Įkraunama...
Įkraunama...

Amarilių-meilenių palata

QUOTE(denaxa @ 2016 02 28, 14:50)
O va čia mano problematiški svogūnai, perkelti į šilčiausią buto vietą šalia kitų "salotų" . Tas kairėje- du žiedai, taip ir pasilikę svogūne, tik viršūnėlės kyšo. Šiandien jam nurėžiau lapus, nes aptikau ant jų kažkokias neaiškias dėmes su iškilimais, labai panašu, kad kokia liga (vieną vasarą buvo visi tom dėmėm apėję ir pjausčiau visus, bet dabar kiti sveiki), lapai jau buvo ilgi. Tas kairėje- žiedas irgi neišlindo, liko svogūne, matosi jo sudžiūvusi viršūnėlė. Abu svogunai žiemai buvo palikti be šaknų sausose žemėse (visi stovėjo ant spintos palubėj), perkelti ant palangės šaknis išleido labai greitai, o su žiedais va kaip... dar nėra taip buvę, įdomu, kokios gali būti priežastys... g.gif

Pirmiausia tai lapų gal nereikia pjauti. Galima buvo nupurkšti kuo nors nuo ligų. Būtų buvę įdomu pamatyti tas dėmes g.gif
Svogūnų žiemojimas ant spintos nėra geras variantas, jei tas kambarys yra normaliai šildomas. Jei kambaryje labai vėsu, tai aukštai ant spintos bus truputį šilčiau nei po spinta. Nes šiluma kyla į viršų, o šaltas oras visada būna žemiau. Gal būt tūnodamas aukštai svogūnas per daug perdžiuvo ir nebėra jėgų užauginti žiedus.
O loterijos bilietai puikūs smile.gif
Atsakyti
Va toks va lapas, jau nupjoviau, ištraukiau iš šiukšliadėžės sesijai smile.gif Jokie purškimai nuo šito nepadeda, jei pasiseka, kiek pastebėjau- pašalinimas veiksmingiausias, bet irgi ne visais atvejais. Čia kas?
user posted image

Ir, taip, manau, kad buvo klaida krauti juos visus palubėj- pirmą kartą taip padariau, paprastai kišdavau į tamsų kambarį, bet kaip tik tuo metu jame nelabai vietos buvo... va taip ir gavosi... Vienas iš žiemą migdytų žydėjo, bet labai prastai.
Atsakyti
QUOTE(denaxa @ 2016 02 28, 16:38)
Va toks va lapas, jau nupjoviau, ištraukiau iš šiukšliadėžės sesijai smile.gif Jokie purškimai nuo šito nepadeda, jei pasiseka, kiek pastebėjau- pašalinimas veiksmingiausias, bet irgi ne visais atvejais. Čia kas?
user posted image

Aš 95 % statau uz tai, kad čia pas jus pasidarbavo tripsai.
Ant lapų jų nesimatys - gyvena tarpulapiuose, gali slėptis po/tarp lukštų. Nuėdė lapus gyvendami prie svogūno, lapui augant į viršų, liko tokie randai. Papurškaliojimų jų išnaikinimui paprastai gali neuztekt , reiktų palaistyt sisteminio veikimo insekticidais, tokiais kaip actara ir dar ne po vieną kartą.
Čia toks mano spėjimas, bet dar 5 % pasilieku abejonėms.
Atsakyti
[quote=denaxa,2016 02 28, 15:38]Va toks va lapas, jau nupjoviau, ištraukiau iš šiukšliadėžės

Gal virusas. Tripsų išvalgymai kiek pailgesni. Jei būtų siurbiantys žaladariai, tai panašu į voratinklinių erkučių darbą, bet tada matytumėte jų tinklus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Daisoja: 28 vasario 2016 - 16:37
Man panašiau į virusą... Su purškimais laistymais žaisti esu mėginusi anksčiau, nepadeda. Ir čia neišėsta- šitie dalykai iškilę šiek tiek, lapai paprastai pradeda augti švarūs, tos dėmės atsiranda kiek vėliau, o prie svogūno ir toliau lieka švarūs. Užtat ir pjoviau... Bet tai ką daryt, jei virusas?
Prieš kelis metus dar ieškojau visur nete tarp amarilių ligų, bet nieko panašaus neradau...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo denaxa: 28 vasario 2016 - 17:22
QUOTE(denaxa @ 2016 02 28, 16:38)

Ar ne tas pats kaip pas tave (jei skaitai rusiškai)
http://www.flowerswe...ages/?PAGEN_1=4
73 komentaras
Atsakyti
QUOTE(Lutpede @ 2016 02 28, 18:35)
Ar ne tas pats kaip pas tave (jei skaitai rusiškai)
http://www.flowerswe...ages/?PAGEN_1=4
73 komentaras

