Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

QUOTE(jot.ka @ 2016 05 20, 09:40)
<...>
užjaučiu dėl sausros, pas mus tikrai primerkė, iškart viskas atsigavo, atrodo valandom auga, raviu kasdien ir mėgaujuos, kai žemė ne pluta.

QUOTE(Vobla @ 2016 05 23, 14:38)
nebespeju ir laistyt doh.gif dar darzai dali vandens ir laiko atima- jau rimtai mastau, kaip ta dyka strypinejima su slangom paversti i koki audioknygos klausyma ar anglu kalbos mokymasi. tik dar reik issiaiskinti kaip visa tai i telefona suskrauti g.gif . butu du viename- ir palaistyta, ir pasimokiusi. O kada nors, kada jau bus sutvarktas gebuvis , tvoros , trinkeles- labai noreciau ir laistymo sistema issteneti. nu bukastis mano smelyne su slangom stripineti. kaip su vejo malunais kovoti...

Su didžia nostalgija prisimenu vieną kitą pavasarį, kai normaliai palydavo ir augaliukai kildavo kaip ant mielių, patankėję ir žvaliai žali. Dabar gi matyti, kad stengiasi iš paskutiniųjų, bet gaunasi ne kažin kas, tad šiemet nemaža jų dalis bus ir žemesni, ir skystesni, ir šykštesni žiedams. Mano nuomone, į vieną vietą susidėjo 2 blogastys: 1) dėl šilto vasario-kovo augaliukai per anksti pradėjo vegetuoti, o nuo šalto balandžio gavo už tai per sprandą 2) gal būtų daugmaž atstatę praradimus, bet tam neturėjo ir neturi pakankamai drėgmės. Tiesa, miskantų išmirimo tuom nepaaiškinsi. Bet paaiškinti, galbūt, galima besniege ir lietinga žiema, nes užmirkimo jie nemėgsta. Na, vienžo, teks pamažėle atsirinkinėti galinčius ir neįgalinčius čia būti augaliukus.

Ir dar man atsibodo kovoti, be to, bergždžiai su pušimis. Jų šaknų pasiekiamumo zonoje įrengta kairioji, arčiausiai namų esanti augalyno ausis. Didieji augalai čia dideli neužauga, o mažų beveik ir nėra. Kol tai lietė veronikūnus, miskantus ir astrą Little Carlow, sugebėjau problemos beveik nematyti, bet dabar ji palietė mano mylimuką vingirį Splendide... 000189.gif Ūgį jis ima teisingą, bet kiek įsibėgėjęs puola gelsti. O šiemet ir įsibėgėjimo nelaukė – jau gelsta. Matyt, šaknynas išsiplėtė į plotį ir gylį, o giliau susitiko su pušų šaknelėmis, kur ir vandenėlio nerasi, ir rūgštelės gali siurbtelti. Tad dabar laistyk nelaistęs, rezultatas gaunasi gelsvos spalvos... sad.gif Beje, užbėgant į priekį, kai ir veronikūnus, ir vingirį, ir kitus teks nešti iš čia kitur (čia jau kitą pavasarį), noriu paklausti, kaip geriau daryti – ar iškasti visą augalą, užgriebiant kiek įmanoma daugiau šaknyno, ar dalinant, t.y. nuo pagrindinio augalo atskiriant patį gražiausią ūglį?

P.S. Žoliukų pafotografavimai gerai gavosi, bet pasirodo, kad baigėsi mano įnašas ImageShack, tai dar kiek užtruksiu.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2016 05 24, 09:44)
Ir dar man atsibodo kovoti, be to, bergždžiai su pušimis.

ar tikrai pušys, gal eglės, tujos? Pastarųjų šaknys plačiai paviršiumi eina, o pušų gylyn neria.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2016 05 24, 08:54)
ar tikrai pušys, gal eglės, tujos? Pastarųjų šaknys plačiai paviršiumi eina, o pušų gylyn neria.

