Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

Vivica, gyvatvorių yra, bet kadangi aplink lygumos, o ne tankiai apstatyta gyvenvietė, tai gyvatvorė gali apsaogot tik šalia jos augančius augalus. O kai vėjas košia išilgai sklypo, tai kaip tik ir gaunasi, kad gyvatvorių ta kryptim dar nėra. Ateity tikrai bus, ir net kelios, bet manau kad kaži ko stebuklingo nesitikiu. Aišku, kai suaugs medžiai, krūmai, gyvatvorės, gal kažkiek mikroklimatas ir pasikeis. Labai norisi tuo tikėt. Jei ne vėjas, tai mano saulėtame priemolyje puikiai auga, kemerai, veronikūnai, astrancijos, lendrūnai, kraujalakės ir daug tokias sąlygas mėgstančių augalų. Prastai auga kraujažolės, veislinės, paprastos vargo nemato, bet jos už piktžoles gėlyne būna. Šiemet vėl testuoju liatrius. Pernai gana šlapią žiemą ištvėrė, žiūrėsiu ar šis ruduo nepraretins jų gretų. Gludai neaugo.

Atsakyti
Kaune nėra taip baisiai šlapia, kaip rašo apie kitas Lietuvos vietas. Arba aš ne ten vaikštau. Bet lietus labai trukdo tvarkyti gėlynus.
Šiemet dar labiau įsitikinau, kad man nereikia tiek daug daugiamečių. Ne dėl vietos stokos, o dėl grožio trūkumo. Gal Rytų Lietuvoje ar aukštesnėse vietose rudenį būna daugiau saulėtų dienų ir šerkšno. Mano kieme šiemet šerkšno dar nebuvo. Varpiniai augalai retai parodo tą išgirtąjį užburiantį grožį, net jei ir peržiemoja.
Tokiu oru, kaip šis ruduo, visai nesinori vaikščioti aplink gėlynus, tuo labiau juos tvarkyti. Geriau rugsėjo mėnesį nukirpti, spalio pradžioje susodinti svogūnines ir laukti pavasario viduje. Rudeninius daugiamečių gėlynus verčiau apžiūrinėti viešose vietose, jei nelyja. Pro langą man gražu rododendrai, tarp jų pasimėtę spalvingi japoniniai klevai (jų lapų galima negrėbti). Be juodžolių apsieiti nepavyks, nors šiemet uostyti lietus visai neleido. Kol kas labai patenkinta astrancijomis, dar vis gausiai žydi. Kai baigs, gal nesidžiaugsiu. O gal žaliuos iki pavasario, tada nupjausiu. Sibiriniai vilkdalgiai dar žaliuoja.
Dar ryškiai žydi rūgtis 'Dikke Floskes', bet ją nešioju su vazonu, kai daug iššalo. Nežinau, kaip ją tvarko, kur nuotraukose didžiausi krūmai. Turėtų būti sunku iškirpti peržydėjusius žiedynus neišlaužant.
Šlakuotosios plautės pačiame gražume. Jas rekomenduoja nukirpti iš rudens, kad nesužaloti anksti pavasarį pasirodančių žiedų. Bet jos kartais ir sausio mėnesį labai gražios, tai nekyla ranka naikinti. O kai nušąla ir ištyžta, nemalonu kirpti.
Astilbės šiuo metu kai kurios dar gražios.
Patagoninės verbenos praradę žiedynų spalvą, bet stačios, žaliuoja, nors ir su miltlige. Tikiuosi, kai atšils, papils vėl žiedų. Gaila, kad jų spalvos ,,neima" telefonas, gaunasi kažkokie rausvi žiedai.
Atsakyti
Na taip, pas mane irgi to šerkšno ne taip jau dažnai būna, todėl gėlynas atrodo toks šabakštynėlis, bet pas mane jis mišrus, tai aš daugmaž patenkinta, tokių augalų, kurie labai jau prašytųsi nukerpami, dar ir nesimato..
Čia žiūriu daug kas mini, kad astrancijos džiugina iki šalnų. Turiu vieną - pirkau iš daugiametes.lt kaip 'Snow Star'. Na, apybaltė ji ir gana graži, bet taip ilgai negroja - šiemet nužydėjo ir po to tik lapai atžėlė, žiedų jau nebekartojo. O ir sėjasi gan įkyriai... Bandysiu pratintis dar kitokių ax.gif
Atsakyti

