Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

QUOTE(Soni @ 2016 05 13, 10:30)
Dar paklausiu ir sitoj temoj -
prasau patarti -kuo galeciau apsodinti terasa,kuri yra nuo zemes apie 30 cm aukscio,praktiskai visa diena ten saule,tik vakare dingsta,zeme molis su juodzemiu.Norisi kazko daugiamecio balto arba ruzavo,alyvinio,kad daugmaz zydetu per visa vasara. Galvojau hal kokiom baltom astilbem,ar gal budlejom,bet gal tos per zemos.Gal keleta rusiu ?patarkit prasau,aciu

as tai salavijus sodinciau. arba levandas. aisku, visa tai nezydes istisai.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2016 05 12, 16:13)
Na kol kas atrodo viskas gerai, jei pernai metais vis dar knietėjo kažką įkišt į tarpus nesilaikant plano, tai šiemet džiaugiuosi, kad vaizdas aiškėja. Kadangi pikas tame plote numatomas vidurvasarį, tai dabar didžiajame gėlyne dominuoja žaluma. Pernai susodinau baltas tulpes ir česnakus 'Purple sensation', tai viskas labai patinka, tik norisi visko bent penkis kart daugiau. yra dar nebaigtas priekis, bet čia pritrūkau sodinamos medžiagos, tai galvoju, su kuo čia išsiversti laikinai. Jau taip nesinori makalynės, bet juoda žemė irgi ne išeitis.

Užsiėmiau terasinio gėlyno reformavimu, jam paskirtas ankstyvasis ir vėlyvasis sezonai, tai lyg ir turėtų greitai pasipilti žiedai jame, bet teks apie tai rašyt kitąmet, nes susodinta viskas šviežiai. Ir dar tebevyksta kai kurie perstumdymai. Esmė sumažinti įvairovę, padidinti plotus, kurie kartojasi per visą ilgį. Taigi pasiliko ankstyvam sezonui sibiriniai vilkdalgiai, snapučiai, šalavijai. rudeniui - plukės, astrai, soros. Abu gėlynus jungiantis elementas šluotsmilgės. Vidurvasaris turėtų virsti ežiuolių banga didžiajame gėlyne ir atsikartoti pavienėmis grupelėmis terasiniame. Na maždaug toks vaizdas, aišku yra ir dar neišvardintų augalų, kurie yra kaip užpildas, fonas. Ar nebūsiu vėl per daug primaišius pasirodys vėliau. Labai noriu neperkraut, bet taip sunku!

Man seniai nedavė ramybės klausimas apie šluotsmilgių trumpaamžiškumą, kaip jis pasireiškia. Tai dabar panašu pradeda matytis gyvai. Šluotsmilgė darže auga ketvirti metai, pernai buvo ypatingai graži, šiemet man atrodo, kad želia silpniau. Gal tik taip atrodo, nes nukirpau gana vėlai, ir dabar vis dar prasimuša senojo kero likutis. Kvadratuose vaizdas panašus, nors čia šluotsmilgės tik treti metai. Tai ko gero, rudenį laukia kvadratų atšviežinimas.<...>

vi_, ką reformuojat jūs?

Įdomu bus foto matyti, kai ims kažkas ryškėti.
Mano manymu, 4 metų šluotsmilgėms per anksti dar į pensiją eiti. Pas Rasą mačiau 4-5 metų dičkę - tai pačiame jėgų žydėjime atrodė. Čia gal karpymas ir orai šukuosenas kiek pagadino. Bet šiaip jau augaliukų senėjimo tema man yra labai skaudi...

O pas mane tai ką... Išnešus cefaliariją ir ne tik ją, atsirado laisvos vietos augaliukams stumdyti, tai štai ir stumdau prie kažkokios minties, tikiuosi, kad teisingos. Iš dviejų augalyno ausų/pusiasalių nešu į trečią, o iš trečio į ketvirtą ir dar toliau. smile.gif 3-4 pusiasaliuose vyrauja žolynai, o pagrindinė gėlė juose – ežiuolė. Žolynai ten įvairūs, bet dėlioju juos lopais, o ne miksuotomis matricomis. Teoriškai tie lopai per maži, kad gražiai žiūrėtųsi, bet norisi įsitikinti praktiškai. smile.gif Yra galimybė ateityje žolynų įvairovę kiek pamažinti, tuomet atsiras vietos lopų išplatinimui.
Prasčiausiai šiemet atrodys artimiausios 2 ausys/salos, nes iš jų tik nešu ir nieko neparnešu. Skylių gal ir nebus, nes per tankiai buvo prikišta, bet jose neliko jokios idėjos, tik senųjų idėjų griuvėsiai... Absoliuti kakofonija. sad.gif

