Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

QUOTE(Gaudvilė @ 2017 05 03, 09:35)
<...>
Emvida, dar neprarandu vilties dėl perovskijos ;)

Aš irgi nepraradau. smile.gif Jau išmokau neprarasti per 3-4 metus, kai ją turiu – vėliau ar anksčiau iš pažiūros visiškai negyvas pagaliukas išspaudžia pumpurėlius. Kitas dalykas, kad toliau pagaliuko reikalai nesivysto, t.y. pagaliukas per vasarą išleidžia kelias 10-15 cm šakeles, kurios po žiemos neatgyja... Gal ją reikėtų apkutuloti žiemai, kad šakelės išgyventų ir per vasarą pastorėtų? Manau, kad pastorėjusios, jos jau savarankiškai išgyventų žiemą ir reikalai vystytųsi toliau.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2017 05 03, 10:54)
Aš irgi nepraradau. smile.gif Jau išmokau neprarasti per 3-4 metus, kai ją turiu – vėliau ar anksčiau iš pažiūros visiškai negyvas pagaliukas išspaudžia pumpurėlius. Kitas dalykas, kad toliau pagaliuko reikalai nesivysto, t.y. pagaliukas per vasarą išleidžia kelias 10-15 cm šakeles, kurios po žiemos neatgyja... Gal ją reikėtų apkutuloti žiemai, kad šakelės išgyventų ir per vasarą pastorėtų? Manau, kad pastorėjusios, jos jau savarankiškai išgyventų žiemą ir reikalai vystytųsi toliau.

Oi, dėl dengimo net nemąstau - sąlygų tam jokių neturiu. Tačiau pastebėjau vieną dalyką. Joms tikrai patinka būti laistomom per vasaros sausras. Pas mane jos pasiekia kažkur ~80cm ir gana gerai 'krūmuojasi'. Kai tik įsigytos augo tikram gėlyne, buvo gana skurdus vaizdelis, visada atsprogdavo. Vėliau perkėliau į daržo teritoroją, ten turiu galimybę laistyt. Atsigavo ir suviešėjo. Tiesa, žiemai palikdavau stagarus, tikėjaus nors vieną kitą pasisėjusį rast. Nerandu. Tai štai, darže liko vienas krümas ir du pernai perkelti į gėlyną. Dar nei vienas neprabudo. Na, bet dar gyvybės nerodo bobramuniai ( skirtingose vietose auga), šokoladinis kemeras. Laukiu savaitgalio.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2017 05 03, 09:54)

Vobla, jus lyg irgi žaidžiate su Perovskia? Kokie pasiekimai aplamai ir šiuo metu? Ar pavyko pasiekti išsivystymo iki šakelių lygio?

nu kaip ir nezaidžiu- augo sau ir problemų nematė, kad vėlai atsprogdavo- tikrai pamenu. Tik vat pernai ''sprogo'' krumas į tris dalis. Ir dabar( nubėgau pažiūrėt) nei viena gyvybes nerodo unsure.gif pernai as jas visas tris pasodinau taip nesekmingai- kaimynai buvo gajūs, augūs ir edrūs- nesigavo nabagems subujot- augino po pora stiebų tik. tai vat nežinau kaip cia dabar- gal supyko ir uzsilenke suvisam?Kol buvo nesprogusi ir buvo tik vienas augalas, tai visai graziai krūmijosi... Man rodos joms reikia daugiau erdves, kad nieks neužgožtų...
----------------
O bobramuniai pas mane trys jau gero sprindžio. vienas kuris neprisidave- pajudinau- neber saknų. kaip jis sugebėjo supūti mano smėlynėje- neįsivaizduoju...
---------------
Ivertinau pentinių atsparumą šalnoms. Jie gan anksti subujojo, jau velykinis šaltis juos pagavo gero sprindžio, paskui ir iki -8 naktimis... Neatlaikė tulpės, margutės, net krokai sutižo, o pentinimas ne motais, dabar jau dviejų sprindžių kupstai.
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2017 05 03, 11:58)

