Įkraunama...
Įkraunama...

Sovietinio konclagerio spindesys ir skurdas

QUOTE(Domogintare @ 2016 03 02, 07:52)
Stebedama diskusija, suprantu, kad patiketi istorija vien tik uzrasytais faktais, negalima . Labai priklauso kas pasakojo ir kas rase. Na, kad ir dabar aptarinejant sovietu laikus, vieniems buvo labai blogai, kitiems ne taip blogai. Vienus saude bolsevikai, kitus saude partizanai. Vienus persekiojo, kitu ne. Na mano tevu niekas nepersekiojo jokiu laiku, kaip sventem sventes, taip ir svenciam. Vat skaitys mano anukai Lietuvos istorijos vadoveli ir klaus, ar taip buvo? Mano atsakymas bus, kad as savo kaime to nemaciau ir mano tevai nemate.

Istoriją pagrindžia dokumentai, jei jau kažkieno užrašymais netiki.
Atsakyti
QUOTE(darvina @ 2016 03 02, 09:10)
1. Nepamiršk :  Jeigu pačiai neteko kažko patirti, tai neįrodo, kad tokio reiškinio nebuvo.
2. Apie tą filmą žino net mokiniai. Sani sąmoningai jį neigia, nes jos funkcija forume kita- dergti Lietuvą, ji sėkmingai daro per kelias temas ir už prorusišką gana atvirą propagandą  pastoviai yra įspėjama.
Sani, nueik į genocido centrą ir pamatyti, kiek pavardžių NKVD bylose rusiškos, nors okupantas neturi tautybės, bet būtent šitie išgamos siuntė mokytojus, karininkus, ūkininkus į Rešotų NKVD stovyklą, kur mirties bausmę vykdė irgi nelietuviai. 
[
Papildyta:

Tai gal ir istorijos tada, kaip mokslo, nereikia, nes nematė gi dabartinė karta senovės. Istorija nėra vien liudijimai, dar gi dokumentai, kronikos, faktai ir t.t. Kai tai sugretinama ir atsiranda įvykio įvertinimas. Taip ir sovietmečiu, ne vien gi savo prisiminimais apie jį mes kalbame, ištisi archyvai pilni dokumentų apie sovietmečio piktadarystes.

Ne, istorija, kaip mokslas labai reikalingas, tik dziaugiuosi, kad ir paciai taip giliai kapstyti nereikejo, ir tikiuosi mano vaikams, taip giliai kapstyti nereikes. Matyt mokytoja profesionale papuole ir savo nuomones ar nuoskaudu per pamokas nereiksdavo, o tikrai idomiai isdestytavo faktus, ne tik apie Lietuvos istorija, bet ir pasaulio.
Ne vienas skandalas buvo, kaip is archyvu dingsta dokumentai. Ir Jus tikrai tikra, kad jie nedingo, nedingsta ir nedings.
Atsakyti
QUOTE(*Sani* @ 2016 03 02, 01:15)
Nu cia matyt priklause nuo mokytoju ir mokyklos, esam kelis kart vaikscioja taip, bet daznioausiai zaisdavom kiemelyje per pertraukas.

paziurekit i uniformas Airijoje siuo metu, priklausomai nuo mokyklos, cia negalima naudoti makijazo, lakuoti nagu, isiverti auskaru ir nesioti trumpu sijonu smile.gif  ryte vaikai buna lauke iki skambucio s, sustatomi eilemis po veina ir taip vedami i klases. tvarka labai griesta, per pertraukas suskirtyti i atskiras teritorijas, vyresni su mazesniais negali bendrauti. vidurinese netgi ne visur isleidzia is mokyklos pamoku metu.

Man sovietinej mokykloj niekas niekada nematavo sijonu ilgio ir niekas neliepe koju rodyt, tikrindavo nuo uteliu, bet viesai pas mus neskelbdavo, nors aisku paskalos sklisdavo....nu bet ir taip zinojom kas kaip klaseje gyvena...

