Įkraunama...
Įkraunama...

Aeroterminis šildymas 3, Oras-vanduo

Jei sistemoje nieko nekeisti, tai pats suprantu, kad COP bus prastas. Gal koki pavyzdį apie koki Panasonic ar Daikin modelį - seriją kalbate? 
Panasonic T-CAP serija, Daikin nezinau. Taip tikrai saltesnis, praeita sezona salta menesi degino apie 500kub. Duju, kas yra apie 5000 kWh. Sistemos irgi baisiai keist kol kas nenoriu (siuo metu atvira savitakine kurenant malkom, dujom yra cirkuliacinis), tik pacios katilines aprisima perdaryt. Gal but termostatines galvas ant radiatoriu uzdet, nes antras aukstas perkaista :)

Ir zinoma saules elektrine, kas prie dabartiniu elektros kainu duoda atsipirkima tarp 2-3 metu :)

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vytas_: 17 gruodžio 2021 - 14:34
QUOTE(JMT @ 2021 12 17, 10:38)
Sveiki,
reikia Jūsų patarimo dėl šildymo sistemos oras vanduo namui.

Viskas galima, tik jei neprotingai darysite bus taip.

Jei radiatorius į grindinį pakeist sudėtinga:
- arba visai atmetat ŠS variantą,
- arba radiatorius keičiat į maksimaliai didesnius, storesnius,
- arba statot fankolius.
Atsakyti
QUOTE(JMT @ 2021 12 17, 14:00)
<p>Jei sistemoje nieko nekeisti, tai pats suprantu, kad COP bus prastas. Gal koki pavyzdį apie koki Panasonic ar Daikin modelį - seriją kalbate? </p>

Taip ir vadinas - Panasonic Aquarea HT bei Daikin Altherma HT, googlas randa. Jei jau visai neįmanoma keisti radiatorių į didesnius ar fankoilus, tai vienintelis realus variantas.

Bet aš vis tik apie granulinį pagalvočiau - kaminas ir visa infra yra, granulių kainos irgi lygtais stabilios (ne taip kaip elektra paskutiniais mėnesiais). Su didesniu bunkeriu, jei vietos yra, gal ir vargo nebus per daug.
Atsakyti

Ačiū už modelius, per žvelgiau. Dar užkliuvo Nibe F2120. Kaina didesnė tik neradau pranašumų prieš Panasonic ar Daikin. Premium gaminys, tylesnis, vardas? 

Tarkim, jeigu padidinam radiatorių šiluminį plotą du kart, vis dar reikalingi brangesni aukštatemperatūriniai katilai? 

Atsakyti
QUOTE(JMT @ 2021 12 21, 11:18)
<p>Ačiū už modelius, per žvelgiau. Dar užkliuvo Nibe F2120. Kaina didesnė tik neradau pranašumų prieš Panasonic ar Daikin. Premium gaminys, tylesnis, vardas? </p><p>Tarkim, jeigu padidinam radiatorių šiluminį plotą du kart, vis dar reikalingi brangesni aukštatemperatūriniai katilai? </p>

Jei bus pavalandinė elektros apskaita su biržos kaina, Nibe turi privalumą sekti faktinę elektros kainą ir atitinkamai išsijungti aukšto tarifo metu bei įsijungti, kai ji pigiausia. Teoriškai įmanoma kažką sutaupyti, bet praktiškai reikia daug sąlygų įvykdyti. Visada pigiau bus saulės elektrinė ant stogo ir 'pasauga' tinkluose.

Dėl radiatorių ploto niekas iš akies nepasakys. Tada jau reik skaičiuoti namo energijos sąnaudas, radiatorių atiduodamą energiją prie tam tikros temperatūros termofikato ir t.t. Gal ir užteks, o gal ir ne...
Atsakyti
Kokia būtų prelegentų(-čių) nuomonė apie Hitachi Yutaki S2.5 šilumos siurblį (oras - vanduo) 6 kw nominali galia) A++ klasės namui, 100 kv., didelis karšto vandens poreikis (tikriausiai bus atskiras 400 ltr boileris), fankolai nuo ŠS plius tikriausiai keletas fotovoltų modulių ant stogo, visur grindinis šildymas. Jeigu nuomonė kritinė, kas dabar rinkoje yra geriausios kainos kokybės santykiu, nes šioje srityje esu naujokas, abu anktesni namai buvo dujiniai. Gražių artėjančių!
Atsakyti
QUOTE(Adwoco @ 2021 12 23, 21:34)
Kokia būtų prelegentų(-čių) nuomonė apie Hitachi Yutaki S2.5 šilumos siurblį (oras - vanduo) 6 kw nominali galia) A++ klasės namui, 100 kv., didelis karšto vandens poreikis (tikriausiai bus atskiras 400 ltr boileris), fankolai nuo ŠS plius tikriausiai keletas fotovoltų modulių ant stogo, visur grindinis šildymas. Jeigu nuomonė kritinė, kas dabar rinkoje yra geriausios kainos kokybės santykiu, nes šioje srityje esu naujokas, abu anktesni namai buvo dujiniai. Gražių artėjančių!

