Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

Sveiki,

gal ką domintų bilietas į Garden style konferenciją rugpjūčio 25d. apie sodo dizainą, slypo planavimą ir augalų sodinimo idėjas, parduočiau su didele nuolaida (internetu dabar parduodama už 49 EUR).  

KONFERENCIJA (09:30-18:30 val.) Radisson BLU viešbutyje Vilniuje. 
Pranešimai didžiojoje salėje: 
Vaiva Marozienė,Nic Howard (D.Britanija),Agnieszka Hubeny-Žukowska (Lenkija), Remigijus Zolubas, Lina Puodžiūtė, Auksė Dobilienė, Leonardas Mekionis. 
Į kainą įeina taip pat 2 kavos petraukėlės su užkandžiais.

Pernai konferencija man labai patiko, nusipirkau ir šiemet, deja būsim išvažiavę...

Atsakyti
Sėdžiu sodyboje. Šiaip vaizdeliu gan patenkinta. Bet bais susikrimtus dėl Matronų - kažkas griaužia jų žiedus ir lapus, bet neįžiūriu kas. Aplink žiedus pasitaiko voratinklis. O lapus gal kažkas kitas tvarko, stambesnis. Nupurškiau žaliu muilu, bet nesu tikra, kad padės. Gal žinot, kas per padarai užpuolė ir kaip su jais kovoti?
Atsakyti
Kaip žinot, nematant dantų žymių?

Nustebau perskaičius, kad pas kažką gėlynai jau tušti. Kaune dar pilnai žydi, bet vakar ir šiandien vėl laisčiau, kad ir toliau žydėtų, jei ruduo bus ilgas.
Apie patagonines verbenas turbūt net nereikia rašyti, ko gero visur be proto žydi.
Katžolės po nukirpimo atžėlė ir vėl gausiai žydi. Kitais metais reiks kirpti dar nebaigus žydėti, greičiau kartos.
Kemerai šiemet labai anksti pražydo ir jau seniai nurudę byrėjo, tai nukirpau žiedynus. Dabar 'Riesenschirm' vėl žydi smulkesnės šoninės kekės. 'Plenum' prastokai atrodo, reikėjo daugiau laistyti.
Raudoklės net dega nuo savo raudonio. Per sausrą buvo laistomos kas antrą dieną.
Astrancijos jau antrą kartą peržydėjo, iškirpau, lauksiu trečio.
Tik dabar pradėjo žydėti pernai sodintos kraujalakės 'Shiro-fukurin'.
Nendrinių melvenių labai sunkūs didžiuliai žiedynai, atrodo tuoj luš.
Daugiametis plačialapis pelėžirnis kaip visada žydi vasaros gale, rudenį.
Šiemet prisipirkau viksvų vazonuose. 'Irish Green' tokia paprasta, bet labai skaniai žalia. Atrodo, kad netramdoma gali stipriai plėstis, jau dabar iš vazono ,,išlipo".
Atsakyti
Galų gale šaltis apramino augalyno žioplelius, patikėjusius, kad žiemos nebus, tad galima viską pradėti per naują. Lapkričio pradžioje mačiau 15 cm išstypusius dekoratyvinius česnakus. Gi vos ne spalio vidury smagiau nei vasarą žydėjo rūgtys ir nekurios viendienės. Visų išsišokelių nė nevardinsiu. Tokie persistegimai sveikatos šiems žiopleliams kitame sezone tikrai nepridės.

Bet šiaip jau geri metai buvo daugumai augaliukų. Mane labiausiai nustebino (gražiuoju) rūgtys (Persicaria amplexicaulis) ir miskantai: visos rūgtys labai išsiplėtė ir gausiai žydėjo, miskantai irgi, o 1 lietuviškos nežinomos veislės, 2-3 metus droviai leidęs atžalas ir aukščiau nei 1 m nežiūrėjęs, ūmai pavirto neperregima beveik 3 m aukščio siena, šalia kurios stovėdama jaučiausi menka.

Negalėjau atsidžiaugti savo augalyno vaizdeliu lapkritį: smagiai geltonas nuo žolynų aukso ir giedrai melsvas nuo astrų žydėjimo. Buvo į ką žiūrėti ir pasidžiaugti, kad taip gražiai gavosi. smile.gif

O kaip jums praėjęs sezonas?

