Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

QUOTE(mergaitegeliu92 @ 2017 06 12, 13:14)
Į viduriuką tarp katžolių sodinčiau kokį žolinį-viksvinį augaliuką, neturintį bjauraus plitimo būdo. Netgi dryžuotą kokį, augantį dailiu keru. Tie smilginiai ir saulę gerai pakenčia. Tik va kiti vėlai keliasi. Irisai balti ir baltai melsvi, nes aukštesni, man būtų gražu.  Mažutis tarp katžolių paskęs, o link takelio mažučiams tikrai būtų geriau. Vaistutį turiu dryžuotais lapeliais, net nežydintis dekoratyvus. Sužydo ankstėliau už rūdgrūdėlę. Kažkodėl sako, kad rūdgrūdėlė labai renkasi dirvožemį, ne visur auga. Prie namo auga ir žydi kiečiausios, molingos žemės gabaliuke. Mįslingi tokie atvejai... hmm.gif
Papildyta:
Labai noriu tokios katžolės, raučiau įsisiautėjusią glažutę. Ar ją auginukais perkate, gaunate, gal sėklytėm galima pasisėti. Kažkaip nesu užmačius net pas užsienio platintojus.

Dėkui Lyžukai ir Mergaitei gėlių, mirksiukas.gif
Reiks nusipirkt rudgrūdėlę pabandymui ax.gif
Bandau irisus pražydinti, sibirinius, bet ir tie kažko neskuba.
Čia kitam kampe rožyno žiedus krauna "Dance and sing" su "Blueberry fire" ax.gif
vartotojo įkelta nuotrauka
Šią populiarią katžolę (Nepeta x faassenii „Walker‘s Low‘) turi Darius (Dariaus gėlės) ir Rasa (Kitokie augalai), aš dalinu kerą, bet esu užmačiusi ir daigelių aplink pasisėjusių, aišku, pavasarį viskas buvo išravėta ir iššvitrinta lauk smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Balsietė @ 2017 06 07, 15:13)
<...><p>Draugė želdintoja mane apšvietė,kad aplink Vilnių gebenės netinka,visada gerokai apšąla,kartais ir visai,atžėlinėja nuo žemės.Mano ketvirtametė šiemet atžėlinėja aukštai,gal apie metrą,bet lapeliai,kurie buvo žiemą ir turėtų likti gražūs,labai parudę,teks darbuotis su žirklėm,nes nauji lapukai tai labai puikūs.Pasodinau prie terasos,nes ten po stogu,menkai užlija,tai viskas,ką sodinau,nunyko nuo sausros,nors beveik kasdien palieju.pernai atžėlinėjo tik kokių 5 cm aukštyje...</p><p>Tai tokia patirtis su gebenėm.</p>

Ačiū už pasidalintą patirtį. Panašu, kad Utenos kraštuose gebenėms gyvenimas būtų per sūrus... verysad.gif Nors pačiame Vilniuje mačiau šią žiemą su lapais peržiemojo. Bet gal atauginėjimas kožną pavasarį nuo 0 (nulio) nėra blogis?
Šį pranešimą redagavo vi_: 12 birželio 2017 - 14:15

Sara77, pas mane baltai groja pavasarį tulpės, o jas iškart pakeičia baltos tūbės. Šiandien užsimušdama bandau įkelt foto ir niekaip nesiduoda, nesuprantu kame bruknės.

Aguonų žiedais pasidžiaugiau lygiai 4 dienas, užėjo ciongas ir nuplėšė viską. Dar 6 ar 7 pumpurai yra, gal prasiskleis ir geresni orai pasilaikys. Bet turbūt utopija, dabar orai labai kontrastingi. Aguonų pačiai daugint neteko, bet skaičiau, kad jas reikia dauginti šaknies auginiais( ar kaip čia lietuviškai būtų root cuttings). Sėklomis kaip ir su visom veislėm, sėjinukai nebūtinai bus panašūs į mamą.

