Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

Sakykit, kokiu tankumu sodinat patagonines verbenas, tarp kitų daugiamečių sodinau, didoki atstumai kol kas tarp augalų, o jei jų vienoje vietoje pasodinus, kokias tarpais sodinate? Ar tai bus, kaip rašo, ažūrinis augalas, ar vis tik užaugina lapų tiek, kad padengia žemę wub.gif ?
Ar auginate japoninį blužniapapartį Silver Falls, gal jis turi kokių kaprizų, ar gerai žiemoja? Turiu tik paprastą jonpapartį, tas tai nemarus, vis išauga ne jam skirtoje vietoje.
Atsakyti
QUOTE(Achilea @ 2017 05 17, 09:48)
Sakykit, kokiu tankumu sodinat patagonines verbenas, tarp kitų daugiamečių sodinau, didoki  atstumai kol kas tarp augalų, o jei jų vienoje vietoje pasodinus, kokias tarpais sodinate? Ar tai bus, kaip rašo, ažūrinis augalas, ar vis tik užaugina lapų tiek, kad padengia žemę  wub.gif ?

Tai tikrai ažūrinis augalas ir žemė lapais nėra pridengta. Sodinu įvairiai. Kokius 3 augalus kas 15-20 - tai bus tankus nemažas ažūras. Gali būti ir kas 0,5 m išmėtyta, kad lengvai užpildytų erdvę. Augalo šoninės šakos gali užaugti gal net pusę metro. Labai daug kas priklauso nuo žemės derlingumo. Pernai ties rododendronu buvo savaiminukas, tai ir vienas augdamas buvo labai gražu. Toks aukštas, išsiskėtęs, lengvas.
Atsakyti
Auginu keletą japoninio blužniapaparčio veislių. 'Silver Falls' dar mažas, tai žiemai įnešinėju. Kai vieną žiemą Kaune iššalo visi paparčiai, išskyrus paupinį jonpapartį, kol nepriauga daugiau, tol nešioju. Seniau pirktas iš Dariaus Guso 'Metalicum' gerai auga lauke, bet atsarginį vazonėlyje laikau. Dabar lauke jau didoki lapai. Paparčiai vėlokai bunda, tai nepamiršt nekapstyt toje vietoje. Jonpaparčių ,,kelmai" virš žemės, o šitie nematomi, kol nesuželia. Dar kol pradeda vyniotis, vos įžiūrimi siūleliai.
Atsakyti
QUOTE(amba41 @ 2017 05 17, 10:39)
Tai tikrai ažūrinis augalas ir žemė lapais nėra pridengta. Sodinu įvairiai. Kokius 3 augalus kas 15-20  - tai bus tankus nemažas ažūras. Gali būti ir kas 0,5 m išmėtyta, kad lengvai užpildytų erdvę. Augalo šoninės šakos gali užaugti gal net  pusę metro. Labai daug kas priklauso nuo žemės derlingumo. Pernai ties rododendronu buvo savaiminukas, tai ir  vienas augdamas buvo labai gražu. Toks aukštas, išsiskėtęs, lengvas.

Aišku, tuomet dar pasodinsiu, liko daigų ir žiūriu kur juos sutupdyti.
Ryte vėl šalna pas mus buvo, jau ir nestebina, pripranti žmogus prie visokių kataklizmų.
Papildyta:
QUOTE(Daisoja @ 2017 05 17, 10:45)
Auginu keletą japoninio blužniapaparčio veislių. 'Silver Falls' dar mažas, tai žiemai įnešinėju. Kai vieną žiemą Kaune iššalo visi paparčiai, išskyrus paupinį jonpapartį, kol nepriauga daugiau, tol nešioju. Seniau pirktas iš Dariaus Guso 'Metalicum' gerai auga lauke, bet atsarginį vazonėlyje laikau. Dabar lauke jau didoki lapai. Paparčiai vėlokai bunda, tai nepamiršt nekapstyt toje vietoje. Jonpaparčių ,,kelmai" virš žemės, o šitie nematomi, kol nesuželia. Dar kol pradeda vyniotis, vos įžiūrimi siūleliai.

