Įkraunama...
Įkraunama...

Aeroterminis šildymas 3, Oras-vanduo

QUOTE(vaikis_ @ 2017 05 09, 22:02)
Rekuperatorius šią problemą išsprendžia, matosi jog tamstai praktikos dar trūksta smile.gif Vien sausa fizikos teorija dar ne viskas.
Papildyta:
Aš apie termofikato temperatūra kalbėjau.

Gal ir trūksta
Gyvenu name be rekuperatoriaus, kuris atitinka C klasę, todėl ir rašau pamąstymus - o jie tokie: virtuvė - plytelės, šaltos grindis lauke šilta (man kažkaip nemalonu, jau apie 10 metų taip)
Pirmam aukšte vėsiau, antram tvanku
Atsakyti
Vėsinimas per grindis, tai šilumos siurblių sistemos privalumas (kurio granuliniai katilai neturi smile.gif ). Dėl temperatūros 17-18C Danfoss prieš 10 metų rašydavo, kad esant tokiai grindų paviršiaus temperatūrai, praktikoje ant grindų kondensatas nesusidaro. Tai svarbu medinėms grindims, nes parketlentės išsipūstu, atšoktu.
Bet sutinku su Paliuku, kad vėsinti sienas, lubas ar orą komfortiškiau nei gindis. Kai dideli karščiai tai aišku neesmė, bet pastovios temperatūros palaikymui jei visą vasarą namuose ar virtuvėje vėsios plytelės, tai nieko gero.
Atsakyti
Plytelės, jei ne tiesioginiuose saulės spinduliuose, ir nebus užkaitę, net karščiausią dieną, o jei dar atgaivinamos 17-18 termofikatu?
Turėjau visa 1a plytelini - vasara kojos nušaldavo. Koks dar vėsinimas
p.s. dar birželi pūgų žada- atsivėsinsim biggrin.gif

QUOTE(TomasJonas @ 2017 05 10, 09:47)
Vėsinimas per grindis, tai šilumos siurblių sistemos privalumas (kurio granuliniai katilai neturi  smile.gif  ). Dėl temperatūros 17-18C  Danfoss prieš 10 metų rašydavo, kad esant tokiai grindų paviršiaus temperatūrai, praktikoje ant grindų kondensatas nesusidaro. Tai svarbu medinėms grindims, nes parketlentės išsipūstu, atšoktu.
  Bet sutinku su Paliuku, kad vėsinti sienas, lubas ar orą komfortiškiau nei gindis. Kai dideli karščiai tai aišku neesmė, bet pastovios temperatūros palaikymui jei visą vasarą namuose ar virtuvėje vėsios plytelės, tai nieko gero.

Atsakyti
QUOTE(TomasJonas @ 2017 05 10, 11:47)

Ir atvirkščiai - šildyti grindis komfortiškiau, nei sienas ar lubas smile.gif
Mano giliu įsitikinimu plytelės gyvenamose patalpose gerai tik Italijoj (nors Romoje praeitą spalį jau nedžiugino), todėl apie jas net negalvoju biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(TomasJonas @ 2017 05 10, 11:47)
Dėl temperatūros 17-18C  Danfoss prieš 10 metų rašydavo, kad esant tokiai grindų paviršiaus temperatūrai, praktikoje ant grindų kondensatas nesusidaro.

Tai buvo prieš 10 metų. Kalbant apie šiltus namus 18C grindų paviršiuje tikrai nesitikėčiau, nes tuomet ne tik ant plytelių, bet ir visame name būtų nekomfortabiliai šalta.

Iš kitos pusės, kadangi plytelės labai laidžios šilumai, jos visuomet atrodys vėsesnės už kitus mažiau laidžius šilumai paviršius.
Atsakyti
Gal ir granulinis negali vėsinti (nesupratau prie ko čia), bet jeigu principingai norėčiau vėsinti grindis, tai nesunku, būtų kokį vamzdelį po gruntą pavedžiot ir jį užpildžius termofikatu vėsinti namus per grindis. Kainuotų tik cirk. siurblio elektra (grindų kolektoriui).
Bet va bėda - nepatiktų man vėsios grindys, todėl ir iškėliau diskusiją, kad šaltos grindys su komfortu (man) niekaip neasocijuojas (sunkus žodis)
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2017 05 10, 09:30)
pamąstymus - o jie tokie: virtuvė - plytelės, šaltos grindis lauke šilta (man kažkaip nemalonu, jau apie 10 metų taip)
Pirmam aukšte vėsiau, antram tvanku

Nemažai bičiulių susidėjo PVC dangą. Manau ir aš dėsiu virtuvėj ir tambure bent jau.
Atsakyti
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2017 05 10, 19:48)
Nemažai bičiulių susidėjo PVC dangą. Manau ir aš dėsiu virtuvėj ir tambure bent jau.

