Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 38

QUOTE(Verteris @ 2016 06 05, 19:42)
Taigi per valandą iš namo per rekupą išpučiama siaubingas energijos kiekis - 0,84 kWh. O kiek ten energijos reikia, kad pakelti namo temperatūrą 1C? 20-30 kartų daugiau?

Mano atveju skaičiuot reikia atvirkščiai, kiek šilumos gali įnešti rekupas su veikiančiu ByPassu karštą vasaros dieną. Taigi 0,84 kWh*12h=10 kWh. Jaustis turėtų konkrečiai, kas beje ir yra.
Papildyta:
QUOTE(biesas66 @ 2016 06 05, 23:04)
atrodo kai bandai  truputi buksuojancia sistema pritempti

Paduotu į grindis žemesnę temperatūrą nei 20C, visai kitas vaizdas būtų.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 06 06, 13:40)
Pirmame aukšte 24, antrame 26. Vidutinė paros 12 laipsnių,  lauke vidudienį buvo 14 laipsnių. Namas visiškai nevėsta, nes termomasė atidavinėja sukauptą šilumą. Arba rytinė saulė pakėlė antrame aukšte temperatūrą. Vėsinimas irgi neveikia. Pradariau antro aukšto langus, gal taip namas pravės. Kokios temperatūros dabar laikosi per karščius  neprikaitusiuose namuose?

Pas mane pirmam aukste 25,5, antrame aukste ~ 23. Pats tas, nei salciau, nei silciau nereikia.
Atsakyti
Mano namas kaip reikiant įšilęs. Vidurdienį pirmame aukšte buvo 24, antrame - 26 laipsniai. 6 valandas buvau palikęs antro aukšto langus mikroventiliacijai. Per 6 val. pirmas aukštas atvėso iki 23,8, o antras iki 22 laipsnių.

Vakare visiškai pravėriau pirmo ir antro aukšto langus. Vėdinau apie pusę valandos. Tik baigus vėdinti rodė, kad abiejuose aukštuose yra 21 laipsnis. Kol uždariau langus temperatūra abiejuose aukštuose pakilo iki 21,5 laipsnio, o kai išeidinėjau jau buvo ir po 22 laipsnius. Įtariu, kad rytoj abiejuose aukštuose vėl bus maždaug po 24 laipsnius. Geriausiu atveju po 23 laipsnius.

