Pastaroji diskusija tik dar kartą patvirtina, kad pasyvus vėsinimas yra daugiau komforto funkcija neekstremaliomis temperatūromis, t.y. lauke esant 26-27 C, tačiau visiškai neefektyvus esant realiam poreikiui atvėsinti patalpas. Labai džiaugiuosi šiai funkcijai įsirengęs kondicionierius, o ne labai nemažai svarstytą ŠS variantą šalia dujinio katilo.
QUOTE(Adwoco @ 2016 06 03, 12:31)
Pastaroji diskusija tik dar kartą patvirtina, kad pasyvus vėsinimas yra daugiau komforto funkcija neekstremaliomis temperatūromis, t.y. lauke esant 26-27 C, tačiau visiškai neefektyvus esant realiam poreikiui atvėsinti patalpas. Labai džiaugiuosi šiai funkcijai įsirengęs kondicionierius, o ne labai nemažai svarstytą ŠS variantą šalia dujinio katilo.
Aš manau, kad dar anksti daryti išvadas, nes kol kas tik vykdau eksperimentą. Taip pat manau, kad be vidinių žaliuzių mano namo normaliai neatvėsintų ir joks kondicionierius, nes antro aukšto langai visai nešešėliuojami, o stiklo paketai - geriausiai praleidžiantys saulę. Todėl kol nėra žaliuzių, tol anksti daryti išvadas. Taip pat manau, kad sunkų, gerai apšiltintą namą per vieną parą neatvėsinsi, jei prieš tai jis 7 paras kaito. Reikia laiko.
QUOTE(BangaS @ 2016 06 02, 15:12)
šiek tiek netiksliai pasakiau, šiandieną jau rodo +23C viduje. Prieš pora dienų dar buvo +21C. Baigia termomasė įsikrauti.
Apšiltintas ir užsandarintas. žaliuzės dar nenaudojamos.
Apšiltintas ir užsandarintas. žaliuzės dar nenaudojamos.
Išorinės žaliuzės? Kokia kaina?
Man paskaičiavo pietinės pusės langams -2500eur
QUOTE(vaikis_ @ 2016 06 03, 09:55)
pasyviam vesinime kompresorius nera naudojamas visai, dirba tik cirkuliaciniai ir vesinimui naudojamas atskiras silumokaitis. Jeigu kalbetume apie aktyvu vesinima, tada kompresorius butu ijungiamas. Tokiu budu oras-vanduo sistemose vyksta vesinimo procesas.
ačiū
gyveni ir mokaisi
QUOTE(cibulis @ 2016 06 03, 12:38)
Aš manau, kad dar anksti daryti išvadas, nes kol kas tik vykdau eksperimentą. Taip pat manau, kad be vidinių žaliuzių mano namo normaliai neatvėsintų ir joks kondicionierius, nes antro aukšto langai visai nešešėliuojami, o stiklo paketai - geriausiai praleidžiantys saulę. Todėl kol nėra žaliuzių, tol anksti daryti išvadas. Taip pat manau, kad sunkų, gerai apšiltintą namą per vieną parą neatvėsinsi, jei prieš tai jis 7 paras kaito. Reikia laiko.
pritariu. išvadoms per anksti. Vėsinimas per grindis yra kiek kitoks. Jokių šalto oro bangų ir diskoforto zonų sėdint netoli kondicionieriaus. Ir jokio greito efekto. Tiesiog vėsiau ir nesupranti kodėl. Taip pat pritariu, jog reikia laiko atvėsinti perkaitinta namą. 2-4 parų, priklausomai nuo aplinkybių. Čia kondcionierius laimi. Kitą vertus, galima namo ir neperkaitinti Per grindis yra realu palaikyti 5-6 laipsniais žemesnę temperatųrą nei lauke, nerizikuojant rasos taško susidarymu.
Kitą vertus, jeigu realios pasyvaus vėsinimo sąnaudos yra ~1,2-1,5kW/parą, tai vienas kondicionierius su tokiom sąnaudom dirbs valandą, nu gal dvi, o kiek jų reiks tam, kad visame name jaustųsi vėsuma? o jeigu dar durys uždaromos?
QUOTE(mariuzs @ 2016 06 03, 14:13)
Žaliuzės 'apsauginės' ar žaliuzės 'fasadinės'? Čia kokiam langų plotui ir kiekiui tokia suma išėjo?
QUOTE(Verteris @ 2016 06 03, 13:52)
Žaliuzės 'apsauginės' ar žaliuzės 'fasadinės'? Čia kokiam langų plotui ir kiekiui tokia suma išėjo?
čia fasadines paskaičiavo, trys langai ir vitrina, viso apie 17kvm
bandau dar fasadinių rolėtų kainas sužinoti
Namas po truputį vėsta. Per patį karštį apie 15 val. pirmame aukšte buvo +26,2 laipsniai (rytą buvo +26,7 laipsnio), antrame aukšte buvo +27,3 laipsniai (rytą buvo +29). Pirmas aukštas atvėso 0,5 laipsnio, o antras aukštas kažkur 1,5-2 laipsniais. Lauke tuo metu buvo beveik +28 laipsniai. Taigi name maždaug 1-2 laipsniais vėsiau nei lauke.
