Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

QUOTE(vi_ @ 2016 05 16, 16:01)
Ežiuolės su žolėmis belenkaip gerai eina... tad turėsim kuom pasidžiaugti... smile.gif Kokios pas jus ežiuolės, priminkite prašom? <...>

Pas mane tarp šluotsmilgių vingiuoja baltų ežiuolių juosta, 'Alba', jos sudaro didžiąją dalį, ir 2-3 vietose šmėstels 'Magnus superior'. O terasiniame gėlyne ežiuolių nedaug, ten irgi baltos, tik ne 'Alba' , o 'Happy star', iš rožinių vienas egzempliorius 'Rubinstern' ir vienas 'Magnus'(Tik tiek sėkmingai peržiemojo). Susodinti grynai iš smalsumo, koks gi skirtumas yra tarp rožinių ežiuolių veislių smile.gif, beje kaip ir tarp baltų.

Mano akiai dabar gėlyne labiausiai kliūva vėlyvų žolių stagarai, turiu galvoje soras. Kaip jos vargiai bunda, tuo tarpu ankstyvosios žolės tiesiog verčia širdį dainuoti. O kaip šiuo metu atrodo drėbūnai?Dailūs kupsteliai, ar irgi kaip soros, vos lendantys?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2016 05 17, 21:03)

Mano akiai dabar gėlyne labiausiai kliūva vėlyvų žolių stagarai, turiu galvoje soras. Kaip jos vargiai bunda, tuo tarpu ankstyvosios žolės tiesiog verčia širdį dainuoti. O kaip šiuo metu atrodo drėbūnai?Dailūs kupsteliai, ar irgi kaip soros, vos lendantys?

taip taip, aš irgi mąstau, ką daryt su "skylėmis" gėlyne tose vietose, kur dar tik vos vos rodosi vėli atsprogstantys augalai? Soros, soruolės, japoninė plukė? Aplink viskas žaliuoja, o ten tušti plotai... Kaip jūs sprendžiate? Gal ką nors pavasarinio sodinate, šliaužiančio arba nunykstančio? Mačiau auskarėliai, laumenės lyg ir tiktų...
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2016 05 17, 21:03)
Pas mane tarp šluotsmilgių vingiuoja baltų ežiuolių juosta, 'Alba', jos sudaro didžiąją dalį, ir 2-3 vietose šmėstels 'Magnus superior'. O terasiniame gėlyne ežiuolių nedaug, ten irgi baltos, tik ne 'Alba' , o 'Happy star', iš rožinių vienas egzempliorius 'Rubinstern' ir vienas 'Magnus'(Tik tiek sėkmingai peržiemojo). Susodinti grynai iš smalsumo, koks gi skirtumas yra tarp rožinių ežiuolių veislių smile.gif, beje kaip ir tarp baltų.

Su drėbūnais viskas ok, ypač vyresniaisiais, kurie jau ketvirtus (ar trečius? nepamenu...) metus čia. Jie anksti pradeda želti. Jei visi būtų 3-4 metų, plikos žemės nesimatytų, nors susodinau juos su 30-40 cm tarpais. Labai dailūs kupstai. Savaitgalį nufotografuosiu padėjimui čia. Dar labai dailūs šiuo metu yra lendrūnų giminaičiai Stipa calamagrostis, - kupsto forma, spalva ir lapų architektūra analogiška drėbūnams, tik išmiera žymiai didesnė. Deja, iš 5 šių augaliuku grožiu pasižymi tik 1... Jiems reikia laiko, ramybės ir geros vietos. Iki pernai metų jie turėjo tik laiką... sad.gif Pernai gerą vietą gavo 2, tačiau persodinimas vieną iš jų paveikė labiau nei kolegą. Kitus 3 čia perkėliau prieš porą savaičių. Žiūrėsim, kaip bus. Šiaip jau pas Rasą šis žoliukas man padarė didžiausią įspūdį – absoliučiai tobulas, bet... ne pievinis, nes labiau solistas. smile.gif

Beje, iš žoliukų labai gerai dabar atrodo pernai pasodintos zuikio/gegutės ašarėlės – tankūs (greitai plečiasi), kuplūs, sodriai žalios spalvos sultingi kupsteliai.