Jei lauke esant 14-16 laipsnių temperatūrai ir palikus visai dienai pravertus antro aukšto langus namas vos atvėstą, tai ką ta pasyvi vėsinimo funkcija padarys geriau. Nebent saulė vėl prikaitino, t.y. ką vėsus lauko oras pravėdino, tą sušildė saulė.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2016 06 06, 09:48)
Nejuokaukit. Kondicionieriai kaip tik nepalaiko jokio aukšto standarto. Jie veikia vėsindami orą ir tas vėsus oras turi atvėsinti visas namo konstrukcijas. Nusistatai +20C orą, bet vistiek karšta, nes gauni šilumos iš aplik esančių įšilusių daiktų, sienų, o žiūrėk jau sloga įsitaisei.
Cibulis negali paleisti grindų vėsinimo normaliu pajėgumu, nes pas jį grindų danga prastai laidi šilumai ir tik termofikatas atvės daugiau iškart pradės rasoti vietos po grindų danga. Korida galėtų duoti geresnį pavyzdį, nes pas jį pvc grindų danga, kuri gerai praleidžia šilumą. Dar teisingiu būtų vėsinti ne grindis, o sienas ar lubas. Efektas žymiai didesnis, nes termofikato temperatūrą galima stipriau nuleisti iki kol sienos paviršius atvės iki +18C, o esant tokios atvėsusios sienoms jokio karščio tikrai nebesijaus, net ir paduodant +26...+28C orą iš lauko. Tik tokiu atveju gali stipriai pakilti santykinė drėgmė.
Vėsinti namus pučiant šaltą orą nėra geriausias variantas. Visų pirma gaivus klimatas namuose lemiamas didelės ir aktyvios termomasės (visiškai pasyvus būdas), vėliau eina langų šešėliavimas - šalina perkaitimo priežastį ir yra gana pasyvus būdas, nes nenaudoja energijos. Namo apšiltinimo net neįvardinu, nes tai savaime suprantama. Turint visą tai lieka tik labai švelnus poreikis (mažo galingumo) vėsinimui. Cibulio atveju saulė kaitino namą gal 5-8kW galingumu, joks lokalus kondicionierius komfortabiliai neatvėsintų patalpų, nes tik nustojus jam veikti temperatūra vėl šokteltų, dėl keliasdešimties tonų įkaitintų plytų ir perdangų. O vėsiausios vietos turi būti miegamieji, kur kondicionieriui kabėti ne vieta. Apie jokį aukštą standartą čia nėra ko šnekėti.
Plėtojant mintį apie idealų vėsinimą galėčiau pasakyti, kad po termomasės ir išorinio šešėliavimo likus tik švelniam vėsinimo poreikiui galima kalbėti apie idealų mikroklimatą. Toliau galima kalbėti apie oro ir kontrukcijų vėsinimą. Pirmenybę teikčiau konstrukcijų vėsinimui, nes taip artėjama prie natūralesnio vėsos jausmo, kai vėstant orams atvėsta namo konstrukcijos bet oras patalpose vis dar lieka šiltas. Vėsinti orą ir būti apsuptam įkaitusių konstrukcijų yra nenatūralų. Jeigu aplinkui bus šaltos konstrukcijos, tai ir žmogui bus vėsu, nebesinorės vis žeminti paduodamo oro tamperatūros ir taip gauti peršalimą. Atvėsinus konstrukcijas iki 20...22C jau galima švelniai tiekti vėsų orą, kuriam pilnai pakaks kasdieninio vėdinio oro srauto, niekas nesikondensuos ant ortakių, nesijaus jokie oro srautų judėjimai, nebus jokių šalčio žonų, bangų ir susuktų kaklų. Jokio papildomo triukšmo miegamajame. Jokios oro recirkuliacijos. Nereikės taip stipriai atvėsinti oro, kaip kad su kondicionieriumi, nors žmogus jaus tokį patį vėsumo jausmą.
Pasyviuoju būdu konstrukcijas geriausiai vėsinti netiesiogiai, iš gręžinio paduodant vandenį. Tos konstrukcijos būtų sienos, nes jas geriausiai jaustų žmogus, nesudėtingas įrengimas, didelis efektyvumas, neturi įtakos grindų dangą, nėra diskomforto dėl šaltų grindų.
Orą pasyviai galima vėsinti per šilumokaitį su skysčiu iš požeminio kontūro arba tiesiogiai leidžiant ora per požeminius kanalus ir pamaišant jį su karštu aplinkos oru, kad nebūtų vėsesnis nei +18C, nors čia skonio reikalas.
Kondicionierius yra pigiai įrengiamas daiktas, bet toli gražu ne ideali sistema. Tai krosnelės analogas kalbant apie šildymą ir jos niekaip nesulygintume su šildomomis grindimis, ypač jeigu namas nėra super apšiltintas.

Gal ir racionalu, bet netinka daryti apibendrinimams kalbant apie gerai apšiltintų namų vėsinimo sprendimus apskritai.
Daikin negali rekomenduoti pasyvios vėsinimo funkcijos, nes oras-vanduo ar oras-oras šilumos siurbliai tokios neturi iš principo.
Čia tik vienas konkretus atvejis ir daryti apibendrinimų nereikėtų. Tai labai gera priemonė vėsinimui, tik reikia tinkamai įrengti vertinant viską labai kompleksiškai.

skaiciau,skaiciau,kilo di mintys.. Pirma. O tai kondicionierius neatvesina konstrukciju pusdamas vesu ora? Atvesins ir jis.. Antra mintis. Na ir kas kad cibulio grindys maziau laidzios,vistiek manau atvesina ar galetu atvesinti iki rasos tasko ribos. Tik gal igiau ar smarkiau vesintu.. Mano manymu dangos storis ir savybes turi reiksme tik laikotarpiui per kury danga atves..
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2016 06 06, 10:58)
Nežinau, nes neįmanoma normaliai išbandyti. Saulė šviečia tiesiai į kambarius. Bet panašu, kad keliais laipsniais lyg ir atvėsina.

