Turiu oras-vanduo su buferine 300l, privaluma matau tik viena, kad antro cirkuliacinio pagalba be pavaru ant sildymo konturo, galiu reguliuoti namo temperatura pagal istraukiama rekupo ora 0.3-0.4 laipsnio tikslumu. Talpoj laikau apie 27C. Palaikau Minta, kad sanaudos greiciausiai didesnes.
QUOTE(Vytas_ @ 2022 02 09, 21:30)
privaluma matau tik viena, kad antro cirkuliacinio pagalba be pavaru ant sildymo konturo, galiu reguliuoti namo temperatura pagal istraukiama rekupo ora 0.3-0.4 laipsnio tikslumu.
Dabar savo protingo namo elektroniką suprogramavau, kad ŠS dirbtų tik naktimis, patalpas šildytų tik iki 23,2°C (kažkas apie 6 val. ryto), per dieną iki sekančio šildymo temperatūra patalpose paprastai nukrenta iki ~22,6°C. Temperatūros svyravimai šiek tiek didesni, bet tikrai tolerancijos ribose .
Įdomu tai, kad nutraukus šildymą, jei saulė nešviečia, t° paprastai daugiau nekyla, kas šiek tiek pjaunasi su teiginiais apie grindinio šildymo šildymo inertiškumą. Grindinis šildymas gal ir būna inertiškas, kai grindis šildai aukštos t° termofikatu, bet kai termofikato t° už grindų aukštesnė minimaliai, to inertiškumo kaip ir nelieka.
Home Assistent informatyvias kreives paišo, kurios leidžia gana tiksliai stebėtį temperatūros kitimą paros ar kito pasirinkto laikotarpio bėgyje.
1.jpg 23,41KB 0 Parsiųsta kartų
QUOTE(mintas @ 2022 02 10, 00:16)
Dabar savo protingo namo elektroniką suprogramavau, kad ŠS dirbtų tik naktimis
Kaip suprantu, pas patį dviejų tarifų elektra. Ar skaičiuota, kad tarifų skirtumas atperka lauko oro temperatūrų skirtumą tarp dienos ir nakties?QUOTE(Giords @ 2022 02 10, 08:17)
Kaip suprantu, pas patį dviejų tarifų elektra. Ar skaičiuota, kad tarifų skirtumas atperka lauko oro temperatūrų skirtumą tarp dienos ir nakties?
Pas Mintą geoterminis, tai kaip ir jokio skirtumo. O šiaip kiek aš žiūrėjau/eksperimentavau - atperka. Aišku, atmetus tuos atvejus, kai kokia šalčio banga užeina su keliolikos laipsnių kritimu per parą.
QUOTE(mintas @ 2022 02 08, 21:13)
Cibulis buvo paviešinęs rasto tyrimo duomenis, kad ŠS su buferinėmis talpomis dirba su prastesniu COP`u. Nieko keisto, nes statant buferinę talpą privalai statyti vienu cirkuliaciniu daugiau, kuris papildomai naudoja elektrą ir atitinkamai prastina suvartotos ir išgautos energijos santykį. Be to dasideda šilumos nuostoliai nuo atsiradusios papildomos talpos.
Mano ŠS instrukcijoje buvo nurodyta, kad jei grindinio šildymo sistemoje telpa 7l termofikato vienam ŠS galios kilovatui, tai buferinės statyti nereikia. Mano name šis reikalavimas tenkintas, tad buferinės nestačiau ir poreikio nejaučiu.
Mano ŠS instrukcijoje buvo nurodyta, kad jei grindinio šildymo sistemoje telpa 7l termofikato vienam ŠS galios kilovatui, tai buferinės statyti nereikia. Mano name šis reikalavimas tenkintas, tad buferinės nestačiau ir poreikio nejaučiu.
papildomo siurblio nereike. ji statosi ant grižtamo. 10psl. https://mw.ait-group...90/83021400.pdf
ir ar butinas apsauginis vožtuvas tarp grižtamo ir paduodamo, ar pakaknka palikt neuždarinėjama kontura pvz. vonios.
QUOTE(Giords @ 2022 02 10, 09:17)
Kaip suprantu, pas patį dviejų tarifų elektra. Ar skaičiuota, kad tarifų skirtumas atperka lauko oro temperatūrų skirtumą tarp dienos ir nakties?
Taip dvigubas tarifas, tik dar ir biržos planas, o su biržos planu kainų skirtumas gaunas stipriai didesnis, nei pasirinkus fiksuotą planą.
Vis tik, pas mane geoterminis, tad šioje vietoje mano skaičiavimai šiek tiek kitokie.
Papildyta:
QUOTE(narvid @ 2022 02 10, 14:43)
papildomo siurblio nereike. ji statosi ant grižtamo. 10psl. https://mw.ait-group...90/83021400.pdf
ir ar butinas apsauginis vožtuvas tarp grižtamo ir paduodamo, ar pakaknka palikt neuždarinėjama kontura pvz. vonios.
Teko matyti tokią buferinės talpos pajungimo schemą, bet dažniausiai kai kalba eina apie buferinę talpą, turima omenį tokį pajungimą:
Ten principinė schema, boileriui papildomas atskiras cirkuliacinis, arba trieigis dar statytis turėtų. Su tokia schema ŠS šildytų tik buferinę talpą, o patalpų šildymas būtų tik nuo buferinės.
