Iš Kaimo, tikrai, pas jus žiedų jūra :-). Žiūriu, jūs taip retai viską išsodinusi, tai augalai turbūt džiaugiasi erdve. Aš tai mėgsta viską šiek tiek 'pagrūsti', kad nebūtų tarpų ir beveik nereikėtų ravėti, bet tada, žinoma, kas kiek laiko vis tenka koreguoti kai kuriuos augalus...
amba41, jūsų rasotos nuotraukos nuostabios, pagaliau žemė drėkinama, gal nereikės pradėti skųstis, kad jau lietus nusibodo
amba41, na ir grozis tos balzos senai svajoniu sarase, bet niekaip vietos jai nensugalvoju.
Pamasciau, kad siemet pas mane gelynuose kazkokia depresija. Matyt sausra pazeide ne tik augalus, bet ir mano ikvepima kazka naujo sodinti ir net noreti...Gal praeis... O gal su visam issisemiau? Nes kai palyginu savo aistra kuri dege manyje pries kokius 5 metus, jauciuos kazkokia nudusus ir issisemus. Vos ne vos apsiraviu esamus gelynus.
Pamasciau, kad siemet pas mane gelynuose kazkokia depresija. Matyt sausra pazeide ne tik augalus, bet ir mano ikvepima kazka naujo sodinti ir net noreti...Gal praeis... O gal su visam issisemiau? Nes kai palyginu savo aistra kuri dege manyje pries kokius 5 metus, jauciuos kazkokia nudusus ir issisemus. Vos ne vos apsiraviu esamus gelynus.
Vis žadu pasiieškoti balžos sėklų. O tada vietos. Jai reikia drėgmės, ar ne ?
Amba, kaip išsaugojate katanaches neišgulusias ? Jau šiemet tikėjausi, kad sausa, mol nesugrius ant gėlynų. Viskas, nuo užvakar guli...
Vivica, čia naujas gėlynas, tai susodinta laisviau. Prie pentinių įtupdytas mažyliukas bijūnas, toliau kietis, dar buvo barškė, bet ją nugulė gludai. Vėl reikės kelti, kur laisviau. Jau kaip nemėgstu retinti ir mesti gėles į kompostą . Vis laukiu, kol prasiplės, o kai prasiplečia kai kurios
Dar nuotraukos priekyje turėtų būti maža egzochorda, kažkada užaugs dideliu krūmu, tai neverta aplink ją tankiai kažko prisodinti.
Ančiasnapė šilingė pavasarį buvo "apkramtyta iš visų pusių" , taigi vėl kėsinasi į rožę, į šilagėles. Patiko jai naujoje vietoje.
Dar plečiasi Chelonė, gal be reikalo jos norėjau. O rekordininkai - taškuotieji katilėliai. Kur tik jų nerandu nuklydusių
Pradėjo žydėti vienadienės. Pražydės per mėnėsį, kas liks rugpjūčiui ? Niekaip be vienmečių neišsiversti.
Amba, kaip išsaugojate katanaches neišgulusias ? Jau šiemet tikėjausi, kad sausa, mol nesugrius ant gėlynų. Viskas, nuo užvakar guli...
Vivica, čia naujas gėlynas, tai susodinta laisviau. Prie pentinių įtupdytas mažyliukas bijūnas, toliau kietis, dar buvo barškė, bet ją nugulė gludai. Vėl reikės kelti, kur laisviau. Jau kaip nemėgstu retinti ir mesti gėles į kompostą . Vis laukiu, kol prasiplės, o kai prasiplečia kai kurios
Dar nuotraukos priekyje turėtų būti maža egzochorda, kažkada užaugs dideliu krūmu, tai neverta aplink ją tankiai kažko prisodinti.
Ančiasnapė šilingė pavasarį buvo "apkramtyta iš visų pusių" , taigi vėl kėsinasi į rožę, į šilagėles. Patiko jai naujoje vietoje.
Dar plečiasi Chelonė, gal be reikalo jos norėjau. O rekordininkai - taškuotieji katilėliai. Kur tik jų nerandu nuklydusių
Pradėjo žydėti vienadienės. Pražydės per mėnėsį, kas liks rugpjūčiui ? Niekaip be vienmečių neišsiversti.
QUOTE(Vobla @ 2018 07 03, 13:00)
Gal bangomis tokios nuotaikos užeina? Man šiemet pavasarį nesinorėjo jokių gėlių sėt, tai persimečiau ant pomidorų Todėl man sodas ir gėlynai yra ne rezultatas, o procesas - vieni interesai pablanksta, atsiranda kitų. O po to, žiūrėk, gal vėl pirmieji atgyja
Iš Kaimo, jūsų šilingėje įdomiai rožė atrodo . Pas mane irgi kai kas išsiplėtė, tai vis taikau ne į kompostą, o kokį naują kampą padaryt ar ką išplėst. Na, bet tai turės kada nors baigtis
Mano gėlynai laistomi, tai kažkokių katastrofų nėra. Puikiai laikosi snapučiai, monardos, šiemet graži viendienė Stella D'Oro - o aš ją jau taikiausi mesti, gal joms sausesnis oras patinka? Kažkaip nepasiteisino iš sėklų užauginti pentiniai - dalis po žiemos neatsprogo, o kiti irgi liūdnoki... Matyt, ne mano gėlė, užleis vietą kitiems.
