Įkraunama...
Įkraunama...

Akvariumas

Ačiū, evora ir carma, už išsamius atsakymus drinks_cheers.gif Panašų nusiurbėją ir aš turiu, bet nepagalvojau, kad kur aukštesni augalai galima nuėmus storesnį galą ar apsukus nusiurbėją su šlangute patogiau pasiekti ir pravalyti. Liuks patarimas. Kažkaip palei augalus nedrąsu man buvo siurbti, pabandysiu švelniai.

Pasiskaičius pritariu, kad gal pradžioj per daug kruopščiai norisi viską ten patvarkyti, nusiurbti... Supratau, stengsiuos pasitaisyti 4u.gif

Įdomu buvo išdirsti, kad pasirodo sąmaninė sienelė tai olandiško stiliaus atributas. Paieškosiu dar internete įvairesnių pvz.ir manau taikysiu savo praktikoje. Bent jau kol kas man labai patinka ta idėja, ypač įsivaidzuojant, kad galima taip įrangą paslėpti (žinoma ne visiškai uždengiant, bet pvz iš priekio).

Pasižiūrėsiu kaip mano įsigytas tapetas atrodo, ar yra ant jo lipni juostelė priklijavimui. Apie tapeto klijavimą plovikliu, aliejumi negirdėjau. Įdomu smile.gif

Augalų ieškojau kikoj, nesefauna, zuvytes.com, skelbiu.lt. Atradau, kad nemažai pirkimo ir pardavimo skelbimų yra aquascape. Siūlymų tarpe neradau ko tiksliai ieškau, tad pasiskelbiau sąrašiuką, kas domintų. Tikiuosi, atsiras kas paauginęs namie turi ir nori parduoti ar padovanoti. Kol kas man akvariumai ir jų mylėtojų bendruomenė yra naujovė, tad po truputį bandau integruotis. Ačiū už priėmimą ir patarimus!

Atsakyti
QUOTE(evora @ 2016 02 14, 14:33)
Bet dabar jau turiu skaudžios patirties, pasimokiau ir tokių netikėtumų nebebūna.

O nuo ko jis sukilo? unsure.gif

QUOTE(sniguriuoja @ 2016 02 14, 14:54)
Augalų ieškojau kikoj, nesefauna, zuvytes.com, skelbiu.lt. Atradau, kad nemažai pirkimo ir pardavimo skelbimų yra aquascape. Siūlymų tarpe neradau ko tiksliai ieškau, tad pasiskelbiau sąrašiuką, kas domintų. Tikiuosi, atsiras kas paauginęs namie turi ir nori parduoti ar padovanoti. Kol kas man akvariumai ir jų mylėtojų bendruomenė yra naujovė, tad po truputį bandau integruotis. Ačiū už priėmimą ir patarimus!

Verta ziureti kokius rinkinukus is zmoniu. As siunciausi is Siauliu pastu biggrin.gif zinoma neviskas prigijo, bet tikrai buvo verta thumbup.gif nemazai facebook'e yra grupiu.

Radau ir as zuviuka nauja viena akvariume bigsmile.gif ko net nesitikejau, bet daugiau lyg ir nenersia.
Atsakyti
QUOTE(*Carma @ 2016 02 14, 16:13)
O nuo ko jis sukilo?  unsure.gif
Verta ziureti kokius rinkinukus is zmoniu. As siunciausi is Siauliu pastu biggrin.gif zinoma neviskas prigijo, bet tikrai buvo verta  thumbup.gif nemazai facebook'e yra grupiu.
Radau ir as zuviuka nauja viena akvariume  bigsmile.gif ko net nesitikejau, bet daugiau lyg ir nenersia.

Azoto ciklas arba kodėl žuvys miršta taip keistai...
Vas 01 2007 00:00 | MariusS Gėlavandenių akvariumų straipsniai