Didelis karšto vandens poreikis ir mažo galingumo šilumos šaltinis sunkiai sugyvena kartu - fizikos neapgausi. Turiu 8KW Daikin Altherma3 su 230L integruotu boileriu ir dvi undines namuose, per parą bent du kartus mažiausiai tą boilerį išleidžiančias. Vasarą dar nieko, užkaitina iki 48C per nepilną valandą, žiemą, kaip dabar, jau vargsta dvigubai ilgiau... 6KW galios siurblys dar ilgiau parpsės.

Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2021 12 24, 12:19)
Didelis karšto vandens poreikis ir mažo galingumo šilumos šaltinis sunkiai sugyvena kartu - fizikos neapgausi. Turiu 8KW Daikin Altherma3 su 230L integruotu boileriu ir dvi undines namuose, per parą bent du kartus mažiausiai tą boilerį išleidžiančias. Vasarą dar nieko, užkaitina iki 48C per nepilną valandą, žiemą, kaip dabar, jau vargsta dvigubai ilgiau... 6KW galios siurblys dar ilgiau parpsės.

Ar teisingai būtų pastebėti, kad problema yra būtent boilerio tūris? Tikriausiai ir jūsiškis Daikin (8 kW) ir mano svarstomas Hitachi (6 kW) yra pajėgūs palaikyti talpoje ~60 C vandenį, bet nei vienas nėra pajėgus jo greitai paruošti? Man pvz, nėra skirtumo ar trūkstamą vandenį paruošia per 30 min. ar per 90 min., nes bet kuriuo atveju tu negali vonios reikalų atlikti kaip šauna į galvą ir kaip nori šeimos nariai, ką aš visuomet galiu daryti su dujiniu katilu, taigi 6 kw ar 9 kw šilumos siurblys karšto vandens paruošimo požiūriu yra tiesiog blogai ir mažiau blogai. O tuo tarpu 400 - 500 Ltr boileris matyt tą diskomfortą leidžia sumažinti primityviausiu būdu, t.y. yra paruoštas toks vandens kiekis, kurio pakanka visai šeimai. Nes didelis galingumas, jeigu teisingai suprantu, duos per kišenę žiemos metus, kai ŠS bus neefektyvus ir reikės jungti teną, kuris vynios tiek kW, kokio galingumo yra ŠS..? Tik nežinau kaip kiti, bet šis Hitachi neva teną jungia trimis pakopomis, t.y. reikalui esant gali naudoti tik 2 kw ar 4 kw, o ne visus 6.
Ar Jums ar gal kam kitam teko domėtis, kodėl A++ klasei nepraeina hibridinis katilas (ŠS + dujos), kur ypač gerą produktą turi Daikin? Pasak mano sertifiktuotojos, hibridinis tinka tik absorbcinis ŠS, bet kad ten spinta, o ne katilas..
Atsakyti
QUOTE(Adwoco @ 2021 12 26, 16:17)
Ar teisingai būtų pastebėti, kad problema yra būtent boilerio tūris? Tikriausiai ir jūsiškis Daikin (8 kW) ir mano svarstomas Hitachi (6 kW) yra pajėgūs palaikyti talpoje ~60 C vandenį, bet nei vienas nėra pajėgus jo greitai paruošti? Man pvz, nėra skirtumo ar trūkstamą vandenį paruošia per 30 min. ar per 90 min., nes bet kuriuo atveju tu negali vonios reikalų atlikti kaip šauna į galvą ir kaip nori šeimos nariai, ką aš visuomet galiu daryti su dujiniu katilu, taigi 6 kw ar 9 kw šilumos siurblys karšto vandens paruošimo požiūriu yra tiesiog blogai ir mažiau blogai. O tuo tarpu 400 - 500 Ltr boileris matyt tą diskomfortą leidžia sumažinti primityviausiu būdu, t.y. yra paruoštas toks vandens kiekis, kurio pakanka visai šeimai. Nes didelis galingumas, jeigu teisingai suprantu, duos per kišenę žiemos metus, kai ŠS bus neefektyvus ir reikės jungti teną, kuris vynios tiek kW, kokio galingumo yra ŠS..? Tik nežinau kaip kiti, bet šis Hitachi neva teną jungia trimis pakopomis, t.y. reikalui esant gali naudoti tik 2 kw ar 4 kw, o ne visus 6.
Ar Jums ar gal kam kitam teko domėtis, kodėl A++ klasei nepraeina hibridinis katilas (ŠS + dujos), kur ypač gerą produktą turi Daikin? Pasak mano sertifiktuotojos, hibridinis tinka tik absorbcinis ŠS, bet kad ten spinta, o ne katilas..

