Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

QUOTE(amba41 @ 2017 10 06, 10:52)
Mano žinios apie rudbekijas. Nebūtinai teisingos.
Golstrum. Ši rudbekija rudens saulutė. Ji neaukšta, plinta šakniastiebiais. Sutankėja tiek, kad stumia visus kitus šonan. Prapešiot reikia kad  ir pati nepridustų. Ji smagi ir tuo, kad sėklomis sėjasi  labai labai atsargiai.
Ta kita yra auštesnė . Aukšta kaimietė. Neplinta šakniastiebiais. Peržiemoja, bet ne visada. Man patinka ji tuo, kad galima visai vasarai  užpildyti kokią nors tuštumą. Pavasarį pasirauni pridygusių pernykščių ir įkiši kur nos. Galima ir laikinai porai mėnesių. Arba vėliau išdygusį rudeniui tarp žoliniš įkiši. Šitos nebūtinai geltonos. Yra su gražiu rudumu.  Man tai jos atėjo į daržą su mėšlu. Matyt kaimynas karvėms pakratė nužydėjusias.

Ačiū už info. Maniškės per 4-5 metus dar nesugebėjo sutankėti ir kitus nustumti. Matyt, kaimynai dar labiau nepėsti.
Ar 2 aprašytosios rudbekijos vaizdeliu skiriasi?
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2017 10 06, 09:19)
Kas čia per karingos rudbekijos? Koks jų vaizdelis? Aš pati turiu  žvilgančiąją (kažkodėl ją čia vadindavau blizgalape...) ’Goldsturm‘. Tai tyki, rami, visų užguita (pas mane gi visi susodinti paankštintais atstumais, tad kovoja tarpusavyje dėl vietos ir neretai kuklesniems tenka nusileisti nuožmesniems) – nepasiekia net jai prirašyto aukščio. Bet jų geltonis (labiau apelsininis nei citrininis), juodos akytės ir tamsiai žali lapai man labai prie dūšios. 4 metus žiūrėjau į šio augaliuko kančias pro pirštus, net norėjau į kompostą „perkelti“, bet šiemet rudenį atradau, kad jų linksmas geltonis labai praverstų augalynui antroje vasaros pusėje ir vėliau. Kitas dalykas, kaip jas įmontuoti į esamą augalyno struktūrą, kad nepažeisti PIEVOS idėjos, t.y. nesugrįžti prie žolėto gėlyno. Jei joms duoti daugiau erdvės, jos pavirs į krūmą, kurio niekaip negalima kišti į žolyno vidų. Nebent pakraštėlius padabinti, ką dabar daro katžolės. Pražysta jos, kai ežiuolės būna užbaigusios šį reikalą, tad nesukeltų spalvų perviršio.
Nepastebėjau, kad manosios rudbekijos sėtųsi. Nors 1 kukli skrotelė atsirado per 15 m nuo gimimo vietos. Nepasisekė jai ir vėl – nuskendo drėbūnuose... nors gelsvas paskenduolės veidelis rudai-violetinėje žoliukų jūroje atrodo labai subtiliai...

Beje, dėl sėjimosi. Pernai nenukarpiau žiemai saulakių, tai šiemet nuo jų vaikučių gyvos žemės nesimatė... Matyt, su Voblos rudbekijomis ta pati situacija gaunasi.

Rudbekija ''jantar'' pirkau is cia: https://www.mydobro....Š°Š³%...BBус/ tik deja nebuvo nei vienos spalvotos- visos echidnai geltonos...todel nesu tikra, ar seklos butent sitos...pakiso man gal piktasias rudbekijas...
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2017 10 06, 20:33)
Ačiū už info. Maniškės per 4-5 metus dar nesugebėjo sutankėti ir kitus nustumti. Matyt, kaimynai dar labiau nepėsti.
Ar 2 aprašytosios rudbekijos vaizdeliu skiriasi?

