Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

O, vi_, seniai regėta, matyt pajutot, kad mintimis kviečiu grįžti :) kaip jūsų pievos laikosi, anksčiau temoj klausiau, bet matyt be jūsų daugiau nieks drėbūnų neaugina. Ar ilgais jau lapais jie, o gal tik bunda, kaip melvenės ar soros?

Su žieme nuleidot ant žemės :), vadinas nėr ko svaigt, gyvenant laukinių pievų apsupty teks susigyvent ir su pienėm ir varpučiu ir kita agresyviai besiveržiančia į gelynus kompanija. Visa laimė garšvos neturiu, bent jau kol kas.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2017 05 02, 10:49)
Pas mus ir pienės, ir garšvos žiemėse puikiai gyveno. Išrauti jų iš žiemių šaknų kilimo nebuvo jokių šansų. Teko išnaikinti žiemes iš vieno augalyno, kas nebuvo lengva, nes įsikibusios į žemę milijonais šaknų. Kitame augalyne liko žiemių juostelė - pakraštėlyje, pavėsyje, pasuolyje beveik. Įsileido į savo valdas ir pienes, ir garšvas, ir dar kažkokias plonalapes/besmilges žoles. Pienių ir garšvų lapus karts nuo karto nuraunu, o žolių net nebandau ravėti ar bent nupešioti – ne mano tai nervams, be to, šių žolių ir žiemių derinys man gražiai atrodo... smile.gif
Ant gebenių irgi esu padėjus akį. Norėčiau jomis apsileisti. Bet nežinau jų minusų, tad kiek baisoka. Turiu šliaužiančiųjų šilingių patirtį. Labai gražu ir greita, bet iš jų tenka ravėti svetimkūnius blogiečius, o geriečius nuo jų gelbėti, nes lipa ant mažesnių be jokių skrupulų. Laimei, jas lengva išravėti. Čia tau ne žiemė...

oho... va kaip skirtingai unsure.gif gal, kad pas mane zeme kuda- neuztenka visiems prasimaitinti, tai ir zieme nieko neisileidzia unsure.gif
garsvu pas mane ner, tai nezinau- gal jos ir praaugtu...
silinge pas mane atkeliavo su kazkokiu augalu ir irgi isplito. pradzioj atrode grazu, bet dabar viena gelyna reiktu startuot nuo nulio, nes ten kilo tik keliatas gaisenu ir ta silinge...
apie gebene irgi svajoju- tikrai bandysiu, tik nezinau ar isgyvens mano saltibarciuose ir smelyneje. reikia man kazko po pusimis, kur net zole neauga...
Atsakyti

Su gebene tokie reikalai, tiesa nedidelė dar patirtis, be to ne mano, o mamos. Gavo gebenę karpytais lapais, maždaug kambarinis kvietkas. Pasodino kieme, prie pušų, bet į saulėtą pakraštį. Gebenė visus savo ūglius nukreipė į šešėlį po pušimis, nuo saulės pabėgo. Beje peržiemojo, visai ne kambarinė pasirodė. Po to ji buvo perkelta į itin nedraugišką ir šaltą kampą prie namo. Amžinai drėgna, skersvėjuota ir niūru, nieks ten augt nenori, o gebenė klesti. Tokios patirties paskatinta ir aš jos noriu, tokiems nemaloniems kampams užpildyt.

Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2017 05 02, 11:58)
<p>O, vi_, seniai regėta, matyt pajutot, kad mintimis kviečiu grįžti smile.gif kaip jūsų pievos laikosi, anksčiau temoj klausiau, bet matyt be jūsų daugiau nieks drėbūnų neaugina. Ar ilgais jau lapais jie, o gal tik bunda, kaip melvenės ar soros?<...>

Šį savaitgalį pirmą sykį šiemet nuvykau į sodybą. Ne dėl tingumo ar apsileidimo. Dėl nelaimių visokių, kurios, žinia, po 1 nevaikšto, o pas mus dar ir užsibuvo... Teko smarkiai suktis, kad suspėti bent kiek pataisyti augalynų vaizdelį. Apie pakeitimus, o vietomis ir darbo kokybę nebuvo nė kalbos. Per skubėjimą kažką sumindžiau, kažką negyvai grėbliu sušukavau, prisiminimai nuo to, ką regėjau, liko tik migloti... tartum traukiniu pro šalį būčiau važiavusi ir pro langą kažką lyg ir mačiusi... Na bet šis bei tas pometyje gal ir užsiliko! smile.gif Drėbūnai dar tik bunda, melvenės miega toliau ('Heidebraut' ir visos nendrinės negyvai – kiek bekirptum, vien šienas...). Iš žoliukų prabudę tik belenkokie lendrūnai, melsvasis mėlitas (autumnalis dar miega), gegutės/zuikio ašarėlės, na ir šluotsmilgės, kurios beveik ir nebuvo prigulusios. Sorų niekada neturėjau. Sorry... smile.gif

Pasigedau 1 vingirio, to kur Thalictrum 'Splendide' – nė znoko, nors kitas, be dokumentacijos nepamenu koks smile.gif, jau ne daigelius, bet mini-šakeles išraizgęs ir į viršų kelia. Gal tai normalu?