Dėl ežiuolių, tai šiemet turėčiau pamatyti pernykščio įdirbio rezultatus tolimiausioje saloje – jų ten tarp barzdūnų ir šluotsmilgių pritupdyta 17: 10 baltų WHITE SWAN ir 7 riožinės AUGUSTKONIGIN. Visos peržiemojo. Turėtų gerokai žybtelti baltai-riužavai! Nors normalaus derliaus reikėtų laukti jau nuo kitų metų. Barzdūnai, aišku, kaip ir jūsiškės soros, šiuo metu vaizdelį stipriai gadina, pašaliečiams keldami klausimą – kas čia per nesąmonė? !... sad.gif Trečioje saloje oranžinių ežiuolių gojelyje dar liko laisvos vietos (pirmas atvejis per 5 metus!), tai jau dabar seilė varva, pagalvojus, kad galėsiu ten įkurdinti kažką naujo, bet su protu ir į temą. Tai bus ežiuolės, aišku, bet kokios? Gal geltonos? Yra įtarimas, kad tos mano a la oranžinės bus iš neilgaamžių, o jei taip, tada jas reikės kuom nors keisti. Rausvų nesinori, tai tada kokios? Turint omenyje, kad šioje saloje yra tokie spalviniai plėmai (žolynais atskirti): rausvas (ežiuolių Fatal Attraction ir galiorkoje noname‘ų), gelsvas (gludai Moonbeam), blyškiai oranžinis/surausvėjantis (ežiuolės) ir melsvas (katžolės). Rausva su geltona... ir dar mėlyna... net vėliavų tokių nemačiau, išskyrus 1... smile.gif Gal turite kokių minčių?

Atsakyti
QUOTE(Vivica @ 2016 05 18, 09:57)
taip taip, aš irgi mąstau, ką daryt su "skylėmis" gėlyne tose vietose, kur dar tik vos vos rodosi vėli atsprogstantys augalai? Soros, soruolės, japoninė plukė? Aplink viskas žaliuoja, o ten tušti plotai... Kaip jūs sprendžiate? Gal ką nors pavasarinio sodinate, šliaužiančio arba nunykstančio? Mačiau auskarėliai, laumenės lyg ir tiktų...

Šiemet stebėdama savo augalyną, priėjau išvados, kad tas skyles užpildysiu svogūninėm gėlėm, pvz aplink soras gali drąsiai net vėlyvos tulpės augti, pas mane tulpės jau žiedlapius barsto, o soros dar vos vos lenda, arba narcizai, jie gal ilgiau groja? Dar gal tiktų pavasarinės plukės, ne tos iš pamiškės, bet stambesnės, jūsų paminėtos laumenės, gal ir auskarėliai, bet aš jų neauginusi, nežinau niuansų. Šiaip tarpuose pas mane dabar pakankamai sparčiai plečiasi kvapioji našlaitė, tik tiek kad ji nėra aukšta, bet ir žemės nesimato per jos lapus.

O japoninė plukė pas jus dar neišlindo? Aš šiemet iš naujo atsodinėjau, tai vaizdo kol kas iš tiesų nėra, bet pas kaimynę ji jau vešli gražuolė, tikrai skylės gėlyne nėra. Ar auginat kokias veislines, kurios gal vėliau želia?

QUOTE(vi_ @ 2016 05 18, 10:04)
Su drėbūnais viskas ok, ypač vyresniaisiais, kurie jau ketvirtus (ar trečius? nepamenu...) metus čia. Jie anksti pradeda želti. Jei visi būtų 3-4 metų, plikos žemės nesimatytų, nors susodinau juos su 30-40 cm tarpais. Labai dailūs kupstai. Savaitgalį nufotografuosiu padėjimui čia. <...>

Beje, iš žoliukų labai gerai dabar atrodo pernai pasodintos zuikio/gegutės ašarėlės – tankūs (greitai plečiasi), kuplūs, sodriai žalios spalvos sultingi kupsteliai.

