Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikas nekalba 20

QUOTE(klajūnė @ 2016 04 27, 15:26)
Maniškis nuošalėj buvo iki 6 m. Kadangi jam tai netrukdė, aš nesikišau, neverčiau niekur dalyvaut, tik stebėdavo. Priešmokyklinėj pats pradėjo kontakto ieškot, dabar turi draugą, lanko krepšinį, šoka (man tai prieš metus atrodė kosmosas).

Labai gera paskaityt, kad tie "kosmosai" virsta regimu ir apčiuopiamu smile.gif

Praėjo mūsų šventės, labai džiaugiuos, kad vaikas labai gražiai elgėsi per savo krikštą bažnyčioje...Atsiranda dialogai. Ir labai sustiprėjo prisirišimas prie manęs, kas nežinau, ar gerai. Būna, lipa ant kaklo ir paleist nebenori, graudenasi... g.gif

Dabar suku galvą dėl būsimos vasaros, užsimaniau, kad mums reikia sanatorijos...Tiesiog pamąsčius, kad laukia du laisvi mėn, ir kad vaikui po visų kelionių pagerėja, pasipildo žodynas, akiratis platesnis, labai noriu pabandyt ir tai..Tai suprantu, kad norinčių daug ir vietų mažai, bet bandau...šeimistė kažkodėl mano, kad...su 6 k per šaltąjį sezoną sinusitais, 3 otitais nepriklauso sanatorija...Na aš manau kitaip...Bet ji davė siuntimus pas neurologą ir reabilitologą...Klausimukas, kokios kitų patirtys, na, kiek teko matyt, tai vaikai be jokių sunkumų gauna tas sanatorijas, o čia išsimušinėk...
Atsakyti
QUOTE(Violeta* @ 2016 05 05, 18:42)
Labai gera paskaityt, kad tie "kosmosai" virsta regimu ir apčiuopiamu smile.gif

Praėjo mūsų šventės, labai džiaugiuos, kad vaikas labai gražiai elgėsi per savo krikštą bažnyčioje...Atsiranda dialogai. Ir labai sustiprėjo prisirišimas prie manęs, kas nežinau, ar gerai. Būna, lipa ant kaklo ir paleist nebenori, graudenasi... g.gif

Dabar suku galvą dėl būsimos vasaros, užsimaniau, kad mums reikia sanatorijos...Tiesiog pamąsčius, kad laukia du laisvi mėn, ir kad vaikui po visų kelionių pagerėja, pasipildo žodynas, akiratis platesnis, labai noriu pabandyt ir tai..Tai suprantu, kad norinčių daug ir vietų mažai, bet bandau...šeimistė kažkodėl mano, kad...su 6 k per šaltąjį sezoną sinusitais, 3 otitais nepriklauso sanatorija...Na aš manau kitaip...Bet ji davė siuntimus pas neurologą ir reabilitologą...Klausimukas, kokios kitų patirtys, na, kiek teko matyt, tai vaikai be jokių sunkumų gauna tas sanatorijas, o čia išsimušinėk...

šiaip yra taisyklės dėl kokių diagnozių yra duodami siuntimai į sanatorijos.
paskaitykite čia, gal ką rasite: http://www.infolex.lt/lite/ta/61979
Papildyta:
gal kas gali pakomentuoti vekslerio testą?
kas galėtų pasakyti ar kokią nuorodą parašytų, kokios yra vertinimo skalės? pvz. surinkus x balų kaip žinoti ar tai norma ar virš normos ar žemiau normos?

Domina 6 metų vaikui vertinimo skalė ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo taskiukas: 06 gegužės 2016 - 14:47
QUOTE(taskiukas @ 2016 05 06, 15:49)
Domina 6 metų vaikui vertinimo skalė  ax.gif

6 metu dar nera tikslus tas vertinimas, nes realiai testas pritaikytas 7 metu vaikams... Tik nera kitos iseities, kai vaika reikia vertinti pries mokykla, kad skirti jam tinkamas programas, pagalba ir mokyklos pobudi unsure.gif