Įdomiausiai tai, kad dabar tik įėjus į namą juntama vėsa ir nesijaučia užsistovėjusio oro tvaiko. Tikrai gaivu. Jaučiasi, kad nuo grindų kyla vėsa. Plytelės ir parketlentės pakankamai vėsios, tačiau niekas nerasoja. Kad man nesivaidena, patvirtina ir grindyse vaikščiojantis termofikatas: į grindis ateina tie patys +18, o grįžta +19,6 laipsnio. Skirtumas siekia tik 1,6 laipsnio. Vakar temperatūros grindyse buvo +18/+20,4, t.y. grįžtamas atvėso 0,8 laipsnio arba tiek šilumos iš grindų betono nunešė į gręžinį. Į gręžinį taip pat nueina žemesnė temperatūra: grįžta +14,8. Vakar į gręžinį grįžinėjo +15,4. Kritimas 0,6 laipsnio.
Vienintelis kol kas mano pastebėtas trūkumas yra tas, kad siurblio cirkuliaciniai dirba gana garsiai. Ne taip šnypščia kaip vakar, bet toks monotoniškas įkirus zyzimas. Kol nėra durų girdisi net antrame aukšte.
Įdomiausiai tai, kad dabar tik įėjus į namą juntama vėsa ir nesijaučia užsistovėjusio oro tvaiko. Tikrai gaivu. Jaučiasi, kad nuo grindų kyla vėsa. Plytelės ir parketlentės pakankamai vėsios, tačiau niekas nerasoja. Kad man nesivaidena, patvirtina ir grindyse vaikščiojantis termofikatas: į grindis ateina tie patys +18, o grįžta +19,6 laipsnio. Skirtumas siekia tik 1,6 laipsnio. Vakar temperatūros grindyse buvo +18/+20,4, t.y. grįžtamas atvėso 0,8 laipsnio arba tiek šilumos iš grindų betono nunešė į gręžinį. Į gręžinį taip pat nueina žemesnė temperatūra: grįžta +14,8. Vakar į gręžinį grįžinėjo +15,4. Kritimas 0,6 laipsnio.
Vienintelis kol kas mano pastebėtas trūkumas yra tas, kad siurblio cirkuliaciniai dirba gana garsiai. Ne taip šnypščia kaip vakar, bet toks monotoniškas įkirus zyzimas. Kol nėra durų girdisi net antrame aukšte.
Idomu iki kiek realiai tas vesinimas atvesins nes prie 26 miegot tai jau nekas.. 3 greiciu dirbdamas mano rekuperatorius per nakti atvesina kokiais 2c maks.. lauke nakti buna kokie 20 vidui 24-25.. Zodziu kondiske 2a butu pasiteisinus deje..
QUOTE(Verteris @ 2016 06 03, 13:52)
Galiu pasakyti, kad kai domėjausi žaliuzėmis prieš kokius 3-4 metus, tai mano namo visiems langams (apie 33 kv. m.) būtų kainavusios apie 17 000 - 18 000 Lt. Kosmosas. Todėl nusprendžiau nedėti. Vidaus žaliuzės ir pasyvi vėsinimo funkcija atliks tą pačią funkcija, daugiau estetikos, mažiau šalčio tiltų fasade ir kaina gal per pusę mažesnė, jei ne daugiau.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2016 06 03, 14:51)
Idomu iki kiek realiai tas vesinimas atvesins nes prie 26 miegot tai jau nekas.. 3 greiciu dirbdamas mano rekuperatorius per nakti atvesina kokiais 2c maks.. lauke nakti buna kokie 20 vidui 24-25.. Zodziu kondiske 2a butu pasiteisinus deje..
Pažiūrėsim. Jau kitą savaitę orai atvės. Jei grindys nerasos ir aš vėsinimo neišjungsiu, tai tikra vėsinimo nauda pasimatys per kitą karščio bangą. Dabar reikia atvėsinti jau ir taip perkaitintą namą ir neduoti jam daugiau įkaisti. O kuomet užeis kita karščio banga, tuomet ir pasimatys kaip pasyvi vėsinimo funkcija tvarkosi su karščiu. Iki pilno vaizdo trūksta žaliuzių ir rekūpo.
Papildyta:
QUOTE(longger @ 2016 06 03, 13:49)
pritariu. išvadoms per anksti. Vėsinimas per grindis yra kiek kitoks. Jokių šalto oro bangų ir diskoforto zonų sėdint netoli kondicionieriaus. Ir jokio greito efekto. Tiesiog vėsiau ir nesupranti kodėl.
Esate bandęs tokį vėsinimo būdą? O gal pats naudojate? Kokie įspūdžiai? Kokia praktika?
QUOTE(cibulis @ 2016 06 03, 14:58)
Esate bandęs tokį vėsinimo būdą? O gal pats naudojate? Kokie įspūdžiai? Kokia praktika?
taip. Vėsinamės ir dabar. Tik pas mus aktyvus vėsinimas su oras/vanduo, tai elektros sąnaudos didesnės (švelniai tariant :-) )
Asmeniniai įspūdžiai tikrai geri, grįžti prie kondicionierių noro visiškai jokio. Praktika tokia, jog 5-6 laipsniai nuo lauko (dienos) temperatūros. Aišku, tai nėra daug, bet kaip ir patys pastebėjot, iš lauko įėjus vėsa juntama. Mus tenkina, bet čia labai subjektyvu