QUOTE(Verteris @ 2016 06 07, 18:54)
Paskui uždėjau roletus kažkokius, medžiagą reklamavo kaip 'atspindinčią šilumą' ar pan., žodžiu tokia blizgi į lauką orientuota. Nu subjektyviai (nekilo mintis temperatūras užsirašyti
) gal kokiais 2 laipsniais mažiau užkaitina dabar, ne daugiau. T.y. efektas yra, bet nelabai didelis. Vėsa to tikrai nepavadinčiau
Kalbėjau praeitą savaitę su šių
žaliuzių išradėjais. Jie sakė bandė savo gaminius. Du vienodi kambariai: vienas be žaliuzių, o kitas su vidinėmis žaliuzėmis. Temperatūrų skirtumas tarp kambarių buvo, jei gerai pamenu, 2,5-2,6 laipsnio. Jūs nurodote panašiai. Pridėkime dar bent 1 laipsnį, kurį numuš pasyvus vėsinimas, o gal pavyks numušti ir visus 2 laipsnius. Ir jei bendrai su vidinėmis žaliuzėmis ir pasyviu vėsinimu pavyks pasiekti bent 3-4 laipsnių skirtumą, - man bus per akis.
O jei tą 3-4 laipsniais žemesnę temperatūrą papildys veikiantis rekuperatorius, kuris išjudins orą (dabar gi namas sandarus ir oras nejuda nebent atsidarau langus, bet kartu įleidžiu ir karštį), tai manau, kad vėsos pojūtis tikrai bus juntamas. O praviri langai naktį turėtų situaciją dar labiau pagerinti, t.y. neleis namui perkaisti ir padės išgarinti dienos metu sukauptą karštį.
Aš bent taip įsivaizduoju kovą su vėsa už mažiausia pinigų sumą. Realiai papildomai kainavo tik geoterminio siurblio pasyvi vėsinimo funkcija - 600 eurų. Vidinės žaliuzės bet kuriuo atveju būtų, todėl jų kainos neskaičiuoju. Rekuperatorius irgi pirktas ne vėsinimui, o rekuperacijai ir manau, kad bypass funkcija jame montuojama pagal nutylėjimą. Nemanau, kad ji kažką papildomai kainavo.
Lauko žaliuzės mano visiems langams būtų kainavę apie 5000 eurų. Kainos skirtumas daugiau nei akivaizdus. Aišku jas buvo galima dėti tik antro aukšto langams ir galbūt kaina būtų apie 1500-2000 eurų, bet kai pusę namo atrodo vienaip, o kita pusė - kitaip nei šis, nei tas. Be to tos lauko žaliuzės sukuria šalčio tiltą, nes valdiklis turi kirsti apšiltinimo sluoksnį ir išlįsti kambaryje. Su mechaniniu valdymu lyg ir mažiau problemų dėl šalčio tiltų ir gedimų, su automatinėmis - daugiau. Man atrodo, kad pasirinkau optimaliausią variantą už mažiausią kainą.