Iš tos principinės schemos, kur pavaizduota tavo įmestam pavyzdį, buferinė talpa, tai ne joks buferis, o tik papildomas termofikato kiekis, jei grindyse termofikato nepakanka.
Vat mano ŠS buferinės talpos aprašymas, pasirodo suklydau, reikia ne 7l/kW, bet 12l/kW:
"Buferinės cisternos
Akumuliacinės talpos yra rekomenduojamos tam, kad padėtų užtikrinti šilumos siurblio veikimą. Tinkamos Akumuliacinės talpos gali padėti išvengti besaikio šilumos siurblio veikimo (įjungiant ir išjungiant).
Akumuliacinės talpos numato hidraulinį atskyrimą nuo tūrio srauto šilumos siurblyje ir šildymo grandinėje. Tūrio srautas šilumos siurblio grandinėje išlieka pastovus net jei šildymo grandinės tūrio srautas yra sumažintas termostatiniu vožtuvu.
Jeigu bendra sistemos vandens tūrio masė yra mažesnė negu 12L/KW, tada turėtų būti įtraukta Akumuliacinė talpa, kuri padėtų apsaugoti kompresorių nuo įjungimo/išjungimo grandinės. Tai prailgins kompresoriaus veikimo trukmę.
Kai Akumuliacinė talpa įdiegta, pirma, šildymo sistema sugers energiją iš Akumuliacinės talpos. Norėdami išsaugoti energijos suvartojimą, įdiekite patalpų siurblį P1, kuris įjungiamas tik tuomet, kai įjungiamas kompresorius. "
Man prieš 3m jungtis taip elgėsi. Pataisėm.
Penktadienį, persipyliau freoną (pasirodo buvo tik 1/3 reikiamo kiekio).
PM galiu duot kontaktą, manau ir jungtį pataisys vyrukas)
QUOTE(Verteris @ 2022 12 04, 16:02)
Gal forumiečiai gali parekomenduoti kokį ŠS meistrą Vilniuje? Aptikau, kad tepaluojasi viena freono juntis ant ŠS, tai reiktų išsiurbti freoną, kiek jo liko, pervalcuoti sujungimą (arba apskritai sulituoti), nuvakuumuoti ir vėl užpilt freono...
QUOTE(Verteris @ 2022 12 04, 17:02)
Gal forumiečiai gali parekomenduoti kokį ŠS meistrą Vilniuje? Aptikau, kad tepaluojasi viena freono juntis ant ŠS, tai reiktų išsiurbti freoną, kiek jo liko, pervalcuoti sujungimą (arba apskritai sulituoti), nuvakuumuoti ir vėl užpilt freono...
Gal gali pasidalint kontaktais?
Pabandžiau primest savo ŠS COP`ą tai grubiai iš akies šildymui ~COP 2, o karštam vandeniui apie COP 1,6. Čia aišku labai netikslus skaičiavimas, bet įsivaizduoju, kad ne kartais suklydau. Įtariu kokio freono reikia papildyti.
QUOTE(mintas @ 2022 12 16, 01:24)
Pabandžiau primest savo ŠS COP`ą tai grubiai iš akies šildymui ~COP 2, o karštam vandeniui apie COP 1,6. Čia aišku labai netikslus skaičiavimas, bet įsivaizduoju, kad ne kartais suklydau. Įtariu kokio freono reikia papildyti.
Manojo siurblio COPai (nuo sausio iki lapkričio; bendri šildymui/vėsinimui ir karštam vandeniui):Pabandžiau primest savo ŠS COP`ą tai grubiai iš akies šildymui ~COP 2, o karštam vandeniui apie COP 1,6. Čia aišku labai netikslus skaičiavimas, bet įsivaizduoju, kad ne kartais suklydau. Įtariu kokio freono reikia papildyti.
COP 2,55 2,55 2,27 2,59 2,29 4,78 3,52 4,57 1,90 2,49 2,61
Išskaičiuota pagal siurblio rodomas pagamintas kilovatvalandes ir el. skaitiklio parodymus. Nustebino rugsėjis.
QUOTE(Giords @ 2022 12 16, 09:12)
Manojo siurblio COPai
Pirmiausiai tai pastebėjau, kad padariau klaidą skaičiavimuose, COP`as šildymui turėtų būti apie 2,6.
Maniškis ŠS geoterminis, tad COP`as sakyčiau žemokas kaip geotermai. Aeroterminiusoe rašau, nes ŠS meistrai tie patys, ir posto tikslas buvo kontaktai.
Praėjo 6 metai po paskutinio meistro apsilankymo, tai servisas pagal laiką kaip ir priklausytų, o prieš tai buvęs meistras minėjo, jog trūkstant freono krenta siurblių COP`as. Pagal tech. charakteristikas, ŠS dirbdamas turėtų naudoti 2,2kW šildymo metu, bet pas mane dirbdamas, šildymo metu kompresorius naudoja 2,8kW.
QUOTE(mintas @ 2022 12 16, 00:24)
Man nepasirašė Arkavos meistras - tipo tik savus aptarnauja, ir taip dArbo užtenka