Mokytojai smurtavo, taip ir dabar tebesmurtauja, tik kitokia forma, nors ir fizinio smurto pasitaiko. Pati esu dirbusi mokykloje, tai dabar lygiai taip pat perduoda policijai, jei kas nepatinka , o ka daryt, negalima siaip vaiko is mokyklos salint iki 16 m, kad ir ka jis bedarytu. Taip pat mane pakraupino vaiku svarstymas, siuolaikinei"nepriklausomoj" Lietuvoj, kai iskvieciamas mokinys ir burys mokytoju aiskina jam kaip jis negerai elgesi, kartais tevus pasikviecia, nu man ziauru

zinau buk rami smile.gif sovietai , beja irgi buvo tie patys lietuviai, ne ateiviai is kosmoso. Klausimas, kodel lietuviai lietuvius zude? ir ar tai pasikratotu susidarius palankiom aplinkybem? santvarka buna salyje tokia, koks daugumos zmoniu samoningumas, nei Hitleris, nei Leninas, nei Stalinas vieni nieko nepadare, net rusai nepadare Lietuvoje didziausio blogio, patys lietuviai viska vykde...beto zinau ir kas vyko kituose pasaulio vietose tuo metu...

taip maziau issivysckiusi, tai cia kaip pateisinimas, kad vaikus galejo tada musti?,  prie ko cia issivystimas? ar irgi sovietai kalti?  g.gif
cia nuoroda i tai kaip pasaulyje buvo Vokeitija pakankamai issivysciusi salis tau ar ne?

ka norejau pasakyti,kad tuo metu dauguma pasaulio saliu ir tevu isivaizdavo fizines bausmes, kaip auklejimo priemone...taigi isskirti sovietines sistemos tuo aspektu visikai nereikia smile.gif

O mes kasien vaikščiojom

Ir čia nieko gero nematau, jei db dar taip yra. Kodėl man turėrų kažjas aiškint, lakuot nagus, dažytis, ar vert auskarus. Nesakau, kad į mklą reik ateit kaip į balių. Bet jei nuo paauglystės mergaitė nebandys, nesimokys puoštis, tai suaugusi paskui ir vaikščios kaip kaliausė, nesuvokdama, kad vakarinis makiaūas ryte netinka ur kad pudra turi būt odos spalvos, o ne morkinė. Tą puikuai ir matom į brites pasidairę. Nu gi klaiku, kaip jis dažosi, kaip rengiasi. Skonio 0 pas daugumą. Tai gal čia susiję kad mkloj draudė, tidėl neišvystė žmonėms estetikos jausmo.

O mano mkloj matavo

Db smurtaujanis mokytojas sulauks pasekmių. Tada tai buvo norma. O skirtumas tarp skatinamų viešų patyčių tsrs iš mokinių, ir mokytojų moralo vaikui asmeniškai dabartyje tau nejuntamas?

Nežinai tu nieko. Nieko tu nei mačius, nei skaičius. Galėčiau susilažint biggrin.gif

Ne pateisinimas, tiesiog atsilikę jie, todėl mentalitetas nebrandus. Kaip ir lietuvių

Graibyti mergaitėms už krūtų prie lentos kur nors buvo norma? Pravardžiuot?
Atsakyti
QUOTE(Domogintare @ 2016 03 02, 08:26)

Ne vienas skandalas buvo, kaip is archyvu dingsta dokumentai. Ir Jus tikrai tikra, kad jie nedingo, nedingsta ir nedings.

Viena kita dingusi byla istorijos neįtakoja. Paprastai NKVD represijose dalyvavusio pavardė yra per kelias vietas, todėl viso archyvo nepavogsi biggrin.gif
Atsakyti
Prisimenant senas diskusijas ir siaip naudinga zinoti:
apie tai, kaip tam tikru grupuociu interesu labui ignoruojama zmoniu sveikata. Dar vienas argumentas vis islendantiems pasakojimams, kaip kolchozuose buvo naudojamas DDT ir pan.
http://manoukis.lt/n...enkiolikai-metu Sie herbicidai ne tik kad kenksmingi, bet ir ju naudojimas visiskai nekontroliuojamas, purskiami milziniskais kiekiais net net ne pagal paskirti...

Atsakyti
QUOTE(Domogintare @ 2016 03 02, 09:26)

Savaime aišku, kad tokių atvejų būna, tačiau bent jau šiais masinės informacijos laikais tai nėra jau toks fatališkas nuostolis. Be to, rimti mokslininkai ir taip vienu informacijos šaltiniu nesivadovauja.
Atsakyti
QUOTE(Domogintare @ 2016 03 02, 09:26)
Ne, istorija, kaip mokslas labai reikalingas, tik dziaugiuosi, kad ir paciai taip giliai kapstyti nereikejo, ir tikiuosi mano vaikams, taip giliai kapstyti nereikes. Matyt mokytoja profesionale papuole ir savo nuomones ar nuoskaudu per pamokas nereiksdavo, o tikrai idomiai isdestytavo faktus, ne tik apie Lietuvos istorija, bet ir pasaulio.

