Įkraunama...
Įkraunama...

Sovietinio konclagerio spindesys ir skurdas

QUOTE(Nakviša @ 2016 03 02, 11:59)

Nakviša, 02 Kov 2016 - 11:59, parašė:

Nakviša, 02 Kov 2016 - 11:59, parašė:

Bet jau Kaune, mano mokykloje, buvo reikalavimai standartizuotom uniformom.  Be pionieriško kaklaraiščio - papeikimas ir svarstymas taryboje. Turėjau ilgus plaukus,  pindavausi dvi kasas. Buvau ant kilimėlio pas direktorių,  nes jų nerišdavau į "baronkas",  plius apie 88-89 metus įsipindavau trispalvę juostelę - svarstymas buvo.

Bet jau Kaune, mano mokykloje, buvo reikalavimai standartizuotom uniformom.  Be pionieriško kaklaraiščio - papeikimas ir svarstymas taryboje. Turėjau ilgus plaukus,  pindavausi dvi kasas. Buvau ant kilimėlio pas direktorių,  nes jų nerišdavau į "baronkas",  plius apie 88-89 metus įsipindavau trispalvę juostelę - svarstymas buvo.

tai aš tikiu kad taip būdavo, teisingiau praktiškai žinau. Taigi daug puseserių ir beveik visos buvo miestietės, tai joms dažnai būdavo taip. Joms tik lengviau buvo tą plisavimą susitvarkyt, nes teta šiaulietė turėjo plisavimo puodą, kažkokį. Tai į jį sudėdavo ir atlaikydavo ilgai.
Kaime niekada nesivaikydavo dėl kaklaraiščio. Apskritai mama už mokyklos lėšas būdavo nupirkus jų, tai jei jau koks patikrinimas- išdalindavo tiems kurie neturi ir viskas. Ir tiek žinių. Paskui surinkdavo. Kaimuose ir miestelių vidurinėse tikrai būdavo kitaip. Gi visi tikrintojai į kaimus ko važiuodavo - tašių maistu prisikraut ir pagert. Tai prieš tikrinant įspėdavo, na mokinius irgi tada įspėdavo iš anksto.
Atsakyti
QUOTE(Lapkričio aušra @ 2016 03 02, 12:40)

Lapkričio aušra, 02 Kov 2016 - 12:40, parašė:

Lapkričio aušra, 02 Kov 2016 - 12:40, parašė:

mokyklose viskas labai priklausė dar ir nuo mokyklos ir rajoninės valdžios. Aš kai jau mokiausi vidurinėj tai mano uniforma buvo siūta siuvykloj, pusilgė, gofruota, ir prijuostė buvo siūta iš storo žiuržeto..

mokyklose viskas labai priklausė dar ir nuo mokyklos ir rajoninės valdžios. Aš kai jau mokiausi vidurinėj tai mano uniforma buvo siūta siuvykloj, pusilgė, gofruota, ir prijuostė buvo siūta iš storo žiuržeto..

Vyresnėse klasėse pas mus beveik visos nešiojo siūtas pas siūvėjas sukneles, o viena mergaitė turėjo mašina megztą wub.gif . Kaip jai pavydėjau tokios gražios suknelės. Nors tvarkyti, manau, ją buvo dar sudėtingiau. Dabar nuotraukas 11 klasės pažiūrėjau, kokios gražios suknelės, rankomis nertos apykaklės wub.gif Na bet ir mes visos jaunos wub.gif .

QUOTE(sena pažįstama @ 2016 03 02, 12:54)

sena pažįstama, 02 Kov 2016 - 12:54, parašė:

sena pažįstama, 02 Kov 2016 - 12:54, parašė:

Galėtų dar būti ir med.punktai, atkristų vaikų tąsymas privalomam sveikatos patikrinimui poliklinikoj blush2.gif Juokinga, kai 17metį berną motina į polikliniką veda, mat pats negali būti patikrintas be tėvų parašo doh.gif
Utėles tikrina ir dabar. Viešai klasėje, nes med.punktų nėra. cool.gif

Galėtų dar būti ir med.punktai, atkristų vaikų tąsymas privalomam sveikatos patikrinimui poliklinikoj blush2.gif Juokinga, kai 17metį berną motina į polikliniką veda, mat pats negali būti patikrintas be tėvų parašo doh.gif
Utėles tikrina ir dabar. Viešai klasėje, nes med.punktų nėra. cool.gif