Aš irgi užvesta tos minties nubėgau . 3 apžiūrėjau. Viena, kurios šaknys net paviršiuje išlindę kaip kokio adeniumo, tai matyt užmigo visam. Per sekliai pasodinta, ar nupurenta į šonus žemė. Kitos 2 gyvos ir net labai. Pas vieną tai tik 0,5 mm spurgeliai, o kitos jau kokie 3 mm ir atrodo šone už kokio cm naujas ūgliukas. 4u.gif joms už tai.
Mano yra 7 ar 8 . Iš sėklų pernai pavasarį. Taigi jaunos ir turi noro gyventi. Tiesa žiemai aš buvau po saują samanų uždėjusi ant šaknų. Vaikai dar, tai ir apklojau. Bet greičiau nuo svyravimų temperatūros saugo, o ne nuo šalčio.
Atsakyti
Nėr pasauly labiau užsispyrusio gyvio už bobą gelininkę. Jau persodinedama melvenes variegata nusistebejau kaip rimtai toks menkas augalelis į žemę įsikirtęs- teko gerokai paplušėt kol iškasiau. Ir vis tiek išdidžiai nužingsniavau atsignybt gabalėlį melvenės Cordobos. Tai kone žarnų ant dirvono nepalikau, jaučiu kaip reikiant aš ją ten nuniokojau puldinėdama tai kastuvu, tai gigantišku peiliu...Nu žodžiu, ypatingai užsispyrusi moteriškė... Atsignybau mažumėlę, su šakinmis nelabai kas, bet gal prigis...Bet jei šitą visą melvenę kada prireiks išsikast, tai jaučiu teks bobkata samdyti... unsure.gif
Persodinau jau pernai suvargusias terakota kraujažoles. Buvo jas nusmaugusi šilingė. Nustebau kiek mažai ir kokio silpnumo šaknis radau. Kiekvienam pernai žydėjusiam stagarėliui- po centimetrą gyvybės. Ar čia tos šilinges darbas, ar žiema per drėgna buvo ar šiaip senatvė- neįsivaizduoju, bet kai iš darzo reikia rauti jos giminaitės paprastos kraujažolės šaknis- tai ohoho kokios kasos...
Bandžiau persodinėt, renovuot gėlynus, bet tai kažkaip tie augalai man vos pakliuvę į rankas'' ima ir subyra'' į dar keliata vienetų- nu negi sodinsi to paties formato kaip iskasei? Tada tiems irgi prireikia naujos vietos, todėl vėl viską sugrūdu- kažkokia pasaka be galo... unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 03 gegužės 2017 - 15:52

Nu va o aš tai pavydžiu tokio sodinimo, iškasei ir subyra į kelis egzempliorius, pas mane išsikasei pyragą ir kol bent pusę per pusę peiliais, kastuvais, šakėm šiaip ne taip padalini, tada jau jau, galima ir pasmulkint ir dar malonumo pajaust, o iki to...

Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2017 05 03, 11:58)
<...>... Man rodos joms reikia daugiau erdves, kad nieks neužgožtų...
----------------
O bobramuniai pas mane trys jau gero sprindžio. vienas kuris neprisidave- pajudinau- neber saknų. kaip jis sugebėjo supūti mano smėlynėje- neįsivaizduoju...
---------------
<...>

Erdvės mat jai reikia... Kaip ir žinau šitai, todėl pasodinau augalyno priekyje, tiesa, insuloje (daugiabutyje) su pijokais kaimynais iš 3 pusių. smile.gif Bet priekyje vaizdas, su langu į pietus! Primečiau, kad jei atlaikys Utenos krašto ypatumus ir pradės normaliai krūmintis, ar bent kokį znoką į tą pusę paduos, kaimynus iškraustysiu, o priekyje dar gonkas pridursiu prie josios gyvenamojo ploto. Bet nėra znoko kol kas, kad ji ruoštųsi patapti krūmu... Gal vandens? Kaip kad Gaudvilė siūlo. Vandens negaila, aišku, bet savęs – jau šiek tiek... Žiūrėsiu...

Beje, bobramunės pas mane kažkodėl išnyko per 1-2 metus. Visos ir visokios. Nerandu jokio paaiškinimo, kodėl. Ne, tai ne...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 03 gegužės 2017 - 17:10
QUOTE(vi_ @ 2017 05 03, 08:12)
O tai ko manot visi į UK emigruoja? Dėl klimatinės zonos gi. smile.gif

Ąžuolalapės ir man labai reikia. Tik ji sunkiai pas mus išgyvena. Buvau ją išsiauginusi iš sėklų. Pirmą žiemą užsilenkė. Na, bet žiema buvo negailestinga. _25 su svilinančiu vėju ir be sniego. unsure.gif Dabar gal pirkčiau, mačiau sodinukai.lt turi net dvejų veislių. bet neturi rausvokais žiedynais, tokias lenkuose mačiau. Atrodo jos ir lapai lyg į raudonumą.
Perovskijos tikrai atsigaus. Atsirado čia gąsdintojos. blink.gif Mačiau, palei žemę lyg jau gyvesni pumpuriukai.
Pentiniai pas mane vieną naktį iškentė _7, bet buvo kaip girti - į visus šonus nuvirtę. Apie pietus išsiblaivė. smile.gif
Man gailiardijų gaila. Arizona sun. Lyg ir buvo kažkokia gyvastis ant šaknų, bet viršuje - nieko. blink.gif Pas ką nors jos peržiemoja ?

