QUOTE(balamūtas @ 2018 07 30, 15:04)
Na taip, tavo geoterminis pats geriausias ir taškas. O jei rimtai tai šitoj vietoj nusišnekėjai. Negali orinukas praščiau vėsint, jei pvz tik jis tiek geotarminis padavinės 18 laipsnių, tai ir vėsins vienodai tokį patį namą. Tačiau vėsinimo efektyvumas priklauso labai nuo daug kitų faktorių: paties grindinio šildymo konstrukcijos, namo orientacijos, apšiltinimo ir t.t. Vėsinimo elektrinės sąnaudos, tai čia jau geoterminis tikrai pranašesnis, bet sakyt kad orinukas praščiau vėsina - gryna nesąmonė.
Pilnatis veikia? Aš nesakau, kad mano geoterminis geriausias. Jei įdomu, renku duomenis, kiek jis prisuks elektros nuo paleidimo balandžio pabaigoje iki rudens. Aš sakau, kad geoterminis kaip sistema yra efektyvesnis už orinukus. Galite ginčytis ir įrodinėti, ką norit, bet tai akivaizdu. Tiek šildymo metu, tiek vėsinimo. Nesiruošiu ginčytis.
Papildyta:
QUOTE(balamūtas @ 2018 07 30, 14:57)
O gal todėl, kad ŠS pas mane dirba ciklais, t.y. numuša iki 16, kažkiek laiko padirba ir išsijungia iki kol grįžtamo temperatūra pakyla iki 22 laipsnių.
Štai tau ir atsakymas - dirba ciklais. Kodėl? Todėl reikia leisti žemas temperatūras, jis dažnai išsijunginėja, bet name vis tiek karšta. Geoterminis dirba kitu principu.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2018 07 30, 15:03)
klysti, absoliučiai nėra skirtumo kas vėsina grindis, orinukas ar geoterminis, lygiai taip pat, kaip ir šildymo atveju. Šiuo atveju svarbūs tik grindinio parametrai.
Ar tikrai klystu, jei orinuko ir geotermos visiškai skirtingi veikimo principai. Orinukas įsijungė ir veikia kol į grindis pradeda tiekti 16 laipsnių, tada išsijungia, grindų termofikatas sušyla iki 20 ir jis vėl jungiasi. Toks pjovimas ir kelia drėgmės lygį.
Mano geotermonis veikia tik pagal lauko temperatūras - įsijungė, kai lauke +20 ir veiks be sustojimo paduodamas 18 į grindis. Lauke krito temperatūra žemiau 20 laipsnių, geoterminis veiks dar 3 val. ir išsijungs. Todėl pas mane nėra temperatūrų svyravimo ir realiai žemesnė temperatūra patalpose. Aišku, tai lemai ir gyvenamas/negyvenamas namas, bet veikimo principai skiriasi. Rezultatai irgi.