73 - tikrai akivaizdus virusas. Pas denaxa - manau tripsų nuvalgymai, kaip 76, 77 ir 78 komentaruose.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Emila: 28 vasario 2016 - 17:46
Aga, perskaičiau ten viską- ačiū, viens prie vieno kaip pas Lamisą iš to forumo pas mane, ir dar ten viena toliau rašė, kad atsiranda ne iš karto ir ne ant visų lapų... Tai panašu kad reikia actara laistyt. Dabar tada dar vienas klausimas- kur jos gauti? nes lyg ir uždrausta pardavinėti buvo pavieniams asmenims?
Bet va įdomiausia dalis- tie tripsai juk nemaži turėtų būti, o niekad jokio gyvio nesu mačiusi ant amarilkų, ir kitos gėlės irgi sveikos... šiais metais net visas žemes prieš persodindama orkaitėj kaitinau... g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo denaxa: 28 vasario 2016 - 18:14
QUOTE(denaxa @ 2016 02 28, 19:10)
Aga, perskaičiau ten viską- ačiū, viens prie vieno kaip pas Lamisą iš to forumo pas mane, ir dar ten viena toliau rašė, kad atsiranda ne iš karto ir ne ant visų lapų... Tai panašu kad reikia actara laistyt.  Dabar tada dar vienas klausimas- kur jos gauti? nes lyg ir uždrausta pardavinėti buvo pavieniams asmenims?
Bet va įdomiausia dalis- tie tripsai juk nemaži turėtų būti, o niekad jokio gyvio nesu mačiusi ant amarilkų, ir kitos gėlės irgi sveikos... šiais metais net visas žemes prieš persodindama orkaitėj kaitinau... g.gif

jei turi ką nors pažystamų Baltarusijoje paprašyk, kad atvežtų. Ten dar neuždrausta
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lutpede: 28 vasario 2016 - 18:19
QUOTE(Lutpede @ 2016 02 28, 19:18)
jei turi ką nors pažystamų Baltarusijoje paprašyk, kad atvežtų. Ten dar neuždrausta

ten neturiu, bet porininkas mano baltarusas su lietuvos pilietybe, važinėja retkarčiais gimtinėn- reikės paprašyti smile.gif Tik va kad bus tas negreitai...
Atsakyti
QUOTE(denaxa @ 2016 02 28, 19:10)
Tai panašu kad reikia actara laistyt.  Dabar tada dar vienas klausimas- kur jos gauti? nes lyg ir uždrausta pardavinėti buvo pavieniams asmenims?

Tripsai yra mazuliukai, suaugėliai - vos keliu mm dydzio, pajudinus linkę išsibėgiot ir išsislapstyt, jų lervos / nimfos dar mazesnės. Aukštai ant amarilių lapų jų tikrai nepamatysit, jie gyvens prie pagrindo su svogūnu, kur leidziami lapukai. Jūsų foto ir matosi - tie pazeidimai ant lapo nors yra aukštai, bet padaryti tuo metu, kai lapas kalėsi iš svogūno, t.y. valgė jį sėdėdami ant cibulio. Lapas paauga ir randai kyla į viršų, o jie toliau kramto, bet vis prie pagrindo.
Kadangi rašėt, kad problemai ne pirmi metai yra, tikrai didelė tikimybė, kad persikraustė ir ant kitų augalų. Bėda ta, kad pazeidimai ant skirtingų augalų gali ir atrodyti skirtingai.
Ir palangių siūlyčiau nepamiršt apdirbt. Pvz, kad ir karštu garu, efektyvus ir ekologiškas būdas.

QUOTE(denaxa @ 2016 02 28, 19:27)
ten neturiu, bet porininkas mano baltarusas su lietuvos pilietybe, važinėja retkarčiais gimtinėn- reikės paprašyti smile.gif Tik va kad bus tas negreitai...

Arba bandykit laimę - gal parduos, pvz kokia vedranos parduotuvė, skelbiasi, kad pristato prekes, kur reikia. Jie turi pakuotes po 2 mg, kas yra mazai - tokias pakuotes anksčiau būtent mėgėjams parduodavo, nes profesionaliam naudojimui jau visai kitokie kiekiai eina.
Arba galit bandyt pazaist su Decis mega, mačiau neprofesionalams parduoda. Aišku ne tas, kas Actara, purškiamas jis, ir truputį kitaip veikia.
Girdėjau, kartais turgeliuose galima Actaros rast, bobulytės būna parduoda atveztus iš Baltarusijos.
Atsakyti
Decis ne tas, reikės actaros. Šita bjaurastis atsirado kažkurią vasarą, kai amarilkas balkone palaikiau, paskui kažkaip pavyko apsinaikint. Kiti augalai švarūs, be pažeidimų. Vnž, keliu aš šitą kur nors toliau nuo palangės kur kitų gėlių nėra- šviesa, manau, nelabai būtina jam dabar- koto neišleidžia, lapai nupjauti. Kas įdomiausia- žiemą visi šalia tupėjo vazonuose, o toks tik šitas vienas lapus išleido... g.gif kai gausiu actaros-reikės visus augalus palaistyti ja... g.gif
Atsakyti