Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

Važiuosiu pas mamą šeštadienį augaliukų. Dar drauges apskabysiu. Jau kaip laukiu wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2016 09 20, 20:48)
Tulpes narcizus hiacintus panašiai spalio gale, daugiametes jau dabar galima pradėti.
Man patinka mulčiuoti nupjauta smulkia žole.  Kai augalai suauga, piktžolės yra nustelbiamos. Gal tik dirvinis vijoklis kaip Kaščiejus Nemirtingasis  vis iš kažkur pasirodo ir taikosi ką nors užsmaugti negyvai.  Vejos žolės mulčas labai gerai sulaiko drėgmę, per žiemą supūva ir dar patręšia žemę. Šiaip esu prieš visokių plėvelių klojimą ir dar žievių mulčio ant jų  schmoll.gif  Draugė pasišaukė dėl augalyno problemų, tuo pačiu buvo pakelta juoda  agro, ant kurios buvo akmenukų mulčas. Vaje vaje... Dar gyvenime nesu mačiusi taip sugadintos dirvos struktūros. Tiesiog dirva pavirtusi į suplūktą šlyną be jokių sliekų veiklos požymių, be purumo. Todėl manau, kad piktžoles sulaikanti danga + sunkokas mulčas - skausmingas išbandymas augalams  Tiesiog gamtoje šito nėra. O va lengva "atidirbusių" lapų, žolės ar stambių patrūnijusių žievių danga - gėris. Visai kaip miške.

as irgi sprendziu ta problema,dengti danga ,mulciuoti kuom ar ne.

gal kas bandete ant zemes be jokiu dangu pilti zieviu mulca.

man atrodo kad butu gerai.lietus nuplautu zemes i apacia.

dar uzdeciau ,lapu ar pjautos zoles,taip nesinori tu dangu det.

nes tikrai po ja zeme kaip plastilinas laikosi,sunku augalams ten.
Atsakyti
...Man patinka mulčiuoti nupjauta smulkia žole.  Kai augalai suauga, piktžolės yra nustelbiamos. Gal tik dirvinis vijoklis kaip Kaščiejus Nemirtingasis  vis iš kažkur pasirodo ir taikosi ką nors užsmaugti negyvai.  Vejos žolės mulčas labai gerai sulaiko drėgmę, per žiemą supūva ir dar patręšia žemę ...
Tiesiog gamtoje šito nėra. O va lengva "atidirbusių" lapų, žolės ar stambių patrūnijusių žievių danga - gėris. Visai kaip miške.

Teisingai parašyta. Aš žiemai lapų krūvelę užmetu ant ne kurių, o pavasarį išskirstau aplinkui, kai jau nereikia saugoti nuo šalčio. Taip ir prapuola, įsiravi tie lapai.
Atsakyti
Laba vakara.
Drauge i UK lauktuviu prase atvesti canas plants svoguneliu ax.gif
o as nei zalio supratimo apie juos, aplaksciau maksimas norfas visokias na nera tenais tokiu blush2.gif Gal kas turi ar tures situ gelyciu svoguneliu? Arba gal isduos kas kur man ju ieskoti ax.gif
Atsakyti
Parduotuvėse kanų šakniastiebių būna žiemos gale ir pavasarį, vazonuose pasodintų - pavasario gale, vasarą. Kaune kanos dar žydi. Iškastų gali turėti nebent kur praėjo šalnos, bet kanų temoje niekas nesiguodė apie nušalimus.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2016 09 20, 20:44)
Dangos nenaudočiau, augalui reikia vietos plėstis, o tos dangos  mano galva riboja tokias galimybes. Ypač jei norit, kad augalai persipintų, tai gal visai patiks aptikti esančių augalų sėjinukus. Dangos tą natūralų procesą padarytų negalimą.

pirmais metais viena gelyna klojau juoda agoplevele ir mulciavau zieve, po metu luapau ta agro pasispjaudydama lauk, o po apacia radau tai ka aprase Is Kaimo:
  Draugė pasišaukė dėl augalyno problemų, tuo pačiu buvo pakelta juoda  agro, ant kurios buvo akmenukų mulčas. Vaje vaje... Dar gyvenime nesu mačiusi taip sugadintos dirvos struktūros. Tiesiog dirva pavirtusi į suplūktą šlyną be jokių sliekų veiklos požymių, be purumo. Todėl manau, kad piktžoles sulaikanti danga + sunkokas mulčas - skausmingas išbandymas augalams  Tiesiog gamtoje šito nėra. O va lengva "atidirbusių" lapų, žolės ar stambių patrūnijusių žievių danga - gėris. Visai kaip miške.