As isivaizduoju va tokius zmones kaip jus, bet gyvenusius fasistineje Vokietijoje.

Itariu, jusu antrininkai tvirtins kad ju ir ju tevu i duju kameras niekas nesiunte, aplink juos niekas nieko nesaude, o ir gyvenimelis visai geras buvo, svarbiausia paserti ir aprengti, o toliau nors ir tvanas. Dar papasakotu apie grazius paradus, metomas geles kareiviams po kojomis, ispudingas eitines su fakelais, lauzus kur deginamos knygos ir t.t. ir t.t.

O ir profesionalus istorikai, demagogai atsiras, kurie patvirtins ju pasakojimus. Ir tuomet fasizmas bus visai nieko, zmones patys bus kalti, kad gime zydais, ar kitokios menkesnes rases nei arijai, ar psihiniais ligoniais, kad buvo kitokiu politiniu paziuru, ar kad mylejo ne taip, nes buvo gejai.

Bjaurus, slykstus abejingumas. Va del tokiu sutverimu ir kartojasi praeities siaubai, nes zmonija neismoksta pamoku, neatgailauja.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 02 kovo 2016 - 10:28
QUOTE(*Sani* @ 2016 03 02, 02:15)
Nu cia matyt priklause nuo mokytoju ir mokyklos, esam kelis kart vaikscioja taip, bet daznioausiai zaisdavom kiemelyje per pertraukas.

paziurekit i uniformas Airijoje siuo metu, priklausomai nuo mokyklos, cia negalima naudoti makijazo, lakuoti nagu, isiverti auskaru ir nesioti trumpu sijonu smile.gif  ryte vaikai buna lauke iki skambucio s, sustatomi eilemis po veina ir taip vedami i klases. tvarka labai griesta, per pertraukas suskirtyti i atskiras teritorijas, vyresni su mazesniais negali bendrauti. vidurinese netgi ne visur isleidzia is mokyklos pamoku metu.

Man sovietinej mokykloj niekas niekada nematavo sijonu ilgio ir niekas neliepe koju rodyt, tikrindavo nuo uteliu, bet viesai pas mus neskelbdavo, nors aisku paskalos sklisdavo....nu bet ir taip zinojom kas kaip klaseje gyvena...

Mokytojai smurtavo, taip ir dabar tebesmurtauja, tik kitokia forma, nors ir fizinio smurto pasitaiko. Pati esu dirbusi mokykloje, tai dabar lygiai taip pat perduoda policijai, jei kas nepatinka , o ka daryt, negalima siaip vaiko is mokyklos salint iki 16 m, kad ir ka jis bedarytu. Taip pat mane pakraupino vaiku svarstymas, siuolaikinei"nepriklausomoj" Lietuvoj, kai iskvieciamas mokinys ir burys mokytoju aiskina jam kaip jis negerai elgesi, kartais tevus pasikviecia, nu man ziauru buvo...
ir kas cia bloga mokinti nesikeikti? geriau dabar ,kai mokytojus n siuntineja?

taip tikrai buvo tu blogybiu tuo metu mokykloje,o dabar nera?  dabar netgi ejimas i mokykla privalomas padarytas, nera pasirinkimo mokytis namie, deja....g.gif
Papildyta:

zinau buk rami smile.gif sovietai , beja irgi buvo tie patys lietuviai, ne ateiviai is kosmoso. Klausimas, kodel lietuviai lietuvius zude? ir ar tai pasikratotu susidarius palankiom aplinkybem? santvarka buna salyje tokia, koks daugumos zmoniu samoningumas, nei Hitleris, nei Leninas, nei Stalinas vieni nieko nepadare, net rusai nepadare Lietuvoje didziausio blogio, patys lietuviai viska vykde...beto zinau ir kas vyko kituose pasaulio vietose tuo metu...

taip maziau issivysckiusi, tai cia kaip pateisinimas, kad vaikus galejo tada musti?,  prie ko cia issivystimas? ar irgi sovietai kalti?  g.gif
cia nuoroda i tai kaip pasaulyje buvo Vokeitija pakankamai issivysciusi salis tau ar ne?

