Įkraunama...
Įkraunama...

Aeroterminis šildymas 3, Oras-vanduo

QUOTE(Paliukas @ 2017 05 11, 08:08)
*vamzdis suvyniotas (dėl manęs kad ir plastikinis) pasirinktoje vietoje (gruntas/vanduo)- nereikia pusės sklypo, tiesiog numesti bent per kelis laipsnius namie temp.
*atšaka tarp katilo ir išėjimo į lauką, užsukta į katilą (na visi užsukinėjam ir išleidinėjam vandenį į lauką prieš žiemą ir pan - sistema maždaug aiški)
* cirk. siurblys startuoja  nuo kamb. termostato - ten mes perjungiame iš šildymo į vėsinimą (yra tokie termostatai).

Papildomai - jeigu labai bijome rasos taško ant grindų du pasirinkimai:
*rankinis pamaišymas į grindis (tie kas turi katilus, žino apie ką aš) - nusistatai 20C ir ramu
*automatinis - sudėtingiau. Statai valdiklį (+-100Eur) ir sukinėja pavarą. (nemėginau per katilą pavaldyti - gal irgi pavyktų išmastyti kažką).
Arba 'na ura' pavarai rankinį rėžimą ir ketureigį/trieigį atsuki ant 3-5 padėties... (labai tikiu kad užtektų)

Ir tas vesinimas tavo katilui kaip 5 koja gaunasi, rankom sukinek jeigu pigiai, jeigu automatika dar papildomai primokek, dar bent pora šimtų metrų vamzdžio uzkasineti grunte. Visai tai papildomi kaštai. Nusiperki oras-vanduo ir vesini be papildomų investicijų ir abejotinai veikiančios automatikos. Sildymas/saldymas persijungineja automatiškai nuo lauko temperatūros, viduje palaikoma temperatūra kuri nustatyta gamykliniame pultelyje kuris veikia kaip ir termostatas. Pats šilumos siurblio aprisimas primityvius ir paprastas palyginus su pelenų "generatoriais".
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2017 05 11, 08:58)
Na ir kaip tu planuoji normaliai ta savadarbį vėsinima reguliuoti, t.y. visa automatika? Fantazuoti visi mokam, bet kai reikia praktiskai padaryti gaunasi didelis iššūkis.

Aš planuoju tai padaryti ir rankomis reguliuojant dviejų siurblių galingumą susirasti reikiamas temperatūras ir nematau tame absoliučiai jokio sudėtingumo.
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2017 05 11, 08:23)
Ir tas vesinimas tavo katilui kaip 5 koja gaunasi, rankom sukinek jeigu pigiai, jeigu automatika dar papildomai primokek, dar bent pora šimtų metrų vamzdžio uzkasineti grunte. Visai tai papildomi kaštai. Nusiperki oras-vanduo ir vesini be papildomų investicijų ir abejotinai veikiančios automatikos. Sildymas/saldymas persijungineja automatiškai nuo lauko temperatūros, viduje palaikoma temperatūra kuri nustatyta gamykliniame pultelyje kuris veikia kaip ir termostatas. Pats šilumos siurblio aprisimas primityvius ir paprastas palyginus su pelenų "generatoriais".

Šiaip tai man 'pa barabanu' ar pas tave ŠS ar koks kitas įrenginys, kalba apie grindų vėsinimą - kurio aš kaip ir neplanuoju daryti (o jeigu netūrėjai granulinio, tai gal nereikia fantazuoti - aš neturėjau ŠS tai ir nefantazuoju čia)
Bet jeigu planuočiau ir bandyčiau pritaikyti prie dabartinės sistemos tai man 'laaaaabai sunku' būtų perjungti pagal minėtą schemą:
*užsukt kraniuką
*ant pulto paspausti 'vėsinimas'
*įkišti cirk. siurblį į kitą rozetę

Katiluose irgi yra auto rėžimai, kuomet persijungia į vasaros ir kuomet į žiemos (pagal lauko temp.), bet realiai tai toks nelabai prigijęs reikalas, visi paprasčiausiai paspaudžia kada 'atėjo žiema', o kada 'atėjo vasara'

Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2017 05 11, 08:54)
Aš planuoju tai padaryti ir rankomis reguliuojant dviejų siurblių galingumą susirasti reikiamas temperatūras ir nematau tame absoliučiai jokio sudėtingumo.

