Kada aš čia verkiau, gal prieš mėnesį su trupučiu, kad gavau miniatiūrines patagonines verbenas. Tai šiandien jau radau porą žiedelių viename žiedyne išsiskleidusių. Visai gražiai išaugo, stačios, negriūva. Tik nesitikėjau, kad kažkam rūpės pasiskinti.
Manau, kad ne sėklinis mano Splendide, tiesiog gal vieta nelabai, o gal pats augalas ne visai stiprios sveikatos papuolė. Lygiai kaip vienas veronikūnas, penki vienetai tobulai auga ir kasmet vis gražėja, o vienas ketvirti metai stovi vietoj, nei plečiasi, nei žiedų normalių parodo. Matyt jau nieko iš jo ir nebus. Grįžtant prie vingirių, pirmų metų sėkmė matyt suformavo labai nereiklaus augalo įvaizdį. Rochebruneanum vienais metais kaip driokstelėjo virš dviejų metrų, taip ir susileidau, dabar jau ir keliose vietose turiu, ir sėjinukus pasilieku, bet ūgio vos metras, net virš šluotsmilgių neprasimuša. Taip, kad matyt vingiriai nėra patys nereikliausi augalai. Eilė metų pas mus itin sausas pavasaris, o vingiriui rochebruneanum tai pats augimas, faktas, kad ir kiek dosniai liečiau, gręžinio vanduo lietaus neatstoja. O vėlesnė drėgmė jau tik lapų žalumą palaiko.
Vi, kaip sekasi, ar pavyko prasigyventi morkų , orai dabar nelabai tinkami augalų persodinimui.
<...>
Nea, palikau morkeles gyventi. Paskaičius čia pasvarstymus, kad reikėtų pernešti su nemenku dirvos šmotu, kad niekas nepasigadintų, persigalvojau: žemė ten tik žvyras ir akmenys, tad nepavyktų perkelti taip, kad augaliukai nepastebėtų gruntas nubyrėtų iki pat šaknų. Pagailėjau morkyčių gražus ir nedažnas tai pas mus augalas. Ir tikrai neplinta. Pievos baltuoja nuo kitų jų giminaičių. Gal pasirinksiu sėklų vėliau.
3 savaites atostogavau savo augalyne per patį žydėjimo bumą. Pasisekė. Šiemet karaliauja ežiuolės: savo gausa, spalvomis ir skirtingais aukščiais sukūrė visus kerintį reginį. Reginį ne lietuviškos pievos, tiesa, bet ir ne gėlyno... Prerijos? Neteko matyti, bet turbūt ne. Bet teoriškai tokia pieva galėtų kažkur būti: įvairūs žolynai ir 1 rūšies, bet skirtingų spalvų gėlės (dar nespėjusio atsipaipalioti po sunkaus šaltojo sezono gludo bei šiuo metu nukarpytų katžolių neskaičiuoju). Mano akiai, kuri šiuo atveju nėra, o ir niekada nebus objektyvi, reginys gavosi neprofesionalus, bet... mielas. Norėčiau, kaip jot.ka, viską pradėti nuo nulio...
Sveikos, norėčiau šiokio tokio patarimo. Turim tokią drėgną daubą, šįmet per liūtis ir bala geroka pasidarė. Galvoju pasodint keletą drėgnamėgių augalų. Ką įdomaus, ne itin aukštų galėčiau galėčiau pasodint? Kažkaip vaizduotė neveikia
Įsivaizduoju tą rovimą.... Fanatikė gėlininkė iš Lietuvėlės.
Taigi mano patirtis. Sėjau iš pokučio pirto e-seklos.lt. Veiksmas buvo prieš kokius 6-7 metus.
Dygo kaip šepetys. Išsiretinau , paauginau ir į lauką. Pas mane smėlingsa vieta, tai pagerinton žemėn sukišau gal n-iolika į kv. metrą. Tada retinau, apdalinau . Dabar turiu tik 1. Po kiekvienos žiemos vis mažiau ir mažiau. Nušala kapitaliai iki žemės, tačiau kasmet atželia. Na atlaikė iki šio meto tik viena.
