemažai erdvės.

12m - čia gal su priegegniais ir tokio ilgio gegnių nebūna, todėl jos jungtos tarpusavyje ir atremtos į dvitejinį metalinį profilį, kuris turi savo statramstį per vidurį ir galai ibetonuoti į laikančią sieną.

aš kažkaip nesuku sau smegenų. Man gaila patalpos aukščio prarasti visokiom konstrukcijom, ypač šlaite, todėl paeksperimentavau su fanera, supratau, jog tai ne sprendimas ir susidėjom įtempiamas lubas.
galvoti reikėjo, kai gegnes rinkomės ir stogą skaičiavom, o ne dabar lotuliukas.gif

cementinė plokštė sutaupo eurus? kiek pamenu ji nėra labai pigi.
tai šiltalas pas jus tik tarp gegnių?
Atsakyti
1. dvitėjinės sijos
2. nenaudojot faneros

tai laukiam rezultatų  smile.gif
po 1m, po 1,5m ir vėliau  4u.gif
jeigu bus viskas ok, galėsite patentuoti  mirksiukas.gif

Nesupratau 1 ir 2 punkto. Čia negerai dėl jūsų eksperimento ar mano sumuštinyje? O GKP klijuotas prie PIR ne mano išradimas. Taip daro gamyklos. Ir tokias plokštes tiesiai suka prie gegnių.

Bet gamyklinis PIR su GKP brangus, bet to nebūtų išėję gerai užsandarinti siūlių. O dabar pirmą sudėjom PIR, užsandarinome aliuminio folija visas siūles ir tada ant viršaus GKP. Man atrodo, kad net šiek tiek geriau nei gamyklinis variantas, nes išeina sandaru ir tvirta.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 09 birželio 2016 - 13:26
Dar vieną filmuką radau kaip palėpę šiltino PIR plokštėmis. Pats įdomumas maždaug nuo 4 minutės. Naudoja tas pačias lėkštutes PIR plokštėms pritvirtinti ir su aliuminio folija praeina visas siūles. Mes būtent taip ir darėme.
Papildyta:
Temperatūra mano name beveik nesikeičia. Pirmame aukšte šiandieną radau 24 laipsnius, antrame aukšte - beveik 26 laipsnius. Name niekas nebuvo maždaug pusantros paros, niekas namo nevėdino, o vakar jau pakankamai šilta lauke buvo. Pravėdinus namą apie 20 minučių temperatūra pirmame aukšte krito iki 22,6 laipsnių, o antrame aukšte maždaug 24,7 laipsnių. Palikau pravirus antro aukšto langus, bet manau, kad temperatūros nepavyks numušti. Gal 1-2 laipsniu namas ir atvės per šią vėsią dieną, bet rytoj ryte, kuomet nakčiai uždarysiu visus langus, tikriausiai bus ta pati temperatūra: pirmame aukšte 24, antrame aukšte 26 laipsniai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 09 birželio 2016 - 14:21
fanera naudota ties 12m ilgiu eksperimentinėje/patalpoje.

Faneros juosteles naudojote ar visa plokstuma dengiate pilnai jos lapais ?
Mano akimis plonoka fanera naudojote.

Atsakyti
QUOTE(VilkasPilkas @ 2016 06 09, 15:05)
Faneros juosteles naudojote ar visa plokstuma dengiate pilnai jos lapais ?
Mano akimis plonoka fanera naudojote.

pilnais lapais. storesnės faneros kainos ir savybių santykis darosi mažiau patrauklus. realiai būtų užtekę ir 12mm.
iš principo ją bandžiau naudoti dėl paviršiaus išlyginimo, mažo aukščio praradimo ir pagrindo gipso prisukimui, o ne dėl kažkokio sutvirtinimo.
Atsakyti
QUOTE(longger @ 2016 06 09, 12:42)
cementinė plokštė sutaupo eurus?

Taip, ji pigesnė už fanerą ir nedegi. Mažiau keičia matmenis lyginant su fanera.
Galima imti su prastenės kokybės paviršiumi ir kaina patrauklesnė pasidaro.

QUOTE(longger @ 2016 06 09, 12:42)
tai šiltalas pas jus tik tarp gegnių?

Taip, 40 cm neoporo tarp genių.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 06 09, 13:20)
Nesupratau 1 ir 2 punkto. Čia negerai dėl jūsų eksperimento ar mano sumuštinyje? O GKP klijuotas prie PIR ne mano išradimas. Taip daro gamyklos. Ir tokias plokštes tiesiai suka prie gegnių.

Bet gamyklinis PIR su GKP brangus, bet to nebūtų išėję gerai užsandarinti siūlių. O dabar pirmą sudėjom PIR, užsandarinome aliuminio folija visas siūles ir tada ant viršaus GKP. Man atrodo, kad net šiek tiek geriau nei gamyklinis variantas, nes išeina sandaru ir tvirta.

1 ir 2 punktai tai yra mūsų konstrukcijų skirtumai ir jūsų varianto privalumai. Klijuoti gipso tieisiai nesvarsčiau, nes plokštės nesusiklijavo pakankami lygiai. Na ir gegnės neidealiai sudėtos. Tašęlių nenaudojau, nes patalpos plotis ~5m, gipsas turėtų jungtis ir galais, tada turėčiau gipso sujungimus taikyti pagal gegnes ir pan. Pabandžiau fenera eksperimentinėje patalpoje - teorija ir nuogąstavimai pasitvirtino. Kadangi neturiu alergijos įtempiamom lubom, nuėjau paprastesniu keliu.

pas jus viskas atrodo tobulai 4u.gif

Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2016 06 09, 15:27)
Taip, ji pigesnė už fanerą ir nedegi. Mažiau keičia matmenis lyginant su fanera.
Galima imti su prastenės kokybės paviršiumi ir kaina patrauklesnė pasidaro.

tai čia gal būt buvo mano klaida. nepagalvojau apie šią medžiagą. Kita vertus V.P. galėtų eitu šiuo keliu. Prie cementinės plokštės gipsą galima ir klijuoti, manau tai kur kas efektyviau nei medvarščiai.

kokią plokštę naudojote? kaip sprendėte sujungimą su siena?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo longger: 09 birželio 2016 - 15:32
QUOTE(cibulis @ 2016 06 09, 13:20)
Ir tokias plokštes tiesiai suka prie gegnių.

nepaminėjau dar vieno skirtumo. PIR naudojau 160mm storio. Dabar tokio storo nebedėčiau.
buvo nemažas iššūkis surasti pakankamai plonus ir ilgus medvarščius.
Atsakyti
QUOTE(longger @ 2016 06 09, 15:47)
nepaminėjau dar vieno skirtumo. PIR naudojau 160mm storio. Dabar tokio storo nebedėčiau.
buvo nemažas iššūkis surasti pakankamai plonus ir ilgus medvarščius.

Tai kokio storio buvo 6mm ar plonesni? jei plonesni prasau pasidalinti nuoroda is kur smile.gif
Atsakyti