Pradėkim nuo to, kad ŠS nekaitino boilerio iki 60C - net teoriškai maks. freonu pakeliama temperatūra yra apie 50C. Kas aukščiau - jau užkaitinima tenais.

Nežinau, kodėl sertifikacijai nepaeina hibridas. Nepaeina net su kombinacijoje su saulės elektrine? Jei ne, tai gal geoterminis būtų geriau - ten galingumas nuo lauko temperatūros nepriklauso, ruoš vandenį ir šildys beveik visada su vienodu COP ir galingumu, svarbu ant gręžinio nepataupyti.
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2021 12 26, 18:31)
Pradėkim nuo to, kad ŠS nekaitino boilerio iki 60C - net teoriškai maks. freonu pakeliama temperatūra yra apie 50C. Kas aukščiau - jau užkaitinima tenais.

Nežinau, kodėl sertifikacijai nepaeina hibridas. Nepaeina net su kombinacijoje su saulės elektrine? Jei ne, tai gal geoterminis būtų geriau - ten galingumas nuo lauko temperatūros nepriklauso, ruoš vandenį ir šildys beveik visada su vienodu COP ir galingumu, svarbu ant gręžinio nepataupyti.

Man buvo pasakyta, kad nepraeina net su saulės elektrine. Galbūt blogai informuotas sakytojas. Geoterminis galvoju, kad vis dar neadekvačiai brangus. O jeigu, kaip sakote, ŠS nepakelia temperatūros iki 60C, tai tuomet belieka prie ŠS pridėti dar vieną didelę raidę Š. Ypač kai turi dujas ant sklypo ribos, bet neva tai negali jų naudoti.
Atsakyti
QUOTE(Adwoco @ 2021 12 26, 18:35)
Man buvo pasakyta, kad nepraeina net su saulės elektrine. Galbūt blogai informuotas sakytojas. Geoterminis galvoju, kad vis dar neadekvačiai brangus. O jeigu, kaip sakote, ŠS nepakelia temperatūros iki 60C, tai tuomet belieka prie ŠS pridėti dar vieną didelę raidę Š. Ypač kai turi dujas ant sklypo ribos, bet neva tai negali jų naudoti.

Nu googlas ant greitųjų sako, kad dujinis katilas a++ name gali būt kaip 'rezervinis' šilumos šaltinis. Tai kažkaip kyla mintis, kad reiktų pabendrauti su sertifikuotuojais ir atsiras tų sprendimų. Gal ŠS (kad ir tas pats hitachis) kaip 'pagrindinis', o dujinis - kaip 'rezervinis'.

O kaip ten iš tikrųjų vamzdžiai po to bus suvedžioti, netikrins gi niekas. Tuo labiau, kad juos galima realiai į kombinaciją sujungti ir poros ventilių pasukimu vienas ar kitas taps aktyviu.
Atsakyti
QUOTE(Adwoco @ 2021 12 26, 18:35)

Pirmas pastebėjimas: energijos nuostolių skaičiuotojų rezultatai būna stulbinančiai skirtingi, nes jie skaičiuoja pagal skirtingas metodikas.
Antras pastebėjimas: Medžio granulių katilas yra kvalifikuojamas kaip atsinaujinančios energijos katilas , todėl tinka A++ namui. Statybos metu visada galimos korekcijos...
Atsakyti