QUOTE(*Sani* @ 2016 03 02, 20:33)
Gerai pazystamas pasake apie Isapnija -Afganistanas

nera ko lyginti su musu pajuriu, pusynais , ypac kokia Nida, turiu omeny jau dabar, nes Palanga jau labai subjaurota...
Mat kaip? Dabar galima spręsti, kas labiau patinka, Nida ar Palanga, o kiek sovietinių žmogelių galėjo į rinktis tarp Palangos, Nidos ir Šventosios? Juk poilsio namai buvo žinybiniai, tad ir važiuodavo žmonės metai iš metų (jei gerai su profsąjungos pirmininku sutarė) į tas pačias vietas. Tarkim, mano šeima vasarą, ir tai ne kiekvienais metais, galėjo nuvykti tik į medinį namelį Palangoje su minimaliais patogumais, į Nidą - tik žiemą, nes vasarą pirmenybė buvo teikiama maskviečiams ir svečiams iš kitų sovietinių respublikų. Dar tėtis galėjo žiemą gauti vietą Jurmaloje, bet vienas, be šeimos.
Tiesa, jaunimas (dažniausiai vaikinai) važiuodavo į Palangą
pasitūsinti ir apsistodavo pas bobutes
skladukuose ar garažiukuose, bet aš nei pasvajoti negalėjau, kad mane tėvai taip būtų išleidę.
QUOTE(*Sani* @ 2016 03 02, 21:31)
Nu kas per atostogas iesko ekonomines logikos , o kas poilsio man Nida viena is geriausiu vietu pailseti
Sovietmečiu ten irgi galėjot nuvažiuoti? Tai Jums pasisekė

Vieną vasarą mane mama buvo pasiėmusi į skulptorių simpoziumą Smiltynėje (kai buvo kuriamos skulptūros parkui), tai pats Klaipėdos vykdomojo komiteto pirmininkas rūpinosi, kad gautume ne tik autobusą, bet ir leidimus įvažiuoti į Nidą ir Kaliningrado sritį vienos dienos ekskursijai. O pasieniečių užkardos buvo visai prie pat Smiltynės, skulptoriai jiems vis įkliūdavo, jei užsimiršdavo begrybaudami.
QUOTE(Lapkričio aušra @ 2016 03 02, 21:32)
ir daug turistavot po tą CCCP? Gi ri po CCCP taip jau visai turistaut paprasta nebuvo. Pirmas dalykas labai stabdantis buvo tas- o kur ten apsistosi, tokios rezervacijos nebuvo praktiškai, susiekimo transporto buvo nedaug, bilietus gauti kur nors buvo sunku. O lietuvių ne visur ir laukė ir labai dažnai vadindavo fašistais. Pirkdavom kelialapius ir tai būdavo sunku juos gauti.
Buvo būdų. Visų pirma, per turistų klubus. Mama kažkokiu būdu kelis kartus sugebėjo mane į komandiruotes pasiimti, taip kad europinę Rusiją spėjau pamatyti. O būdas buvo labai paprastas, jei važiuodavo ne viena, ir kolega/kolegė turėjo tame mieste pas ką nors apsistoti, mama įteikdavo "dovanėlę" administratorei, kad ta nepastebėtų, jog viešbutyje gyvena ne suaugęs žmogus, o vaikas ir visai kita pavarde.
Draugai kažkokiu būdu sugebėjo į archeologines ekspedicijas įsitrinti, tai kasmet kur nors į Aziją ar Rusijos stepes važiuodavo, bet ten buvo "sava chebra"
QUOTE(*Sani* @ 2016 03 02, 21:46)
dar auksti partiniai darbuotuojai ir ju seimos ir t.t. o ka jie ne zmones, ne tu laiku gyventojai?
Jei zmogaus tisklas pakeliauti jis ras kaip tai padaryti, nepriklausomai nuo santvarkos
Tai sakote, nieko tokio tikslo siekti bet kokiom priemonėm, net ir skundžiant bendrakeleivius?
QUOTE(darvina @ 2016 03 02, 22:12)
Jų kažkoks šokių kolektyvas lankėsi Šiaulių folkloro festivalyje , draugė, kuri ten savanoriavo, pasakojo, kad negalima jų net kalbinti buvo. Atrodė, kad prie kiekvieno po saugumietį pristatė, akys tikrai, kaip kokių žvėrelių iš narvo su baime ir nerimu žvelgė.
Mano kolega buvo paskirtas kažkokį poną iš korejiečių delegacijos šefuot. Sakė, paliko didelį įspūdį: jokio akių kontakto, net su vertėju, jokių emocijų veide, jokio atsako. Bet po to gavo dovanų butelį kažkokios keistos degtinės ir šilku aptrauktą saldainių dėžutę.
QUOTE(Maja Di @ 2016 03 02, 23:27)
Jo, jau kas Jugoslavijoj pabuvo tai ohoho kaip visi pavydėjo

. Mūsų kaimynė už gerus brigados primilžio rezultatus gavo kelionę į Daniją. Tai kažkas tokio

buvo-ėjo visi pažįstami klausytis pasakojimų, man vaikui įstrigo, kad ten karvės palaidos gatvėse vaikšto

. Nežinau ar taip ir pasakojo ar aš taip supratau, saldainiais gražiais popieriukais besidžiaugdama

.
Pamenu kaimynas iš kažkokio užsienio parsivežė sultinio kubelių, visi bėgom žiūrėti tokio stebuklo (čia gal kokie 1973 metai buvo), mama pasakojo, kokia apdairi Prancūzijoje buvo, kad nepuolė plėšyti arbatos pakelių, o pažiūrėjo, ką su jais vietiniai daro. Tėtis 1985 m. iš JAV grįžęs apie žuvies pirštelius pasakojo kaip apie didžiausią stebuklą...
O man asmeniškai didžiausią įspūdį paliko šaligatviai ir fontanas kaime Demokratinėje Vokietijoje.
----
Kita tema. Gal kas pamena, kad vienu metu sovietmečiu buvo atsiradę Magie Noire kvepalų po 60 rublių? Mama su kaimynėmis (universiteto dėstytoja ir vieno tuomet žymaus dailininko dukra) susimetę pinigų vieną buteliuką nusipirko ir po to su pipete dalinosi.