Dėl med. punktų drinks_cheers.gif, galėtų ir stomotologas kelias valandas dirbantis būt.
O dėl utėlių nesako garsiai pas ką rado, bet visiems tėvams parašo žinutę, kad rasta, o vaikai greit išsiaiškina. Pernai 3 kartus gavau tokią žinutę iš mokytojos, o vieną kartą ir mano vaikas parsinešė. Visi žinojo kuris berniukas tų gyvių atneša, su nuskusta galva paskui ateidavo ax.gif . Šiemet kažkaip susitvarkė, tfu tfu.
Iš savo laikų pamenu klasėj tokią mergaitę su labai gražiais plaukais, pas ją dažnai rasdavo, tai auklėtoja prie visų pranešdavo ir kartą grižtai pasakė, kad jei neišsinaikins, nuves kitą dieną nuskusti plikai doh.gif. Nepamenu, susitvarkė ar ne, bet tas pagrasinimas nuskust tokias kasas kažkaip įstrigo.
Atsakyti
QUOTE(Maja Di @ 2016 03 02, 12:23)

Maja Di, 02 Kov 2016 - 12:23, parašė:

Maja Di, 02 Kov 2016 - 12:23, parašė:

Vyresnėse klasėse pas mus beveik visos nešiojo siūtas pas siūvėjas sukneles, o viena mergaitė turėjo mašina megztą  wub.gif . Kaip jai pavydėjau tokios gražios suknelės. Nors tvarkyti, manau, ją buvo dar sudėtingiau. Dabar nuotraukas 11 klasės pažiūrėjau, kokios gražios suknelės, rankomis nertos apykaklės wub.gif  Na bet ir mes visos jaunos wub.gif .

Vyresnėse klasėse pas mus beveik visos nešiojo siūtas pas siūvėjas sukneles, o viena mergaitė turėjo mašina megztą  wub.gif . Kaip jai pavydėjau tokios gražios suknelės. Nors tvarkyti, manau, ją buvo dar sudėtingiau. Dabar nuotraukas 11 klasės pažiūrėjau, kokios gražios suknelės, rankomis nertos apykaklės wub.gif  Na bet ir mes visos jaunos wub.gif .

Mes dar turėjome tautines austas juosteles, o baltos apykaklės tai buvo aukšto meistriškumo : nertos, siuvinėtos wub.gif
Atsakyti
QUOTE(darvina @ 2016 03 02, 13:56)

darvina, 02 Kov 2016 - 13:56, parašė:

darvina, 02 Kov 2016 - 13:56, parašė:

Mes dar turėjome tautines austas juosteles, o baltos apykaklės tai buvo aukšto meistriškumo : nertos, siuvinėtos  wub.gif

Mes dar turėjome tautines austas juosteles, o baltos apykaklės tai buvo aukšto meistriškumo : nertos, siuvinėtos  wub.gif

Mes irgi tautinėm juostelėm rišėjom, kai kurios pačios ausdavo ax.gif . Vyresnėse klasėse visai gerai atrodėm bigsmile.gif . Bet va papuošalų, kad ir mažiausių auskariukų negalima buvo dėvėti, prisimenu viena klasiokė išsitraukdavo prieš fizikos pamoką, nes fizikei labiausiai kliūdavo ax.gif . Priminkit, gal kažką maišau, bet gaudavo kai kas pažymas, kad auskarai dėl regėjimo įverti? Ar tik paprasčiausiai aiškindavo, kad dėl regėjimo, ar iš tikrųjų pažymas rašydavo gydytojai ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Maja Di @ 2016 03 02, 13:23)

Maja Di, 02 Kov 2016 - 13:23, parašė:

Maja Di, 02 Kov 2016 - 13:23, parašė:

O dėl utėlių nesako garsiai pas ką rado, bet visiems tėvams parašo žinutę, kad rasta, o vaikai greit išsiaiškina. Pernai 3 kartus gavau tokią žinutę iš mokytojos, o vieną kartą ir mano vaikas parsinešė. Visi žinojo kuris berniukas tų gyvių atneša, su nuskusta galva paskui ateidavo ax.gif . Šiemet kažkaip susitvarkė, tfu tfu.

Mūsų gimnazijoj tas pats drinks_cheers.gif Nereikia jokių tėvų parašų schmoll.gif Per rugsėjo 1 paklausė, ar sutinkam, kad periodiškai būtų tikrinama, pasakėm, kad sutinkam, niekur parašų nedėjom schmoll.gif Į TAMO ateina tik pranešimai, kad rasta arba nerasta toje klasėje utėlių, jei rasta, patardavo apžiūrėti vaiko galvą.