Neturiu gražių nuotraukų, tai temai paspalvinti įdedu savo pernai užsodintą gėlynėlį - priekis dar tuštokas, tai va, ieškosiu iš kitų gėlynų ką atitempti, kad neliktų plikos žemės
Ir dar pora daugiamečių derinių su rožėmis iš Kauno botanikos sodo
Rožės Chippendale su šiloku Xenox - na gyvai tai tas šilokas įspūdingos spalvos
O čia Crocus Rose su kažkokiomis žiognagėmis
QUOTE(Vobla @ 2018 07 03, 12:00)
amba41, na ir grozis tos balzos senai svajoniu sarase, bet niekaip vietos jai nensugalvoju.
Dėkui Vobla, dėkui visoms už pagyrimus. Čia šlapias rytas kaltas. Saulė kyla, o dar vėjas miega.
Pažystama nuotaika. Pavasarį labai daug kas išnyko. Kas iššalo, kas skurdžiai augo dėl tos sausros. Įkyrėjo , baisiai įkyrėjo laistymas. Juodai užkniso , būtų teisingiau pasakyti. Ir nieks neauga nuo to laistymo, tik išgyvena. Mažinsiu tą gėlyną perpus, susodinsiu kas išlaiko sausras - toka buvo mintis.
Bet va po Joninių lietaus pamėčiau rudbekijas, patagonines, gauras po tuštesnius plotus ir kažkaip užsipildė . Dar žiedų mažai, bet viendienių laukelis ir lelijos pagal sieną klęsti.
Dabar dėl balžos. Gal ir reikia jai drėgmės, bet pas mane skurdokme dirvožemyje gauna gerti tiek , kiek ir kitos. Lapija nėra vešli, puošni, bet ji pagal žemę ir nesimato. Nuleipusi nebuvo kaip saulainės. Atlaiko reiškia. Žydėtų gal būt ilgiau, bet ir dabar žydėjimas prasidėjo anksčiau nei bijūnų, o baigėsi vėliau. O kvapas....
Sėklų kokią saują parinksiu, nes kas matė , tam prireikė.
Iš Kaimo , mano katanankės liesai užlaikomos ir nevirsta. Balerinos, taip sakant . Jūsų tur būt per sočiai gyvena.
DAr turiu vieną žavingą galiūną - arktinė tūbė. Nuforkinsiu kada nors ir parodysiu. Šitai sausros nebaisios. Dviejų metrų aukštyje geltonos šluotos. Tik gaila, kad po žydėjimo baigia gyvenimą.
Papildyta:
QUOTE(Vivica @ 2018 07 03, 16:29)
Mano gėlynai laistomi, tai kažkokių katastrofų nėra. Puikiai laikosi snapučiai, monardos, šiemet graži viendienė Stella D'Oro - o aš ją jau taikiausi mesti, gal joms sausesnis oras patinka? Kažkaip nepasiteisino iš sėklų užauginti pentiniai - dalis po žiemos neatsprogo, o kiti irgi liūdnoki... Matyt, ne mano gėlė, užleis vietą kitiems.
Labai gražiai atrodo jūsų snapučiai. Ir ritininė imperata daili. Pas mane šiemet ji vos gyvą. Daug mažiau stiebelių nei pernai. Didėjo didėjo plotelis , ošiemet kur ne kur.
O kaip jūs laistote. Laistymo išvedžioto nesimato. Su šlanga ar kaip?
QUOTE(amba41 @ 2018 07 03, 19:34)
Labai gražiai atrodo jūsų snapučiai. Ir ritininė imperata daili. Pas mane šiemet ji vos gyvą. Daug mažiau stiebelių nei pernai. Didėjo didėjo plotelis , ošiemet kur ne kur.
Ne, sistemos nėra, o gaila Laistome pastatomu purkštuvu, kai saulė nebešviečia. Dar šiek tiek papildau iš žarnos, kur netenka. Bet, aišku, jau buvo užknisęs tas laistymas, tai va dabar Kaune - nebereikia
Šita imperata išdauginta iš senesnio motininio augalo. Tas senesnis pas mane irgi prastesnis, gal jam mažiau vandens teko, nėra labai tankus, o šiame gėlyne plečiasi neblogai.