Beje, rūgtys irgi silpnai kalasi. O kaip pas jus?
Atsakyti
Tai sakote akantai jau išlindo į saulę? g.gif Tai kur po galais maniškis. assa.gif
O perovskijos gyvos gyviausios, jau sprindžio dydžio.
Labai ilgai laukiau inkarvilėjų. Bet kai pradėjo kaltis - tai net tenm kur buvau net žemę perkasiojus. Pamiršau gi.. doh.gif Man jos - gražiausios birželio gėlyno gėlės.
Atsakyti
Sveikos. Noriu paklausti iš kur perkate augalus? Turiu paruošusi vietą gėlynui, noriu auginti daugiametes gėles, Bet, kai pradedu žiūrinėti augalus, tai labai brangūs. verysad.gif Ar pačios iš sėklų auginatės?( ir kur sėklas perkate?). Aš suprantu, kad, kai jau viskas suformuota galima ir vieną kitą brangesnę puošmeną nusipirkti. O ką daryti, kai tuščias plotas ir visko reikia daug blink.gif Patarkit, prašau 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(ienor @ 2016 05 13, 19:38)
Sveikos. Noriu paklausti iš kur perkate augalus? Turiu paruošusi vietą gėlynui, noriu auginti daugiametes gėles, Bet, kai pradedu žiūrinėti augalus, tai labai brangūs. verysad.gif  Ar pačios iš sėklų auginatės?( ir kur sėklas perkate?). Aš suprantu, kad, kai jau viskas suformuota galima ir vieną kitą brangesnę puošmeną nusipirkti. O ką daryti, kai tuščias plotas ir visko reikia daug  blink.gif  Patarkit, prašau 4u.gif

pirma planelis, vėliau augalai: iš augintojų, daugiametes.lt; laisvai pasipuošt galima ir sėklas sėjant ( paprastai internetinėse parduotuvėse ar ŽS, sodo centruose). Ar šiaip iš žmonių galima gaut, jei per daug priauga ir taip ar taip meta wink.gif
Atsakyti
http://www.seemnemaa...p?CID=6&lang=en
Labai daug ką parsisiunčiau iš čia. Kai kurių prastas daigumas, bet tai ne taisyklė. Greitai, pigiai ir daug. Vienais metais daigai , per metus kažkiek paauga, kitais metais jau žiedai. thumbup.gif
Dar galima jungtis ir siųstis iš lenkų. Labai platus asortimentas ir kainos nesikandžioja.
Atsakyti
Kalbant apie šiųmečius nuostolius: iki pat šaknų nušalo dvimetrinis šeivamedis "Black Lace" - pagal įprotį kas keli metai taip pasielgti, galima būtų jį pažemint pareigose iš krūmo į daugiametes gėles smile.gif Praktiškai iššalo veigelės "Purpurea nana", šluotelinių hortenzijų negyvas pernykštis prieaugis. Daugiamečių gėlių fronte nuostoliai minimalūs - pora snapučių ir šalavijų kerelių, sunkokai atželinėja miskantai "Yaku Jima" (tik kur ne kur pakraščiukais, iš didžiosioss kero dalies gyvybės nematyti - bet gal dar anksti išvadas daryti).

Apie ilgaamžes daugiametes. Ilgainiui dažnas atnaujinimas ima varginti, nes gėlynas per dažnai startuoja iš naujo, vos pasidžiaugi vešlumu, ir vėl iš pradžių. Tad imi žmogus galvoti, kad gerai būtų, kad 50-70% sudarytų ilgaamžiai augalai, ir tik likusi dalis kas 3-4 metus atnaujinamų. Iš ilgaamžių daugiamačių gėlių auginu:
- bijūnus
- sibirinius vilkdalgius
- akantus
- diktonus
- barškes (Baptisia)
- trilapes draikas (Gillenia)
Iš svogūninių:
- miškines lelijas
- OT grupės lelijas
Iš varpinių augalų nedalintas ilgai auga nendrinių melvenių keras ir nepanašu, kad dėl to nukentėtų. Apie miskantus ir lendrūnus negaliu pasakyti, nes dauginimo tikslais vis pajudinu kas kiek laiko.

QUOTE(Soni @ 2016 05 13, 11:30)
prasau patarti -kuo galeciau apsodinti terasa,kuri yra nuo zemes apie 30 cm aukscio,praktiskai visa diena ten saule,tik vakare dingsta,zeme molis su juodzemiu.Norisi kazko daugiamecio balto arba ruzavo,alyvinio,kad daugmaz zydetu per visa vasara.

Iš daugiamečių, žydinčių visą vasarą, man žinomos trys:
- katžolės "Walker's Low" (žydi mėlynai, startuoja žiedai gegužės pagaigoje, po pirmojo gausaus žydėjimo pradedant želti naujiems ūgliams nukirpti - greit atželia ir žydi iki pat šalnų);
- snapučiai "Rozanne" (mėlyni su nežymiu violetiniu atspalviu, startuoja birželį, žydi non stop be nukirpimo, formuoja dailius tvarkingus pagalvės formos (daugiau į plotį, nei į aukštį) kerus, sodinukai brangoki dėl lėtesnio ir sunkesnio dauginimo);
- viendienės "Stella d'Oro" (kiaušinio trynio geltonumo, kaip viendienės neaukštos, vienas žiedas žydi vieną dieną, tačiau pats keras visą vasarą non-stop).

