QUOTE(BangaS @ 2016 03 18, 09:23)
Abu karkaso variantai nėra tobuli.
Man atrodo, kad jei nenori vien tinko ant fasado, tai geriausias variantas lieka klinkerio plytelės. Dedi 35 cm EPS 100 markės, armuoji 200 gramų tinkleliu ir naudoji tas stiklo pluošto smeiges (8 į kvadratinį metrą). Ir tada dedi nesunkias klinkerio plyteles: geriausia, kad vienas kvadratinis metras svertų iki 17-19 kg, tokios plytelės dažniausiai būna 7-9 mm storio. Storesnės plytelės, pvz., 14 mm jau gali būti per sunkusios.
Galbūt nebloga ir
tokia sistema, bet aš tokį EPS dar būtinai ir armuočiau. Tik įtariu, kad kaina ženkliai išaugtų.
Kitas ir mano galva esminis dalykas yra tas, kad A+/A++ klasei tikrai nebaisu dėl smeigių galvų sukuriamas šalčio tiltas. Pasyvus namas turi standartą - 1 kv. metrui namo ploto ne daugiau kaip 15,49 kWh šildymo sąnaudų per metus. Kai man skaičiavo namą su PHPP, tai tos smeigės gana ženkliai blogino namo šiltumą, bet kuomet reikalai pakrypsta žemiau 20 kWh/1 m2, tai viską lemia smulkmenos.
A+/A++ klasės namui tokio reikalavimo (15,49 kWh) nėra. Ten vertinama, jei gerai pamenu, kažkokiu C rodikliu, kuris priklauso nuo daug dalykų. Vienas jų - namo dydis. Kuo namas didesnis, tuo jis turi būti šiltesnis ir atvirkščiai. Bet kuriuo atveju gana normaliam apie 150 kv. metrų namui šildymo išlaidos lyg ir gali būti apie 25-30 kWh/1 m2. O tokiu atveju smiegių sukuriami šalčio tiltai neturi jokios įtakos, nes jas lengva kompensuoti kitomis atitvaromis.
Tačiau jei norima, kad namas iš tiesų naudotų mažai energijos šildymui, tai tada viskas turi reikšmės. Net ir smeigės. Ir įvertinus faktą, kad klinkerio plytelių ar ventiliuojamas fasadas yra brangus, todėl tinkuotas fasadas su įgilintomis smeigėmis - puikus pasirinkimas. Ir nebrangu įsirengti, ir namas maksimaliai šiltas.