Pradedantys akvariumistai patiria daug košmarų. Kur beužeitum, ką beperskaitytum ir kokiam forume bepaklaustum, visur iškarto užmėto protingais žodžiais, nesuprantamais terminais ir siaubingomis prognozėmis. Ir žuvys viena kitą praris, ir šildytuvas užsikirs bei viską išvirs, ir kas baisiausia ir nesuprantamiausia – tai ateis paslaptingas azoto ciklas ir išnuodys žuvis. Be to azoto ciklas universalus, nuo akvariumo dydžio nepriklauso, todėl tai vienas, tai kitas akvariumistas susiduria su jo keliamomis problemomis. Žodžiu yra dėl ko pasėdėti ir pagalvoti – „Kodėl aš lindau į šitą baisų reikalą?! Geriau būčiau žiurkėnus auginęs!“
Iš tikrųjų ne taip viskas ir baisu. Tuoj jūs tuo įsitikinsite. Tiesa, tam teks truputį prisiminti pramiegotą mokykloje chemiją, nes priešingu atveju bus nevisiškai aišku.
Kaip žinoma žuvys labai mėgsta ėsti. Ne mažiau žinoma (o iš asmeninės patirties ir daugiau), kad visa tai kas suvalgyta ir išgerta po kurio laiko prašosi lauk. Pagal kažkokį paslaptingą sutapimą pas žuvis viskas vyksta taip pat, bet jei pas mus tai dingsta paslaptingose kanalizacijos gilumose, tai pas žuvis – patenka į akvariumą. Gamtoje žuvys nesiskundžia, gamtoje ir storas maistingo dumblo sluoksnis vandens telkinių dugne dalinai susideda iš žuvų išmatų. Be to į vandenį patenka didelis kiekis įvairių organinių junginių, ypač baltymų. Baltymus pradeda intensyviai naudoti įvairios bakterijos, greitai išskaidydamos į sudėtinius komponentus – įvairias aminorūgštis ir peptidus. Dar keleto perdirbimų rezultate gaunasi galutinis produktas – amoniakas ir amonis (NH3 / NH4+).
Amoniakas yra labai nuodingas junginys ir gali nesunkiai nunuodyti žuvį. Ir ne šiaip nunuodyti, o nuodyti lėtai – jis lengvai patenka į žuvies kraują ir vidaus organus, kaupiasi ten ir nuodija žuvį savaitėmis. Tai yra žuvis vieną kartą apsinuodijusi amoniaku gali „staiga“ nusibaigti ir po 2 savaičių, be to be jokių išorinių požymių. Blogai apsinuodijimas veikia ir imunitetą, žuvis tampa pažeidžiamesnė įvairių infekcijų. Apskritai, kaip bežiūrėtum – nemalonus reikalas.
Į pagalbą vėl ateina bakterijos, kurios esant pakankamam vandenyje ištirpusio deguonies kiekiui oksiduoja amoniaką iki nitritų. Susidaro jonas NO2- (nitritas), du vandenilio jonai, vandens molekulė ir energija, kuri ir buvo reikalinga bakterijom. Nitritai šiek tiek geriau negu amoniakas, bet irgi pakankamai nuodingi. Taigi nunuodyti žuvį nitritais taip pat paprasta, kaip ir amoniaku. Ir ką gi daryti? Kaip pašalinti nuodingus nitritus? Mums vėl padės bakterijos.
Šį kartą jos oksiduos nitritus (NO2-) paversdamos į nitratus (NO3-). Vėl bus reikalingas vandenyje ištirpęs deguonis, tačiau gerokai mažesnis kiekis negu oksiduojant amoniaką. Gauti nitratai irgi pakankamai kenksmingi, bet lyginant su azoto junginiais, iš kurių jie gauti, gėlavandeniame akvariume pasiekti pavojingas koncentracijas jų reikia daug kartų daugiau. Patys nitratai paprastam akvariume daugiau į nieką neperdirbami ir palaipsniui kaupiasi vandenyje. Jie paprastai pašalinami vandens keitimu, dalis sunaudojama augalų ( jei akvariume su augalais nitratų nėra visai, tai augalai neauga, tampa blyškūs). Be to yra ir specialių denitratorių, valančių vandenį nuo nitratų, o taip pat įvairių neseniai atsiradusių preparatų, kurie juos sugeria, bet kol kas paprasčiausia reguliariai pakeisti dalį vandens.
Turiu pastebėti, kad palaipsniui pakilus nitratų lygiui vandenyje, žuvys pripranta prie jų ir normaliai gyvena net ir mirtinose koncentracijose. Ryškiai išreikšta problema– tokiame vandenyje sulėtėja mailiaus augimas. Ryškiai išreikštas pliusas – kai kurie invaziniai susirgimai, kaip ichtioftiriozė, patekę į tokį vandenį neišsilaiko. Tačiau tuo labiau ne verta akvariume viršyti rekomenduojamų nitratų normų, nes problema gali atsisukti iš visiškai netikėtos pusės. Pavyzdžiui pas jus yra akvariumas, kuriame vanduo nekeičiamas, tik pora metų kaip pripildomas vietoj nugaravusio vandens. Nitratų ten labai daug, bet kuris testas paprasčiausiai neturi tokių matavimo ribų, bet žuvys gyvena ir visai neblogai jaučiasi. Staiga jūs nusprendžiate akvariumą išvalyti, nes dumblo sluoksnis jau seniai dvigubai storesnis nei grunto ir jau pradeda dengti kriptokorinų atžalas. Jūs valote akvariumą, keičiate vandeniuką ir o siaubas! Maždaug po kelių valandų jūsų žuvytės pradeda kristi kaip lapai! Akvariumistas puola daryti testus – visur švaru. Rašo 30 pranešimų įvairiuose forumuose, pila į akvariumą visokius vaistus, kondicionierius, bet pusė žuvų vis tiek žūva.
Kur gi priežastis? Taigi žuvis pripratusi prie aukšto nitratų lygio neištvėrė staigaus jo kritimo. Nupirkite naują žuvį ir paleiskite ją į tą nitratinę sriubą. Žinote kas su ja atsitiks? Pastips! Dėl to, kad neištvėrė staigaus nitratų koncentracijos padidėjimo. Žuvims vienodai pavojingi tiek nitratų koncentracijos padidėjimas vandenyje, tiek pamažėjimas. Turėkite tai omenyje!