Snaputis čia 'Rozanne' veislės. Jam tai vandens būtinai reikia, gaudavo dar ir daugiau nei kiti. Nes jei sausa, jis nenumiršta, bet labai praranda išvaizdą...
Amba, gal kaip nors susitarsime dėl balžos sėklų ? Jeigu dar kvepia, tai mirtinai užsinorėjau.
Mmnu jooo. Gal pas mane per riebi žemė. Vis tik 65 našumo balas prieš 25-30 Pavilnio smėlynus.. Dar kas pavasarį atsitempiu kelis kibirus kompleksinių trąšų ir pereinu rožynus gėlynus. Baltagalvės - ramunės virsta, dedešvos virsta, šalavijai tik pradeda skleistis ir baaa ant šono. Net vingiorykštinė kraujažolė, būtų vos ne dratinis stiebas, ir ta vietomis negali išlaikyti žiedynų svorio. Užaugo pusantro metro į dydį, lenktyniauja su bandreniais. Kai tie pamėlynuos, reikės įamžinti, man tai gražus tas derinys.
Man jau praeina norai ant vienmečių. Pasiutusiai daug ravėjimo. Priauga žliūgių, balandų, vos ne su pincetu reikia rankioti.
Vietoje vienmečių lysvės kitais metais planuoju a la "laukinę pievą" , neravimą. Palei gatvę susodinta pilkieji kėniai, vieni jau žmogaus ūgio, kiti, kur keli metai atsodinėjami buvo , vos pakilę nuo žemės. Kadangi vaikai pjauna žolę ir jiems svieto pabaiga būna, jeigu reikia kažkur sukiotis, visa juosta paversta gėlynu, vien vienmetės. Sodinu nereiklias.
Taigi patarkite, ką sodinti, jeigu ten saulės kepinama vieta, gan sausa, žiemą šiaurės vėjo kiaurai grojama. Bus apie 1,5 m pločio juosta.
Yra minčių : miskantai kur viduryje tarp kėnių, gal koks eraičinas. Pavasariniam žydėjimui - gaisrena smaliukė, vėliau viduviai, kraujažolės, paskui ramunės, šalavijai, dar vėliau gal kelios vienadienės. Rudeniui - astrai. O kas rugpjūčiui ?
Tai va , ką galite patarti su pačiu ankstyviausiu žydėjimu ? Ir su antroje vasaros pusėje žydinčiomis. Visokių smilgų nedrįstu sodinti, jei stipresnė audra - viskas gulės ant šono. Nebent soruolė ? Dar reikia, kad tų gėlių neįveiktų varputis ir kitos piktžolės, taigi labai žemos irgi netinka.
Mmnu jooo. Gal pas mane per riebi žemė. Vis tik 65 našumo balas prieš 25-30 Pavilnio smėlynus.. Dar kas pavasarį atsitempiu kelis kibirus kompleksinių trąšų ir pereinu rožynus gėlynus. Baltagalvės - ramunės virsta, dedešvos virsta, šalavijai tik pradeda skleistis ir baaa ant šono. Net vingiorykštinė kraujažolė, būtų vos ne dratinis stiebas, ir ta vietomis negali išlaikyti žiedynų svorio. Užaugo pusantro metro į dydį, lenktyniauja su bandreniais. Kai tie pamėlynuos, reikės įamžinti, man tai gražus tas derinys.
Man jau praeina norai ant vienmečių. Pasiutusiai daug ravėjimo. Priauga žliūgių, balandų, vos ne su pincetu reikia rankioti.
Vietoje vienmečių lysvės kitais metais planuoju a la "laukinę pievą" , neravimą. Palei gatvę susodinta pilkieji kėniai, vieni jau žmogaus ūgio, kiti, kur keli metai atsodinėjami buvo , vos pakilę nuo žemės. Kadangi vaikai pjauna žolę ir jiems svieto pabaiga būna, jeigu reikia kažkur sukiotis, visa juosta paversta gėlynu, vien vienmetės. Sodinu nereiklias.
Taigi patarkite, ką sodinti, jeigu ten saulės kepinama vieta, gan sausa, žiemą šiaurės vėjo kiaurai grojama. Bus apie 1,5 m pločio juosta.
Yra minčių : miskantai kur viduryje tarp kėnių, gal koks eraičinas. Pavasariniam žydėjimui - gaisrena smaliukė, vėliau viduviai, kraujažolės, paskui ramunės, šalavijai, dar vėliau gal kelios vienadienės. Rudeniui - astrai. O kas rugpjūčiui ?
Tai va , ką galite patarti su pačiu ankstyviausiu žydėjimu ? Ir su antroje vasaros pusėje žydinčiomis. Visokių smilgų nedrįstu sodinti, jei stipresnė audra - viskas gulės ant šono. Nebent soruolė ? Dar reikia, kad tų gėlių neįveiktų varputis ir kitos piktžolės, taigi labai žemos irgi netinka.