vi_, aguonų galvų niekaip nepamenu, pernai gėlyne buvo pirmi metai, o kaip iš gėlyno dingo, spraga atminty. Tai galvoju, arba stiebus vėjas išvartė ir jie buvo pašalinti, arba galvos nebuvo dekoratyvios. Šiemet žiūrėsiu kaip atrodys. O šluotsmilgėms tikrai pas jus trūksta drėgmės. Mano pernai nelaistytos padžiūvo, tai neįsivaizduoju, kaip jos savo dekoratyvumą galėtų išlaikyt lengvoj dirvoj. Pas mane kvadratuose jau irgi keturi metai, šiemet pavasarį kirpdama kerus pamačiau, kad gana daug mėsos galiu išpešt ir iš kero vidurio ir iš apačios. Visiškai negyvi, net papuvę. Tai taip aš juos gerokai atšviežinau, ir visai nieko auga. Dar laukiu žiedų, bet manau, kad labai tankūs nebus. Turiu įtarimą, kad ir gėlyne šiemet žydėjimas bus kuklesnis( būtų gerai), pernai buvo toms tankus, kad ežiuolės tiesiog prasmego jose. Ir jei iš tiesų taip bus, tai turėsiu prielaidą, kad šluotsmilgės savo piką pasiekia antrąjį sezoną, po to būna kukliau žiedynų ir turbūt penktais metais reikia imtis persodinimo. Kai sužydės bus tikslesnė ataskaita.

dabar pas mane astrancijų metas, laukiu pilno sužydėjimo, pernai pirkau kelis kerus 'Roma' tai atrodo, kad pusė jų ne 'Roma' . Iš vienos pusės apmaudu, iš kitos, turėsiu naują veislę, gaila nežinia kokią, būtų gerai, kad bent ūgis nesiskirtų. Ir didžiam mano džiaugsmui pagaliau radau astrancijų sėjinukų !!!! Kiek metų ieškojau - nieko. O šiemet radau, tiesa 'Florence' taip ir neužsisėjo, o 'Snow Star' radau. Reiks iškelt iš gėlyno ir stebėt, ar smarkiai skiriasi nuo veislinio ar ne.

Atsakyti
Rytines aguonas dauginti vidurvasarį ar rudens pradžioje, ramybės metu, kai nunyksta lapai. Didelį kerą gal ir galima kiek išskirstyti, bet greičiausiai bus viena liemeninė šaknis. Šaknų gabaliukus sukaišioti į vazonus, nepamenu, kokio ilgio atpjauti, gal 5-10 cm.
Sėkladėžės (panašiau į sėklagalves) gražios, ne tokios ryškios, kaip nuotraukoje, čia žibintuvėliu pašviesta dėl išlaikymo:
https://get.google.c...9ObeMAMEQKip38h
Niekad neturėjau užtverto gėlyno, tai anksti nuskindavau, kad ko nepriviliočiau.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2017 06 12, 18:05)
<p>Sara77, pas mane baltai groja pavasarį tulpės, o jas iškart pakeičia baltos tūbės. Šiandien užsimušdama bandau įkelt foto ir niekaip nesiduoda, nesuprantu kame bruknės

Jot.ka smile.gif Dėkui. Pamenu Jūsų nuotraukas baltos tūbės su violetiniais česnakais berods "Purple Sensation" wub.gif . Ar tūbių neišguldo mūsų vėjų pagairėse, Vikipedia rašo, kad žydi liepą-rugsėjį, smagu, jei šios neklaužados pražysta gegužės pabaigoj mirksiukas.gif Be to, neturiu jokios patirties su dvimetėmis...bet, manau, bandysiu
Atsakyti

Vėjas šėlsta, tūbės kaip kareiviai, jos tvirtos, na pas mane joms kaiminystė yra iš žolių , ežiuolių tai tikrai gerai laikosi. Šiemet antri metai žydi tie patys kerai, bet mačiau yra sėjinukų, kadangi jokių kitų neauginu, tai susikryžmint neturi su kuo, tikiuos sėjinukai bus tokie pat.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2017 06 12, 15:12)
Užmiršau paklausti auginančių verbenas - kokio jos dydžio šiuo metu pas jus?

Kažkur apie du sprindžius.