<...> Trečioje saloje oranžinių ežiuolių gojelyje dar liko laisvos vietos (pirmas atvejis per 5 metus!, <...>
Tai bus ežiuolės, aišku, bet kokios? Gal geltonos? Yra įtarimas, kad tos mano a la oranžinės bus iš neilgaamžių, o jei taip, tada jas reikės kuom nors keisti. Rausvų nesinori, tai tada kokios? Turint omenyje, kad šioje saloje yra tokie spalviniai plėmai (žolynais atskirti): rausvas (ežiuolių Fatal Attraction ir galiorkoje noname‘ų), gelsvas (gludai Moonbeam), blyškiai oranžinis/surausvėjantis (ežiuolės) ir melsvas (katžolės). Rausva su geltona... ir dar mėlyna... net vėliavų tokių nemačiau, išskyrus 1... smile.gif Gal turite kokių minčių?

Labai lauksiu drėbūnų foto, jei jos tikrai nėra vėlyvos žolės, tai tuomet tikrai verta išbandyti.

zuikio ašarėlių irgi foto labai domina

O gal baltos? Susigrotų su toliau esančiomis 'Albomis' (jei teisingai ''matau'') Ar jus kamuoja kolekcininko sindromas, ir norisi išbandyti kažkokių naujų veislių ar rūšių? Rausva balta mėlyna man gražu smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jot.ka: 19 gegužės 2016 - 09:10
QUOTE(jot.ka @ 2016 05 19, 10:08)
Šiemet stebėdama savo augalyną, priėjau išvados, kad tas skyles užpildysiu svogūninėm gėlėm, pvz aplink soras gali drąsiai net vėlyvos tulpės augti, pas mane tulpės jau žiedlapius barsto, o soros dar vos vos lenda, arba narcizai, jie gal ilgiau groja? Dar gal tiktų pavasarinės plukės, ne tos iš pamiškės, bet stambesnės, jūsų paminėtos laumenės, gal ir auskarėliai, bet aš jų neauginusi, nežinau niuansų. Šiaip tarpuose pas mane dabar pakankamai sparčiai plečiasi kvapioji našlaitė, tik tiek kad ji nėra aukšta, bet ir žemės nesimato per jos lapus.

O japoninė plukė pas jus dar neišlindo? Aš šiemet iš naujo atsodinėjau, tai vaizdo kol kas iš tiesų nėra, bet pas kaimynę ji jau vešli gražuolė, tikrai skylės gėlyne nėra. Ar auginat kokias veislines, kurios gal vėliau želia?

Labai dėkoju už jūsų patarimus 4u.gif . Mano gėlynui dar tik 2 metai ir aš pati mažai ką išbandžiusi esu, tai turiu šiek tiek tulpių pasisodinusi (tik Spring Green, nenoriu, kad labai mišrainė būtų), dekoratyvinių česnakų (Purple Sensation, bet labai silpni kol kas ir lapai beveik visai nunyko... Gal mažokus sodinau, panašiai 2 cm skersmens buvo pernai rudenį. Nesu visai tikra, bet šiame puslapyje kaip ir rašo, kad česnakų dideli svogūnai parduodami, 12-14 cm, ar taip gali būti? blink.gif Tai gal todėl mano nabagai tokie...).

Japoninė plukė tik rudenį sodinta, balta, neberandu pavadinimo... džiaugiuosi, kad bent jau pasirodė lapai ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Vivica @ 2016 05 19, 11:25)
<...> turiu šiek tiek tulpių pasisodinusi (tik Spring Green, nenoriu, kad labai mišrainė būtų), dekoratyvinių česnakų (Purple Sensation, bet labai silpni kol kas ir lapai beveik visai nunyko... Gal mažokus  sodinau, panašiai 2 cm skersmens buvo pernai rudenį. Nesu visai tikra, bet šiame puslapyje kaip ir rašo, kad česnakų dideli svogūnai parduodami, 12-14 cm, ar taip gali būti?  blink.gif  Tai gal todėl mano nabagai tokie...).