Taip. Golstrum akurat kaip Vobla duotoje nuorodoje ir tik rudenį žydi.
Ta kita plaukuotais šiek tiek lapais. Šiurkšti tokia. Žydėti pradeda ansčiau. Man labai tinka taip viendiieių. Baigiantis jų bujojimui pražysta rudbekia ir iki rudens. Daug nelaikau. Keletas per visą viendienyną.
Vobla, pas mane tos jantar matyt buvo pora augaliukų. Lygiai tokia. Bet ko tai šiemet biškį pažydėjo ir apdžiūvo ar apsirgo. Numirojo. Gal pasisėjo ir kitamet atsiras. Reiks iš jos aplinkos daigelius pamėtyti. Kitos tai geltonos mano mėšlinukės.
Atsakyti
Maniškė rudbekija Goldsturm (pirkta pas Rasą) žydi nuo antros vasaros pusės. Neatsimenu nuo kada tiksliai, bet atsirado ji pas mane susižavėjus Rasos kompozicija, kurioje krūvoje su rudbekijomis žydi rykštenės, saulainės, bandrenis ir ežiuolės lyg tais... Visi išvardinti dalyviai jau seniai nužydėjo, o rudbekija rugsėjo pabaigoje dar puikiai atrodė. Neįtikėtina...
Reikės apmastyti augalyno apkaišymo rudbekijomis variantą. Kartu su katžolėmis augalyną nuteiktų labai ukrainietiškai.... ar švediškai? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2017 10 07, 11:22)

Reikės apmastyti augalyno apkaišymo rudbekijomis variantą. Kartu su katžolėmis augalyną nuteiktų labai ukrainietiškai.... ar švediškai? smile.gif

Turbut labiau ukrainietiskai biggrin.gif kaip cia as nesugalvojau joms i kompanija pasiulyti katzoliu- butu gerokai apribojusios sita uzsisejima. Puiki mintis. Turiu toki slaito gabala uzsodinta katzolemis, tai reiks is pavasario ibesti tarp ju redbekiju sejinuku- gales stumdytis. jei pro gigantes katzoles sugebes i dienos sviesa viena kita zieda iskelt- per daug spalvota nebus.
beja, rudbekijos net dabar viena kita dar zydi...
vis dar noreciau rudu rudbekiju...
taip pat sudomino tam paciam puslapy keistais ziedais, lyg chrizantemos- Чим чим. seniau ju neturejo...
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2017 10 08, 11:30)
Turbut labiau ukrainietiskai biggrin.gif  kaip cia as nesugalvojau joms i kompanija pasiulyti katzoliu- butu gerokai apribojusios sita uzsisejima. Puiki mintis. Turiu toki slaito gabala uzsodinta katzolemis, tai reiks is pavasario ibesti tarp ju redbekiju sejinuku- gales stumdytis. jei pro gigantes katzoles sugebes i dienos sviesa viena kita zieda iskelt- per daug spalvota nebus.
<...>

Linkiu sėkmės. Įdomu, kas nugalės šioje įžūlių augaliukų dvikovoje. smile.gif
Su katžolėmis, aišku, yra kiek knisliavos - reikia laiku ir teisingai jas apkirpti, kad antru sykiu sužydėtų kartu su rudbekijomis. Šiemet kiek susivėlinau, tai po kirpumo nespėjo drūčiau sužydėti. Mėginau skirtingus kirpimus: nukerpant tik žiedynus arba iki pagrindų, leidžiant atželti tik šviežiems ūgliams. Kadangi susivėlinau, sunku spręsti, kaip geriau. Gal kas jau esate atradę, kaip geriau?
Beje, nukarpytos saulainės antrą kartą šiemet išvis nežydėjo. Gal lietūs užkniso? Ar ne kokį rudenį užjautė?
Bežiūrint į nuauksėjusius žoliukus, ypač į smailiažiedžius lendrūnus ir virbles, labai norėjosi mėlynos spalvos šalia jų. Ir katžolės tam yra per blausios. Vat astras Little Carlow būtų pats tas. Dar 1 pasigalvojimas ateičiai...

Atsakyti

Pas mane lendrūnų aukse kaip tik ir maudosi 'Little Carlow' tikrai tobulai dera. 

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2017 10 08, 16:33)
Linkiu sėkmės. Įdomu, kas nugalės šioje įžūlių augaliukų dvikovoje. smile.gif
Su katžolėmis, aišku, yra kiek knisliavos - reikia laiku ir teisingai jas apkirpti, kad antru sykiu sužydėtų kartu su rudbekijomis. Šiemet kiek susivėlinau, tai po kirpumo nespėjo drūčiau sužydėti. Mėginau skirtingus kirpimus: nukerpant tik žiedynus arba iki pagrindų, leidžiant atželti tik šviežiems ūgliams. Kadangi susivėlinau, sunku spręsti, kaip geriau. Gal kas jau esate atradę, kaip geriau?
Beje, nukarpytos saulainės antrą kartą šiemet išvis nežydėjo. Gal lietūs užkniso? Ar ne kokį rudenį užjautė?
Bežiūrint į nuauksėjusius žoliukus, ypač į smailiažiedžius lendrūnus ir virbles, labai norėjosi mėlynos spalvos šalia jų. Ir katžolės tam yra per blausios. Vat astras Little Carlow būtų pats tas. Dar 1 pasigalvojimas ateičiai...