Atsakyti

Tegu bėdos visos pasitraukia. 

Su vingiriu gali būt, kad viskas tvarkoj, manasis 'Splendide' tik prieš kelias dienas prasimušė pro žemės plutą, kai sinavadalapis jau kaip reikiant subujojęs, o rochebruneanum irgi jau nuo seniai gyvas. Melvenės pas mane jau kiša nosis, bet taip neryškiai, kad vos užmetus akį atrodo tik šienas. Ačiū už drėbūno ataskaitą, vyliausi, kad jis ankstėlesnis, ale pasirodo ne. Tuomet ieškosiu šviesios ir žemesnės už 'Scottland' šluotsmilges. Tas jų pasiutęs ankstyvumas man kol kas didžiausias privalumas, be jų gėlynas būtų visai plokščias. Tiesa teks apmažint jų plotą, bet čia smulkmena. Ir soras iš gėlyno išgyvendinsiu, nepateisino vilčių.

Atsakyti
Išgąsdinote su nendrinėm melvenėm, kaip tik planavau užsisakyti. Gal tik miega po savo patalais?

Mano gebenėje auga tik pakalnutės, tai jas kartais lengvai paraviu. Matyt augtų ir kas kita, tik nieko nėra. Šita smulkialapė, žalia, elementari gerai auga prastoj vietoj prie lietvamzdžio. Dar turiu lašo formos žalią kažkokiu ašaringu vardu ir siūliškais lapais, abi jau keletą metų žiemoja Kaune lauke. Prieš eilę metų turėjau žalią didžiuliais lapais, bet ne kanarinę, ir didžialapę Variegata, tai ilgokai raizgėsi iki vienos blogos žiemos.
O kanarinę gebenę Gloire de Marengo kasmet tampau su vazonu:
https://get.google.c...5724o6ezQ7o-9_A
Dar turiu keletą margų, kurias nerizikuoju įkurdinti lauke, kol nepasidauginau atsarginių. Viena žalia labai labai karpytais lapais šiemet neperžiemojo.

O man FB neatidarinėjant reklamų neatstoja ir draugų draugus rekomenduoja per vidurį. Na, nieko, išgyvensiu, vistiek man ten tik laiko gaišimas atrodo. Gražios nuotraukos tik Mariaus Čepulio ir kitų gamtos fotografų.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2017 05 02, 13:51)
Išgąsdinote su nendrinėm melvenėm, kaip tik planavau užsisakyti. Gal tik miega po savo patalais?

<...>

Tai aišku, kad miega. Tik labai kietai. Kaip miskantai. Kad gyvos - neabejoju. Iš melvenių pas mane kažkodėl neprisitaikė tik nendrinės 'Windspiel' - imdavo juoduoti dalis lapų, 2 metus vargo ir... dingo kažkur... O 'Skyracer' ir 'Cordoba' vargo nežino. 'Skyracer', pakištas po aronijos medžiu ir nuo saulės užstatytas sidabrakrūmiu, bando tarp aronijos šakų smilgas iškelti ir dangų pasiekti. Bet aronija 3 m siekia, tad dangoraižiui dar gero pusmetrio trūksta, kad viršų paimtų. smile.gif
Atsakyti
O aš svarstau ar nereikėtų gebenės atsisakyti. Kai sodinau, tai mąsčiau, kad ji "ropos" ant akmeninės sienelės - pakylos, taip ir yra, bet tarpuose pasodinau hortenzijas. Tai vis baimė ima ar neprismaugs gebenė tų hortenzijų, vis apravinėju, pašalinu ūglius, bet jau savieigai leisti negaliu.

Gal kuri auginate vijoklinę hortenziją. Pas mane ji keli metai, bet nei auga nei miršta, kaip užsikonservavusi. Kažkas jai nepatinka, bet nežinau kas. Gal turit patirties jos auginime?

Aš nei už nei prieš FB, tik, kad ten principas visai kitas. Man aktualu, kad viskas būtų nuoseklu, bijau pasimesti hihihi.gif O ir ar visus norinčius ten priimtumėte, pvz, mane ax.gif
Atsakyti

Manau kad gebenė lips į kitus augalus, tai norint išlaikyt hortenzijas, teks ribot gebenės užmojus. 

Laipiojanti hortenzija pas mane kol kas vazonuose gyvena, tai naudingos patirties neturiu. Pas kaimynę auga saulėkaitoje, tai nepasakyčiau, kad auga noriai. O vienoje sodyboje mačiau paleistą ant žemės, sužavėjo uždengtas plotas, ten pavėsis, gražus vešlus augalas.

Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2017 05 02, 13:36)
<p>Tegu bėdos visos pasitraukia. </p><p>Su vingiriu gali būt, kad viskas tvarkoj, manasis 'Splendide' tik prieš kelias dienas prasimušė pro žemės plutą, kai sinavadalapis jau kaip reikiant subujojęs, o rochebruneanum irgi jau nuo seniai gyvas. Melvenės pas mane jau kiša nosis, bet taip neryškiai, kad vos užmetus akį atrodo tik šienas. Ačiū už drėbūno ataskaitą, vyliausi, kad jis ankstėlesnis, ale pasirodo ne. Tuomet ieškosiu šviesios ir žemesnės už 'Scottland' šluotsmilges. Tas jų pasiutęs ankstyvumas man kol kas didžiausias privalumas, be jų gėlynas būtų visai plokščias. Tiesa teks apmažint jų plotą, bet čia smulkmena. Ir soras iš gėlyno išgyvendinsiu, nepateisino vilčių.</p>

Tikiuosi bėdos bent jūsų paklausys... smile.gif Nors šitas gali tik trumpam pamiršti, bet ne daugiau...

Ačiū, kad priminėt, ką turiu smile.gif – kažką iš rochebruneanum šeimos. Dėl sparnuotojo belieka tik tikėtis, kad išlįs šią savaitę, jei įtikinamiau atšils.

Dėl šluotsmilgių jau esu čia rašiusi savo nuomonę – jos anksčiau pradeda, bet anksčiau ir baigia. Bent jau manosios blondinės 'Godschleier' nužydėjusios atrodo prasčiau nei nužydėjusios 'Schotland' ne tik žiedynais, bet ir lapija (dėl lapijos vaizdelio, gan margo, beje, irgi verta pasvarstyti, jei jis nebus kieno nors užstotas). Gi drėbūnus lapkritį palikau vis dar gražiai atrodančius viskuo kuom (rudenį įgauna gražų oranžinį gelsvumą). Žydėti jie pradeda kiek anksčiau nei ežiuolės. Taigi, ilgai groja. Taip, iki žydėjimo tai būna tik dailūs žolės kupstai. Dėl aukščio, gal tarp jų galima būtų kokių česnakų prikaišioti? Tik, aišku, česnakai paslaptingos būtybės, su kuriomis sunku susikalbėti. Bent man nesigauna. smile.gif Bet gal yra kitų vienakojų? Krapai, pavyzdžiui. smile.gif Lapelius nusiskabote į šaltibarščius, o žiedynai styro virš žolyno. Kai žiedynai sunoks, jie jau architektūriškai plauks drėbūno žiedų debesėlyje... Gražu? smile.gif Turbūt yra ir rimtesnių vienakojų.

Dėl sorų, taigi jūs buvote kiečiausia jų fanė. Ir štai...

Atsakyti
Windspiel vardas ir sužavėjo. Reiks kokį grubesnį rinktis.

Turiu skirtingas laipiojančias hortenzijas. Viena nežydinti šliaužianti kiliminė, visada gaiviais lapais vasarą. Tik pernai kaimynai su ekovata beveik visą pražudė. Kita stačia kaip pasišiaušęs medis, lėtai auga. Jos tarpinio atsparumo - mažiau lepios, nei didžialapės, bet greičiau apšąla už šluotelines. Jei pasodinta šalčio tunelyje, reikia žiemą dengti. Vieta ir dirvožemis, kaip didžialapių. Pirmus 5 metus gali lėtai augti, vėliau įsibėgėja. Dar priklauso, kokio amžiaus įsigijote.

Aš į FB neisiu, jei ką. Gal liks čia kas nors?
Atsakyti

Na šluotsmilgių šienas manęs nebaido, o lapija ir 'scottland' būna marga jei užėjus sausam periodui nepilu vandens. Beje, pas mamą kai kurios šluotsmilgės auga dėl lapų, žiedynus išpeša, tai matyt jos visą energiją ir palieka lapuose, nebūna sausų, tuo tarpu žydėjusios tobulai žalios nelieka. Taigi manau čia tiesiog tolerancijos klausimas, aš joms atleidžiu :) kita vertus, manosios būna viską paskandinusios žiedynų jūroj, tai lapų aš net nebepastebiu. O pastebiu net nudžiūvusių žiedynų atspalvį. Mano rūšinės būna šviesenės, gelsvsnės, tuo tarpu' scottland' tamsesnės. Ir visam mano gėlyno kontekste, tas atrodo nedidelis niuansas mane šiek tiek nervina. Tai matyt nenusiraminsiu, kol šviesiųjų neišbandysiu pati :) turėjau minčių jas keisti drėbūnais, ir siauralapiai kupstai būtų net labai prie širdies, nu bet jei šiuo metu jie dar miega tai man kažkaip ilgu laukt, ir taip pajūry pavasaris ateina iš lėto, tai turėt tuščius plotus iki birželio hm, nea, kai pro langus kasdien žiūriu šluotsmilgių ir lendrūnų tempai labai džiugina. 

Sakot buvau sorų fanė? Nepamenu. gėlyne jų planavau daug, buvo tokia mintis rausvi lapai, purūs žiedynai, ale va realybė joms meilę ištirpdė :)

Atsakyti