nu ne visai- tik viena lieminine saknis pas pusis gilyn eina, o visa kita- pavirsium klojasi doh.gif ir visa vandeni susiurbia. netoli pusu pasodinau 5 silauoges. kazkaip naturalu pasirode- uzsimulciuos spygliais. aha doh.gif pernai nuo sausros nudziuvo visi nauji ugliai, siemet matau, kad reiks rudeniop butinai kazkur iskelt- pusys jas baigia suesti. visa kas atsiduria po pusimis nustoja auge...ne tik saknys... ir chemines medziagos ...
bet as tokia durne- be galo myliu pusis...ir akacijas biggrin.gif tai nei su tuo nei su tuo nekovoju.
dabar mintis tik atsirinkt kuo paprastesnius sausroms atsparius augalus ir pasidaryt is ju visas kompozicijas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 24 gegužės 2016 - 11:49
QUOTE(Vobla @ 2016 05 24, 11:46)
be galo myliu pusis...ir akacijas biggrin.gif

Gal reikia ružavos robinijos (akacijos). Fantastiškai kvepia. Ruošiuosi iškapot pernykštes atžalas.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2016 05 24, 09:54)

Pušys. Kalninės ir iš gimtinės miškų. Kai pernai persodinėjau saulaines, jų pačių buvimo vietoje nusprendžiau iškasti apie 30-40 cm gylio duobes ir jas užpildyti pagerintu gruntu. Bekasant aptikau ir sakais kvepiančių šaknų... kad jas kur... Nors, kai prieš 3-4 metus pirmą sykį pievelėje iškasiau daubą augalyno ausiai, šaknų dar nebuvo. Na, bet čia iš serijos „O man bus kitaip!“... Tikėjausi, kad šaknys nesiplės toliau lajos perimetro. Kur tau! Iki lajos dar gerų porą metrų likę, o šaknytės jau į augalyno srėbaliuką sumerktos! Gavosi, kaip visiems... sad.gif O visi šaknis ir už 8 m nuo kamieno gali rasti, jeigu ką (eglės, beje, ir už 10 m). Tokie dalykai.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2016 05 24, 14:58)
Pušys. Kalninės ir iš gimtinės miškų. Kai pernai persodinėjau saulaines, jų pačių buvimo vietoje nusprendžiau iškasti  apie 30-40 cm gylio duobes ir jas užpildyti pagerintu gruntu. Bekasant aptikau ir sakais kvepiančių šaknų... kad jas kur... Nors, kai prieš 3-4 metus pirmą sykį pievelėje iškasiau daubą augalyno ausiai, šaknų dar nebuvo. Na, bet čia iš serijos „O man bus kitaip!“... Tikėjausi, kad šaknys nesiplės toliau lajos perimetro. Kur tau! Iki lajos dar gerų porą metrų likę, o šaknytės jau į augalyno srėbaliuką sumerktos! Gavosi, kaip visiems... sad.gif O visi šaknis ir už 8 m nuo kamieno gali rasti, jeigu ką (eglės, beje, ir už 10 m). Tokie dalykai.

ir visi kaip vienas siūlo rododendrus, azalijas šalia pušų sodint biggrin.gif

Net nežinau, pušis turbūt labiau myliu nei kvietkus, tai jau šiems kur toliau vietą skirčiau nuo tokių agresyvių šaknų.
Atsakyti
QUOTE(amba41 @ 2016 05 24, 13:32)
Gal reikia ružavos robinijos (akacijos). Fantastiškai kvepia. Ruošiuosi iškapot pernykštes atžalas.

aciu, noriu, bet nebegaliu- sklypas ne guminis verysad.gif
dabar kai pamastau, kai pasidelioju, man turbut ir hektaro butu per mazai. visus noriu tureti, pazinti, pazindintis ir grozetis... pora vergu, viso to grozio prieziurai, irgi nepamaisytu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2016 05 23, 13:38)
nebespeju ir laistyt doh.gif  dar darzai dali vandens ir laiko atima- jau rimtai mastau, kaip ta dyka strypinejima su slangom paversti i koki audioknygos klausyma ar anglu kalbos mokymasi. tik  dar reik issiaiskinti kaip visa tai i telefona suskrauti g.gif . butu du viename- ir palaistyta, ir pasimokiusi.  O kada nors, kada jau bus sutvarktas gebuvis , tvoros , trinkeles- labai noreciau ir laistymo sistema issteneti. nu bukastis mano smelyne su slangom stripineti. kaip su vejo malunais kovoti...

