Įkraunama...
Įkraunama...

Sovietinio konclagerio spindesys ir skurdas

QUOTE(Moonte @ 2016 02 27, 00:00)
Man asmeniskai jusu baltarusisku socialiniu garantiju ir veltui nereikia. Nes nesu infantili, sugebu buti pati konkurencinga. Man nereikalinga darbo vieta kaip vienetas uz kuri mokami pinigai. Man darbas tai vieta kur as PRASMINGAI galiu dirbti. Mokanciam ir sugebanciam zmogui, specialiai darbo vietu, tik del kiekio, tam kad igyvendinti is virsaus nuleistas derektyvas kurti nereikia.
Papildyta:
Jusu ziniai Lietuvai teko isgyventi ta slykstu laikotarpi. Apie ji ir jo itaka Lietuvai, jos visuomenei mes cia ir kalbam.

Rašote, kaip komunistė, net įdomu pasidarė ar kada nors gyvenime dirbote darbą, kuriame ne pliurpiama, o rimtai, atsakingai dirbama visuomenei naudingą darbą?
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2016 02 26, 23:52)
Mane, asmeniskai glumina tas LDK palikimo "tvarkymas", verciau deretu pasakyti darkymas. Nes nesilaikoma autentiskumo, naudojamos siuolaikines medziagos, lengva ranka ismetamas paveldas, nes neatitinka siuolaikinio grozio suvokimo. Siaip visam pasaulyje kiek imanoma stengiamasi islaikyti autentiskus akmenimis gristus kelius, ten gi jie mielai juos dengia asfaltu, ar tarkim ne karta maciau "isabacinta" gipskartonio plokstes, net uzmurytas vitraziniu langu angas, ir ant virsaus nutapyta neva ju imitacija. Vienu zodziu ateinanciu kartu restauratoriams bus nelengva atkurti tai kas nudiena baltarusijos restauratoriai "atrestauravo".

Pritariu, vizualiai net labai patraukliai atrodo LDK pilys, visur prabanga, auksas, bet mūsų mokslininkai aiškina, kad labai jau prasilenkta su istoriškumu ir elementariais restauravimo principais. Pvz. po Myro pilimi net ponams garažą požeminį įrengė, kad per kiemą neitų ir tuo labai pakenkė istoriniam mūrui. Taip, daug spindesio ir realios pakazuchos, bet matomai veža tam tikras temos nares tokie dalykai.
Atsakyti
QUOTE(Anakure @ 2016 02 27, 01:02)
Rašote, kaip komunistė, net įdomu pasidarė ar kada nors gyvenime dirbote darbą, kuriame ne pliurpiama, o rimtai, atsakingai dirbama visuomenei naudingą darbą?

Neturit argumentu lendat i asmeniskumus. Zema ir menka. Is esmes seni KGB metodai, apdergi oponenta kai negali kontrargumentuoti i tai ka jis parase.
Man pvz. viednodai kas jus.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2016 02 27, 00:09)
Is esmes seni KGB metodai, apdergi oponenta kai negali kontrargumentuoti i tai ka jis parase.

Tai ir apie KGB metodus išmanote, gal kartais ir ten teko padirbėti? Man paprasčiausiai įdomu, jeigu ten dirbote, tai galėtumėte daug ką papasakoti apie sovietmečio konclagerį iš vidaus cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Anakure @ 2016 02 27, 00:52)
Dar kartą aiškinu: geri dalykai - tai ne grožis, o iš tarybinių laikų likusios socialinės garantijos dirbantiems žmonėms, o svarbiausia gyventojai turi teisę į darbą.

Tiek socialines garantijas, tiek teisę į darbą visi turi ir šiandien, laisvoje Lietuvoje. Socialines garantijas turi ir nedirbantys: vaikai, pensininkai, neįgalūs žmonės, laikinai nedarbingi. Ir tai tolo gražu ne tarybinių laikų išradimas, Vakarų valstybėse ta sistema irgi nuo senų laikų gyvuoja.
Papildyta:
QUOTE(Anakure @ 2016 02 27, 00:46)

Kalbam kokie kaimai užsienio valstybėse? Pagalbėkim apie Bavarijos kaimelius,,kur sovieto čebato nebūta, a? Manau, jei ne sovietinė okupacija, mūsų kaimai nuo bavariškų dabar nelabai ką teatsiliktų.
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė. @ 2016 02 27, 10:13)
Kalbam kokie kaimai užsienio valstybėse? Pagalbėkim apie Bavarijos kaimelius,,kur sovieto čebato nebūta, a? Manau, jei  ne sovietinė okupacija, mūsų kaimai nuo bavariškų dabar nelabai ką teatsiliktų.
O kodėl tada, gavęs laisvę, prieš 26 metus mūsų kaimas nepasuko link gerovės, o nusirito taip, kaip niekas ir baisiausiame košmare nesapnavo?
Atsakyti
QUOTE(valkata @ 2016 02 27, 12:30)
O kodėl tada, gavęs laisvę, prieš 26 metus mūsų kaimas nepasuko link gerovės, o nusirito taip, kaip niekas ir baisiausiame košmare nesapnavo?