Atsakyti
O pas mene miskantai nuo sausros neįspūdingi.
Vienas sezono pliusas - ravėti reikėjo mažiau. biggrin.gif Bet laistyti - daugiau. Labai nukentėjo saulainės, net gaila žiūrėti buvo, kaip džiūvę sudžiūvę. blink.gif
Aplamai, tai visi augalai neparodė viso savo grožio.
Džiugino gludai, gausus žydėjimas nuo birželio pabaigos kokio pusantro mėnesio, vėliau iki šalnų vis po kokį dešimtį žiedų geltonavo.
Sidabrinis šalavijas ko gero bus daugiametis, labai gražiai bus atžėlęs. Jeigu sėkmingai peržiemos.
Atsakyti
Su artėjančiom visas newyear.gif Šiemetinė mano maloni pažintis su galiardija - žemas dailus krūmelis, puikiai išgyveno sausąją vasarą, žydėjo margai iki rudens nuo dūšios, po žydėjimo pasipuošdamas simpatiškais dygiais kamuoliukais. Stengiausi juos pašalinti, kad daugiau žydėtų. Rudeniop jau ir vaikučių prisėjo. Sėklytes paskynus parnešiau iš Botanikos sodo, puikiai sudygo. Žiemoti palikau ir raudonai rudos spalvos paaugintus, bet dar nežydėjusius krūmelius, rašo, kad jie aukštesni. Matysim, kaip čia žiemosim hmm.gif https://upload.wikim..._aristata_1.jpg http://www.geles.net.../Gaillardia.JPG
Atsakyti
QUOTE(mergaitegeliu92 @ 2018 12 09, 17:06)
Su artėjančiom visas  newyear.gif Šiemetinė mano maloni pažintis su galiardija - žemas dailus krūmelis, puikiai išgyveno sausąją vasarą, žydėjo margai iki rudens nuo dūšios, po žydėjimo pasipuošdamas simpatiškais dygiais kamuoliukais. Stengiausi juos pašalinti, kad daugiau žydėtų. Rudeniop jau ir vaikučių prisėjo. Sėklytes paskynus parnešiau iš Botanikos sodo, puikiai sudygo. Žiemoti palikau ir raudonai rudos spalvos paaugintus, bet dar nežydėjusius krūmelius, rašo, kad jie aukštesni. Matysim, kaip čia žiemosim  hmm.gif https://upload.wikim..._aristata_1.jpg                        http://www.geles.net.../Gaillardia.JPG

Gailiardija buvo mano pirmoji gėlė dabartinio augalyno priešaušry. smile.gif Tempiau tada iš turgaus viską, kas gražu, o ji gi gražuolė. Bet neišbuvo ji pas mane ko tais. Tiesiog dingo jau po metų ar dviejų. Kaip ir paprastas kaimiškas gludas, kuris į augalyną atėjo kartu su ja. Beje, gludas Moonbeam, mylimukų mylimukas šiaip jau, už kaimietį laikosi geriau, bet permainingai: pirmus trejus metus nuožmiai plėtėsi ir bujojo, o prieš metus po bjaurios žiemos beveik išnyko, beliko tik porą gyvų skrotelių, kurias per šių metų sezoną kiek atgaivinau, bet nesu tikra dėl jo tolimesnio atsparumo mūsų orams.
Kur visos kitos daugiametininkės dingot? Feisbukuose paskendot? smile.gif Gal kuri žinot, ar turguose masiškai parduodama (ne žiemą, aišku) panaši į gebenę tik šviesiais lapais ir yra gebenė, be to, atspari mūsų klimatui? Buvau nuplikusį kadagį šiais augaliukais papuošusi, tiesiog pakabinau su vazoniukais ant šakų, o rudenį persodinau į žemę prie to paties kadagio. Jei neišliks, žadu paprasta gebene atskiras augalyno dalis užleisti. Gal kuri turite patirties šiuose reikaliukuose?

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2018 12 19, 01:01)

Kur visos kitos daugiametininkės dingot? Feisbukuose paskendot? smile.gif Gal kuri žinot, ar turguose masiškai parduodama (ne žiemą, aišku) panaši į gebenę tik šviesiais lapais ir yra gebenė, be to, atspari mūsų klimatui? Buvau nuplikusį kadagį šiais augaliukais papuošusi, tiesiog pakabinau su vazoniukais ant šakų, o rudenį persodinau į žemę prie to paties kadagio. Jei neišliks, žadu paprasta gebene atskiras augalyno dalis užleisti. Gal kuri turite patirties šiuose reikaliukuose?