Hm, nešioti nesinori, dabar pas Darių to Metalicum jau nematau, kaip tik pas jį ir dairausi paparčių, esam sutarę dėl kompensacijos, bet dabar galvosiu iš naujo, ką pasirinkti, nes pas mane visokios šalnos būna "pagal programą", kaip užsakytos, ir dar vanduo gruntinis aukštai, lepių augalų jau stengiuosi nesodinti. O kaip tas Athyrium filix-femina ‚Frizelliae‘, jei turite, irgi jautrus?
Atsakyti
Gal visai nejautrūs tie paparčiai, tik aš po kai kurių netekčių per jautri. Eilę metų auga ir nieko, o pasitaiko kokia žiema ir muša per kišenę. Kiek žiūrėjau internete, lyg ir visų japoninių blužniapaparčių kultivarų duomenys panašūs. Kas žiemoja pas Darių, dažniausiai tinka ir mano gėlynams, išskyrus sausamėgius. Nors jis ir kitame Neries krante, bet temperatūros mažiau skiriasi, nei už Nevėžio į vakarus.
Dėl to ,,sufrizuoto" negaliu tvirtai pasakyti. Panašų pirkau iš Dariaus kartu su Metalicum, bet ant vazono nebuvo užrašyta, mugėje galvojau atsiminsiu, po to galvojau, kad pasitikrinsiu jo puslapyje, galiausiai pamiršau. Pernai augo, o šiemet reikia paieškoti, nes pasodinau užmiestyje, kur retai būnu.
Pas mane dvejose žemėse irgi aukštai gruntiniai vandenys. Paparčiams nieko, ežiuolėms blogai.
Atsakyti
Pernai pirkau flioksą Cleopatra, tai dar tik bambukinė lazdelė, prie kurios pririšau vieną laibą pypsą. Pakapsčiau žemę, kažkas gal ir yra. O kiti seni flioksai beveik iki kelių.
Atsakyti
Šiandien atradau, kad eglūnas šakelių nepadengs lapais, bet iš šaknų dygsta kas tai. Nebuvau per savaitgalį, tai jau perovskija gražiai sužaliavusi wub.gif Nerandu labai gražių lelijų, tokių sulig savo ūgiu. Svogūnus randu, bet ko tai į viršų neišlipa. blink.gif Kemeras dar slapstosi. Prapuolė dvi babtisijos, liko vienaa išgeibusi.
Užtat kas dieną randu po naują inkarvilėją. Tiesiog mistika kažkokia. Atrodo, viską iškasiau, perkėliau į naują vietą. Pasižiūriu, senojoje kupstais . Ir tai keliose vietose. bigsmile.gif Šiemet pirmą kartą sulauksiu eremūro žiedo. Labai su jais nesisekė. Kol pasodinau labai sausai ir šiltai.
Atsakyti
Mano irgi kemeras tik vos vos rodosi. O eremūro aš irgi be galo laukčiau, bet dar nesiryžtu jo užsiveisti. O kokią vietą parinkote, kad tiko?
Atsakyti
QUOTE(Vivica @ 2017 05 22, 17:13)
Mano irgi kemeras tik vos vos rodosi. O eremūro aš irgi be galo laukčiau, bet dar nesiryžtu jo užsiveisti. O kokią vietą parinkote, kad tiko?

Įtariu, kad jie labai bijo bet kokio užmirkimo. Nors ir pagal taisykles dėdavau drenažą. Pasodinau pietinėje namo pusėje, visą dieną saulės atokaita. Ten gėlynas gerokai pakeltas, gal pusmetriu virš viso sodo, nes kad nešviestų pliki namo pamatai, gausiai privarėme juodžemio, tokio su durpe. Tokioje žemėje viskas dera nerealiai. Lelijas kur gražesnes sukėliau, per kelis metus tiesiog išbujojo. Visokius lepūnus ten sodinuosi.
Patarkite, ką sodinti sausame molyje. Pietvakarinėje namo pusėje popeit be proto karšta, irgi pakelta, sustumta molio, kažkiek praskiedžiau su juodžemiu, bet negiliai. Tai šitame karštyje viena lastūnė numiriojo. Naujesnė gyva, o auginta gal penkis metus - piš. Kažkas sakė, kad jos nenužudomos. blink.gif
Atsakyti
Kaimuose Suvalkijoje, jau tikrai rimtuose molynuose, plius saulekaitoj puikiai augdavo snapučiai , nežinau ar dabartines veisles butų tam tinkamos, bet tie senieji darželiuose ar net pievoje kur šalia užsisedavo
Atsakyti

Mano kemerai jau kokių 15-20 cm, belendančius iš žemės apskrudino šalnos, bet dabar auga valandom. Tas šiltas, tiksliau karštas savaitgalis viską akimirksniu paaugino smarkiai. Ir dabar puikiai pasimatė šalnų padariniai. Pašalusiais lapais kone visi augalai, pradedant gyvatvorėm, baigiant smilgom. Miskantai, melvenės, net lendrūnai ir tie nukentėjo. Šiandien pas mane sninga, bet ne žiedlapiais o žiedais, obuolių nebus..

Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2017 05 23, 15:27)
Įtariu, kad jie labai bijo bet kokio užmirkimo. Nors ir pagal taisykles dėdavau drenažą. Pasodinau pietinėje namo pusėje, visą dieną saulės atokaita. Ten gėlynas gerokai pakeltas, gal pusmetriu virš viso sodo, nes kad nešviestų pliki namo pamatai, gausiai privarėme juodžemio, tokio su durpe. Tokioje žemėje viskas dera nerealiai. Lelijas kur gražesnes sukėliau, per kelis metus tiesiog išbujojo. Visokius lepūnus ten sodinuosi.
Patarkite, ką sodinti sausame molyje. Pietvakarinėje namo pusėje popeit be proto karšta, irgi pakelta, sustumta molio, kažkiek praskiedžiau su juodžemiu, bet negiliai.  Tai šitame karštyje viena lastūnė numiriojo. Naujesnė gyva, o auginta gal penkis metus - piš. Kažkas sakė, kad jos nenužudomos.  blink.gif

Pas mane molyje gerai auga bijunai, viendienes, ir budleja bujoja, senovines lelijos nesiskundzia.
Atsakyti