Čia kadais buvo susiję su baime, kad negalėsi paplaut/pavalyt grindų, kai puodas su verdančia sriuba, po grindis voliosis. Panašiai kaip jokiais būdais nevedžiot grindų šildymo miegamajame.
Aij dar vieną įdomų 'sovietinių' laikų pamąstymą buvau išgirdęs - naujam name išvedžiotos grindys ir dar bus sukabinti radiatoriai. Paklausite kam? O pasirodo pereinamuoju laikotarpiu šildys radiatoriai, o šaltuoju grindys. Va ir pasimeti, susimąstai 'arba čia labai 2rnas sprendimas, arba labai gudrus ir aš jo nesuprantu'
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2017 05 10, 20:58)
arba čia labai 2rnas sprendimas, arba labai gudrus ir aš jo nesuprantu'

Vertinant visais man žinomais aspektais, sakyčiau kad tai 1 variantas biggrin.gif

Jei jau pasitiesi vamzdį lauke, dėl vėsinimosi vasarą, tai jau pusę geoterminio kainos būsi išleidęs, beliks tik pigesnį nei granulinis katilas, šilumos siurblį įsigyti ;). Mano 10kW geoterminis ŠS nė 2000€ nekainavo.

Vėsinti nebūtina per plytelėmis išklotas grindis. Kokį grindų paviršių turėsi, šildomoms grindims įsirengęs, su tokiu ir vėsinti galėsi. Bet kokiu atveju, net jei ir nevėsinsi grindų pagalba, ant plytelių basomis vaikščioti bus vėsiau nei ant parketo, o jei sugalvosi vėsinti namą grindų pagalba, tai aišku viskas priklauso, nuo namo šiluminių savybių, jei namas pakankamai energiškai efektyvus (toliau - EE), tu užlipęs ant bet kokios grindų dangos, realiai nepajusi, kad jų paviršius yra vėsesnis. Ar tu šildai EE namą, ar nešildai, ar vėsini, grindų paviršiaus temperatūra visais atvejais yra labai panaši, grubiai 3C laipsnių temperatūrų skirtumas tarp šildomų ir šaldomų grindų, tad kalbėti apie komfortą šildant ar vėsinant grindų pagalba EE name, manyčiau nekorektiška. Reikėtų tiktai vertinti, kokią grindų dangą norėtumei pasirinkti. Ar tą, su kuria patirsi mažesnius šilumos perdavimo nuostolius, ar tą, prie kurios jausiesi komfortabiliau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 10 gegužės 2017 - 22:08
Apie kainų skirtumus nenorėčiau diskutuoti, nes čia kiekvienas gamintojas nuo savęs gali pripasakoti smile.gif
Vakar pristatėm katilą klientui, kuris prieš tai naudojosi kito gamintojo - pigesniu. Kiek telefonu džiaugsmingai minėjo, tai pradedant surinkimu ir baigiant detalėm kaip diena ir naktis (nežinau kiek tiesos, nes praktikoje konkurentų nelabai čiupinėju katilus)

vamzdį lauke paminėjau tik kaip pavyzdį, daug variantų yra, pvz į lietaus kanalizaciją įvynioti gyvatuką (tik geriau į lietaus, o ne į bendrą biggrin.gif ) ir t.t.
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2017 05 11, 07:43)

vamzdį lauke paminėjau tik kaip pavyzdį, daug variantų yra, pvz į lietaus kanalizaciją įvynioti gyvatuką (tik geriau į lietaus, o ne į bendrą biggrin.gif ) ir t.t.

Na ir kaip tu planuoji normaliai ta savadarbį vėsinima reguliuoti, t.y. visa automatika? Fantazuoti visi mokam, bet kai reikia praktiskai padaryti gaunasi didelis iššūkis.
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2017 05 11, 07:58)
Na ir kaip tu planuoji normaliai ta savadarbį vėsinima reguliuoti, t.y. visa automatika? Fantazuoti visi mokam, bet kai reikia praktiskai padaryti gaunasi didelis iššūkis.

*vamzdis suvyniotas (dėl manęs kad ir plastikinis) pasirinktoje vietoje (gruntas/vanduo)- nereikia pusės sklypo, tiesiog numesti bent per kelis laipsnius namie temp.
*atšaka tarp katilo ir išėjimo į lauką, užsukta į katilą (na visi užsukinėjam ir išleidinėjam vandenį į lauką prieš žiemą ir pan - sistema maždaug aiški)
* cirk. siurblys startuoja nuo kamb. termostato - ten mes perjungiame iš šildymo į vėsinimą (yra tokie termostatai).

Papildomai - jeigu labai bijome rasos taško ant grindų du pasirinkimai:
*rankinis pamaišymas į grindis (tie kas turi katilus, žino apie ką aš) - nusistatai 20C ir ramu
*automatinis - sudėtingiau. Statai valdiklį (+-100Eur) ir sukinėja pavarą. (nemėginau per katilą pavaldyti - gal irgi pavyktų išmastyti kažką).
Arba 'na ura' pavarai rankinį rėžimą ir ketureigį/trieigį atsuki ant 3-5 padėties... (labai tikiu kad užtektų)

Atsakyti