Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

Reiškia, sėsiu vasario 25 . Pas mane tada sėja prasideda. Jeigu anksčiau, daigus tenka papildomai apšviesti. O tam niekaip neprisiruošiu lempos nusipirkti.

Suskaičiavau, vien gėlių bus 27 indeliai. rolleyes.gif Taigi dar ir valgomų dalykų kažką sėsiu. Gerai nors tiek , kad pietinių langų turiu pakankamai.

Gal trečius metus iš eilės bandysiu išsiauginti diktoną. Sudygsta po vieną daigą, o ir tam kokia nors nelaimė per sezoną nutinka.
Atsakyti

Turiu akumaliatorines žirkles, bet ilgai su jomis nepakarpysi, nes reikia mygtuką spausti visą laiką. Nelabai patinka, kad kerpa lėtai, mažais kiekiais ir į vieną pusę tik. Užtrunku apie 40 minučių, kad 30 metrų aplink gėlynus ir aplink 5 medžius apkirpti likučius po žoliapjovės. Tik tiek, kad tyliai labai kerpa. Galvoju apie trimerį, bet norisi tylaus ir lengvo

Atsakyti
Ryobi trimeris sudomino, reiks pasiieškot..

Bet kokių jūs čia augalėlių randate pasisėti, visokių įdomybių. Aš tai kažkaip šiemet susilaikau, lauksiu, ką parodys mano vargetėlės, kurios pernai po vieną stiebelį tebuvo užauginę: diktonai, barškės, tankiažiedžiai katilėliai. Man diktonų iš 10 sėklų sudygo 6 ir pernai per vasarą sėkmingai išsilaikė. Sėjau taip: panašiai tokiu metu kaip dabar sėklas sudėjau į indelius su sudrėkintu substratu ir išnešiau į nešildomą šiltnamį. Stebėjau, kad neperdžiūtų ir voila - gal kokį balandį-gegužį sudygo bigsmile.gif
Atsakyti
Taigi vėl tas nelaimingas diktonas, dar reikia šilagėlių baltų ir mėlynų, sinavadų gelsvai raudonų, kelių veislių pentinių, trijų spalvų ratilių, dvejų spalvų lobelijų , dar kelias vienmetes.Ir dar žemaūgių augaliukų : vaistinio putoklio, raudonos aubretės, alpinio vaistučio. Nesugalvoju , ką pakišti po rožėmis, kad žydėtų, kol jos dar nežydi. Žiūrėsiu, kuris iš šių nykštukų neišnyks nudengus rožes. Gal kas vertų dėmesio minčių turite ? Nesiūlyti šalavijų ir katžolių. Jei rožei kas negerai, pasilpsta, tai šalavijai be jokio sąžinės graužimo ją nudusina. O katžolių prisisėja tiek, kad pasidaro piktžolynas. Šiuo metu dar prikaišiojau tulpių. O vasarą kažkaip plika po tų tulpių būna. Kaip bordiūras būtų gerai raktažolių. Bet mano atveju rožyno pakraštys apie 50-60 m , kol jų prisidauginsiu, stiptinoji ateis. blink.gif
Sėsiu knifofijų, nes buvusi gal neprisikels, per šlapia jau rudenį buvo. Dar kartosiu saulainės. Radau fantastiškas jų pievas kažkokių apželdintojų puslapyje. Gražu
http://www.kitasvaiz...page=3#category
Atsakyti

Žiemą vis dar ilgi vakarai... Gal kam knygą apie sodų dizainą ir sodo augalus? (manojoje lentynoje per ankšta tapo naujokėms...) ;)

Gavin Diarmuid, Planting: The Planting Design Book for the 21st Century, 2009

15eur, plačiau http://www.sena.lt/p...century/1051505

Ptakauskas Kęstutis "Ryto rasos sodas", 2016

10eur, plačiau http://www.sena.lt/p...s_sodas/1051454

Gudžinskas Zigmantas,Tradiciniai Lietuvos darželių augalai, 2010

5eur, plačiau http://www.sena.lt/z...augalai/1051455

Siunčiu per Omniva paštomatus arba registruota siunta. Susidomėjus rašyti smelio.smiltele@gmail.com

Atsakyti
Sveikos, merginos. Skaitinėju jus jau antri metai. Rudenį buvo duobė, bet ateina pavasaris ir vėl dūšia į gėlynus kviečia - “suvalgiau” šiandien per 20 temos puslapių nuo pačio rugsėjo smile.gif
Mano, šiemet jau antramečio, gėlyno vizija buvo lietuviškas etnografinis gėlynas. Bet internete lengviau rasti olandišką bangą nei kažką lietuviško biggrin.gif O dar paskaičius šią temą - kaip neįsigysi tai vieno, tai kito augaliuko biggrin.gif Kas yra maname gėlyne labiau lietuviško, tai tik senovinės vienadienės, kurios bus keliamos kažkur kitur, nes nedera spalviškai.

