Įkraunama...
Įkraunama...

Hortenzijos

Emila, jūs rašote apie šviesiąsias hortenzijas (Hydrangea arborescens) ir jų veisles, o Vita rudaakė apie didžialapes (Hydrangea macrophylla). Šviesiosios visoj Lietuvoj žiemoja be problemų, kiškių nugraužtos atželia dar vešlesnės. O didžialapės dažniausiai auginamos rausvais pažiedlapiais, nedengtos sunkiai žiemoja. Dabar kai kurios naujos veislės žydi ant pirmamečių šakų, tai galima lengviau pridengti. Yra ir baltų naujų didžialapių.
Bumbulais žydinčius krūmus vadina ,,gulbinais" ir tai yra sterilusis putinas.

Žygintama, gal dar išaugs iš šaknų naujos šakos. Kai lauke nedengtos nušąla, atželia, tik nežydi. O jūsiškė gal iš naujos serijos ir žydės. Bandykite vieną šaką pakarpyti, gal viduj gyva. Ar vazonas buvo apšiltintas?
Atsakyti
QUOTE(Emila @ 2016 04 22, 20:26)
Jeigu kalbam apie tas hortenzijas, zydinčias baltais burbulais ir ziemojančias, tai tikrai pas mus jos yra parduodamos, ir tikrai ziemoja, gal nepataikėt, išsirinkdama tas didzialapes neziemojančias?
Kadangi pati dabar renkuosi hortenzijas, tai dar pasidomėjau kai kurių istorija, gal ir jums bus įdomu, jei ieškote tų senovinių.
Pati seniausia veislė, prieinama kazkur net nuo 19 amziaus vidurio yra "Grandiflora". Manau, kad būtent ją vis dar galime surasti pas močiutes kaimuose. Kita, jau "tobulesnė" ziemojanti velslė yra "Annabelle", išvesta apie 1960. Prieš keletą dešimtmečių šita veislė buvo patobulinta - išvesta "Incrediball". Grandiflora buvo pastumta į šoną, kaip turinti trūkumų (nevardinsiu, susirasite internete), populiarumą perleidusi Annabelle. Nesu įsitikinusi, kad būtent abi jas, bet tikrai mačiau parduodant parduotuvėse (senukai ir pan) - nėra jos joks deficitas. Va, prašom, Annabelle vitafloroj - 4 eur. Tik Incrediball pas mus nesu pastebėjusi.
O kam tos senovinės močiučių veislės, kai yra išvesta ir kitų, puikiai pakenčiančių šaltį... schmoll.gif

Aš kalbėjau apie didžialape (hortenzija macrophylla) kuri žydi rožiniais ir mėlynais žiedais, o šitų šviesiujų (Hydrangea arborescens) aš turiu hortenzija annabelle ir hortenzija invincibelle.
Atsakyti
QUOTE(Emila @ 2016 04 22, 20:26)
Tik Incrediball pas mus nesu pastebėjusi.

yra ir pas mus gal jau kokie 3 ar 4 metai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 22 balandžio 2016 - 21:54
QUOTE(Gaudvilė @ 2016 04 22, 22:54)
yra ir pas mus gal jau kokie 3 ar 4 metai.

Taip tikrai, vakar uztikau daugiametes puslapy.
Papildyta:
QUOTE(vita rudaake @ 2016 04 22, 21:59)
Aš kalbėjau apie didžialape (hortenzija macrophylla) kuri žydi rožiniais ir mėlynais žiedais, o šitų šviesiujų (Hydrangea arborescens) aš turiu hortenzija annabelle ir hortenzija invincibelle.

doh.gif Neįsiskaičiau, pamačiau kad senovinės - man jos asocijuojasi su šveisiosiomis.
Atsakyti
Patare hotenzijas ziemai nesti i rusi. Kazin kada galaima sodint, isnesiau dabar i siltnami? Ar visi ziemai iskasa?
Atsakyti
QUOTE(Dovyte @ 2016 04 24, 08:54)
Patare hotenzijas ziemai nesti i rusi. Kazin kada galaima sodint, isnesiau dabar i siltnami? Ar visi ziemai iskasa?

Turbūt klausiate apie didžialapes? Jei nežinote veislės pavadinimo, darykite, kaip patarė pardavėjas. Vidurio ir rytinėje Lietuvoje didžialapės hortenzijos dengiamos arba nešiojamos, kol panešamos.
Atsakyti
QUOTE(Dovyte @ 2016 04 24, 09:54)

Papildyta:
QUOTE(Dovyte @ 2016 04 24, 09:54)

Aš jau prieš mėnesį iš rūsio išnešiau į šiltnamį. Jau leidžia gražius žalius lapelius.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2016 04 24, 11:48)
Turbūt klausiate apie didžialapes? Jei nežinote veislės pavadinimo, darykite, kaip patarė pardavėjas. Vidurio ir rytinėje Lietuvoje didžialapės hortenzijos dengiamos arba nešiojamos, kol panešamos.

QUOTE(Ringaile @ 2016 04 24, 12:52)
Papildyta:
Aš jau prieš mėnesį iš rūsio išnešiau į šiltnamį. Jau leidžia gražius žalius lapelius.

Pas mane tos kur dazniausiai parduodamos, zydra ir rozine. Norejau persodinti siandien, bet gal dar per anksti, nes isleide nemazai lapeliu g.gif O tai juos kasmet reiks taip nesiot pirmyn- atgal? Nes balta pas mane didele- nieko nebijo...
Atsakyti
Spalva nėra veislė, gali būti žydrų ir rausvų priklausančių 7 zonai. Neparašėte kur gyvenate. Jei rausvos iš turgaus, pirktos plikomis šaknimis, tai greičiausiai užteks dengti žiemai.
Būna ir baltų didžialapių, tik jos 7 zonos. Jūsiškė greičiausiai šviesioji arba šluotelinė.
Atsakyti
Praeita savaite nusipirkau porele didzialapiu hortenziju. Viena melyna, kita bordo ziedais. Pavadinimu nerasta. Durne nepalaukiau siltu oru, pasodinau i zeme, uzdengiau agro plevele, rezultatas apsalo ziedai.labai tikiuosi, kad nenumirs man jos verysad.gif
Atsakyti
Laba diena,

ieškau Mamai ryškiai raudonos hortenzijos. Kažką panašaus radau čia: http://www.daugiamet...s...t&Itemid=58
Mano klausimas, ką reiškia "zonos" ir galbūt kas nors matėte šių gražuolių parduodant Vilniuje?
Iš anksto dėkoju smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo witutes: 26 balandžio 2016 - 12:54
Zonos, tai klimato juostos. Panašiai kaip ir laiko juostos. Jos apibūdina augalo atsparumą šalčiui. Lietuva yra 4 -5-6 zonose. Plačiau My Webpage
Tokią pat, kaip prekiauja "Daugiametės", Vilniuje sunkai rasite. Galite rasti panašią, gal gražesnę, gal ir ne, bet dažnai be pavadinimo ir su neaiškia auginimo zona.
Atsakyti