Japoninė plukė tik rudenį sodinta, balta, neberandu pavadinimo... džiaugiuosi, kad bent jau pasirodė lapai  ax.gif

Su česnakais aš irgi patirties nelabai turiu, kristofo išnyko, bet prisisėjo pilnas gėlynas. O 'Purple Sensation' ir pas mane pernai sodinti, dydžio neįspūdingo, bet spalva dieviškai graži. Nežinau česnako dauginimosi ypatumų, bet jei būna tokio skirtingo dydžio svogūnai, tai gal mūsiškiai dar užaugs? Planuoju neiškasinėt, tai kitąmet bus matyt, išnyks, ar užaugs didesni. Dėl margumyno visiškai pritariu, iš pradžių buvau numačiusi kelių spalvų tulpes sodinti, bet susodinau tik baltas, ir dabar tas baltos ir purpurinės derinys man labai gražus, gaila, kad tulpės beveik jau nužydėjo, o česnakai dar ne pilnai išsiskleidę. Bet pas mane tuoj baltas tulpes pakeis baltos tūbės, tai tikiuosi irgi bus neprastesnis variantas smile.gif.

Mano balta japoninė neišgyveno dar pernykštės žiemos, o paprasta ir šią sunkiai pakėlė.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2016 05 19, 11:42)
Mano balta japoninė neišgyveno dar pernykštės žiemos, o paprasta ir šią sunkiai pakėlė.

''paprasta'' tai turit minty ta ruzava? pas mane ji neuzmusama. kazkada pasodinau vienoj vietoj ir kiek ja is ten bandau iskast- tiek is naujo atzelia matyt lieka kazkiek saknu ar ko). jau kokiai 10ciai zmoniu ja atidaviau ir vel is naujo atrandu pas save. paziurejau siemet, kad jau pumpurus krauna- nebejudinsiu- pasidaviau. tas pats ir su lastune- irgi jau nezinau kiek zmoniu atidaviau- beravedama vel radau toj pacioj vietoj nauja.
o del tulpiu, tai kazkada padariau klaida bandydama jas po zydejimo iskasinet. juk iskasus pagrindini gumba vis tiek lieka zemej vaikeliu. matyt viena veisle buvo labai vaikuota, kad visi gelynai, netgi darzas apejo vienodomis geltonomis tulpemis. nei man ji tinka, nei patinka, bet praktiskai nebeisnaikinama. kaip pas zmones budavo gelynai apeje tom raudonom''tarybinem'' tulpem, taip pas mane zydi simtai geltonu. ir kasmet ju daugiau ir daugiau doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 19 gegužės 2016 - 14:31
QUOTE(Vobla @ 2016 05 19, 14:27)
''paprasta'' tai turit minty ta ruzava? pas mane ji neuzmusama. kazkada pasodinau vienoj vietoj ir kiek ja is ten bandau iskast- tiek is naujo atzelia matyt lieka kazkiek saknu ar ko). jau kokiai 10ciai zmoniu ja atidaviau ir vel is naujo atrandu pas save. paziurejau siemet, kad jau pumpurus krauna- nebejudinsiu- pasidaviau. tas pats ir su lastune- irgi jau nezinau kiek zmoniu atidaviau- beravedama vel radau toj pacioj vietoj nauja.

taip, ta pati. Ir pas mane yra žolyne vieta, kur ji augo kelis metus, tai ten želia nuolat, nors ir šienaujama, tai šiemet būtent iš žolyno ir išsirankiojau visus šakniastiebius, kad apgyvendint gėlyne, nes ten augusi praktiškai neatžėlė, o darže augusi išvis dingo, ir kol kas nesimato nei vieno lapo. Gal nelabai patinka mano apysunkė žemė, ir šlapios žiemos.

Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2016 05 19, 14:45)
taip, ta pati. Ir pas mane yra žolyne vieta, kur ji augo kelis metus, tai ten želia nuolat, nors ir šienaujama, tai šiemet būtent iš žolyno ir išsirankiojau visus šakniastiebius, kad apgyvendint gėlyne, nes ten augusi praktiškai neatžėlė, o darže augusi išvis dingo, ir kol kas nesimato nei vieno lapo. Gal nelabai patinka mano apysunkė žemė, ir šlapios žiemos.

bet sausra ji irgi prastai toleruoja: turiu dar vienoj vietoj, kur po maumedziu, tai kasmet ji nudziusta per sausras, jei tik pamirstu palaistyt. susisuka lapai ir nubyra iki nulio, tik tiek, kad vel is naujo atzelia. kazin kada ja butu geriausia iskasinet, nes ten is kur vis bandau iskelti- butinai reikia. bet paziurejau vakar- du tokie dailus kupstai- jei jau ti tokia atkakli- kur nors pasisodinsiu. gal rudeni iskasinet g.gif
neisivaizduojat kaip pas mus sausa verysad.gif kai visoj Lietuvoj kiaura savaitgali lijo- pas mus tik ciut ciut pora valandu papurkstavo. ne zeme, o pelenai- dulkes dulkes dulkes...vakar bandziau ravet, tai per spindi gylyn dregmes neaptikau. vandens uzpylus net nebesusigeria- zeme ant tiek perdziuvus, kad vandens besugeba priimti... verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2016 05 20, 08:36)
bet sausra ji irgi prastai toleruoja: turiu dar vienoj vietoj, kur po maumedziu, tai kasmet ji nudziusta per sausras, jei tik pamirstu  palaistyt. susisuka lapai ir nubyra iki nulio, tik tiek, kad vel is naujo atzelia. kazin kada ja butu geriausia iskasinet, nes ten is kur vis bandau iskelti- butinai reikia. bet paziurejau  vakar- du tokie dailus kupstai- jei jau ti tokia atkakli- kur nors pasisodinsiu.  gal rudeni iskasinet g.gif
neisivaizduojat kaip pas mus sausa verysad.gif  kai visoj Lietuvoj kiaura savaitgali lijo- pas mus tik ciut ciut pora valandu papurkstavo. ne zeme, o pelenai- dulkes dulkes dulkes...vakar bandziau ravet, tai per spindi gylyn dregmes neaptikau. vandens uzpylus net nebesusigeria- zeme ant tiek perdziuvus, kad vandens besugeba priimti... verysad.gif

aš kelčiau dabar, ji juk vistiek antros vasaros pusės- rudens gėlė, tai rudeniop man atrodo jai sunkiau prigyt būtų.

užjaučiu dėl sausros, pas mus tikrai primerkė, iškart viskas atsigavo, atrodo valandom auga, raviu kasdien ir mėgaujuos, kai žemė ne pluta.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2016 05 19, 10:08)
<...>
zuikio ašarėlių irgi foto labai domina
O gal baltos? Susigrotų su toliau esančiomis 'Albomis' (jei teisingai ''matau'') Ar jus kamuoja kolekcininko sindromas, ir norisi išbandyti kažkokių naujų veislių ar rūšių? Rausva balta mėlyna man gražu smile.gif