Pas mane snow star žydi pakartotinai, bet ne gausiai. O sėjinukų sptikau ir aš, man įdomu ar jie identiški motininiam augalui gaunasi? Pas jus jau sėjinukai žiedus parodė?

Atsakyti
Praeitą rudenį iš daugiametes.lt pirktos astrancijos 'Snow Star' ir 'Venice' šiemet dar nežydėjo. Gerokai seniau iš ten pirktos rūšinės žydi vasaromis, kartais kartoja, bet mažai žiedų, beveik vien lapai. Patiko, kol nemačiau kitaip žydinčių. Šį pavasarį iš kitur sodintos veislinės astrancijos gausiai žydi. Sėjinukų nemačiau, nors neskubėjau nukirpti peržydėjusius žiedynus. Per sausras pavyzdingai laisčiau.
Gal kas auginate astrancijas 'Ruby Wedding'?
https://get.google.c...L8RtTU_2l9msfqe
Kažkada turėjau, iššalo per 2010/2011 žiemą. Tą žiemą buvo daug netekčių. Šiemet vėl pirkau, bet vos įsikabino, gal pusantro lapelio, prižiūrėta taip pat, kaip kitos. Tai ir nežinau, ar čia lepesnė veislė, ar tik man nepasisekė.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2017 11 02, 12:36)
<p>Pas mane snow star žydi pakartotinai, bet ne gausiai. O sėjinukų sptikau ir aš, man įdomu ar jie identiški motininiam augalui gaunasi? Pas jus jau sėjinukai žiedus parodė?</p>

Žydėti pradeda antrais metais, tau šiemet vienas pražydo - atrodė ganėtinai panašus į motininę 'Snow Star' ax.gif
Atsakyti

Ačiū, vadinasi kitąmet lauksiu žiedų :)

Atsakyti
Trumpam išlindo saulė ir vaizdas taip pasikeitė - lapkričio atkakliausieji dar suteikia spalvų <3

vartotojo įkelta nuotrauka

Atsakyti
Šį lapkritį spėjo pražysti net gluosnialapė saulėgrąža. Man jinai gražesnė nežydinti, bet vis tiek įdomu pamatyt buvo tuos išsiskleidusius pumpurėlius ūglių viršūnėse. Faktas, kad pas mus klimatas pamažu šyla, galbūt po kažkiek metų gausim aukštesnę USDA zoną. smile.gif

Atsakyti
Vivica, labai grazios dar spalvos wub.gif . Lyg ankstyvas ruduo. Neidentifikuoju kas pirmoje nuotraukoje... unsure.gif
Atsakyti

Žiūrint jūsų nuotraukas, atrodo, kad ne Lietuvos vaizdas, saulėta, žiedai, spalvos, man jau liūdesys skęstam kaip niekad. 

Atsakyti
jot.ka, deja, šis saulėtas vaizdas džiugino gal tik kokias 15 minučių - toliau vėl ta pati lapkritiška niūruma... Drėgmės irgi be proto, iki šiol dar nepasodinau česnakų (valgomųjų), bet jau reiks eiti kišti juos į tą košę, nes ir taip jau vėlu...

Vobla, pirmas augalėlis yra kalninė smiltė (Arenaria montana), pasiėmiau iš sesės, nes turėjau laisvos vietos, nežinau tiksliai, ar peržiemos...

Pasteline, aš tai nelabai tikiu tuo klimato atšilimu, man atrodo, kad tiesiog tokie metai pasitaikė, nežinom, kuo dar mus žiema "pradžiugins"...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vivica: 14 lapkričio 2017 - 10:53