Kalbi apie PWM siurblių valdymą?
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2017 05 11, 08:43)
vamzdį lauke paminėjau tik kaip pavyzdį, daug variantų yra, pvz į lietaus kanalizaciją įvynioti gyvatuką (tik geriau į lietaus, o ne į bendrą biggrin.gif ) ir t.t.

Netinkamas variantas, nes jis veiks tik kada lis lietus, bet lietui lijant paprastai būna vėsesni orai ir vėsinimo poreikio nebūna, taigi, jei patalpinsi vamzdį, kad tiktų vėsinimui, tai tiks ir namo šildymui žiemą, tad tai būtų pusė geoterminio ŠS įrengimo darbų.

Dėl ŠS kainų tai pritariu, 10KW ŠS kainos už 6500Lt ne dažnai rasi, nors tokio galingo realiai EE namui ir nereikia.
Papildyta:
QUOTE(Paliukas @ 2017 05 11, 09:08)
*rankinis pamaišymas į grindis (tie kas turi katilus, žino apie ką aš) - nusistatai 20C ir ramu
*automatinis - sudėtingiau.

Būtent tik rankinis. EE namui, namo vėsinti pastoviai nereikės, užteks kelias dienas per visus vasaros karščius paleisti.

Norėsi greičiau namus atvėsinti, nusistatysi 18C paduodamą, norėsi ilgiau žaisti, bet garantuotai jokių blogų pasekmių neturėti, galėsi padavinėti ir 20C ar net kokius 22C pradžiai.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2017 05 11, 08:58)
Netinkamas variantas, nes jis veiks tik kada lis lietus,

na kad ne - pas mane (asmeniškai žinoma), lietaus kanalizacijoje visuomet laikosi vanduo (apie 2m3 gal), net ir per karščius. Priemolis pas mane toks. Tai konkrečiai mano atveju dar tiktų
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2017 05 11, 09:23)
Ir tas vesinimas tavo katilui kaip 5 koja gaunasi, rankom sukinek jeigu pigiai, jeigu automatika dar papildomai primokek,

Automatikos dėl poros dienų per metus nematau prasmės dėti.

Taip sugaiši daugiau laiko, nei distanciniam pultelyje nusistatyti norimą palaikyti temperatūrą. Reikės nueiti iki katilinės ir pasukti 4 vožtuvus ir perjungti porą jungiklių, bei kelias minutes pastebėti paduodamo termofikato temperatūrą kad sureguliuotum iki norimų dydžių sukiojant cirkuliacinių siurblių gražiai įrengtas galingumo reguliavimo rankenėles.
Ir tai realiai tik vieną. Vidinio kontūro statai ant maksimumo, o temperatūras reguliuoji, sukiodamas lauko kontūro cirkuliacinio rankenėlę.
Papildyta:
QUOTE(Paliukas @ 2017 05 11, 09:56)
Kalbi apie PWM siurblių valdymą?

Taip, pas mane abu Wilo siurbliai, tai abu inverteriniai, kurių galingumas labai nesunkiai reguliuojamas paprastu rankenėlės pasukimu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 11 gegužės 2017 - 09:20
QUOTE(mintas @ 2017 05 11, 09:14)
Taip, pas mane abu Wilo siurbliai, tai abu inverteriniai, kurių galingumas labai nesunkiai reguliuojamas paprastu rankenėlės pasukimu.

pas mane ant saulės kolektorių galia 5 lygiais siurbliui reguliuojama

visai smagu pažiūrėti.
Realiai tai manau tūrėtų būti taip:
*kažkoks 'simple' valdiklis, kuris matuotų paduodamą į namus ir grįžtama iš namų temp. ant jo nustatai pageidaujamą temp. kuri grįžtų iš namų
*prijungi prie jo PWM siurblį (perkiši rozetes/kištukus ar pan.)
*vistik siurblį papildomai stabdyti su kambario termostatu

P.S. PWM siurbliai, tai tokie, kuriuos jau valdo šildymo įrenginys (didina/mažina galinguma pats, pagal gamintojo įvestą algoritmą) - ant jo jau su rankenėlėm pačiam nebereikia sukinėti
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paliukas: 11 gegužės 2017 - 09:23
QUOTE(Paliukas @ 2017 05 11, 10:04)
(asmeniškai žinoma)

Būtent asmeniškai, be to 2m3 tai niekingai mažas vandens kiekis, net dienos darbui neužteks.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2017 05 11, 09:26)
Būtent asmeniškai, be to 2m3 tai niekingai mažas vandens kiekis, net dienos darbui neužteks.

