Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

jot. ka- be galo grazu wub.gif ir gyvatvores jau savo groja. super!
-----------------
paaalijo pagaliau! bigsmile.gif galetu dar, bet aciu ir uz tiek...
prognozemis patikejus buvau apkaupus bulves, paskui masciau kas bus jei nepalis. galvoju pribaigiau nabages preriju dulkese- paskutine dregme iskedenau.
Atsakyti
Gražiai česnakai su tūbėmis (turbūt?) atrodo wub.gif . Ir kaip viskas vešlu bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2016 05 19, 12:42)
Su česnakais aš irgi patirties nelabai turiu, kristofo išnyko, bet prisisėjo pilnas gėlynas. O 'Purple Sensation' ir pas mane pernai sodinti, dydžio neįspūdingo, bet spalva dieviškai graži. Nežinau česnako dauginimosi ypatumų, bet jei būna tokio skirtingo dydžio svogūnai, tai gal mūsiškiai dar užaugs? Planuoju neiškasinėt, tai kitąmet bus matyt, išnyks, ar užaugs didesni.

Kaip ir kiekvienam augalui, vis tik svarbu, kad patiktų sąlygos. Mano priesmėliuose česnakai klesti, dauginasi patys, jokio rūpesčio jais nereikia. Dabar kaip tik su milžiniškom galvom 'Gladiator'. Dar žydi kiek kuklesnis ūgiu už 'Gladiator' itin tankiomis galvomis 'His Excelency' (didesnis už 'Purple Sensation'). Kristofo česnakai pumpurus auginasi. Turėtus 'Purple Sensation" pernai ar užpernai kasiau ir delegavau į kompostą - priviso visas miškas. Jei laiku nepašalini sudžiūvusių žiedynų, prisisėja, pirmi metai būna siūliukų miškas, paskui vis stambėja, stambėja. Bet dauginimui sėklomis labai jau daug laiko reikia. Puikiai patys dauginasi svogūnais. Grupelė vis tankėja, galvų daugėja. Iš pradžių svogūnai/lapai būna mažesni, per kelis metus pasiekia normalų dydį. Tada iškasi tokią grupę, išskaidai, ir vėl pasaka iš naujo.

QUOTE(vi_ @ 2016 05 23, 13:46)
O šiaip jau, augalynui pasiekus 4-5 metų amžių, susiduri su augalų senatvės problema. Ir kuo augalynas didesnis, tuo bjauriau ši problema užgula jo kūrėjo pečius. Entuziazmo masiniams augaliukų atšviežinimams lieka vis mažiau ir mažiau... Bet apie tai jau gal kitą kartą.

Laukia sekanti stadija - apsodimas ilgaamžėmis gėlėmis bent 50% gėlynų ploto. Patarimas - pradėkit augintis/daugintis augaliukus kur nors jau dabar... smile.gif Ilgaamžiai įsiauga lėčiau wink.gif
Atsakyti
jot.ka, kaip žadėjau, - drėbūnai (pirmosios 2 foto) ir zuikio/gegutės ašarėlės, fotografuoti prieš savaitę maždaug. Tarp drėbūnų galima nesunkiai atpažinti jaunimėlį ir jau brandesnio amžiaus egzempliorius. Pirmos foto dešiniame kampelyje ne drėbūnas, o stipa calamagrostis papuolė.

user posted image

user posted image

user posted image

QUOTE(leliumai @ 2016 05 29, 08:06)
<...>
Laukia sekanti stadija - apsodimas ilgaamžėmis gėlėmis bent 50% gėlynų ploto. Patarimas - pradėkit augintis/daugintis augaliukus kur nors jau dabar... smile.gif Ilgaamžiai įsiauga lėčiau wink.gif

Išskyrus saulaines ir rūgtis (gal dar ką, nepamenu...), kurias verta kas 2-3 metus atšviežinti, kiti turimi veikėjai yra ilgiau grojantys. Bet liūdniausia yra dėl žolynų, kurių yra daugiausia ir kurių nesinori atsisakyti, nes tik dėl jų ir buvo kuriamas augalynas-pieva. Gausiausios tarp turimų žoliukų yra šluotsmilgės. Internete atradau tokią info apie jų ilgaamžiškumą: 5 metai, o jei prastesnis dirvožemis – kiek ilgiau. 5 metai nėra mažai, o pas mane tokių „senių“ dar net nėra, bet bus... Aišku, šluotsmilgės atsišviežina nesudėtingai, turiu omenyje, kad be riksmo pasidalija ir nesunkiai prigyja. Bet pati dar nebandžiau šito daryti, tad nežinau, kuom viskas baigiasi – vėl viskas iš naujo? ar jau prasčiau ir trumpiau?
Ir dar turiu melvenių nemažai. Nežinau, kiek jos būna. Gal kas žinote? O štai mėlynasis mėlitas, kuriam jau 6 metai, jau aiškiai pavargo gyventi - žydi tik 1 pakraštėlis, o vidus perkrautas šienu, žalumos mažoka, velėna pasikėlė į 15 cm aukštybes. Turbūt jau psio, laikas persodinti.

Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2016 05 29, 07:06)
Kaip ir kiekvienam augalui, vis tik svarbu, kad patiktų sąlygos. Mano priesmėliuose česnakai klesti, dauginasi patys, jokio rūpesčio jais nereikia. Dabar kaip tik su milžiniškom galvom  'Gladiator'. Dar žydi kiek kuklesnis ūgiu už 'Gladiator' itin tankiomis galvomis 'His Excelency' (didesnis už 'Purple Sensation'). Kristofo česnakai pumpurus auginasi. Turėtus 'Purple Sensation" pernai ar užpernai kasiau ir delegavau į kompostą - priviso visas miškas. Jei laiku nepašalini sudžiūvusių žiedynų, prisisėja, pirmi metai būna siūliukų miškas, paskui vis stambėja, stambėja. Bet dauginimui sėklomis labai jau daug laiko reikia. Puikiai patys dauginasi svogūnais. Grupelė vis tankėja, galvų daugėja. Iš pradžių svogūnai/lapai būna mažesni, per kelis metus pasiekia normalų dydį. Tada iškasi tokią grupę, išskaidai, ir vėl pasaka iš naujo.

Pas jus tiek česnakų, gal prisimenate, kuris labiausiai violetinis (mažiau rausvo atspalvio)?
Atsakyti
Norisi dar apie česnakus pasiaiškinti. Visaip man su jais gaunasi, reik pripažinti. Kažką galima nurašyti svogūnėlių kokybei, kažką dirvai ir netikusiam klimatui ar prastam orui, bet svarbiausia, kad nepagaunu sistemos. Turėjau puikius, bet vienkartinius derlius „būgno lazdelių“, atropurpureum piltuvėlių, pora (iš 25-30 galimų...) Kristofų pernai puikiai atrodė, dičkiai irgi neblogai (tiesa, 1 baltas, pražydo tik trečiuosna metuosna... fioletavai kažkodėl tais, kaip ir 2 jo tuo pačiu metu pirkti specialiai fioletavi kolegos), buvo ir yra kitokių dar, nevertų šiuo metu jokių žodžių. Pernai rudenį dičkius nusprendžiau apžiūrėti bei pagerinti jų gyvenimo sąlygas, tad iškasiau ir radau ne 2, o 4 svogūnus (tas logiška). Pripyliau geros trąšios žemės, gerai palaisčiau, palikau žiemoti. Šiemet visi 4 išdygo, bet drabnesni ir aukščiu, ir žiedynais. Tas irgi logiška, o va toliau neaišku: kitais metais jie stambės, ar toliau dalinsis į vidutinybes ir gal net į liliputus? Gal maksimalų dydį jie pasiekia tik kartą gyvenime, ir tai, kai, spėju, nesieikvoja (pvz., jiems neleidžiama žydėti)? Iš atropurpureum pernykštės grožybės šiemet liko tik tįsalai, nežinau, ar bežydės šiemet išvis. Juos rudenį gal irgi reikėtų iškasti, ir pagerinus dirvą, vėl pasodinti? O gal tokiems laibūnams neverta išvis leisti žydėti?

Summa summarum, kaip čia dabar gaunasi – čia turi česnakus, čia jau nebe, bet ne visai, o kuriam laikui, kol prisikels it sfinksai, tik ne visai tokie kaip tikėjaisi, bet vilties nereikia prarasti, nes kada nors, kai to visai nesitikėsi, bus taip, kaip ir buvai suplanavęs prieš 3-4 metus? smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 31 gegužės 2016 - 12:29
Pražydo sinavadai...ir , panašu , kad greitai ir nužydės g.gif
user posted image
user posted image

Papildyta:
Šiemet gausiai žiedais pasipuošusi Smaliukinė gaisrena
user posted image
user posted image
ir Inkarvilėjos..
user posted image
Papildyta:
QUOTE(jot.ka @ 2016 05 25, 15:59)

Jūsū labai gražus verbascumas...mano šiemet perpus žemesni nei pernai , tiek balti , tiek spalvoti...gal dėl sausros g.gif
Atsakyti
diuni, nuostabūs žydėjimai thumbup.gif

Gal gali pasidalinti patirtimi kaip inkarvilėja žiemą išgyvena. Ar mulčiuoji , kad nenušaltų? Gal dengi eglišakiais?
Nusipirkusi turiu 6 krūmelius, bet visi vazone po 3. Prisiskaičiau, kad jai -15 temperatūros, jau gali grėsti mirtimi. Apsiklausinėjau auginančių, tai vienai po žiemos išnyko, kitai daug metų gyvena...