QUOTE(Iš Kaimo @ 2018 07 04, 17:55)
Amba, gal kaip nors susitarsime dėl balžos sėklų ? Jeigu dar kvepia, tai mirtinai užsinorėjau.
Tai jau kaip nors susitarsme, tegul tik prinoksta ir būna daigios. . Man pačiai įdomu bus užsiauginti ir kur nors prie ūkinio įkišti į žemą naują augaliuką. Išgyvenimo pamokos. Šeivamedį perkėliau prie ūkinio, kad nuo stogo bėgdamas vanduo laistytų ir tas subujojo.
Viena problema su ta balža yra. Reikia turėti actaros, bet jums tai manau ne problema. Graužia visi kas netingi tą kopūstą. Pavasarį kažkokie juodi kirminai pradėjo lapus valgyti. Pernai pirmametę vargšiukę kopūstiniai kirminai stipriai apgraužė per 3 nebuvimo namuose dienas. Actara padeda.
Dar apie ją - šaknys yra storos ir naudojamos kaip krieno pakaitalas, tačiau išnaikinti įsigyvenusios neįmanoma, nes atželia iš mažiausio gabalėlio. Prisiskaityta čia , nes kaip visada prieš pirkdama sėklas ilgai apie augalą skaitinėju internete.
Pas jus bus galinga ir lapai bus gražūs. Pas mane tik sidabriniam šalavijui ir kitiems panašių poreikių augalams gera.
QUOTE(Vivica @ 2018 07 03, 19:42)
Snaputis čia 'Rozanne' veislės. Jam tai vandens būtinai reikia, gaudavo dar ir daugiau nei kiti. Nes jei sausa, jis nenumiršta, bet labai praranda išvaizdą...
Labai dėkinga už šitą informaciją O tai niekaip nesupratau, kas mano "Rozanai" negerai, lyg ir gyva, lyg ir auga, bet tai viena šaka nudžiūvus, tai kita, tai trečia. Dar kelios vos išlindusios iš žemės taip ir stovėjo lyg ko išsigandusios. Po lietaus visos susitaisė. Vadinasi, reikės jas palepinti vandeniu dažniau. Svarbiausiai, jog sodinau jas tik todėl, jog įsivaizdavau, kad jos - nereiklumo įsikūnijimas, kad bent jų laistyti nereikės
Aš snapučius irgi įsivaizdavau nereikliausius pasaulio augalus, bet be vandens, nors ir gyvena, tikrai atrodo neidealiai. Bent jau tie, kuriuos turiu
QUOTE(jot.ka @ 2018 07 07, 09:33)
Aš snapučius irgi įsivaizdavau nereikliausius pasaulio augalus, bet be vandens, nors ir gyvena, tikrai atrodo neidealiai. Bent jau tie, kuriuos turiu
Kiek žinau, yra ir atsparių sausrai snapučių, čia esu skaičiusi Philippe Vapelle, bet pati neturiu, tai negaliu tvirtai teigti. Šiaip kam visiškai netrukdė ši užsitęsusi sausra, tai katžolės, česnakai, viendienės, kinmėtės, šalavijai (na, turbūt nieko naujo ir nepasakiau )
Papildyta:
QUOTE(Iš Kaimo @ 2018 07 04, 18:55)
Pas mane anksčiausiai pavasarį pradeda žydėti eleborai, vaisginos, bergenijos, lieknoji plukė, kiek žinau, dar anksti žydi auskarėliai, bruneros, sinavadai.
Iš aukštų smilgų pas mane pati stipriausia sora "Northwind' - jos niekas nepaguldo - nei vėjai, nei lietūs. Iš žemų, gal mėlitai stiprūs?
Gal vasaros antrai pusei Jūsų pievoje tiktų kininės astilbės? Jos, kiek žinau, atsparios sausrai. Dar gal kinmėtės, trigyslis šlamainis...
QUOTE(Vivica @ 2018 07 08, 17:06)
Kiek žinau, yra ir atsparių sausrai snapučių, čia esu skaičiusi Philippe Vapelle,
Turiu, eksperimentiniam gėlyne, kur vandens tiek, kiek gamta išrašo. Tai jo lapai be drėgmės tokie raudonai marginti, kai kur tie raudoni pakraščiai pereina į suskrudimą. Bet dabar jau visi žiedynai subrendę, kirpsiu žemėn, ir matau kad po senais " padėvėtais" lapais pilna naujų. Tai neturėtų vaizdas smarkiai nukentėt, kai nukerpi augalą. O pvz Nimbus teks nukirpt ir liks skylė, bo jis tooookį plotą užima, bet po žydėjimo ir nukirpimo tenka laukt kol lapija ataugs. Nelabai man tai patinka, bet už žiedų jūrą jam šį trūkumą atleidžiu .