Vobla, jei esi moteris - galiūnė, reikia tave kviestis viksvų rauti. Kažkas padovanojo, pasodinau prie tokių didelių akmenų,ten dar iš dideliausių akmenų luitų laiptai padaryti. Jeigu būčiau žinojusi problemos mastą, dovanotoją būčiau prikūlusi, o ne ačiū pasakiusi. bash.gif Sulindo šaknys po akmenais, dabar nebent kraną atsivaryti. Praėjau pernai su roundapu, tik nusišaipė. Apkapojau šaknis su kirviu, irgi visą vakarą buvo šokis su kardais. Vėl atžėlė parazitė. blink.gif
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2017 05 03, 22:11)

Man gailiardijų gaila. Arizona sun. Lyg ir buvo kažkokia gyvastis ant šaknų, bet viršuje - nieko. blink.gif  Pas ką nors jos peržiemoja ?
--------------------------
Vobla, jei esi moteris - galiūnė, reikia tave kviestis viksvų rauti.

gailiardijos ir pas mane po žiemos dingsta- labai retai pasiseka peržiemot. tik gerai, kad pasiseja... bet tas sejinukas suveši tik vsaros pabaigoj.
-------------
Anokia as galiūnė. Gaišena, tik labai užsispyrusi biggrin.gif
---------------
Gal kas turit minčių kaip iš lendrūnų išravėti įsisėjusias rudbekijas? Gi susprogdins man jos tuos lendrunus ir nusmaugs. Pilna pernyksčių rudbekijų sejinukų unsure.gif Bandžiau čiupinėtis- tai šaknys matyt susiviję su pačių lendrūnų- nesirauna kaip iš asfalto, tik lapai nutrūksta...
-------------
Gal kam reikia makedoninių buožainių ir daugiamečių rudbekijų? Turiu siaubinga pertekliu- mielai kam nors atiduočiau. Nežinau kodėl, bet man išmest daigus kažkaip skauda...
-------------
Išgirdau ryte orų prognozes kitai savaitei- vėl gilus minusas ir sniegas. Rankos nusviro...jei kitus gal tik pagasdins, tai mano apylinkėje viską atliks pilna programa... cry.gif
Atsakyti
Ui, buožainė. Prašom čia jos neminėti. Sėjasi kaip išprotėjusi, vos ne pincetu reikia ravėti iš visur. Laimė, ją atrado paukščiai. Vos prinoksta, dalį sėklų sulesa..
Ne vietoje pasisėjusius augalus galima sutvarkyti paprasčiausiomis žirklėmis ar sekatoriumi. Svarbu nukirpti augimo kūgeli, šaknys pačios supus. Bet jei augalas plečiasi šaknų atžalomis, tai jau niekas nepadės. Rudbekijos juk turi liemeninę šaknį, ania?
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2017 05 04, 07:24)
Rudbekijos juk turi liemeninę šaknį, ania?

velnias žino... man panašiau, kad šakinis kokia kupstelinė ar šluotelinė biggrin.gif šaknų atžalom tikrai nesiplečia, taigi mintis dėl žirklių gera- pabandysiu jas iškarpyti. Dėkui 4u.gif
Atsakyti

Vobla, kažkas yra minėjęs su teptuku roundapą tept ant piktžolių vidurį gero augalo. Aš neprisiverčiu, tai iš žolių plačialapes taip ir skabau, jei keras galingas būna, tai kartais su labai siauru ilgu kastuvėliu bandau išskobt su visa šerdele. O kitaip tai be šansų, nebent iškast, skaidyt kerą ir išrankiot šaknis svetimas.

Orų prognozę ir aš girdėjau, nieko gero. Ypač jei šios savaitės dienos pašildys. Pas mane dar pavasaris neįsibėgėjęs, bet va apšilo, magnolija pražydo pirmi metai ir va, atein šaltuks, kad jį kur. 

Atsakyti