QUOTE(BangaS @ 2016 03 25, 09:29)
Gerai, grįžtame prie jusų namo, kaip pavyzdžio. Kiek ten jums priskaičiavo? 16 kWh/m2A? x 135 m2 = 2160 kWh turėjo užtekti metams.
O kiek sunaudojote šildymui?
4590 kWh!
Ar pasiteisino skaičiavimai?
Kuriuo dabar skaičium tikėti mums, paprastiems žmonėms - 2160 ar 4590 ?
Daug kartų sakiau, kokios aplinkybės lėmė kitokius skaičius. Nesu klasikas Korida, pakartosiu, bet paskutinį kartą.
1. Palėpė. Su PHPP namas skaičiuotas be palėpės, o ji padidina atitvarų plotą ir šildomą plotą. Manau, kad dėl palėpės mano namo šildomas plotas yra 150 kv. m. (būtent toks grindų plotas).
2. Namas pastatytas 20 cm žemiau nei skaičiuota. Vadinasi aplinkos šešėliavimas yra didesnis nei skaičiuotas.
3. Langai sudėti prastesni nei skaičiuota (dėl swisspacer). Turėjo U būti 0,72, realiai yra 0,77.
4. Langai nei karto nevalyti, labai dulkini, purvini.
5. Name laikiau aukštesnę tempereatūrą nei +20. Tris savaites laikiau +23, buvo +21 ir t.t.
6. Gruodžio mėnesį 3-4 langai buvo praviri visą dieną. Siurblys tuo metu beveik neišsijungavo, per dieną veikdavo apie 8 kartus, kai dabar panašiu oru veikia 2-3 kartus.
7. Kiti statybininkai, kai lauke buvo -20, mačiau, kad rūkė prasivėrę langus. Nėjo į lauką, o rūkė pro langą. Kiek jie išvaistė šilumos - nežinau.
8. Reguliavo lauko duris - kelios valandos durys praviros. Statybinių medžiagų nešimas ir t.t.
9. Vidiniai pritekėjimai neatitinka realybės. Mano žmona kai užsiims vištas ir pyragus kepti, tai bus tokie vidiniai pritekėjimai, kokių nėra.
10. Rekuperatoriaus angos - vis dar šalčio tiltai.
11. Geoterminio, vandens įvadai dar irgi nesandarinti.
12. Greičiausia, kad yra dar daug dalykų, kurių aš šiuo metu nepamenu. Pvz., kaimyno medžiai. Su PHPP skaičiuota, kad namas stovės apie 8 metrai nuo mano pietinės tvoros, o dabar per tvorą lipa kaimyno medžiai. Jie šėšeliuoja namą labiau nei skaičiuota su PHPP. Nuotraukas su kreivu tamsoje skendinčiu fasada visi matėte.
Todėl realiai reikėtų 150x16 ir turime 2400 kWh. Įvertinus visas kitas aplinkybes tikėtina, kad šildymas galėjo būti ne 5000 kWh, o maždaug 3000-3500 kWh. Bet ir tai spėjimai, nes namas nėra eksploatuojamas realiomis sąlygomis. Taip pat nėra skaičiuoti šilumos tilteliai, o jie tik užmesti iš akies.