todėl kad sovietinis mentalitetas - kaip virusas - užkrečiamas ir reikalauja ilgo gydymo?
reta okupacija taip pasibaigia, kai dalis tautos tampa valkatomis....

ir vienok netgi Lietuvos kaimas gražėja. Niekada savo gimtajame nemačiau tiek gėlynų kaip dabar...

mano kartos tėvų svajonė buvo - išstumti vaikus iš kaimo. Visi, kas galėo mokytis - išvažiavom. Liko kas liko...
Džiaugiuosi, kad nors jaunesnė karta kitokia - dirba, plečiasi. Krikštasūnis sėkmingai plečia ūkį - verčiasi javais. mamos draugės sūnus - irgi sėlmingai. Turi pusantro šimto melžiamų karvių.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karusia: 27 vasario 2016 - 12:40
QUOTE(Moonte @ 2016 02 27, 00:00)
Man asmeniskai jusu baltarusisku socialiniu garantiju ir veltui nereikia. Nes nesu infantili, sugebu buti pati konkurencinga. Man nereikalinga darbo vieta kaip vienetas uz kuri mokami pinigai. Man darbas tai vieta kur as PRASMINGAI galiu dirbti. Mokanciam ir sugebanciam zmogui, specialiai darbo vietu, tik del kiekio, tam kad igyvendinti is virsaus nuleistas derektyvas kurti nereikia.
Na ir arogantišką š jūs čia malate...
Papildyta:
QUOTE(Karusia @ 2016 02 27, 12:34)
todėl kad sovietinis mentalitetas - kaip virusas - užkrečiamas ir reikalauja ilgo gydymo?
reta okupacija taip pasibaigia, kai dalis tautos tampa valkatomis....
O tai koks mentalitetas buvo okupacijos metu? ne sovietinis? Nes iki pat 1991 tai kaimas tik progresavo, o regresas 1991-ais prasidėjo. Okupacijos metu kaime buvo ne sovietinis mentalitetas, o atgavus laisvę jis staiga sovietiniu patapo?

QUOTE(Karusia @ 2016 02 27, 12:34)
ir vienok netgi Lietuvos kaimas gražėja.  Niekada savo gimtajame nemačiau tiek gėlynų kaip dabar...
Visur pasitaiko išimčių... Bet bendras vaizdas tai baisokas.
Atsakyti
QUOTE(valkata @ 2016 02 27, 12:41)

O tai koks mentalitetas buvo okupacijos metu? ne sovietinis? Nes iki pat 1991 tai kaimas tik progresavo, o regresas 1991-ais prasidėjo. Okupacijos metu kaime buvo ne sovietinis mentalitetas, o atgavus laisvę jis staiga sovietiniu patapo?

mentaliteto regresas prasidėjo 1940 metais, išvežus pirmuosius ūkininkus - pačius stipriausius, sumaniausius. po to ėjo tik žemyn. Nuo 'likučiai sveiko proto' iki vergiško 'viršininkas pasakys kaip man gyventi'. Po baudžiavos irgi buvo besiilginčių pono bizūno.
Atsakyti
QUOTE(valkata @ 2016 02 27, 13:30)

Na tik Ivanui ant peciaus, lydekai paliepus jam panorejus viskas atliekama be pastangu. Rezultatas, jusu ziniai, tai ilgo, sistemingio darbo pasekme.

Pagaliau Moze tam kad zydu tauta apsivalytu nuo vergoviskos praeities atsiminimu, zydu tauta vedziojo po dykuma 40 metu. To deka pasikeite zmoniu mentalitetas, nes isnyko vergiskas paklusnumas.

Labai gaila, bet Lietuvoje galima rasti homosovietikus, linkusius buti nasta visuomenej, nei pilnaverciais uz save atsakingais asmenimis. Dziaugiuosi stebedama nudienos jaunima.

QUOTE(valkata @ 2016 02 27, 13:41)
Na ir arogantišką š jūs čia malate...

Sutinku, homosovietukus mentaliteto zmonems linkusiems buti islaikytiniais, glumina savimi pasitikintys zmones, kurie zino savo galimybes, teises ir laisves. Nenuostabu, kad turintiesm menka saviverte, tokiu zmoniu pozicija gali atrodyti arogantiskai. Bet ar tai yra arogancija, abejoju, tai daugiau vertinanciu posta nepilnavertiskumo kompleksai.

Pritariu Karusiai. Bolsevikai primoj eilej sunaikina darbscius, protaujancius zmones. Sudarydami salygas vidutinybem klesteti, paverciant juos besmegeniais islaikytiniais, kurie gyvena ne darbu, savo kuryba, o socialiniu garantiju (ismoku) deka.

Todel pagrindinis homosovietikus argumentas yra "Sovietu laikais buvo gerai nes GAUDAVO..." Anto ju "gauti" yra geris. Tad suprantama, kodel sie laikai jiems nepatinka, nes chaliavos nera.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 27 vasario 2016 - 14:41
Gimiau ir užaugau sąjungoje ir man buvo gera gyventi. Todėl, kad:

- Badauti neteko, plika basa nevaikščiojau, stogą virš galvos visada turėjau, tėvai dirbo, tai ir įtampos namuose "kad tik darbo neprarasti" arba "kaip reiks gyventi" neapturėjau.