Anksčiau esu minėjęs, kad pakanka ir tų kelių laipsnių, nes name juntama vėsa, kuri maloniai kyla nuo grindų. Mano name trūksta ne žemesnės temperatūros, o vėjelio. Kol nėra rekuperatoriaus, kuris gainiotų orą, tol nesijaučia vėsos, nes oras nejuda. Uždėjus bent jau vidines žaliuzes, įjungus rekuperatorių ir namą pradėjus vėsinti ne vasarą, o dar pavasarį manau, kad bus pakankamai gaivu.

Cibuli,nuliudinsiu. Yra pas mane roletai is vidaus,su ale atspindincia saule medziaga. kaip karsta,taip karsta. Kazkas forume jau seniai buvo parases. Jei zaliuze,uzuolaida,roletas viduj.. Saule ir kaitina ta daikta viduje,o siluma issiskiria viduje.. Panasu kad taip ir yra. Siektiek daugiau tikejausi is pasyvaus vesinimo. galvojau kad keleta laipsniu pamazins temperatura,galvojau kad reiktu isidiegti tokia funkcija,bet ji man kainuotu 600 euru.. Pokolkas nematau prasmes tiek isleisti del minus dvieju laipsniu. To nepakaks kai lauke 27. Gerai jei megsti vasara 25 laipsnius,o man 20 butu geris.. Na bet palaukim tavo zaliuziu. Nepabandes nesuzinosi..
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 06 06, 20:31)
Mano namas kaip reikiant įšilęs. Vidurdienį pirmame aukšte buvo 24, antrame - 26 laipsniai. 6 valandas buvau palikęs antro aukšto langus mikroventiliacijai. Per 6 val. pirmas aukštas atvėso iki 23,8, o antras iki 22 laipsnių.

Vakare visiškai pravėriau pirmo ir antro aukšto langus. Vėdinau apie pusę valandos. Tik baigus vėdinti rodė, kad abiejuose aukštuose yra 21 laipsnis. Kol uždariau langus temperatūra abiejuose aukštuose pakilo iki 21,5 laipsnio, o kai išeidinėjau jau buvo ir po 22 laipsnius. Įtariu, kad rytoj abiejuose aukštuose vėl bus maždaug po 24 laipsnius. Geriausiu atveju po 23 laipsnius.

Kuriu galu tu sieki vasara name numusti temperatura zemiau 25? Tau patinka vasara vilketi megztini?
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2016 06 06, 20:06)
Cibuli,nuliudinsiu. Yra pas mane roletai is vidaus,su ale atspindincia saule medziaga.  kaip karsta,taip karsta.   

Kiek suprantu roletai nėra tas pats kas žaliuzės. Be to ar tavo roletai idealiai priglunda prie stiklo. Gal būt yra tarpas.
Papildyta:
QUOTE(bruonius @ 2016 06 06, 20:54)
Kuriu galu tu sieki vasara name numusti temperatura zemiau 25? Tau patinka vasara vilketi megztini?

Geras požiūris. Pritariu. Aš tiesiog norėjau pažiūrėti ar taip stipriai atvėsus lauke įmanoma ir namą greitai atvėsinti. Pasirodo, kad neįmanoma. Todėl manau, kad ir iš pasyvaus vėsinimo nereikia tikėtis stebuklo. Jis duoda papildomos gaivos, bet nėra super galingas įrankis per karščius vėsinti namą.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 06 06, 22:05)
Kiek suprantu roletai nėra tas pats kas žaliuzės. Be to ar tavo roletai idealiai priglunda prie stiklo. Gal būt yra tarpas.
Papildyta:

Geras požiūris. Pritariu. Aš tiesiog norėjau pažiūrėti ar taip stipriai atvėsus lauke įmanoma ir namą greitai atvėsinti. Pasirodo, kad neįmanoma. Todėl manau, kad ir iš pasyvaus vėsinimo nereikia tikėtis stebuklo. Jis duoda papildomos gaivos, bet nėra super galingas įrankis per karščius vėsinti namą.

