QUOTE(Paliukas @ 2017 02 06, 20:48)
Kazkaip iprates jog vienas galas syla, kitas sala. Galbut su A klase visiskai kitaip, todel nesigincysiu
Turiu klausima, kaip tokio namo naudotojui. Jeigu I taska A statom granuline burzuike, o I priesinga taska nutempiam ortaki siltam orui (turiu patirties tik 2aukstu A klase). Ar 'taimerio' ir termostato pagalba gautume vienoda temp. sildant priesinguose taskuose? (Konkreciai tamstos namo atveju)
Cia ne reklamos pagrindais klausimas jeigu ka
Kadangi vėjelis šildė orą pirmame aukšte tai šilo ir pirmas ir antras aukštas (šiltas oras kyla aukštyn). Iš esmės pirmas aukštas galima sakyti, kad viena didelė erdvė o antram aukšte, kad šiluma vienodai pasiskirstytų laikiau atidarytas duris. Nors ir dabar laikau. Jos pas mane atidarytos "default" režime ir uždaromos būna labai retai, kai norima šiokio tokio privatumo
. Taigi, šiluma visame name buvo apylygė. Nors naktimis miegamojo durys būdavo uždaromos, bet per naktį miegamajame temperatūra juntamai nepakisdavo, o dienos metu ir miegamojo durys būdavo atidarytos.
Jei name būtų daug uždarų patalpų ir šiluma iš vieno namo taško į kitą nejudėtų oro konvekcijos būdu, tuomet reikėtų abu skirtingų patalpų taškus šildyti atskirai, ir ortakis šilto oro nuvedimui tai turėtų puikiausiai atlikti. Taigi, jei oro kaita visose patalpose gali vykti laisvai, visame name laikysis panaši temperatūra ir be ortakių, bet jei statom pertvaras, jau reikia pagelbėti šilumos judėjimui.
Situacija šiek tiek kistų, jei nuneščiau šildymo prietaisą į antro aukšto uždarą kambarį. Kadangi vienam kambariui, viso namo šildymui skirto galingumo per daug, tai tame kambaryje temperatūra užkiltų labai greitai, bet po to šiluma per sienas skverbtųsi į kitas namo patalpas, tad realiai šilta būtų visame antrame aukšte, bet tame uždarame kambaryje su šildymo prietaisu būtų šilčiausia, gal net nekomfortabiliai karšta, bet kituose kambariuose temperatūra jau būtų apyvienodė. Atidarius visas antro aukšto duris greitai išlygintume viso aukšto temperatūrą. Vis tik, pirmas aukštas tokiu atveju būtų vėsesnis juntamiau, nes šiltas oras žemyn nesileidžia. Taip, kad temperatūros netolygumų ir šiltame name gali būti, ir norint tolygios temperatūros, reikia truputį pasistengti.
Dar labai svarbu tinkamai parinkti šildymo galingumą. Jei galingumas didesnis, šildymo netolygumo išvengti nepavyks. Mano atveju, 2kW vėjelis turėdavo veikti vos ne visą parą, kad pasijaustų, jog šiek tiek prišilo, temperatūra sukilo 2C-3C laipsniais (ką kartais darydavau savaitgaliais), tiesa tik išjungdavau vėjelį ir temperatūra iškart sugrįždavo prie standartinės nuolat palaikomos temperatūros. Tai tik įrodo, kad pavykdavo pakeisti tik patalpose esančio oro temperatūrą, beveik neįtakojant konstrukcijų temperatūros. Vis tik, vėjelis pas mane dirbdavo gerokai trumpiau - 8 val. per parą, tad eilinę dieną net nesijausdavo temperatūros pasikeitimo. Primesk kaip 2kW gali prišildyti 300m3-400m3 tūrio patalpas su pakankamai daug termomasės turinčiomis konstrukcijomis. Kažkada bandžiau primesti, tai gavosi, kad konstrukcijų temperatūros pasikeitimui 1C laipsniu reikėtų apie 40kWh energijos.
Kalbant apie šiltus namus, būtina prisiminti, kad juose būtina priverstinė ventiliacija. Tad jei kalba eitų apie šildymą oru, aš būčiau linkęs apjungti "buržuikę" su ventiliacine vėdinimo sistema, kuri šilumą galėtų paskirstyti ženkliai tolygiau visame name, nei vienas ortakis nuvestas tik į vieną namo tašką. Konkrečiai mano rekupą galima būtų suprogramuoti, kad pakūrus "buržuikę" suintensyvinama ventiliacija ir nuo židinio paduotas karštas oras susimaišo su paduodamu vėdinimui oru, ir į visas patalpas būtų paduodamas šiltas oras, taip jas šildydamas. "Buržuikei" nustojus dirbti vėdinimo galingumas grįžta prie ankščiau nustatytos. Vis tik, čia labai svarbus šildymo galingumas. Padauginsi su juo, ir temperatūros šokinėjimo visame name neišvengsi.
Ai, tiesa, dar vienas dalykas. Kai šildžiausi elektra, pas mane rekupas tiekdavo 23C temperatūrą. Negalima teigti, jog tai leido papildomai šildyti patalpas, bet garantuotai prisidėjo, prie tolygesnės temperatūros patalpose. Iš kitos pusės, metus pragyvenau ir be ventiliacijos, tai negalėčiau pasakyti, kad šildymo savybės pasikeitė bent kiek juntamiau pajungus ventiliaciją. Kaip tik, kol nepajungiau tiekiamo oro pašildymo, patalpos į kurias buvo paduodamas oras labai greitai pradėjo atvėsinėti, ir tiekiamo oro pašildymas, leido atstatyti buvusį vaizdą.