Kalbant apie sovietmečio mokyklą, tai pasakysiu, kas mane erzino ir labai stipriai blush2.gif
1. Va jūs diskutuojat, kad buvo uniformos tokios ir anokios, o aš iš viso esu prieš uniformas blush2.gif Man tai sugrįžimas į sovietinius laikus, kai visi iki vieno turėjo būti vienodi doh.gif Aš dar baigiau su privalomom uniformom, bet kaip džiaugiausi, kad vyresnėlis jau galėjo rinktis wub.gif O dabar dauguma gimnazijų(mūsų, beje, irgi) reikalauja, taip, taip, gerai perskaitėt žodį, vėl grįžti prie uniformų doh.gif Ir nors tėvai tenorėjo gimnazijos atributų(emblemą kokią), bet gimnazijos valdžia atmetė ir pasirinko sovietinį variantą: berniukams nepatogūs, judesius varžantys švarkai ir kelnės, mergaitėms sarafanai. Apie mergaites nieko negaliu komentuoti, bet kai bandau savo pirmoką įsivaizduoti su kostiumu, kurį reiks skalbti kasdien, siūti kas savaitę, toks pyktis suima... Ir pagalvoju tada: pakako LAISVEI 25 metų, ir vėl grįžtame prie štampuotės. doh.gif
2. Labai erzino privaloma mankšta prieš pamokas. blush2.gif Ir ne tiek mankšta, kiek tas tikrinimas, kaip mokiniai mankštinasi doh.gif O paskui soc.lenktynių lentoje galėjai pasižiūrėti, kaip nuvarei klasę į paskutinę vietą.
3. Nepatiko ir mokytojų fizinės bausmės: liniuote pliekimas per rankas, pritūpimai, rankų iškėlimas ir laikymas 40 minučių.
4. Nepatiko pionierių sueigos, draugovės, stovėjimas prie vėliavos ir saliutavimas karštyje.
5. Dar vienas kvailas dalykas, mano manymu, buvo karo veteranų lankymas ir "pagalba" doh.gif Mąstau dabar, kad jei pas mane svetimi vaikai ateitų keliom valandom, net durų neatidaryčiau. blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sena pažįstama: 02 kovo 2016 - 13:10
Plauti kostiuma kasdien g.gif ,tai kiek jis ten tarnaus...as saviskei svarka viena kart i kokias gris savaites isplaunu ir viskas,kas jam ten atsitiks,juk ne ant nuogo kuno velkasi,neprakaituoja.
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2016 03 02, 13:09)

sena pažįstama, 02 Kov 2016 - 13:09, parašė:

1. Va jūs diskutuojat, kad buvo uniformos tokios ir anokios, o aš iš viso esu prieš uniformas blush2.gif Man tai sugrįžimas į sovietinius laikus, kai visi iki vieno turėjo būti vienodi doh.gif Aš dar baigiau su privalomom uniformom, bet kaip džiaugiausi, kad vyresnėlis jau galėjo rinktis wub.gif O dabar dauguma gimnazijų(mūsų, beje, irgi) reikalauja, taip, taip, gerai perskaitėt žodį, vėl grįžti prie uniformų doh.gif Ir nors tėvai tenorėjo gimnazijos atributų(emblemą kokią), bet gimnazijos valdžia atmetė ir pasirinko sovietinį variantą: berniukams nepatogūs, judesius varžantys švarkai ir kelnės, mergaitėms sarafanai. Apie mergaites nieko negaliu komentuoti, bet kai bandau savo pirmoką įsivaizduoti su kostiumu, kurį reiks skalbti kasdien, siūti kas savaitę, toks pyktis suima... Ir pagalvoju tada: pakako LAISVEI 25 metų, ir vėl grįžtame prie štampuotės. doh.gif

Gimnazijos uniforma pasirodė tarpukaryje, sovietmečiu Lietuvoje buvo naudojamas beveik nepakitęs jos modelis. TSRS ir rusų mokyklose per šventes buvo balti žiurstai, o LTSR išliko tas smetoniškas rudas.
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2016 03 02, 13:09)

