Vi, kaip sekasi, ar pavyko prasigyventi morkų , orai dabar nelabai tinkami augalų persodinimui.
Iš laukinių augalų man dar labai patinka cikorijos (paprasosios trūkažolės), tokie mieli subtilūs mėlyni žiedeliai, mano pievose jos neauga, o savaitgaly važiavau pro Kauno apylinkes, tai pilnos pakelės cikorijų, o kur dar su morkomis deriniai susidarę, tai iš vis gožis vienas!
Na mano galva, tai morka daugiamečio gėlyno neužkariaus, ir neišstums ten augančių daugiamečių. Kitu atveju būtų paskelbta invazine rūšimi. Dešimt metų pro langus stebiu pievą, nė vienais metais ji nebuvo vienoda. Pamenu, kai visa pieva kvepėjo barkūnais, buva tiršta ir balta nuo jų, deja daugiau nė vienais metais tokio jų kiekio nepasitaikė, pirmaisiais metais, buvo daugybė usnių, dabar jų visai nedaug, ir taip kasmet matai, kas atsiranda naujo, kas dingsta, kas išlieka. Žolynų bazė lieka visuomet:). O gėlyne manau galima kontroliuoti jos plėtimąsi. Nebent gėlynai neaprėpiamo dydžio.
https://get.google.c...7iEutp_aztLXPeV
Čia taip įdomiai - ypatingai gausu paprastųjų morkų javų lauko pakraštyje. Turbūt dėl purškimo. Jei nupurškia herbicidais, tai daugiametės žolės išnyksta, o dvimečių sėkloms nepakenkia.
Čia morka įlipus į ūkininko žemę, roundup'as suveikė kaip repelentas, mažinantis aukštį.
https://get.google.c...r-7HJUPEhif7qvv
O ,,karalienės Anos nėriniais" vadina ir paprastąją morką ir didįjį amį. Tai nežinia kokias sėklas atsiųstų, jei nėra lotyniško pavadinimo.
Taip, mačiau šių dviejų giminaičių aprašymus, seedaholicas vadina pusbroliais, bet juk pirkdamos rašom pilną pavadinimą
Gal jau gana apie morkas, šios vasaros "topas" gavosi . Oi, vis tik dar paklausiu, gal jot.ka dažniau morkas mato, kiek ilgai trunka jų pasirodymas, nes mano stebima žvyro krūva jau gerokai mažiau baltuoja.
Pasakykit man, kuri auginat saulaines, ar jų apačia nuplinka kaip kokių rudeninių astrų, maniškių jau runda apatiniai lapai
Žinokit nepasakysiu , kažkaip gaunasi, kad augalų didysis stebėjimas būna iš pavasario, o rugpjūtį jau tik mėgaujuosi reginiu ir pasimeta kada kas į bendrą chorą įsijungia, kada išstoja. Bet man rodos pavieniai žiedai galvas kelia dar ir rudeniop.
Saulaines auginau, baisiai reiklios vandeniui, jei jo stinga apačios lapai džiūva. Bet jei jos įsimaišę tarp kitų augalų, tai tų apačių nematyt.
Aš savo apylinkese apskritai nebuvau laukiniu morku mačiusi, o siemet-pilna... net nemaniau, kad jos gali buti tokios agresyvios kaip kokios garštvos...
https://get.google.c...DqxfNcEnf0X1qjk
Gal veisliniai atsparesni, nes jau žydi Thalicrum delavayi 'Splendide White' be dėmelės, tik apatiniai lapai gražiai geltoni, gal nepalaisčiau kada laiku.
Saviškius patikrinau, sinavadalapis visų užmirštam kampe, vandens gauna tiek kiek dangus išrašo, sveikut sveikutėlis. Splendide ir šiemet vos nuo žemės matomas, apie žiedus galiu tik pasvajot. Va kaip skirtingai kožnam kieme būna. Pas mane šiemet monardos be miltligės.
Tai gerai, galiu tikėtis, kad kitais metais vingiriai atrodys padoriau. Maniau, gal toks polinkis.
Gal jūsiškis Splendide labai jaunas? Aš šiemet pirkau jau nemažą. Vazono tūrio nepamenu, kaina - 5,9
Mano splendide jau keli metai, gal ir visi keturi? Aš jį pas save nurašiau, kaip beviltišką, kasiu lauk, gal kitoj vietoj labiau patiks.