Įkraunama...
Įkraunama...

Sanpaulijos

QUOTE(rusma @ 2016 04 28, 13:07)
Jei gyvenat ten, kur rašot, tai pas jus bet kur gali būti erkučių - jos lauke gyvena ir lauko augalus ėda. Ir net neabejoju, kad yra pirkti preparatų, kad ir ne Vermikeso, bet skirtų ERKĖMS naikinti. Ne jokių ten sisteminių insekticidų, o AKARICIDŲ. Jeigu nesusikalbat, tai ieškokit paveiksliukų su erkėmis. Portugalijos rinkos aš nežinau, bet tiek Italijoje, tiek Ispanijoje jų laisvai yra prekyboje, ne taip, kaip pas mus, manau, kad ir Portugalijoje jų turi būti. Tik reikia žinoti, kad insekticidai nuo erkių nepadės.

Aciu ! Dabar jau zinau, kad cia greiciausiai erkes. Pradzioj galvojau, kad gal kas kita, tai pirkau insekticida, kuris naikina visus grauziancius ir ciulpiancius kenkejus. Galvojau logiska, juk lapus kazkas grauzia. Dabar jau ispurkstos akaricidu, laukiu rezultatu.

Tiesa, pirmas rezultatas - playful spectrum jau turbut kaput ... Pajuodavo lapukai. Labai tikiuosi,kad kiti isgyvens ir pasveiks.
Atsakyti
Neatkreipiau dėmesio kad gyvenat ne Lietuvoje. Tai tikrai pas jus turėtų būti preparatų. Ne tokios jos baisios kaip nupasakoja, tikrai išnaikinamos. Visą gyvenimą auginu gėles ir kol neturėjau strepsų tokių padarų nebuvau mačiusi. Dažnai nusiperku ciklamenų kad žydėtų ant stalo ir kolerijas esu auginusi bet šitų "plostatelkų" gavau tik su strepsiais. Ir pernai vieną sanpauliją.
Taip kad nepanikuokit. Maniškės sanpaulijos irgi pagraužti lapukai pajuodo ir nudžiuvo, bet viršunėlė sveika ir dabar gražiai auga. Sanpaulijų gležni lapai, matyt jautrūs.
Atsakyti
QUOTE(Vidam @ 2016 04 28, 14:48)
bet šitų "plostatelkų" gavau tik su strepsiais. Ir pernai vieną sanpauliją.

Ciklamenas gi ir taip lapus numeta ir dauguma jį išmeta - baigiasi kartu ir erkynas.

kitiems augalams jos tokios baisios žalos nepadaro - tų ciklameninių arba kitaip vadinamų žemuoginių yra ir mūsų klimate, na ir ką - braškių vis tiek užauga mirksiukas.gif O raudonų - ploskotelkų kiek domėjausi rasta kiek šiltesniame klimate negu mūsų (netgi pietinėje Švedijoje), bet irgi neprisiveisia tiek, kad labai kenktų. Klausimas, ar pas mus nėra, nes gi plika akim nesimato, o šiaip niekas jų specialiai neieško. Kaip ir tuose šiltuose kraštuose niekas nesistengia pilnai išnaikinti - kažkokią kiniečių mokslinę studiją skaičiau, tai po gero lietaus gyvų lieka tik keli ar keliolika procentų - nulaisto laukus kad ir vandeniu, ir jiems to užtenka, kad gautų derlių. O va gesnerijinius surija mirtinai - matyt skanūs. Nors su ispanu kalbėjau - dievagojasi, kad strepsų nepuola, nors šiaip graužia viską iš eilės. Ir suprask tu jas. Iš esmės tai yra citrusinių kenkėjas, tai tame plane su jomis rimtai kovoja... Na ir didžiausia nelaimė strepsų/sanpaulijų mylėtojams.

Atsakyti
Kas zinot, ar tai vienas ir tas pats kenkejas "ciklomenovyj kleshch" (ciklamenine erkute) ir voratinkline erkute. Kazkada, atsimenu, phalenopsi esu nusipirkus su ja.
Atsakyti
QUOTE(Lauružė @ 2016 04 28, 16:48)
Kas zinot, ar tai vienas ir tas pats kenkejas "ciklomenovyj kleshch" (ciklamenine erkute) ir voratinkline erkute. Kazkada, atsimenu, phalenopsi esu nusipirkus su ja.