Apie turguose parduodamą "gebenę" nieko nepasakysiu, bet šiemet vienam želdyne įkurdinau gebenes, mama turėjo kaip kambarinę, karpytais lapais, o ji puikiausiai peržiemojo, ir lauke. Išsiplėtė, tai ir aš pas save paleidau po krūmais. Ateinantis sezonas parodys, kaip jai ten patiks.
Atsakyti
Sveikos, kelis mėnesius čia nebuvau užėjusi ir va, pasirodo, dar forumas gyvas, smagu. Ieškojau info apie augalus, ir pakliuvau į senus daugiametininkių puslapius, kiek aš ten buvau prisisvajojusi ir pergyvenau dėl nedygstančių gaurų ax.gif , o pernai mano sausojo gėlyno visą gražumą ir sudarė savaiminukės gauros ir patagoninės verbenos. Tik įsimetė liga nuo tų sausų orų, labiausiai ežiuolėms pakenkė, bet ir patagonių verbenų net ištisi stiebai kai kurie nurudo, ir katžoles teko iškarpyti, net Matronos pora stiebų nurudo, nors paprasti didieji šilokai atsilaikė. Ir dar man atrodo, kad dėl tos ligos verbenos nesubrandino sėklų, dabar nežinau, ar išdygs pačios pavasarį.
Rūgtys amplexicaulis ir pas mane gražiai augo, laisčiau vis, rudeniop lapai nusispalvina ir vėl kitas vaizdas, leisiu joms bujoti kiek tik nori, labai geri augalai. Polymorphos tik apatinės šakos su visais žiedais vis nulūždavo, ar jos visada taip lūžinėja?
Atsakyti
Pas mane amplexicaulis visiškai nepatikimas augalas, o man jos taip patinka...Polymorpha mano vėjuose gyvena, po audrų būna aplaužyta, bet nieko, kasmet tankesnis krūmas, mažiau ir pastebiu jei šakos kitos nelieka
Atsakyti
Fantastiškas krūmas tas polymorpha. Nieko pas mane nelūžinėjo. Pirmi metai, kai toks jo grožis, nes tik pernai pavasarį sodintas buvo. Galvoju, kaip jį padauginti. Tokios galingos šaknys, bijau sumaitoti atskeldama.
Graži alternatyva rūgčiui - lanksvūnė. Pas kaimynę prie šulinio - pasakiško grožio krūmas. Pernai atskeltas ūglis neprigijo, tiksliau Mb traktoriaus ratu užvažiavo. Bandysiu vėl;
https://pfaf.org/use...aria sorbifolia

Vi, tai kokie plotai pas jus, kad negaila žemės gadinti gebenėmis ? Nesodinčiau pas save nė už ką. Visose gėlynuose įsiveisęs dirvinis vijoklis, kai kur šliaužiančioji tramažolė. O jei dar kokia gebenė - tai išvis kaip velnio raizgai. Kaip iš Hario poterio. tongue.gif Negaliu vijoklio išnaikinti niekaip, roundapo jis nebijo, MCPA ir panašūs gali kitus augalus apdeginti, jokio dirvinio herbicido negaliu pavaryti. blink.gif
Žinote, po truputį pratinu prie namų gauromedį. Žinau vienoje vietoje prie aplinkkelio milžinišką sąžalyną, kai tenka važiuoti, žydėjimas - dieviškas vaizdas. Išgelbėjau kelis šakniukus, kai ruošė placdarmą sandėlių statybai, jau šią vasarą keli biziukai žydėjo. Kai įgaus "mėsos", kelsiu į gėlyną.

Na, dar keli mėnesiai ir pasipils augalų pasiūlymai internetinėse parduotuvėse. OMG, kaip šito laukiu. wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iš Kaimo: 27 gruodžio 2018 - 18:38
Didžiąją rūgtį šį pavasarį gana lengvai atskėliau kastuvu, tuo metu toks traškus sultingas ,,runkelis" buvo, kai daigai maždaug sprindžio.
Šermukšnialapė lanksvūnė gan agresyvi, sėjasi, jei žiedynai nešalinami.
Gebenės be proto neužžels, kokia šalta žiema gali numarinti visai. Palyginus su dirviniu vijokliu auga daug lėčiau. O jei kokia veislinė, tai dar ir dengti reiks.
Tokią gebenę lašo formos lapais auginu lauke eilę metų be dengimo, bet ji labai lėtai plečiasi, apie naikinimą net mintis nekyla.
https://get.google.c...ISp9BfMmSylI0IS
Tik jos dar neturėjau tais metais, kai Lietuvoj vyšnios iššalo, nepamenu kurią žiemą. Tada iššalo ir didžialapės bei margalapės gebenės mano kieme Kaune. Nuo tada margalapių lauke nesodinu. Gebenė lipikė smulkiais žaliais karpytais lapais gerai žiemoja, jei kur per toli nukeliauja, apkapoju. Man ji gražesnė už šliaužiančiąją žiemę, mažiau kapines primena.
Atsakyti