Po ilgos įžangos klausimas biggrin.gif Kaip vadinasi kemeras tamsiais stiebais? Ir kas iš neaukštų smilgų be problemų žiemoja (Kaunas, smėlis) ir anksčiausiai žydi?
Atsakyti
QUOTE(Poisson'è @ 2018 02 20, 14:19)
Sveikos, merginos. Skaitinėju jus jau antri metai. Rudenį buvo duobė, bet ateina pavasaris ir vėl dūšia į gėlynus kviečia - “suvalgiau” šiandien per 20 temos puslapių nuo pačio rugsėjo smile.gif
Mano, šiemet jau antramečio, gėlyno vizija buvo lietuviškas etnografinis gėlynas. Bet internete lengviau rasti olandišką bangą nei kažką lietuviško biggrin.gif O dar paskaičius šią temą - kaip neįsigysi tai vieno, tai kito augaliuko biggrin.gif Kas yra maname gėlyne labiau lietuviško, tai tik senovinės vienadienės, kurios bus keliamos kažkur kitur, nes nedera spalviškai.

Po ilgos įžangos klausimas biggrin.gif Kaip vadinasi kemeras tamsiais stiebais? Ir kas iš neaukštų smilgų be problemų žiemoja (Kaunas, smėlis) ir anksčiausiai žydi?

Yra knygele isleista, beja visai nebloga : "Tradiciniai Lietuvos darzeliu augalai''. autorius Zigmantas Gudzinskas.
Atsakyti
Dar "Sodo spalvos" žurnalus reikėtų peržiūrėti, gal prieš 3-5 metus daug straipsnių šia tema buvo, net išskirti kiekvienam regionui būdingi.
O šiaip lietuviškas kažkuo asocijuojasi su klasikiniu išplanavimu. Viduryje apvali ar keturkampė lysvaitė, iš šonų siauresnės. Kraštai būdavo velėna iškloti ar akmenukais. Gal šiais laikais naudoti kokius žemus augaliukus kaip apvadus .
Dar vienas variantas - kaimiškas stilius. Tada galima leisti sau daugiau laisvės. Bus vaizdas panašesnis į angliškus gėlynus.
Atsakyti
Nemažai teorijos perskaičiau, pavadinimus žinau ir pagal Lietuvos regionus trobas ir gėlynus nagrinėjau. Ir keletą nuotraukų idėjoms internete radau. Iš vaikystės ir vaizdiniai su aptvertu gėlių darželiu, balintais akmenukais, šalia augančiu diemedžiu, kryžiumi ir alyvų sodeliu išlikę wub.gif Bet problemos dvi: pirma, tradicinis nedidelis sodo sklypelis (vietoj svajoto vienkiemio biggrin.gif ), kurio kūrimas prasidėjo nuo aukštai pakeltų lysvių, antra, šiuolaikiniai vėjai biggrin.gif Norėjosi ir levandų, ir šilokų, ir smilgų, ir dekoratyvių krūmų bei medžių... biggrin.gif Ne pirmą kartą pastebiu, kad man patinka derinti nesuderinamus dalykus, viskas vyksta eigoje. Etnografinis gal liks “tarp eilučių” - šiuolaikiškai smile.gif Galbūt... Dabar jau bandau derinti “iš akies”, suktis iš padėties. Norėjosi violetiniai geltono gėlyno, bet įsimaišė nemažai bordo lapijos (kas dera prie paveldėto raudonlapio lazdyno, kuris ne tik mano sklype sutinkamas smile.gif ), neatsispyriau Europinio pūkenio raudonlapei formai, šilokui Xenox, kuris visai gražiai žiūrisi šalia pilkųjų eraičinų ir levandų. Kemerai jau senokai mano akyse šmėžuoja ir akis traukia, bet vienų stiebai atrodo žali, kitų - gražiai tamsūs wub.gif Pernai jau buvau išmokusi žolynų pavadinimus, šiemet - vėl maišosi biggrin.gif Turiu pamėtytus miskantus, bet jų vietos man nepasiteisino - reikės persodinti. Ir lyg lendrūnas yra, pavėsy po miskantais pasodintas. Keras gražus, bet vėlokai ir skystai žydėjo - pirmametis. Norisi žolynų, kuriais jau vasarą būtų galima pradėti džiaugtis, o rudenį tik auksas būtų likęs. Vis gi, mes gėlynais daugiausiai džiaugiamės vasarą smile.gif
Papildyta:
Šie leidinukai pagal etnografinius regionus labai patiko. Bet... Kai norisi visko... biggrin.gif
Atsakyti
Daug yra kemerų tamsiais stiebais. Darius Gusas turi:
http://dariausgeles....giametes-co-er/
Atsakyti
Ačiū, Daisoja. Planuoju įsigyti želdinukų pavasarinėse mugėse. Bet norisi ieškoti kažko konkretaus, o ne klausinėti pardavėjų, kurie siūlys tik tai, ką tuo metu turi smile.gif Iš Dariaus ir pernai dalį pirkau. Daugiametėse.lt pernai akis vis ganiau ir dalį želdinių su jūsų netiesioginiais patarimais atsirinkau.

Iš Kaimo, panašu, kad kaimietiškas stilius ir dėliojasi - lietuviška perpinta su miniatiūriniais angliškais sodeliais, kurių kiekvienas kampelis savitas. Aplinkiniuose sklypuose daugumoje taip pat vyrauja kaimiškas stilius. Pas mus panašiai, bet šiek tiek kitaip - ne vienas kaimynas į svečius jau buvo atėjęs biggrin.gif
Atsakyti
Jei rinksitės kemerus, tai šlapiai dirvai tinka kanapiniai kemerai. Lietuvoje jie pakrantėse auga. Visi kiti sausesnėms vietoms.
Atsakyti