pats tas skaicius is esmes nieko nesako - nebent skaiciukai zemi ir jau yra sutrikimas. Pas maniske 105 (+- 7) - ir tai atitinka vidutini intelektiniu gebejimu lygi... Vat kur raso procentini ranga - jis parodo daug maz (pas mus 63) - kad uz dukra 37 % vaiku turi aukstesni intelekta blush2.gif Ir isvis geriau ziureti konkreciu sriciu vertinima, o ne bendra IQ... Nes tarkim pas maniske verbalinis buvo tik 36 (procentilis tas) - bet mergaite viska gali, geba paaiskinti, papasakoti - tik su svetimu zmogumi nekalba, mazai kalba, daugiau linksi ir pan... Tai ar del to jos IQ zemesnis? Nors skaiciukai musa visa vidurki...
Atsakyti
Emaniskiui kai 6 metu dare, tai jo vizualika bvuo genijus mazdaug 98 is 100, o verbalinis suvokimas 2 is 100 doh.gif skales niekur nesuejo doh.gif po dvieju metu darbo viUalika liko aukstm lygyje, o verbalini suvokima iki 78 proc. Kas buvo normos ribose, nors pries tai siule tvarkytia neigaluma:oh paskui kazkodel pries dvejus metus darant krito visi parodymai ir berbalinio suvokimo iki 67 ir vizualinio...bet is esmes reikia ziureti sritis, kaip sake Kriisti, jas vertina psichologas 4u.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif
Ateinu su prašymu, gal turėsite patarimų. Vakar vaikas (6 m.) pasakė tokią frazę, nuo kurios suspaudė širdį: Aš blogai šneku!
Bijau, kad vaikui nekristų savivertė, jeigu aplanko tokios mintys. Ką daryti, kad taip neatsitiktų?
Atsakyti
....Galvoju...kai vaikas įvardina tokią problemą, tai yra keli būdai, ją neigti, kas šiuo atveju netinka, ją pateikti kaip privalumą, vėlgi netinka, tai belieka ją mažinti, supaprastinti, skaidyti dalim, ir tokiu būdu ją sumenkinti, kiekvienai daliai pasiruošti jos sprendimo planą...pvz, tau tikrai sunku šnekėti, nes (nežinau priežasčių) nelengva, bet tikrai nėra blogai, mes pasitreniruosime ir viskas susitvarkys, reiktų guosti, kad mažėtų frustracija, kuri vėlgi kenkia kalbėjimui.....logopedo pagalba praverstų, garsus skaitymas, bendravimas, ....na, čia ir psichologinė pusė svarbu, viešom kalbom aišku ne laikas, bet reiktų tos atpalaiduojančios nuotaikos namie, kad kompleksai jau savaime nežlugdytų ir tų pastangų...na čia tiek sugalvojau.. 4u.gif Saviškiui sakiau ir pats kartojo, kad važiuosime mokytis kalbėti, čia kol nekalbėjo...dabar gi sakom...važiuojame pasimokyti geriau kalbėti..
Atsakyti
QUOTE(Violeta* @ 2016 05 08, 08:06)
....Galvoju...kai vaikas įvardina tokią problemą, tai yra keli būdai, ją neigti, kas šiuo atveju netinka, ją pateikti kaip privalumą, vėlgi netinka, tai belieka ją mažinti, supaprastinti, skaidyti dalim, ir tokiu būdu ją sumenkinti, kiekvienai daliai pasiruošti jos  sprendimo planą...pvz, tau tikrai sunku šnekėti, nes (nežinau priežasčių) nelengva, bet tikrai nėra blogai, mes pasitreniruosime ir viskas susitvarkys, reiktų guosti, kad mažėtų frustracija, kuri vėlgi kenkia kalbėjimui.....logopedo pagalba praverstų, garsus skaitymas, bendravimas, ....na, čia ir psichologinė pusė svarbu, viešom kalbom aišku ne laikas, bet reiktų tos atpalaiduojančios nuotaikos namie, kad kompleksai jau savaime nežlugdytų ir tų pastangų...na čia tiek sugalvojau.. 4u.gif Saviškiui sakiau ir pats kartojo, kad važiuosime mokytis kalbėti, čia kol nekalbėjo...dabar gi sakom...važiuojame pasimokyti geriau kalbėti..

Nežinau ar gerai darau,bet sakau jam,kad kalba gerai. Nežinau kaip kitaip sustiprinti jo pasitikėjimą savimi. Beje, anksčiau to patikėjimo stygiaus kaip ir nepastebėdavau. Gal ir dabar nėra taip blogai, gal tai tik pirmas skambutis, noriu tam sutrukdyti kol tai netapo didesne problema. Su logopede dirbam, bet šitos veiklos jis nelabai mėgsta, labai didelis darbas jam mokytis taisyklingai kalbėti. doh.gif
Atsakyti
Na pirmiausiai reiktu pripazinta beda formuluoti teigiamai t.y. Tu darai klaidu, kurias su logopede ismoksi pataisyti, tu moki gerrai,ir vardinti stipriasias puses, per kurias ir reiktu dirbti lavinant vaiko kalba, tada vaikas stengiasi ir yra motyvuotas tai daryti, pvz. Maniskis labai gerai ir daug mokejo visokiu darzo iu oavadinimu, irankiu, per tai plete zodyna, klijavo sakinius, deliojo gimines, linksnius, skaicius ir pan. Mes visi kazko nemokam, del to mokomes ir kartojam, kad iseitu, dviraciu vaziavimas, maziukai nemoka vaikscioti ir griuna ( o tu jau begioji ir negriuni). Dalis vaiko lavinimo gali buti jam nesuvokiant, butent skaitant pasaka, zaidziant zaidimus ( mes su dukra vonioje zaidziam vonia bal- ir pritaiko gimine, kojos il-, dantys svar-), jai labai smagu, nors klaidu daro, bet visada pagiriu, kai jai gerai pavyksta. Maniske kalba palyginus gerai, bet saviverte dabar labai svyruoja del to, kad ji daug ka geba labai gerai padaryti, bet jei neiseina is pormo karto, tada is vIso nesistengia ir nenori daryti doh.gif dar pareiskia, kad diena bloga ir ji nenori gyventi doh.gif emociju svyravimas nuo 0 iki 100 doh.gif man atrodo cia kokia tai priesmokykline krize, kai reikia ismokti islaviruoti, parodyti, privesti prie sunkumo, kuri galima ivekti truputi padirbejus, o dirbti labai nenori doh.gif nors padaryti gali gerai
Atsakyti
Daug jau visokių patarimų duota ir jie tikrai geri. Mums šalia padėjo visokios linksmos knygutės. Tikiuosi Lietuvoje jų jau atsirado, nebėra "bado". Mūsų mėgstama visa serija Williams Mo su balandžiu, drambliuku ir kiaulyte. Ten taip smagiai išnagrinėja visokias problemas su nedaug žodžių, bet per paveiksliukus. Paskui tokio tipo knygutės, kaip "Normalu padaryti klaidas", "Aš visada sakau ne" ir pnš (čia angliškos, pavadinimus išverčiau), jų labai daug, vos ne kiekvienam atvejui kas tau namuose ar kitur ištinka. Bent maniškiui taip greit atstato į vietą tam tikrus dalykus, kurie kelia nepasitikėjimą savo jėgomis. Matau labai ryškius teigiamus pokyčius.