Neisivaizdduoju kas nugales, bet siuo metu tarp katzoliu nei pikztoles neauga.
siemet katzoliu as visai nekarpiau, tai zydejimas buvo , kad ir blankesnis, bet nuolatinis. kazkaip nesumojau kada jas apkirpti, kai virsuj buvo dar nenuzydeje, ir is krumo jau nauji ziedai lindo.
labai smagiai antra karta zydejo nukarpyti salavijai. praktiskai antras zydejimas buvo toks pats gausus kaip ir pirmas.
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2017 10 09, 08:43)
Neisivaizdduoju kas nugales, bet siuo metu tarp katzoliu nei pikztoles neauga.
siemet katzoliu as visai nekarpiau, tai zydejimas buvo , kad ir blankesnis, bet nuolatinis. kazkaip nesumojau kada jas apkirpti, kai virsuj buvo dar nenuzydeje, ir is  krumo jau nauji ziedai lindo.
labai smagiai antra karta zydejo nukarpyti salavijai. praktiskai antras zydejimas buvo toks pats gausus kaip ir pirmas.

Pas mane šiemet buvo ir karpytų, ir nekarpytų katžolių, tai man kaip ir labiau patiko karpytos - sužėlė tvarkingais krūmais ir nebesimatė blankių žiedynų, o ant nekarpytų maišėsi ir nauji, ir tie blankieji žiedynai. Ir kadangi pas mane žemė rieboka, tai tos nekarpytosios labiau griuvo...

O kokie jūsų šalavijai? Maniškiai 'Mainacht' ir 'Markus' tai labai skystai žydėjo...
Atsakyti

Plaukiam. Kaži kas peržiemos po tokio rudens. Antra para šilauogės apsemtos, gyvatvorė vandeny, eini žolynu ir taškaisi. Būtų vasarą, basa lakstyčiau ir sakyčiau smagu! Bet dabar baugoka, kai rugių laukas už lango atrodo lėtai virsta ežeru, balos didėja jungiasi ir žiūrėk jau plotas kelia pagarbią baimę. Pila kasdien, kasnakt ir į priekį liautis nežada. 

Melvenės vandeny, o tūbių sėjinukams gerokai virš galvos. Neprigers?...

a4a6c21f1ed54a8bf8e623a5ace4b00d395.jpg

Atsakyti
QUOTE(Vivica @ 2017 10 09, 08:32)
Pas mane šiemet buvo ir karpytų, ir nekarpytų katžolių, tai man kaip ir labiau patiko karpytos - sužėlė tvarkingais krūmais ir nebesimatė blankių žiedynų, o ant nekarpytų maišėsi ir nauji, ir tie blankieji žiedynai. Ir kadangi pas mane žemė rieboka, tai tos nekarpytosios labiau griuvo...

O kokie jūsų šalavijai? Maniškiai 'Mainacht' ir 'Markus' tai labai skystai žydėjo...

Caradona, Markus, kazkokie ruzavi( nebepamenu pavadinimo) ir misrūnai sejinukai. Marcus kaip tik labai riebiai zydejo ir rudeniop is tolo melynavo...
QUOTE(jot.ka @ 2017 10 09, 16:25)
<p>Plaukiam. Kaži kas peržiemos po tokio rudens. Antra para šilauogės apsemtos, gyvatvorė vandeny, eini žolynu ir taškaisi. Būtų vasarą, basa lakstyčiau ir sakyčiau smagu! Bet dabar baugoka, kai rugių laukas už lango atrodo lėtai virsta ežeru, balos didėja jungiasi ir žiūrėk jau plotas kelia pagarbią baimę. Pila kasdien, kasnakt ir į priekį liautis nežada. </p><p></p><p>Melvenės vandeny, o tūbių sėjinukams gerokai virš galvos. Neprigers?...</p><p></p><p>vartotojo įkelta nuotrauka
</p>

o dangau... nekoks vaizdelis...
Pas mane tai gali lyti nonstopu. smelyje balos nesilaiko- kaip i sugertuka viskas. Vyras tai dziugauja- nes kuo daugiau lietaus, tuo ekonomiškiau žiemą šildysimes (geoterminis)...
Siuo metu ( nors pas mus jau buvo stiproku salnu, beja ir sianakt) zydi rozės ir labai smagiai ruzavuoja viduviai. Taip pat tik siom dienom sugalvojo zydet pernai sodinta plukė.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2017 10 09, 17:25)
Plaukiam. <...>

Kitą savaitę, jei nepersigalvos, bus Bobų vasara - šilta ir be lietaus. Gal padės?
Atsakyti