School corporal punishment, historically widespread, was outlawed in different states via their administrative law at different times. It was not completely abolished everywhere until 1983.[88] Since 1993, use of corporal punishment by a teacher has been a criminal offence
https://en.wikipedia...oral_punishment

ka norejau pasakyti,kad tuo metu dauguma pasaulio saliu ir tevu isivaizdavo fizines bausmes, kaip auklejimo priemone...taigi isskirti sovietines sistemos tuo aspektu visikai nereikia smile.gif

Meluojat ir neraudonuojat. Geda. palaukite kol ta laikotarpi gyvene ismirs, va tada bandykite, gal kas patikes.

Tarybiniais laikais buvo griezstos direktyvos. Formu standartai. Pamenu, kad turejau konflikta mokykloje nes man mama pasiuvo iz gero pusvilnonio audinio mokykline prijuoste, kai turejo buti is neilono. Ar kad nusineriau apyklakle, vietoj "dramblio ausu".

Mokykliniu uniformu madas anuomet diktavo vaiku "Dainu daineles konkursai", jei konkurso dalyviams buvo leista tam tikros formos, ranku nerta apykakle tai ir mokyklos direkcija leisdavo nesioti. Taigi kas mate per dainu daineles konkursus trumpus sijonukus? Niekas, Vadinasi trumpi sijonai bent jau musu mokykloje buvo tabu, turejai eiti kaip mamyra.

Buvo ir gudriu mokiniu, na tarkim, vaikai pastebedavo densingumus, kada vyksta patikra ir t.t. Nes buvo nustatyta patikrinimo chronologija. Tai, bent jau as turejau dvi uniformas, kasdienine, kuri man patiko ir paradine, atitinkancia standartus. Kasdienine buvo patogi, be plisuoto sijono, ir kaip jau minejau ir patvaria nesiojimui prijuoste. Tuos drabuzius galima buvo ramiai skalbti.

Prisipazinsiu as net neisivaizduoju kaip kitos merginos tvarkesi, skalbe sukneles su plisuotais sijonais, negi visus metus neskalbtom vaiksciodavo g.gif

Ejimas ratu, buvo privalomas. Ir nereikia cia pasakoti apie zaidimus. Tiesa, zaidimai buvo lauke kai atsidavo oras, bet uz oficialio mokyklos kiemo, per virvute, gumele mes sokinejimo paejejusios siek tiek uz mokyklos kiemo ribu.
Koridoriuose buvo grieztai drauziama begioti, zaisti. Nezinau kaip kitur, mokykloje budedavo klasemis, kiekviename aukste papildomai budetojams talkino mokytoja.
Musu mokykloje, visi norejo budeti rubineje, nes leisdavo iseiti is pamoku 10 minuciu anksciau. O siaip mokykloje buvo budejimo zonos, kiekvienoje ju stovejo po budinti mokyni, privalomai turejo ryseti raudona raisti ant rankos, jei neduok dieve ta raisti uzmirsai namuose, nusiteik ilgai "lekcijai". Jei pamirsai antra karta, lauk trimestro gale neigiama elgesio ivertinima.
Tai dabar isivaizduokite, lipat laiptais ir kiekvienoje aiksteleje sutinkat budinti, kuris neleisdavo siukslinti, lakstyti laiptais. Zinau, kad kitose mokyklose budavo, kad vienais laiptais galima buvo pakilti i virsu, o tik kitais galima buvo nusileisti. Musu mokykloje pats garbingiausias postas buvo salia mokytoju kabineto, diduma i ji verzesi. Is esmes galimai del to kad ten visai nebuvo veiklos, nes kas ten siukslins ir lakstys. Tai stovi sienas nugara ramstydamas.

Kada mokykloje buvo galima palakstyti, iskarto prasidejus pertraukai, ar po skambucio, nes tuo metu budintys nestovejo vietoje.