bet tai 2m3, turi tiesioginį sąlyti su gruntu per betoną, žemiau nei 1,5m
po dienos jie vėl gi bus atvėsę (aplinkinis gruntas tiesiogiai vėsins)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paliukas: 11 gegužės 2017 - 09:38
QUOTE(Paliukas @ 2017 05 11, 10:22)
pas mane ant saulės kolektorių galia 5 lygiais siurbliui reguliuojama

visai smagu pažiūrėti.
Realiai tai manau tūrėtų būti taip:
*kažkoks 'simple' valdiklis, kuris matuotų paduodamą į namus ir grįžtama iš namų temp. ant jo nustatai pageidaujamą temp. kuri grįžtų iš namų
*prijungi prie jo PWM siurblį (perkiši rozetes/kištukus ar pan.)
*vistik siurblį papildomai stabdyti su kambario termostatu

P.S. PWM siurbliai, tai tokie, kuriuos jau valdo šildymo įrenginys (didina/mažina galinguma pats, pagal gamintojo įvestą algoritmą) - ant jo jau su rankenėlėm pačiam nebereikia sukinėti

Sorry, nesu šioje srityje dirbantis, tai visų niuansų nežinau, pagooglinau, pamačiau, kad kalbama apie "modulating" ir primečiau kad apie inverterį kalbama. Beje, mano Wilo aprašyme yra nurodyta, kad yra galimybė pajungti prie reguliavimo aparatūros, tad galimybė tokia spėju, kad būtų.

Principas būtų teisingai nupaišytas, tik vidinis cirkuliacinis statomas ant maksimumo, o prie lauko kontūrą stumdančio cirkuliacinio jungi valdiklį, kurį nustatai kad palaikytų paduodamo termofikato norimą temperatūrą ir daugiau absoliučiai nieko daryti nereikėtų. Tiesa tavo valdiklio variantas daug protingesnis, jis ir vidinį cirkuliacinį galėtų reguliuoti leistų sutaupyti dar pora vatų energijos per dieną smile.gif. Manyčiau, kad neverta išlaidauti tokiam protingam valdikliui smile.gif.

Na taip, perjungti kelis vožtuvus ir cirkuliaciniam, gal ne laidus perkišti, bet sumontuoti vieną perjungėją abiem cirkuliaciniam, kad vieno mygtuko paspaudimu arba abu elektrą gauna tiesiai nuo tinklo, arba nuo šildymo prietaiso.

Ai kadangi pas tave šildymo prietaisas reguliuoja cirkuliacinio greitį, tai valdiklio atveju, valdymo kištuką reikėtų perkišti, arba irgi prie perjungėjo pajungti, patogiausia būtų, kad prie vieno ir to pačio, tik kadangi čia jau daugokai laidelių gaunasi, gal jau su relėmis reikėtų pažaisti, profesionaliau įrengimas atrodytų smile.gif. Ir tęsiant mintį, tai ir vožtuvus tuomet elektrinius reikėtų statyti, perjungiant absoliučiai viską tik vieno mygtuko paspaudimu smile.gif.

Dėl siurblio stabdymo su vidiniu termostatu, tai irgi visai galimas variantas, bet aš kadangi apie rankinį valdymą galvoju, tai pasikliaučiau savijauta, kad daugiau nenoriu vėsintis, nueičiau iki katilinės ir viską rankomis išjungčiau smile.gif.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 11 gegužės 2017 - 09:55
Vat cia arciau tiesos, lyg ne pietuose gyvenam biggrin.gif
Darėm vienam, vandentiekio vandens pasildyma per grindis, tipo tamsiam kambarely pavesint- "migom" atvesina iki 15...

QUOTE(mintas @ 2017 05 11, 08:14)
Automatikos dėl poros dienų per metus nematau prasmės dėti.

Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2017 05 11, 10:37)
bet tai 2m3, turi tiesioginį sąlyti su gruntu per betoną, žemiau nei 1,5m
po dienos jie vėl gi bus atvėsę (aplinkinis gruntas tiesiogiai vėsins)

Tai salyti su gruntu ir šlanga turėtų ir jei kalba eina tik apie 2m3 vandens, tai jau geriau daugiau šlangos su didesniu paviršiaus plotu žemėje. Nors jei kalbėti apie įrengimo kainą, tai kitas reikalas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 11 gegužės 2017 - 09:52