Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

Jokių atradimų šį sezoną? Netikiu...
O pas mane šiemet atgijo jau nurašyti augaliukai. Vienas iš jų – rykštenė Fireworks. 2 metus vargo, bet įsikabino.

user posted image

Išvada – nenurašykime, kol...

Atsakyti
vi_, smagu, kad palaikote šį forumą 4u.gif . Sutinku, kad nereikėtų nurašyti augalo sprendžiant tik pagal vieną ar du sezonus, bet kai jis auga reprezentaciniame gėlyne, tai baisiai akis bado... Tokiu atveju gal reikėtų kur į pašalį įsodinti ir žiūrėti, kaip bus. Pas mane iš tokių "vargšų" - tai japoninė plukė "Whirlwind" - sodinta pernai, šiemet labai vėlai atžėlė, beveik ir nebepražydėjo, o tie keli žiedeliai, kurie išsiskleidė, buvo kažkokie deformuoti. Kitas - švelnusis akantas, dar šiek tiek vyresnis, kupstas pasiplėtė, išleido vieną žiedyną, bet visą vasarą buvo kažkoks blyškiai gelsvai žalias, gal kažkas jam netinka... Na, matysime kitais metais.

Gerieji atradimai?
Snaputis "Rozanne" tikrai žydi neužmušamai visą vasarą (tik truputį vėliau atželia).
Labai patinka ritininė imperata - ne baisiai agresyviai plečiasi, į antrą vasaros pusę labai išryškėja raudona spalva...
Palminės viksvos "Ice Fountains" gražios visą sezoną, tik sodinant joms reikia palikti nemažai vietoms, aš palikau mažokai, kitais metais lauke kėlimai-perkėlimai-dalybos.
Sibiriniai vilkdalgiai irgi gražūs visą sezoną (turiu "Alba" ir "‘Ruffled Velvet"). "Alba" labai stipriai didėja kelmai, bet gana greitai peržydėjo. "‘Ruffled Velvet" augimas nuosaikesnis, bet žiedai, aišku, įspūdingesni ir žydėjo ilgiau.
Katžolė "Limelight" irgi labai patinka - žydėjimas ne toks ilgas kaip "Walker's Low", bet labai graži lapelių spalva, iki šiol, net ir po šalnų, kupstelis tvarkingai atrodo. Antrą kartą praktiškai ir nebežydėjo, bet pasodinta praeitą rudenį, tai gal kitais metais ir kitaip elgsis.
Iš turimų ežiuolių didžiausią įspūdį padarė "August Konigin" - labai ilgai žydėjo, prisėjo sėjinukų, kurie irgi labai į ją panašūs, o gal net ir tokie patys.

Tai tiek ax.gif
Atsakyti
Sveiki. Gal turite svyranciu augalu per ziema augint lauke svyranciame vazone? Gal tiktu Ziemes?
Atsakyti
Čia Lietuvoje jus domina? Kažin, ar koks nors augalas Lietuvoje galėtų augti kabančiame vazone per žiemą... Gal kitos sodininkės ką pasakys? unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Vivica @ 2016 10 31, 09:13)
Čia Lietuvoje jus domina? Kažin, ar koks nors augalas Lietuvoje galėtų augti kabančiame vazone per žiemą... Gal kitos sodininkės ką pasakys?  unsure.gif

Nesuprantu posakio „Tyla – gera byla“ prasmės... Bet matau, kad dauguma čia būnančių supranta. Gal paaiškinsite? smile.gif

Nežinau, kaip pas jus, o manojoje smilgynėje vėlyvas ruduo – smagus laikas. Daug aukso ir bronzos. smile.gif Tik bėda ta, kad švelnus ruduo, dar nespėjęs prigaminti tonas aukso, staiga virto žiema. Prieš savaitę dalis augalų dar žydėjo (visi astrai, iš jų, ir Lady in Black, fejerverkinės rykštenės ir net saulainės!), dalis melvenių dar žaliavo, nekurie miskantai gyveno vasara, bet prieš porą dienų pasnigo, su švelniu šaltuku, o vakar ryte ūmai apturėjome 10 laipsnių šalčio. Ir psio. Filmo pabaiga. Bet vis vien gražu.

Prieš savaitę. Foto šiaip sau, bet vis bandau „pagauti“ dičkes melvenes Cordoba... Nepagavau. Bet gal bent išmieros matyti (virš 2 m!)? O po to... verysad.gif Buvau jau giliai į automobilį sukišusi fotoaparatą, kai dangus patapo juodai mėlynas, o jo fone trumpam išlindusi saulė alkaną žvilgsnį sufokusavo į auksinius objektus... Vaizdas verčiantis iš koto... Belieka griaužtis alkūnes... Irgi neaiškios prasmės posakis... Pasiekiate dantimis alkūnes? Na niekaip nepavyksta... nors noras yra... juodas... verysad.gif

user posted image

Vakar

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2016 11 06, 15:49)
Foto šiaip sau, bet vis bandau „pagauti“ dičkes melvenes Cordoba... Nepagavau. Bet gal bent išmieros matyti (virš 2 m!)?