Sveikatos patikra irgi buvo planine ir reglamentuota. Prasidejus mokslo metamas, kaip teve musu - uteliu paieskos, patikrinamos uformos, ar atitinka standartus. Kita karta uteliu ieskodavo i ziemos pabaiga. Viena karta per mokslu metus tikrindavo ir taisydavo dantis. Skiepyjo. Ir buvo visuotina mokiniu sveikatos patikra. Va tada buvo visokiu kuriozu, su pusnuogiais vaikais. Nes patikra dirbo konvejeriu, viena grupe iseidavo kiti ateidavo. Tikrinusieji nelabai domejosi mokiniu jausenoms, jie labiau rupinosi itilpti i grafika. Todel viskas atlikinejama skubos tvarka.

Musu mokykloje, apart mokyklos seseles svara tikrindavo musu aukletojos, sis darbas buvo atliekamas viena karta per menesi. Tad nesvajokite apie lakuotus nagus, mandresnes sukuosenas, ar dar ka. Beje jei tai pastebedavo kiti mokytojai apie tai pranesdavo aukletai, ar patys moralizuodavo rasydavo pastabas i pazymiu knygeles. Pamenu kaip ugteljom, pradejom trumpinti sijonelius, nesioti mandresnes apykakles, aukletoja tai graziuoju, tai piktuoju reikalavo, kad liktumeme standartu remuose.

Mano mokykla miesto mastu buvo pavyzdine.
----------------

Del privalomo ejimo i mokykla, jir buvo anuomet ir dabar yra. Jus samoningai meluojate. Mano sunaus klaseje, o jis mokesi jau siuolaikineje mokykloje, susirgo klasioke, ji mokesi namuose, laike egzaminus eksternu. Mokymuisi jai buvo sudarytos visos salygos. Jo didenybe internetas palengvino vaikui gyvenima. Mokytojai jai siusdavo uzduotis, konsultuodavo nuotoliniu budu.
Mano sunus turejo sveikatos sutrikimu, tad teko pasigidyti per mokslo metus, gydymo istaigose dirbo mokytojai.

------------------

Tamstos neva gudrus klausimas "Kodel lietuviai lietuvius zude?"

O todel kad tokia sistema buvo, kuri sudare prielaidas zudynems, nes skatino zudynes.
Kokioje dar kitoje santvarkoje kaip ne prie sovietu, ar fasistu galejo taip vykti? Tai vienas is smurtines valstybes valdymo metodu. Si metoda sovietai buvo puikiausiai ivalde, nes ne karta ismegino tai ant savo zmoniu, tikiuosi pamenat kad Rusijoje vyko pilietinis karas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 02 kovo 2016 - 11:27
QUOTE(Moonte @ 2016 03 02, 11:15)
Prisipazinsiu as net neisivaizduoju kaip kitos merginos tvarkesi, skalbe sukneles su plisuotais sijonais, negi visus metus neskalbtom vaiksciodavo  g.gif

Labai paprastai. Tam šeštadienį skirdama apie 4 val ir kiekvieną sijono klostę daigstai vieną prie kitos ir taip kokiomis trejomis eilėmis. Man močiutė visas uniformas persiūdavo, nes jos visos būdavo 3 dydžiais didesnės. Ir sušikta neiloninė prijuostė visada buvo ilgesnė už sijoną. Vėliau, ties 12 klase, pasirodė uniforminės suknelės, kurių sijonas buvo tik kliošas.

Vasarą su tomis sintetikomis vaikščioti į mokyklą...
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2016 03 02, 11:15)

mokyklose viskas labai priklausė dar ir nuo mokyklos ir rajoninės valdžios. Aš kai jau mokiausi vidurinėj tai mano uniforma buvo siūta siuvykloj, pusilgė, gofruota, ir prijuostė buvo siūta iš storo žiuržeto. Niekas nieko nepersekiojo. Daug mergaičių turėjo siūtas uniformas. Ir vasarom, pavasariais kai būdavo labai šilta tai pasikirpdavo rankoves ir vaikščiodavo trumpom, ir apykaklės būdavo visokios, ir nešiodavom ir po kalnierium ir prisiūtas ir prisegamas- visaip.
O mama mokykloj irgi leisdavo visaip ir atsižvelgdavo į esamą padėti. Kur iš šeimos eidavo daug vaikų, tai leisdavo ir neturėti tū uniformų, šiaip tamsesnes sukneles, nes kaip ji sakydavo- vaikų šeimoj 10 už ką gi jie nupirks.
O va jau vilnietės draugės pasakojo taip kaip tu ir apie uniformas, ir matavimus ir visa kita.
Ir dar buvo vienas rūbas kurį reikėjo turėti- pionieriška uniforma. Sijonas ir balti marškinėliai, tai pas mus net aš neturėjau, turėjau mėlyną sijonuką ir bliuzelę. Kažkam buvo nupirkę iš mokyklos, turėjo kažkas, bet niekada mama nekėlė tokio reikalavimo, kad turėtų tikrą. Vidurinėj man nebereikėjo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lapkričio aušra: 02 kovo 2016 - 11:46
QUOTE(Moonte @ 2016 03 02, 12:15)
Prisipazinsiu as net neisivaizduoju kaip kitos merginos tvarkesi, skalbe sukneles su plisuotais sijonais, negi visus metus neskalbtom vaiksciodavo  g.gif