- Prisiminimai iš darželio smagūs. Žaidžiau, piešiau, vaidinau būryje bendraamžių, kas ten galėjo būti blogai?

- Mokykla. Iš anksto žinojau kaip bus, buvo aišku kokius dalykus reikės mokintis, egzaminai po 8 klasės, po jų galėsiu rinktis vidurinę ar proftechninę, abitūros egzaminai bus tokie ir ne kitokie, stojamieji- šitokie,o ne anokie. 11 metų be reformų jaudulio. Mokyklos pabaigimas, stojamieji, vaikinai į armiją. Aišku ir nesudėtinga kaip du grašiai.

- Taip buvo uždraustos literatūros, bet mes tai ją skaitėme, pvz. Pasternako "Daktaras Živago", lygiai taip pat skaičiau Ivanauskaitės "Ragana ir lietus'', kuri uždarsta buvo berods 1993. Taip buvo draudžiama klausytis "Bitlų'', bet klausėmės. Daug kas buvo "negalima", bet paauglystė toks etapas, kad būtent draudimai skatina daryti tuos "negalima".

- Liūdnuma su apranga, pasirinkimas nedidelis, visi apipirkti vienodai. Tačiau kokia varomoji jėga, kai nesinori būti "tokiu pačiu". Siuvimai, mezgimai, aplikacijos, mereškavimai, siuvinėjimai ir panašios išmonės man leido pasigaminti vienetinius "modelius".

-Sugalvok ir pasidaryk pats vyravo visur- kaip pasidaryti pankišką skiauterę ir kuo nusispalvinti? Tik vakarui, nes į mokyklą su tokia grožybe negalima. Kaip vaikinų pusilgius plaukus laikinai padaryti trumpais, kad neužkliūtų mokykloje....na ir galvodavom, bandydavom, konstruodavom tiek aprangas, šukuosenas, tiek šviesmuzikes, veidrodinius rutulius diskotekoms, o muzikos miksai turint tik vieną juostinį magnetofoną- kruopštumo viršūnė, plušėdavom, bet pasidarydavom. Smagūs prisiminimai.

-Interneto nebuvo, kelionių agentūrų taip pat. Tačiau mano pirma kelionė atsitiko 12 metų pabėgimo iš namų būdu, nes aišku buvo, jog jei pasakysiu ką organizuojam- tikrai neišleis. Maršrutas- Saaremaa salos. Pavyko puikiai, tėvams buvo pakloti įrodymai, kad aš galiu keliauti ir keliausiu, net jei reikės "bėgti iš namų". Išsikovojau superines vasaras- Karpatai, Juodoji jūra, Kaspija, Krasnodaro kraštas, Baikalas, Uralas, Solovkų salos.....smaguma ir nei kiek neerzino tradiciniai rašinėliai "kaip aš praleidau vasarą" Tiesa, laiko ir išmonės organizuojantis keliones reikėjo daug. Neturėjome galimybės "allinclusive" nusipirkti, čia tai nuostolis.

- Taip, Kalėdas žmonės švesdavo be triukšmo, tyliai, tačiau gi eglutės buvo papuoštos ir plotkelių buvo, ir šieno po staltiese, ir 12 patiekalų. Net nežinau kokios Kalėdos tikresnės, ar tos "pasislėpus" ar su nesibaigiančiu "Jingle Bells" ir blizgalais ant kiekvieno kampo?

Kas čia dar buvo blogiau g.gif Ai, gi pampersų nebuvo, teko man merliukus plauti, tiesa ne su ryga, turėjau "feja". Ale tai kadangi nebuvo ir interneto, soc. tinklų, tai, galvoju, jei susumavus mano laiką, dabar praleidžiamą virtualybės platybėse, vystyklams išplauti laiko pakaktų, dar ir liktų.

Ar tai reiškia, jog aš ilgiuosi SSSR santvarkos?

Kita vertus, ar žmonės, kurie nori tos buvusios sąjungos, toks jau neįtikėtinas reiškinys?
Neužilgo Anglijos gyventojai pasidalins į dvi stovyklas. Nelygu koks bus rezultatas, vis tiek viena pusė liks nepatenkinta. Arba kažkas ilgėsis ir norės atgal i ES santvarką, arba kažkas ilgėsis Anglijos be ES santvarkos. Argumentų "kodėl", manau abi pusės turi ir turės nors vežimu vežk.
Atsakyti
QUOTE(leber @ 2016 02 27, 14:56)
Arba kažkas ilgėsis ir norės atgal i ES santvarką, arba kažkas ilgėsis Anglijos be ES santvarkos. Argumentų "kodėl", manau abi pusės turi ir turės nors vežimu vežk.

šitąąą, gal žinote žodžio 'santvarka' apibrėžimą? biggrin.gif biggrin.gif
Atsakyti