va va- pas mane Cordoba siemet irgi fotoaparatu neapziojama. siemet jau gerokai prasiplete keras- koks 20 smilgu siubuoja. bijau, kad pavasari neatsipirsiu jos sudalinimui. noriu bent keliatos dar tokiu fontanu- nu pats graziausias augalas rudeniui. miskantai as mane jau pernykscio sieno splavos, o sita melvene- trynio geltonumo wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2016 11 07, 09:22)
va va- pas mane Cordoba siemet irgi fotoaparatu neapziojama. siemet jau gerokai prasiplete keras- koks 20 smilgu siubuoja.  bijau, kad pavasari neatsipirsiu jos sudalinimui. noriu  bent keliatos dar tokiu fontanu- nu pats graziausias augalas rudeniui. miskantai as mane jau pernykscio sieno splavos, o sita melvene- trynio geltonumo wub.gif

Manieji Miskantai nespėjo nusišieninti – įšalo žali. smile.gif
Cordobos ir vasarą patiko – įspūdingi fontanai. Turiu jas 7, bet labai nevienodai joms gyvenasi – tai jaučiasi saule apdalintos, tai kaimynų apėstos... Be to, kaimynai kaimynams nelygūs. Vienai kadagio kaimynystė nemaišo, o kitoms pušys/eglė ir nekurios daugiametės gėlės ne prie dūšios. Reikės kažko imtis. Tik, kiek pamenu, melvenės giliai į dirvą lenda, tad su kilnojimais ar dalijimais gali gautis nemenka pauzė iki pageidaujamo rezultato – kol augaliukas nuspręs toliau gyventi, jei išvis, ir imsis tam priemonių (įsiknis į dirvą), žiūrėk, jau ir 2 metai praeis. Savųjų nekilnosiu. Vienoms kaimynus apmažinsiu, kitas trąšomis pavaišinsiu. Gal padės. Bet šiaip jau, jos mėgsta būti vienos ar bent aukščiau visų kaimynų.

Melvenių Heidebraut auksas visgi įspūdingiausias. Gal dėl to, kad jos anksčiau pradeda pasiauksavimo procesą, tad spėja pasiekti maksimumą. Kitos gi nespėja pasiekti reikiamos prabos. smile.gif Dar turiu Scyracer‘į. Geltonumu panašus į Cordobą, tik aukštesnis. Gerai, kad auga po medeliu, tai prakišęs stiebus tarp šio šakelių gan stabiliai laikosi. Gal tik kiek per stačias... smile.gif

user posted image

Atsakyti
Gražios tos melvenės, aš neturiu nė vienos. Bet pavasarį planuoju dar vieną kampą apželdint, taii reikės joms paskirti vietos ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Vivica @ 2016 11 11, 10:53)
Gražios tos melvenės, aš neturiu nė vienos. Bet pavasarį planuoju dar vieną kampą apželdint, taii reikės joms paskirti vietos  ax.gif

Gal dar ko nors? smile.gif
Dar norėčiau tarp turimų augaliukų praėjusiame sezone išskirti žemaūgius arunkus. Jie ne nykštukiniai, o su žiedais siekia apie 0,5 m. Pavadinimo nežinau, nes pirkau iš daugiametes.lt, kur apie juos tik tiek va parašyta. Kuo patiko? Gražūs pavasarį, vasarą ir rudenį. Daili lapija: pavasarį-vasarą savo faktūra, o ir spalva ne žolės, link samanų traukia, nuolat keičiasi, o rudenį nurausta/nugelsta, kas man itin prie dūšios, nes tai juk spalvų šaltinis žydėjimus nubaigusiame augalyne; tanki – žemės pro ją neįžiūrėsi. Įdomūs balti žiedynai (žydi birželio mėn., labiau į antrąją jo pusę), mandrai bandantys išlaikyti lygiagretumo horizontui būseną, nudžiuvus horizontalumo tik prisideda. Plečiasi gan greitai – po poros metų, kur jų buvo 3, vienu pasidarė per daug.

Žydinčių gražios foto neturiu, tik prie sienos pastatytų, tačiau žiediškumą galima įvertinti:

vartotojo įkelta nuotrauka

O čia jau ruduo, spalis:

Atkreipkite dėmesį į žoliuką priekio dešinėje. Čia melvenė Cordoba... verysad.gif Netikit? Nepatinka jai arunkai anei čiut... matyt, apėda... Ir dar vienus nelaimėlius galima įžiūrėti – kiečius. Trečius metus čia ir kitur dar vargsta, bet nieko neišvargsta. Nežinau, kas jiems nepatinka...

Atsakyti
vi_ ačiū, kad parodėte arunkus, gražučiai smile.gif Vis abejojau ar noriu jų ar ne..dabar matau, kad visai gražiai atrodo smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2016 11 12, 00:57)
Gal dar ko nors? smile.gif

Oi, tai dar daug ko neturiu ir daug ko noriu, bet riboja finansai ir erdvė biggrin.gif . Naujam gėlynui dauginsiu kelis jau turimus augalus ir minimaliai įsigysiu naujų, kurių labai noriu ax.gif - melvenių, astrancijų, raudoklių, veronikūnų, ežiuolių...

Arunkas tikrai vertas dėmesio. Sode turiu irgi turbūt rūšinį, visiems gerai žinomą, kuris užauga į bele kokio dydžio kelmą laikui bėgant. Kai žydi labai gražus, bet po to, mano manymu, didžiąją vasaros dalį tik vietą gėlyne užima. O šis efektingas visais metų laikais wub.gif
Atsakyti
Ateinu apginti tradicinį didyjį arunką bigsmile.gif , gražus jis visada, tik peržydejus reikia nukirpti nurudavusius žiedynus ir dailus kuplus krūmas puošia iki dabar smile.gif gaila nepadariau užsnigto nuotrauku wub.gif
Atsakyti