Ką pirmiausia aš darau, tai paklausiu kodėl jis mano, kad jis daro kažką blogai. Nes mano suvokimas kodėl jis taip sako ir jo gali skirtis ir dažniausiai skiriasi kardinaliai. Mes mamos matom daugiau, žinom priežastis, numatom kas iš to gali būti ir t.t., o vaikas pasako kas tuo metu jam atrodo. Pavyzdžiui, maniškis vieną dieną pasakė, kad jam atrodo, jis nepasiruošęs mokyklai. O kaip tik iš vakaro pasirašiau, kad ji pratęstuos mokykla dėl pasiruošimo, su logopede apie tai neperseniausiai kalbėjom kaip viskas vyks. Jis to negirdėjo, ne prie jo viskas buvo aptariama, bet man viskas į vieną vietą susiryšo ir aš viduje išsigandau. Aš jo paklausiau kodėl jis taip galvoja. Jis sako: kai pasako, kad dabar mes įsivaizduokime esame mokykloje, visi vaikai pradeda šaukti ir pasidaro kaip išprotėję. Man tas nepatiko, aš to daryti nenoriu. Pasikalbėjau su auklėtoja kas ten vyksta ir ji sako: kai pradedam daryti užduotėles, baigiam laisvus žaidimus, toks perėjimas prie mokyklos gaunasi, kad visi pašokinėja, pažvigauja ir lekia į savo vietas prie stalo. O maniškiui tas triukšmas per didelis ir jis jį surišo su pasiruošimu mokykloje. Tai pasiaiškinom kodėl taip vaikai daro, kad ne visi vaikai tai daro, kad mokykloje nebus taip, bus kitaip. Paskui susiradom krūvą knygelių bibliotekoje apie tai kaip mokykloje kitaip nei darželyje. Ir vienoje knygoje buvo kaip tik aprašyta, kad darželyje daugiau triukšmo, nei mokykloje. Ir viskas, jam pasidarė ramu, jis jau pasiruošęs <3
Atsakyti
Labai ačiū visoms už patarimus! 4u.gif
Man dabar iškilo toks klausimas, kadangi iškart nesugalvojau ką atsakyti į vaiko pasakymą apie tai, kad jis blogai kalba. ar pačiai pradėti pokalbį apie tai, jeigu jis daugiau apie tai neužsimins?
O su knygomis, deja, blogai blogai. Klausyti pasakų jis visai nenori, dar mano sugalvotų kartais įkalbinu, bet knygų griežtai ne. Kartais mėgsta skaityti vaidmenimis, tai perku bet kokią knygą, komiksus, kurių paprašo. Bet komiksuose žodynas ne kažką doh.gif bet tai didžiausias kompromisas, kuri pavyko pasiekti.
Atsakyti
Bandykit enciklopedijas, ten daug paviskliuku, mazai teksto, koncentruota informacija. nepirkit, imkit is biblioekos, nusiveskit ji ten ir issirinkit kartu 4u.gif Sunkiai kalbantiems daznai sunku priimti info is klausos
Atsakyti
QUOTE(Alchemie @ 2016 05 09, 13:04)
Bandykit enciklopedijas, ten daug paviskliuku, mazai teksto, koncentruota informacija. nepirkit, imkit is biblioekos, nusiveskit ji ten ir issirinkit kartu 4u.gif Sunkiai kalbantiems daznai sunku priimti info is klausos

Alchemie, ačiū! 4u.gif Jūsų patarimai aukso vertės 4u.gif
Atsakyti