Pasidalinsiu, ką pasyvus vėsinimas nudirbo per dieną. Kai įjungiau vėsinimą ir šiek tiek pravėdinau namą, pirmame aukšte buvo +26,9, antrame +29. Tai buvo apie 10 val. ryto. Buvau nuvažiavęs prie namo apie 15 val. Pirmame aukšte buvo +27,4, antrame aukšte buvo +29. Kaip esu minėjęs, žaliuzių ar užuolaidų nėra, tačiau pasyvi vėsinimo funkcija neleido name užkelti temperatūros, nors saulė spigino visą dieną. Tiesa, pirmas aukštas yra šešėliuojamas, antras - ne.
Šį vakarą 21.30 val. pirmame aukšte radau
+25,7 laipsnius, antrame aukšte buvo
+27 laipsniai. Pirmas aukštas per pusę paros atvėso 1,2 laipsnio, o antras atvėso 2 laipsniais. Visą dieną visi langai buvo uždari. Vakare pravėdinus namą apie 20 minučių pirmame aukšte atvėso iki
+25 laipsnių, antrame aukšte buvo tiek pat
+25 laipsniai. Visai neblogas rezultatas per pusdienį. Šiai nakčiai palikau antro aukšto langus pravirus mikroventiliacijai. Įdomu, ką rasiu rytoj?
Gręžinyje vaikšto tokios
temperatūros: iš gręžinio ateina +12,9, į gręžinį grįžta +15,4. Skirtumas siekia 2,5 laipsnio. Tikėtina, kad per ilgesnį laiko tarpą lauko šilumą kaip reikiant pamaitins gręžinį. Grindyse vaikšto tokios
temperatūros: į grindis ateina +18 (taip ir nustatyta), o iš grindų grįžta +20,4. Skirtumas 2,4 laipsnio, t.y. tiek laipsnių iš grindų betono paima pasyvi vėsinimo funkcija ir nuneša į gręžinį.
Šį vakarą pasyvi vėsinimo funkcija prisuko
967,91 kWh elektros, rytą buvo 967,27 kWh. Skirtumas siekia 0,64 kWh. Tiek prisuko lygiai per 11 val. Išeitų, kad per parą prisukti turėtų apie 1,4 kWh elektros. Jei be perstojo pasyvi vėsinimo funkcija dirbs visą mėnesį, tai prisuks apie 42 kWh elektros. Su mano elektros planu išeina apie 5,30 euro. Tikėtina, kad vėsinimo funkcija visą mėnesį nedirbs, todėl gali susidaryti tik kokie 4 eurai. Joks kondicionierius taip pigiai namo neišvėdintų.
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2016 06 02, 21:16)
Termomasė- termomase, bet kaip šiluma iš lauko pasiekia termomasę viduje, jei sienos, langai saugo.
Viskas izoliuota ir šešėliuota.
Nuo ko ta termomasė įšils?. Kazkaip galai nesueina...
Jei vėdini namą pravėręs langus, tai šiltas oras įeina į namą. Štai tas oras su laiku ir turėtų prikaitinti namą. Ir ne esmė, kad namas šėšėliuojamas, bet šiltas oras viduje turi u-kelti temperatūrą. Ypač kuomet tavo namas nėra sunkus.
Todėl jei tavo namo karštas lauko neprikaitina, o drėgmė siekia 60-70 proc., tai gal prastai namą vėdini? O gal žiūri į termometrą tik rytą, kuomet name daug vėsaus ir drėgno nakties oro? Pažiūrėk, kokios temperatūros ir drėgmė būna dienos metu. Jei ir diena laikosi 60-70 proc. drėgmė, o name temperatūra nepakyla bent 1-2 laipsniais, tai tada aš nieko nežinau.