vat vejos zoles mulco man tik darzui uztenka ir tai ne visada verysad.gif
todel mulciuoju kur tik galiu pusu zieve tik dabar jau be agropleveles. pastebejau, kad mano smelingam ir sausam dirvozemiui pusu zieves mulcas labai tinka, nes ilgiau uzsilaiko dregme. tik pastebejau viena minusa- sunkiau pro ji prasikala pavasari svogunines geles, o ir veliau, nes zeme po mulcu sunkiau ir leciau isyla.
QUOTE(mirandina @ 2016 09 20, 22:00)

gal kas bandete ant zemes be jokiu dangu pilti zieviu mulca.

as taip darau- man labai pasiteisino. pikztole viena kita isdygsta, sejinuku daugiametes irgi sugeba pribarsyt, bet visumoj daug maziau laistymo ir ravejimo. plius, pavasari kol augalai dar tarpusavyje nesuauge- kazkaip estetinis vaizdas geresnis.
Atsakyti
O kaip dėl dirvos rūgštėjimo naudojant spygliuočių žievę? Ar tik menkai parūgština? Nes nemažai daugiamečių mėgsta šarmingesnę dirvą, pvz., levandos, akantai...

Ir man dar įdomu, ar ne per vėlu daugiametes skaidyti ir sodinti? Aš jau susilaikiau, ko nebepadariau, tai jau pavasariui atidėjau. Iš pernai rudenį sodintų augalų nemažai praradau... Na gal ir žiema nenormali buvo, g.gif
Atsakyti
QUOTE(Vivica @ 2016 09 21, 09:19)
O kaip dėl dirvos rūgštėjimo naudojant spygliuočių žievę? Ar tik menkai parūgština? Nes nemažai daugiamečių mėgsta šarmingesnę dirvą, pvz., levandos, akantai...

galas zino g.gif faktas, kad rugsteja. galima gal laiks nuo laiko kalkem ar pelenais atskiestu vandeniu palaistyti. pas mane zeme apskritai rugsti, bet levandos tikrai nesiskundzia- bujoja ir sejasi.
Atsakyti
QUOTE(Vivica @ 2016 09 21, 09:19)

Ir man dar įdomu, ar ne per vėlu daugiametes skaidyti ir sodinti? Aš jau susilaikiau, ko nebepadariau, tai jau pavasariui atidėjau. Iš pernai rudenį sodintų augalų nemažai praradau... Na gal ir žiema nenormali buvo,  g.gif

tai kad man susidarė įspūdis, kad dauguma augalų pakenčia visokį dirvos ph. O dėl augalų skaidymo, aš irgi labiau linkus tai daryt iki rugsėjo vidurio, nebent jau tokius absoliučiai neužmušamus augalus.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2016 09 21, 23:28)
tai kad man susidarė įspūdis, kad dauguma augalų pakenčia visokį dirvos ph. O dėl augalų skaidymo, aš irgi labiau linkus tai daryt iki rugsėjo vidurio, nebent jau tokius absoliučiai neužmušamus augalus.

O kurie augalai skaitosi neužmušami? blush2.gif
Atsakyti
Prieš kelis metus pas mus seniūnija sugalvojo išpjauti palei vieną kelią tuopų alėją. Medžius vietoje sudrožė ir išsivežė granulėms toks baisulinis aparatas. Liko kelmai. Juos irgi sudrožė į skiedras kitas monstras kaip iš Transformerių. smile.gif Kas liko, nuspręsta paskirstyti krūvas po šalikelę. Nulėkėme su traktoriumi ir prisikrovėme to gėrio priekabėlę. Privariau ant braškių, po tujų gyvatvore, kas liko apie medžius. Nemačiau vargo gal keturis metus,Po tujomis pripilta labai storai, tai tik usnys drįsta stiebtis į šviesą. Mulčio apačia palengva virsta puriu juodžemiu, pilna visokios gyvybės. Jei būtų kur gauti, dabar jau parsivežčiau daug daug.
Man neužmušamos : pentiniai, sinavadai, tos pačios rūtos ( beje, jos deriniuose labiau patinka už rasakilas, nes nužydėjusios atrodo dekoratyviai). Bitkrėslės, kokios nors nepretenzingos ramunės, astrai, vienadienės.
Atsakyti
Vis dar į temą apie mulčą: vakar žiūrėjau senesnę "Sodininkų pasaulio" laidą (berods rugsėjo 10 d.). Ir Monty Don susitiko su Piet Oudolf jo projektuotame Hauser & Wirth Somerset sode. Gražus buvo pokalbis thumbup.gif . Tai va, Oudolf paminėjo, kad jie mulčiuoja daugiamečių gėlynus 'neutraliu' (kaip sakė Oudolf) mulču - pušų žieve. Tai matyt ne taip jau ir rūgština... Vieną patarimą skaičiau, kad tų žievių galima prisirinkti pušų kirtavietiese miške. Prie progos bandysiu rinkti...
Atsakyti