Ejimas ratu, buvo privalomas.
Koridoriuose buvo grieztai drauziama begioti, zaisti. Nezinau kaip kitur, mokykloje budedavo klasemis, kiekviename aukste papildomai budetojams talkino mokytoja.
O siaip mokykloje buvo budejimo zonos, kiekvienoje ju stovejo po budinti mokyni, privalomai turejo ryseti raudona raisti ant rankos, jei neduok dieve ta raisti uzmirsai namuose, nusiteik ilgai "lekcijai". Jei pamirsai antra karta, lauk trimestro gale neigiama elgesio ivertinima.
Tai dabar isivaizduokite, lipat laiptais ir kiekvienoje aiksteleje sutinkat budinti, kuris neleisdavo siukslinti, lakstyti laiptais. Zinau, kad kitose mokyklose budavo, kad vienais laiptais galima buvo pakilti i virsu, o tik kitais galima buvo nusileisti.
Sveikatos patikra irgi buvo planine ir reglamentuota. Prasidejus mokslo metamas, kaip teve musu - uteliu paieskos, patikrinamos uformos, ar atitinka standartus. Kita karta uteliu ieskodavo i ziemos pabaiga.
Viena karta per mokslu metus tikrindavo ir taisydavo dantis.
Skiepyjo. Ir buvo visuotina mokiniu sveikatos patikra.

Aš nešiojau pliusuotą uniformą ax.gif Sekmadieniais(nes šeštadienis buvo mokslo diena) tą uniformą su baltais siūlais sufastriguodavau suknelės apačioj, per vidurį ir išsiplaudavau. Pakabindavau džiūti taip sufastriguotą. Išdžiūdavo, lygintuvu belikdavo prasieiti per fastrigas ir pliusus, fastrigą ištraukdavau. Nebuvo čia nieko sudėtinga, kai įpranti ax.gif Mokslo metai baigdavosi gegužės pabaigoj(28, atorodo?), tad tų karštų dienų mažai tebuvo gegužę ir rugsėjį.

Visa kita mokykloj man patiko. Kai kurios dabartinės gimnazijos tą tvarką jau įsiveda:vaikščiojimas per pertraukas, žaidimai, sportas, privalomi šokiai per pertraukas drinks_cheers.gif
Galėtų dar būti ir med.punktai, atkristų vaikų tąsymas privalomam sveikatos patikrinimui poliklinikoj blush2.gif Juokinga, kai 17metį berną motina į polikliniką veda, mat pats negali būti patikrintas be tėvų parašo doh.gif
Utėles tikrina ir dabar. Viešai klasėje, nes med.punktų nėra. cool.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sena pažįstama: 02 kovo 2016 - 11:56
QUOTE(Lapkričio aušra @ 2016 03 02, 11:40)

Bet jau Kaune, mano mokykloje, buvo reikalavimai standartizuotom uniformom. Be pionieriško kaklaraiščio - papeikimas ir svarstymas taryboje. Turėjau ilgus plaukus, pindavausi dvi kasas. Buvau ant kilimėlio pas direktorių, nes jų nerišdavau į "baronkas", plius apie 88-89 metus įsipindavau trispalvę juostelę - svarstymas buvo.
Papildyta:
QUOTE(sena pažįstama @ 2016 03 02, 11:54)
<…>
Utėles tikrina ir dabar. Viešai klasėje, nes med.punktų nėra. cool.gif

Uteles tikrina ir dabar, bet tam reikalingas tėvų raštiškas sutikimas.
Atsakyti