O neiseina susitarti su mokyklos valdzia ir pakeisti uniforma? Pas mus mokykloje galejai rinktis nesioti arba svarka, arba megztini. Megztiniai atsirado mokiniu iniciatyvos deka.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iš_Šviesos: 02 kovo 2016 - 13:18
QUOTE(sena pažįstama @ 2016 03 02, 14:09)

sena pažįstama, 02 Kov 2016 - 14:09, parašė:

sena pažįstama, 02 Kov 2016 - 14:09, parašė:

Kalbant apie sovietmečio mokyklą, tai pasakysiu, kas mane erzino ir labai stipriai blush2.gif
1. Va jūs diskutuojat, kad buvo uniformos tokios ir anokios, o aš iš viso esu prieš uniformas blush2.gif Man tai sugrįžimas į sovietinius laikus, kai visi iki vieno turėjo būti vienodi doh.gif

5. Dar vienas kvailas dalykas, mano manymu, buvo karo veteranų lankymas ir "pagalba" doh.gif Mąstau dabar, kad jei pas mane svetimi vaikai ateitų keliom valandom, net durų neatidaryčiau. blush2.gif

1. Va jūs diskutuojat, kad buvo uniformos tokios ir anokios, o aš iš viso esu prieš uniformas blush2.gif Man tai sugrįžimas į sovietinius laikus, kai visi iki vieno turėjo būti vienodi doh.gif

Aš irgi prieš uniformas, ir labai džiaugiuosi, kad jų vaiko progimnazijoj iki šiol nėra. Patys tik esam nusipirkę vienodas maikutes fiziniui, kokiems "drąsūs, stiprūs, vikrūs" ar kt. konkursam labai gerai. Ir šiaip jei klasė pati nusprendžia turėt kažkokią uniformą, nematau nieko blogo, bet ne prievartinis visos mokyklos rengimas doh.gif ... Kitaip ir nekyla mintis, kaip kažkokių verslininkų, pas kuriuos užsakomos tos uniformos, rėmimas doh.gif . Dabar pas mus muzikalkėj megztinius sugalvojo visiems vienodus pasiūt, kaina 30 eur, o baisumo reto doh.gif . Biznis, ne kitaip.
......
Visai apie šitą buvau pamiršus lotuliukas.gif . Nors kartais visai patikdavo, arbata, saldainiais pavaišindavo, bet dabar įsivaizduoju save, jei pas mane ateitų burys pionierių doh.gif ....
Atsakyti
Kai aš mokiausi, mūsų mokykla atgavo gimnazijos vardą ir mes labai norėjom turėti savo uniformas. Deja, susitarti nepavyko, nors buvo pateikti keli variantai. Lyg ir iki šiol neturi uniformos g.gif Nors aš tai už uniformą.
Atsakyti
QUOTE(darvina @ 2016 03 02, 13:16)

darvina, 02 Kov 2016 - 13:16, parašė:

darvina, 02 Kov 2016 - 13:16, parašė:

Gimnazijos uniforma pasirodė tarpukaryje, sovietmečiu Lietuvoje buvo naudojamas beveik nepakitęs jos modelis. TSRS ir rusų mokyklose per šventes buvo balti žiurstai, o LTSR išliko tas smetoniškas rudas.

Juodas. Suknelė tamsiai ruda.
Atsakyti
QUOTE(Intemora @ 2016 03 02, 14:15)

Intemora, 02 Kov 2016 - 14:15, parašė:

Intemora, 02 Kov 2016 - 14:15, parašė:

Plauti kostiuma kasdien g.gif ,tai kiek jis ten tarnaus...as saviskei svarka viena kart i kokias gris savaites isplaunu ir viskas,kas jam ten atsitiks,juk ne ant nuogo kuno velkasi,neprakaituoja.

Čia priklauso nuo vaiko. Maniškis dar lanko prailgintą grupę, išsivolioja koridoriuose konkrečiai, kasdien rūbai keičiami ir skalbiami.

QUOTE(Iš_Šviesos @ 2016 03 02, 14:18)

Iš_Šviesos, 02 Kov 2016 - 14:18, parašė:

Iš_Šviesos, 02 Kov 2016 - 14:18, parašė:

O neiseina susitarti su mokyklos valdzia ir pakeisti uniforma? Pas mus mokykloje galejai rinktis nesioti arba svarka, arba megztini. Megztiniai atsirado mokiniu iniciatyvos deka.

Pirmokų tėvai norėjo megztuko(kad nevaržytų judesių), deja, pasakė, kad švarkai-ir nebediskutuojama ta tema cool.gif Sovietmetis, nekitaip. irnesakyk.gif
Atsakyti