Sara77, o nenorit baltai ar geltonai žydinčių lubinų augint? Anksti pavasarį atželia kaip ir katžolės, sutampa žydėjimo laikas. Laiku nukirpus peržydėjusius stiebus, žydi visą sezoną. Dar siūlyčiau veronikūrus - nuostabūs augalai.

Dar siūlau pamąstyt apie saulakį Loraine Sunshine

Pridėta:

Atsakyti
Gražiai atrodo saulakio marga lapija. Anksti pavasarį gerai atrodo ir lendrūnas 'Overdam'.

Ir dėl rudgrūdėlių bei baltų tulpių pritariu - šiemet labai man džiugino akį "Spring Green' ir, svarbiausia, labai ilgai žydėjo wub.gif

Dar balti sibiriniai vildkalgiai ir česnakai 'Mount Everest' ax.gif

vi_, apie usnį 'Atropurpureum' sykį pasakojo per 'Sodininkų pasaulį', tai minėjo, kad neilgaamžė ji, bet vertinga dėl to, kad pritraukia vabzdžius apdulkintojus rolleyes.gif

jot.ka, aguona nepaprastai graži, tokia subtili spalva gaila, kad vėjas taip negailestingai su ja...
Atsakyti
Vivica, gražu wub.gif
Atsakyti
QUOTE(mergaitegeliu92 @ 2017 06 12, 12:14)

Labai noriu tokios katžolės, raučiau įsisiautėjusią glažutę. Ar ją auginukais perkate, gaunate, gal sėklytėm galima pasisėti. Kažkaip nesu užmačius net pas užsienio platintojus.

Nežinau, pas mane katžolė sėjasi kaip nuprotėjusi. Glėbiais raunu ir metu lauk.
Šiaip ji man labai gerai ant atraminių sienelių. Netoliese rožės, tai kol jos nežydi, kažkas gyvo toje vietoje būna.
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2017 06 14, 10:06)
Nežinau, pas mane katžolė sėjasi kaip nuprotėjusi. Glėbiais raunu ir metu lauk.
Šiaip ji man labai gerai ant atraminių sienelių. Netoliese rožės, tai kol jos nežydi, kažkas gyvo toje vietoje būna.

Turiu glažutę iš šono lelijų lysvės. Dabar antri metai. Glažutė įsisiautėjo,l.gražiai žydi, bet...matau kad jau šiemet lelijos suvargusios ko tai, žiedynai smulkūs. Glažutė tik prie jų šono, dar neokupavo lelijų tarpų, neleidžiu, vis paraustau. Kaži, ta mėlyna katžolė ir žydėtų panašiu laiku, ir gal neskurdintų taip kaimynkų..? hmm.gif
Papildyta:
Sėjau pernai užsieninius sinavadus pilnav. mix, kažkuri buvot pakelį rodžiusi. Šiemet l.džiugina stori kotai, sodrūs tvirti žiedynai, bet...tik vyšnių spalvos su baltais krašteliais. Kur kitos spalvos??? Kaimynė varvina seilę, bet lyg jų šaknys liemeninės, nepakasi dovanų ? Tada gal sėklytes galima rinkt ir pasisėt? Patarkit, labai susibalamūtinau tuo klausimu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mergaitegeliu92: 14 birželio 2017 - 09:43
Gaudvile, ačiū ax.gif Pas mane nusimato generalinės perestroikos - sodinau prieš tris metus alia spygliuočių želdinį, tarpus norėjau daugiametėmis laikinai užpildyti, kad tuščia nebūtų. Tai tos daugiametės kaip įsibujojo blink.gif Bet man gaila dabar jas išimt, nes per tą laiką, taip sakant, skonis pasikeitė, vien spygliuočiai nebegražu patapo. Natūralistiniai gėlynai sužavėjo... Tai nežinau, kaip suktis reikės, teks praretint daugiametes, kad jos su spygliuočiais kaip nors draugautų...

Dėl katžolių - sėjasi tik rūšinės katžolės. 'Walker's Low' bent pas mane visiškai nesisėja. Pirkau augalus. Pasidauginti nesunku auginiais arba kero dalijimu. Katžolė jau žydi apie porą savaičių, tai daugmaž nuo gegužės pabaigos, tai taip ir planuokite biggrin.gif
Atsakyti