Pora idėjų:
1) šluotelinės hortenzijos + sibiriniai vilkdalgiai + snapučiai "Rozanne";
2) lendrūnai "Avalanche" + katžolės "Walker's Low".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 14 gegužės 2016 - 14:08
QUOTE(vi_ @ 2016 05 13, 16:02)

Mano manymu, 4 metų šluotsmilgėms per anksti dar į pensiją eiti.<...>

O pas mane tai ką... Išnešus cefaliariją ir ne tik ją, atsirado laisvos vietos augaliukams stumdyti, tai štai ir stumdau prie kažkokios minties, tikiuosi, kad teisingos.<...>
Prasčiausiai šiemet atrodys artimiausios 2 ausys/salos, nes iš jų tik nešu ir nieko neparnešu. Skylių gal ir nebus, nes per tankiai buvo prikišta, bet jose neliko jokios idėjos, tik senųjų idėjų griuvėsiai... Absoliuti kakofonija. sad.gif

Beje, rūgtys irgi silpnai kalasi. O kaip pas jus?

Na jei galvojant kad joms skiriami maždaug 5 metai, tai pats gražumas ko gero ir gaunasi apie 3-4 metus, ir pradeda matytis mažesnis dekoratyvumas, gal staiga augalas nesunyksta po savo grožio viršūnės? Na bet tikrai neatmetu ir kitų aplinkybių, gal žydėjimas ims ir parodys, kad nieko blogo visai nesimato.

pas mane panašus procesas biggrin.gif , aš taip iš terasinio išnešinėju ir parnešinėju kitas, bet kaip jau rašiau didėja plotai, mažėja įvairovė. plotai ir pas mane per maži didesniems vienarūšiams lopams, tai pasirinkau vieną žolę - šluotsmilgę kuri užima pagrindinę žolių masę, ir pravingiavau per abu gėlynus, kiek įstrižokomis bangomis, na bus matyt kaip tai atrodys, bet ir pas mane žolėse bus ežiuolės, tai ko gero panašumo mūsų pievose šiemet bus daugiau smile.gif

gal artimiausiose ausyse sumažėsjus augalų įvairovei bus lengviau ir idėją pamatyti?

rūgtis ko gero mano kieme liks tik viena Polymorpha, o amplexicaulis deja iškeliaus. pernai buvo puikūs krūmai, šiemet iš jų vos dvi lapų skrotelės vyniojasi. Pamenu ir pernai dejavom, kad jos labai vėlyvos, bet prisimenant kokie buvo pernykščiai augalai, tai šiemečiai mane labai liūdina, pas mamą išvis neatsibudo.
Atsakyti
Leliumai, o tamsialapis šeivamedis auga atviroje vietoje? Norisi man jo, bet vis susilaikau g.gif
Dėl nuostolių, reiškia ne pas mane vieną veigėlės užsilenkė. O ko nesitikėjau, tai paprasčiausia deucija - iki pat šaknų blink.gif Turiu ir prašmatnią jos giminaitę - Stawberry field, šita rūstesnę žiemą vis taiko nušalti. Na bet elementari balta, augalas autochtonas, galima sakyti... g.gif Vienai paaugusiai veigėlėi irgi kaput, kitos dvi mažos, tai atželia iš šaknų. Pupmedis ko gero nežydės, katalpa neteko kai kurių šakų. verysad.gif
Rausvos gauros numiriojo, o baltos džiaugiasi gyvenimu ir paleido į pasaulį gausybę vaikų.

Prie ilgai žydinčių pridėčiau tradeskantes, lubinus
http://www.loretosso...Tradeskante.htm
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2016 05 14, 16:29)
Leliumai, o tamsialapis šeivamedis auga atviroje vietoje? Norisi man jo, bet vis susilaikau  g.gif
Dėl nuostolių, reiškia ne pas mane vieną veigėlės užsilenkė.

Mano kone visas kiemas galima sakyt atvira vieta, nors pats šeivamedis auga greta kalninių pušų eilės, tad kažkiek bent jau nuo šiaurinių vėjų turėtų apsaugot.
Veigelės numirė ir pas mano tėvus, vidurio Lietuvoje.
Atsakyti
Maniškės trys veigelos gyvos, tik margalapės galiukai nušalę. Šluotelinės gyvos, tačiau iš Endless Summer serijos atželinėja nuo šaknų.

Ai, šiloku Matrona taip pat skųstis negaliu, tiek pas mane nemažai krūmelių, tiek pas kaimynę puikiai atrodo.
Atsakyti
Tai va, po šitos rūsčios žiemos bekasinėdama radau pamirštus ir išgyvenusius kardelius. Jau ir daigai prasimušė. Galtonijų visur pridygo, o atrodo, visas žiemai susirinkau.
Atsakyti