O tai ko tos šlangos įsitvėrus stypsoti? g.gif Yra tokie purkštukai - švirkštukai dedami šlangos gale.. Susireguliuoji užgriebio ploti ir eini sau knygos skaityti. Aišku, reikia nesiskusti skleroze, nes pamiršus per kelias valandas galima pelkę rasti. biggrin.gif

Papildyta:
Beje, dėl pušų. Viena mano sklypo kraštine eina kalninių pušų gyvatvorė. Teisybė, labai nusausina dirvą. Šaknis patvarkau griežtai. Pavasarį nuo pušų pusės prakasu griovelį per kastuvą, atsinešu kirvį ir praeinu kapodama. Gėlėms tada kaip ir nekenkia , nes palei pušis auga visos krepšininkės: pentiniai, astrai, goštautinės gaisrenos. Beveik po pat šakomis palindusios ežiuolės vargsta, bet lubinai, bitkrėslės, buožainės bujioja ir vargo nemato. Beje, gėlyną tręšiu ir gan gausiai, per sausras laistau irgi gausiai.
Mane kalninės pušys nervuoja kitu aspektu > nuolat linksta šakos į gėlyno pusę. Išraučiau jas kibeni - feni lauk, bet tai bendra su kaimynais nuosavybė. doh.gif Tas šakas mažesnes nukerpu, didesnes raišioju prie tiesiau stovinčių. Žodžiu, mane kalninės pušys žavi tik tos, kurios turi vieną tvarkingą stiebą. Ir ne kitaip.
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2016 05 24, 16:20)
O tai ko tos šlangos įsitvėrus stypsoti? g.gif Yra tokie purkštukai - švirkštukai dedami šlangos gale.. Susireguliuoji užgriebio ploti ir eini sau knygos skaityti. Aišku, reikia nesiskusti skleroze, nes pamiršus per kelias valandas galima pelkę rasti. biggrin.gif

zinau, bet kazkaip nepasiteisino man purkstukai- spaudimas mazas- aplink bala susimeta. reikia daznai perkelinet, tai gausi, kad tas pats kas su slanga palaistyti. tik su slanga patogiau.
nu tyciojasi- zadejo lietu nakti, lietu siandien, as ir vel patikejau- vakar vakare nelaisciau. siandien viskas iskeps- saule zeme ridinejasi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 25 gegužės 2016 - 08:35
QUOTE(Vobla @ 2016 05 25, 09:25)
zinau,  bet kazkaip nepasiteisino man purkstukai- spaudimas mazas- aplink bala susimeta. reikia daznai perkelinet, tai gausi, kad tas pats kas su slanga palaistyti. tik su slanga patogiau.
nu tyciojasi- zadejo lietu nakti, lietu siandien, as ir vel patikejau- vakar vakare nelaisciau. siandien viskas iskeps- saule zeme ridinejasi.

Nežinau, kokia pas jus dirva, bet pas mane visose sklypo dalyse pakapsčius dar drėgna. Paviršius tai taip, pradžiuvęs, bet giliau net ir lengvoje dirvoje dar drėgna. Šiemet tikrai nėra taip kaip pernai, kai žiema buvo sausoka ir ta sausra nusivilko per pusę vasaros...

Aišku, lietus nepamaišytų... ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Vivica @ 2016 05 25, 09:48)
Nežinau, kokia pas jus dirva, bet pas mane visose sklypo dalyse pakapsčius dar drėgna. Paviršius tai taip, pradžiuvęs, bet giliau net ir lengvoje dirvoje dar drėgna. Šiemet tikrai nėra taip kaip pernai, kai žiema buvo sausoka ir ta sausra nusivilko per pusę vasaros...

Aišku, lietus nepamaišytų...  ax.gif

lengvas pusyno smeliukas wub.gif nei tvoru, nei medziu dideliu, nei statiniu daug nera- praktiskai jokio pavesio.
skambina jau keli kaimynai praso siltnamius uzdaryt- sake Vilniuj pila liutis. pas mus saule ridinejasi doh.gif biggrin.gif nu kaip visad...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 25 gegužės 2016 - 13:17
Aš laistau kone visą dieną, užsidedu ant šlangos antgalį, kur be stiprios srovės purškia, kaip lietų, įmetu į gėlyną ir perkeliu kas 10-15 minučių, būna ir ilgiau palieku, žodžiu kai laistau, tai vienam gėlynui visa diena nueina, ir žiedai nesusigadina, ir lapai nenudega, ir žemė ilgam prisigeria vandens. O tuo tarpu darausi kitus darbus. Tik tiek, kad šaltas gręžinio vanduo neduoda tokio efekto kokį duoda šiltas lietus, bet kai nelyja, tai ką darysi.

vakaras ir rytas mano gėlyne

user posted image

user posted image
Atsakyti