Dziaukis, kad neimanoma numusti temperaturos greitai, vadinasi yra pakankamai termomases name, kas svelnina temperaturu pokycius ir didina komforta. Viskas taip, kaip turi buti.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 06 06, 22:05)
Papildyta:

Taip,yra tarpas. O tarp zaliuziu nera tarpo? (tarp stiklo ir zaliuziu)
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 06 06, 21:31)
Mano namas kaip reikiant įšilęs. ...., antrame - 26 laipsniai. 6 valandas buvau palikęs antro aukšto langus mikroventiliacijai. Per 6 val. pirmas aukštas atvėso iki 23,8, o antras iki 22 laipsnių.

Antrame aukste pas tave i petus juoda darba vasara saulyte padaro . Isimesk lauko zaliuzites, bent man tai labai delikaciai atrodo ,kaip cia http://www.part.lt/i...3acb51db553.png
http://www.part.lt/i...feceec30849.png
Ir pamatysi ,kad p.vesinimas thumbup.gif jega
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2016 06 06, 14:40)
Pirmame aukšte 24, antrame 26. Vidutinė paros 12 laipsnių,  lauke vidudienį buvo 14 laipsnių. Namas visiškai nevėsta, nes termomasė atidavinėja sukauptą šilumą. Arba rytinė saulė pakėlė antrame aukšte temperatūrą. Vėsinimas irgi neveikia. Pradariau antro aukšto langus, gal taip namas pravės. Kokios temperatūros dabar laikosi per karščius  neprikaitusiuose namuose?

Vakar rekupas rode 23,3lC istraukima .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo korida: 07 birželio 2016 - 06:01
QUOTE(korida @ 2016 06 07, 06:52)
Antrame aukste pas tave  i petus juoda darba vasara saulyte padaro . Isimesk lauko zaliuzites, bent man tai labai delikaciai  atrodo ,kaip cia http://www.part.lt/i...3acb51db553.png
http://www.part.lt/i...feceec30849.png
Ir pamatysi ,kad p.vesinimas  thumbup.gif jega
Papildyta:

Vakar rekupas rode 23,3lC istraukima .

As taippat galvoju kad jei uzdetum zaliuzes is isores ir dar vesinimas per geo,butu liuks nes vien zaliuzes taippat neduos 100% naudos,rekupas vistiek silto oro ines i nama.. Tik tiek kad investicija didele..
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2016 06 07, 07:29)
As taippat galvoju kad  jei  uzdetum zaliuzes is isores ir dar vesinimas per geo,butu liuks nes vien zaliuzes taippat neduos  100%  naudos,rekupas vistiek silto oro ines i nama..  Tik tiek kad investicija didele..

O as tai galvoju, kad kol nepagyvenot name bent triju sezonu ir nesupratote, ko is tiesu jums reikia, tokiu brangiu prielipu montuoti neverta.
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2016 06 06, 21:43)
Taip,yra tarpas. O tarp zaliuziu nera tarpo? (tarp stiklo ir zaliuziu)

Žmonos sesuo ant langų turi žaliuzes, kurios be jokio tarpelio priglunda prie stiklo. Tokias žaliuzes reikia montuoti ant lango profilio. Aš apie tokias kalbu. Jei gerai atsimenu, tai jos visai nepalieka jokio oro tarpo. Tokios manau būtų gana efektyvios ir nebrangios. Gal tik lango profilio gaila.
Papildyta:
QUOTE(korida @ 2016 06 07, 05:52)
Antrame aukste pas tave  i petus juoda darba vasara saulyte padaro . Isimesk lauko zaliuzites, bent man tai labai delikaciai  atrodo

Gražiai atrodo. Tik prie ko jas dabar tvirtinti? Nebent tik prie fasado NEPS. Bet ar laikysis? Jos sunkios. Kitas klausymas valdymas. Dabar jau greičiausiai neišeis padaryti valdymo iš namo vidaus arba tas valdymas būtų su šalčio tiltu. Namas apdailintas, užsandarintas ir dabar viską griauti dėl lauko žaliuzių. Beje, šitos kur įdėjai nuotraukas yra ne apsauginės, o fasadinės, nes leidžia reguliuoti žaliuzių kampą ir šviesos srautą. Jos dar brangesnės už apsaugines.
Atsakyti