Jau nesu kolekcionierė, bet esu priklausoma nuo anksčiau padarytų klaidų, o tiksliau, nuo anksčiau padarytų žingsnių, kuriuos kol kas sudėtinga būtų taisyti (rauti von senoles dičkes kraujalakę ir 4 rausvo atspalvio ežiuoles (1 iš jų dargi šmaikščiai raudoną...)... rankos nekyla... protas maištauja... kastuvas neina iš kluono...), ir sumanymo, kad kiekviena sala turi būti skirtinga. Palikus šone dvasines kančias, ir sutelkus dėmesį į sumanymo išlaikymą, galėčiau sutikti, kad skirtingumas gali būti ne tik gėlių spalvose, bet ir vis kitokiuose žolynuose. Nors pagal tai, kaip esate pas save augaliukus sudėliojusi, tai gaunasi, kad šluotsmilgių ir baltų ežiuolių potėpis eina per visą augalyną. Aukštoji matematika čia pasidaro... Bet, jei pradėti nuo tuščio lapo, būtų aritmetika, tik kad lapas jau primaliavotas... sad.gif
Drėbūnus ir zuikio ašarėles nufotografavau. Pažiūrėsiu, kaip matosi kompe, ir jei matysis gerai, išdėsiu čia. Gal vakare.
Per savaitgalį toliau taisiau primaliavojimus, svarbiausias potėpis – į daržus iškeliavusi ir antroji cefaliarija. Atradau dar kelis praradimus. Didžiausias atradimas/praradimas – 3-4 metų čia ne sykį rodytas a la Morning Light miskantas. Jau pirkau jį didelį (skersmuo prie žemės 10-15 cm), o dabar jis buvo pavirtęs į monstrelį (skersmuo prie žemės apie 30 cm), atrodantį nuostabiai, galingai ir nepažeidžiamai. Ir štai tau prašom... Kiti miskantai, išskyrus Flamingo ir Ferner Osten, galima sakyti, kad komoje – funkcionuoja tik 5% kūnelio... Paskaičiavau, kad vietinis klimatas užmušė per 15 rūšių mano čia atvežtų miskantų. Žiauru ir dvasiniu, ir finansiniu požiūriu... Bet ką čia miskantai, kai boramunės pavasarį pasiekė 100% negyvos! Gi žagrenio Tiger Eyes numirė pernai užsiaugintos šakelės ir tik iš senesnės dalies nedrąsiai lenda kuklūs želmenėliai. Yra ir džiugių atradimų –išgyveno jau mintyse nurašytos rūgtys. Ir dar, jei kažkas pamenate, prieš porą metų turėjau didžiuosius skudučius (šventgaršves), iš kurių parinkau ir vazonikuose pasėjau sėklas (jie gi dvimečiai). Pridygo tuose vazonikuose visokių visokybių (sodinau į darželio žemę), bet nieko panašaus į garšvą. Visgi atrinkau iš to margo kolektyvo 2 egzempliorius, nors iš labai tolo panašius į reikiamą augalą. Ir ką jūs manot? Pataikiau!
O šiaip jau, augalynui pasiekus 4-5 metų amžių, susiduri su augalų senatvės problema. Ir kuo augalynas didesnis, tuo bjauriau ši problema užgula jo kūrėjo pečius. Entuziazmo masiniams augaliukų atšviežinimams lieka vis mažiau ir mažiau... Bet apie tai jau gal kitą kartą.

Ir galiausiai - prisidedu prie Voblos nusiskundimų dėl sausros. Baisu ir pas mus. Laisčiau, laisčiau, laisčiau, bet saulė su vėjeliu viską perniek paverčia. O juk turbūt dabar augaliukai sprendžia, kiek augti, kiek žydėti, jei išvis...

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2016 05 23, 12:46)

Ir galiausiai - prisidedu prie Voblos nusiskundimų dėl sausros. Baisu ir pas mus. Laisčiau, laisčiau, laisčiau, bet saulė su vėjeliu viską perniek paverčia. O juk turbūt dabar augaliukai sprendžia, kiek augti, kiek žydėti, jei išvis...

nebespeju ir laistyt doh.gif dar darzai dali vandens ir laiko atima- jau rimtai mastau, kaip ta dyka strypinejima su slangom paversti i koki audioknygos klausyma ar anglu kalbos mokymasi. tik dar reik issiaiskinti kaip visa tai i telefona suskrauti g.gif . butu du viename- ir palaistyta, ir pasimokiusi. O kada nors, kada jau bus sutvarktas gebuvis , tvoros , trinkeles- labai noreciau ir laistymo sistema issteneti. nu bukastis mano smelyne su slangom stripineti. kaip su vejo malunais kovoti...
Atsakyti