ne, tai skirtingos rūšys, tik naikinamos vienodai - akaricidais, tai kaip ne biologams - mums tas pats kokios ten erkės. Sanpaulijas dažniausiai ėda dar kita rūšis - per mikroskopą ryškiai raudonos spalvos, rusiškai ploskotelka, o kaip lietuviškai - nežinau, gal iš viso tokio keiksmažodžio nėra.
Atsakyti
Voratinklinė erkutė yra matoma pro lūpą. Kažkada seniai seniai buvo užpuolusi mano lapinę gėlę. Pastebėjau kai nupurškiau vasarą su vandeniu, pasimatė voratinklis nuo lapų iki lapų. Pažiūrėjau pro lūpą ir pamačiau erkutes. Bet tada nupurškiau su paprasčiausiais nuodais, net atsimenu kas tais metais buvo naudojama ir išnaikinau. O kokia ciklameninė net nežinau, nes kai turiu mikroskopą buvo labai įdomu, bet kiek jų turėjau niekada nepapuolė pamatyti. Vis ciklamenai papuola sveiki.
Papildyta:
https://www.youtube....h?v=AQaF22id7RM

Brrrr, brrrr...atgijo vaizdelis kai pamačiau ant savo strepsų doh.gif net sapnavosi, atrodė kad visur jos rėplioja doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vidam: 28 balandžio 2016 - 16:12
Pagaliau nušvito dangus wub.gif
user posted image
Atsakyti
Ateinu ir aš su savo bėdelėm...šiandien nupurškiau savo kelias gėlytes su NeemAzal'iu...nežinau, ar suveiks nuo erkučių, nes Fitovermo negavau...tik jau abejoju, ar viena liks gyva-visas viduriukas parudavo...gal bandyt lapelius į žemę kišti (o jei ir jie bus užsikrėtę?..) Nervuojuosi... verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(swarcas @ 2016 04 28, 20:10)
Ateinu ir aš su savo bėdelėm...šiandien nupurškiau savo kelias gėlytes su NeemAzal'iu...nežinau, ar suveiks nuo erkučių, nes Fitovermo negavau...tik jau abejoju, ar viena liks gyva-visas viduriukas parudavo...gal bandyt lapelius į žemę kišti (o jei ir jie bus užsikrėtę?..) Nervuojuosi... verysad.gif

Viduriuką visai pašalinkit ar ir daugiau, duos šoninius ūglius, greičiau atsinaujinsit. Sako Neemzal kažkiek apnaikina...
Atsakyti
QUOTE(rusma @ 2016 04 28, 17:03)
ne, tai skirtingos rūšys, tik naikinamos vienodai - akaricidais, tai kaip ne biologams - mums tas pats kokios ten erkės. Sanpaulijas dažniausiai ėda dar kita rūšis - per mikroskopą ryškiai raudonos spalvos, rusiškai ploskotelka, o kaip lietuviškai - nežinau, gal iš viso tokio keiksmažodžio nėra.

Na, kad rusiškai visos erkės yra vadinamos ploskotelkomis, kurios priskiriamos prie "ploskij klešč". Bet jau šnekamojoje kalboje tai tikrai.
Atsakyti
QUOTE(Emila @ 2016 04 28, 20:42)
Na, kad  rusiškai  visos erkės yra vadinamos ploskotelkomis, kurios priskiriamos prie "ploskij klešč". Bet jau šnekamojoje kalboje tai tikrai.

Красный плоский клещ или Оранжерейная плоскотелка (Brevipalpus obovatus)
Цикламеновый прозрачный клещ (Phytonemus pallidus pallidus)
Обыкновенный паутинный клещ (Tetranychus urticae)

o kaip su šnekamąja ginčytis negaliu, man tai nėra gimtoji kalba, mes visas vadinam erkėmis lotuliukas.gif
Atsakyti
Vidam, o kiek kartų didina Jūsų mikroskopas? Aš jau irgi susidomėjau biggrin.gif tik kokio reiktų, kad pamatyt tuos gyvius? Ar užtenka pačio paprasčiausio?
Dėl erkių - kažkada čia buvo minėta, kad kraštutiniu atveju galima nupurkšti ir šampūno šunims įlašinus. Mano viena sanpaulija kelia įtarimą, dėl visa ko laikau atskirai, buvau tik kalio muilu nupurškus, vis stebiu - kol kas nei labai patinka man vaizdas, nei labai kelia nerimą. Kaži, ar gali būti, kad tarkim per mėnesį nieko labai tragiško nenutiktų, jei tai tikrai erkės?
Atsakyti