Iš tų kur dalinau teko matyti gana stambų ir matyt nunušalantį variantą. Tas kolektyviniame sode ir matyt daug šilčiau kai namukų daugiau vienoj krūvoj. O pas mane laukai ir toliai aplinkui.
Priežiūra buvo pradžioje - dengiau. Dabar nieko nedarau. Gal nusibodo, gal kitur dėmėsys nukeliavo.
Užauga pas mane iki kokio 1.50 -1,70 . Nieko negeniu, nes kasmet pirmamrčiai stiebai ir nėra sumedėjusių
Šiemet į balas sodinau pilnavidures pelkines purienas, strėlialapes papliauškas, pelkinius žinginius, šiek tiek aukštesnius skėtinius bėžius, įvairiaspalvius vilkdalgius (visų šitų yra Tomo Pankos medelyne). Rezultatai matysis kitais metais, bet nieko blogo jiems nenutiks.
Vandenyje gali augti geltonieji vilkdalgiai, tik jie aukštoki (Darius Gusas turi skirtingų veislių).
Dar giliausioje vietoje sodinau žemus švendrus (Typha laxmanii) iš Puskelnių. Jie turi daug augalų pakrantėms, tik šiemet labai nuvylė, tai daugiau nieko neužsisakinėjau.
Gražu margalapiai ajerai, bet nežinau, kaip kitur atsparūs, pas mane vieną žiemą iššalo pelkutėje. Gerai, kad turėjau atsarginį.
Jau daug metų lauke žiemoja japoniniai asiūkliai. Vikšrius nešioju.
Jei ne visiškas ežeras, gal tiktų astilbės, darmeros, raudoklės.
Jei ne visiškas ežeras, gal tiktų astilbės, darmeros, raudoklės.
Ačiū, vat darmeros sudomino, ale kur jų gaut dabar klausimas
Panašiai atrodo plačialapis šaukštis. Kad jų turi, skelbiasi daugiametes.lt, bet kai užsisakinėjau, neatsiuntė, nors kataloge ir toliau matomas. Nežinau, kokia ten šiemet tvarka ar betvarkė. Parašė, kad neturi kardalapių vikšrių, o nuvažiavus vietoje pilna pristatyta.
Pasirodo, kad ir patagoninės verbenos imlios miltligei. Jau eilę metų neperku jokių verbenų dėl tos bėdos, net buvau pamiršus.
Kažkas rašė, kad didžioji rūgtis kvepia. Kvepia tik vasaros pradžioje, dabar toks rūkoriaus kojinių ir zoologijos sodo kokteilis. Ne be reikalo nelanko bitės ir drugeliai. Net musių nemačiau, kurios aptūpę panašaus kvapo invazines sachalinines reinutres/sachalininius pelėvirkščius.
Aš iki šių metų nebuvau pajutus rūgties kvapo, net specialiai uosdama nieko nejutau. O šiemet kvapas buvo jaučiamas net ir neinant prie pat. Medaus kvapas, man nepatinka, todėl kažkiek erzino. Bet tikrai taip, vasaros pradžioj, kol žydėjimas intensyviausias, dabar mano kiemas kvepia kemerais, nuo šito kvapo svaigstu:)
Dėl budlėjų. Pridengti nupjovus stiebus jas reikia. Na, prisimenu jas paskutines, tai pakabinu su šake šiaudų ir pamėtau ant strampų. Keista, bet geriau išsilaiko šiaurės vėjo košiamos. Visos super duper Rojal ... kažko neperžiemoja, o sėtos iš sėklų vargo nemato. Anksčiau net gyvatvorę iš jų turėjau.
Pas mane jos užauga virš 3 metrų aukščio. Vienais metais buvau susodinusi pirmametes į "vaikų darželį" gal 1,5x1,5 plote lysvėje šiltnamio užuovėjoje. Joma jo... Neiškasiau kitais metais, kad užaugo, kad pražydo Gigantiškas krūmas.
Paprotinkite, kas žydi rožine spalva rudenį. Astrus žinau.