Kokia tavo patirtis?
Atsakyti
QUOTE(evora @ 2016 06 07, 14:09)
diuni, nuostabūs žydėjimai thumbup.gif

Gal gali pasidalinti patirtimi kaip inkarvilėja žiemą išgyvena. Ar mulčiuoji , kad nenušaltų? Gal dengi eglišakiais?
Nusipirkusi turiu 6 krūmelius, bet visi vazone po 3. Prisiskaičiau, kad jai -15 temperatūros, jau gali grėsti mirtimi. Apsiklausinėjau auginančių, tai vienai po žiemos išnyko, kitai daug metų gyvena...

Kokia tavo patirtis?

Dėl inkarvilėjos- joms treti metai. Uždengiu aš gėlėmis , kur aplinkui yra , rudenį nupjaunu ir krūveles sukraunu ant lepesnių...šiaip inkarvilėjos atauga tiesiai iš šaknų , pavasarį jų nebūna nė ženklo ., o augti pradeda vėlai tikrai , kai visos jau būna seniausiai nubudusios...tokias miegales dvi turiu -inkarvilėjas ir gauras. Tiesa , pirmais metais , tai buvau jas pjuvenomis užpylusi...irgi gerai buvo.
Šiaip neiššąlo nė viena dar... g.gif
Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2016 06 07, 13:21)
Dėl inkarvilėjos- joms treti metai. Uždengiu aš gėlėmis , kur aplinkui yra , rudenį nupjaunu ir krūveles sukraunu ant lepesnių...šiaip inkarvilėjos atauga tiesiai iš šaknų , pavasarį jų nebūna nė ženklo ., o augti pradeda vėlai tikrai , kai visos jau būna seniausiai nubudusios...tokias miegales dvi turiu -inkarvilėjas ir gauras. Tiesa , pirmais metais , tai buvau jas pjuvenomis užpylusi...irgi gerai buvo.
Šiaip neiššąlo nė viena dar... g.gif

O, tai ačiū 4u.gif
Bandysiu ir aš rizikuoti sodinti į gėlyną. Nes jau buvau nusprendusi laikyti kambaryje kaip kambarinę gėlę. Yra kas ir taip augina.
Atsakyti
QUOTE(evora @ 2016 06 07, 14:36)
O, tai ačiū 4u.gif
Bandysiu ir aš rizikuoti sodinti į gėlyną. Nes jau buvau nusprendusi laikyti kambaryje kaip kambarinę gėlę. Yra kas ir taip augina.

nenušals...pirmai žiemai irgi uždengti gal reiktų daugiau...storiau...
Papildyta:
Инкарвиллея Делавея — Incarvillea delavayi Bur. et Franch.
Родина — Юго-Западный Китай.

Многолетнее травянистое растение до 120 см высотой. Корни мясистые, веретенообразные. Листья собраны в прикорневой розетке, немногочисленные, перисто-раздельные, до 30 см длиной. Цветки сиренево-розовые, до 6 см в диаметре, с желтым зевом, собраны в рыхлое, малоцветковое (3-4 цветка), кистевидное соцветие до 30 см длиной. Цветет со второй половины июня 30-35 дней. В средней полосе зимует при хорошем укрытии. Плоды созревают в августе — сентябре. В культуре с 1889 года. Исключительно красивое растение, но редко в культуре.

Имеет пурпуровую садовую разновидность (var. purpurea hart.) с темно-пурпуровыми цветками и более темными листьями. 'Snowtop' - эта садовая вариация имеет белые венчик.

Bet va , rusai rašo , kad aukštis 1,20 metro jos. g.gif tai maniškės žemos tikrai...gal dėl žiemos , vėlai tuomet išdygsta ir puola žydėti... g.gif
Papildyta:
http://flower.onego....r/incarvil.html
galite ir komentarus paskaityti...rašo apie žiemojimą , ...
Atsakyti
Inkarvilėjos pradeda žydėti vos išdygusios, žydėdamos tempiasi į viršų. Aukšti gal priklauso nuo tręšimo, šilumos, drėgmės. g.gif Pernai pas mene pasiekė gal metrą, šiemet dėl sausros bus mažesnės. Prisidauginau jų iš sėklų galybę, tik reikia kelis metus laukti, kol keras pasipuoš keliais žiedynais. O kiek dar sunaikinau kasinėdama doh.gif Dabar nufotografuoju per žydėjimą ir susmaigstai iš rudens pagaliukus. Raudonžiedis viduvis prisisėjo pats. Ir dar taip plačiai. Palikau kelis daigus, gal bus iš raudonų, nes baltų ir taip per akis.
Lijatrio kitiems metams bus jau visa pievelė, pasisėjo tūkstančiais. wub.gif
Beje, pas mane žioveiniai patapo daugiamečiais. Kelis turiu jau gal treti ar ketvirti metais, truputį apspangsta po žiemos, o kurie tarp rožių, sėkmingai peržiemoja ir dabar jau apsipylę žiedais. Daugiausia tamsiai vyšniniai, abrikosiniai ir geltoni. O rausvi ir balti nenori tapti daugiamečiais.
Atsakyti