QUOTE(Adwoco @ 2016 03 14, 22:20)
Kas jums konkreciai pagrinde, kad ant 35 cm EPS negalima klijuoti klinkerio plyteliu? Jeigu skaiciuoti maksimalu 40 kg/m2 klinkerio svori, tai 5 smeigems TEORISKAI tenka po 8 kg.
Gal aš ne visai teisingai supratau, ką jūs sakote, bet pasakysiu, kodėl aš taip pasielgiau. Mano žiniomis, jei nori klijuoti klinkerio plyteles, tai smeigės galva turi būti armuojančio tinklelio viršuje. O šiltam namui - tai šalčio tiltas. Kažkada su PHPP skaičiuotoju skaičiavome, kad naudojant 6 smeiges į kvadratinį metrą, tokia siena vien dėl smeigių tampa
5 proc. šaltesnė palyginti jei naudotumėme įgilintas smeiges. Tuo metu aš projektavau ne A+/A++, o pasyvų namą. Būtent tokie dalykai, kai viską perleidi per PHPP, stipriai pablogina namo šiltumą ir neleidžia pasiekti 15,49 kWh šildymui. Aišku smeigių įtaką galima kompesnuoti kitais dalykais, pavyzdžiui, šiltesniais langais, geresniu namo sandarumu ir t.t.
Tačiau net jeigu ir būčiau dėjęs smeiges, kurios laikytų armavimo tinklelį, tai mano 35 cm storio neoporui būtų reikėję net 40 cm ilgio smeigės (apie 5 cm reikia įgilinti į mūrą). O tokia smeigė kainavo apie 7 ar net virš 7 Lt, kuomet Sto Ecotwist pirkau po 2,70 Lt. Pasiskaičiuokite, kokiam plotui norite smeigių ir pamatysite kaip brangiai jos kainuoja.
Antras dalykas, kad prie mano stogo čerpių spalvos neradau jokio man tinkančio klinkerio. O Meldorfer man pagamino, kokios norėjau spalvos. Kaip tinką.
Ir trečias dalykas, jei dėti tas ilgas 40 cm smeiges, ir dėti tikrą klinkerį, tai EPS asocicija pataria dėti dvigubą tinklelį. Tokiu atveju vėl viskas brangsta: tinklelis, papildomas storis armavimo mišinio, darbai ir t.t. Žodžiu, viskas labai stipriai išbrangsta, o kadangi statau šiltą namą, tai ir nebuvo sunku apsispręsti, ką rinktis. Aš pasirinkau šiltumą, o ne įvaizdį prieš kaimynus (nors tam tikrai atvejais ir man klinkeris gražus, bet tikrai gražaus klinkerio kvadratas kainuoja nuo 90 Lt).
Papildyta:QUOTE(Adwoco @ 2016 03 14, 22:20)
Jeigu skaiciuoti maksimalu 40 kg/m2 klinkerio svori, tai 5 smeigems TEORISKAI tenka po 8 kg. Sakau teoriskai, nes gi niekas tu 8 kg ant smeiges galvos nekabina, pagrindini darba juk atlieka klijai.
Nežinau, kiek yra tiesos, bet EPS asociacija man nedavė jokių garantijų. Jie sakė, kad vokiečiai ant storesnio nei 20 cm neoporo nededa klinkerio. Gal ir melavo, gali pasiskambinti ir surinkti naują informaciją. Juk ateina A klasės namų era, storėja apšiltinimo sluoksniai ir gal jau kitaip kalbės. Arba sprendimų kitų turės.
Bet geriausią pavyzdį pateikė kaimynas statybininkas. Pats EPS nėra labai tvirtas ir jei nebus įgilintų smeigių, dvigubo tinklelio ir t.t., tai priklijavus klinkerį jis laikysis, bet gali trūkti, plyšti pats EPS. Pvz., per vidurį ar ties įgilinta smeigės galva. Kam rizikuoti?