ŠTAI ŠIS STRAIPSNIUKAS YRA ĮDĖTAS VISADA MŪSŲ TEMELĖS PRADŽIOJE TUO PAČIU PAVADINIMU. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(evora @ 2016 02 14, 17:09)
Azoto ciklas arba kodėl žuvys miršta taip keistai...

Ai, nitritai nitratai g.gif

As galvoju ar veiskminga va toks g.gif
Atsakyti
QUOTE(*Carma @ 2016 02 14, 17:44)
Ai, nitritai nitratai  g.gif

As galvoju ar veiskminga va toks  g.gif

Manyčiau veiksmingas. Nitridac (gerasias bakterijas) profai pila pastoviai. Čia kažkas panašaus. Bet kainytė nemaža mano 319 ltr. akvukui išeitų. Nors Nitridac 30 ml.-6,99 eur. Bet man vistiek pigiau išeitų jį pirkti, nes tik retkarčiais įlašinu. O dar kartais už dyką gaunu.
Kaip jau kartą minėjau-akvariumas nepigus malonumas.
Atsakyti
user posted image]My Webpage[/URL]

Kaip galvojat, kieno čia akvariumas?
Įsitaisė discusus ir nepasigiria. g.gif
Atsakyti
O aš ateinu pasidžiaugti, kad Evoros dovanoti peciliukai ir peciliukės jaučiasi puikiai, susidraugavo su gupijom, priprato prie maitinimo rėžimo (kai pirmom dienom daviau ėst, tai gupijos puolė ėst, o pecilijos išsigandusio lyg žiopsojo.. o dabar pačios pirmos pakyla, kai dangtį pakeliu).
Augaliukai lyg ir ant vietos, nei džiūna, nei auga.. nors sunku pastebėt, kai kasdien žiūriu..reiktų lygint nuotraukas..

Labai džiaugiuosi, kad mano pirmieji prieš mėnesį pasodinti augaliukai auga, jau pastebimai paaugę..

Žodžiu, mano akvariumukas pilnas gyvybės smile.gif

Kalbėjot, kad samanos greit auga.. Aš kolkas šakos neturiu (galvoju vasarą, gal kur pastebėsiu gamtoje..) ir gavau samanos, tai kaip pardavėjas sakė, padėjau ant dugno ir akmenuku prispaudžiau.. tai sakyčiau man ji "ant vietos"

Dar toks klausimas, Kai paleidau akvą (sausio pradžioj), tai dėjau pogruntį, tai man pardavėja aiškino, kad nuo pogrunčio tie augaliukai gaus visokių reikalingų medžiagų, o po to reikia pradėt naudot trąšas. Tai kada tas "po to"? Kiek laiko iš pogrunčio pakanka medžiagų?
Atsakyti
QUOTE(sniguriuoja @ 2016 02 14, 11:04)
Sveikutės,
Gražūs Mikimauzeriai  thumbup.gif  Akva pasaulis pasirodo tiek visokių įdomybių turi, tad įnėrus gruodžio mėn. neatsistebiu ir neatsigrožiu  bigsmile.gif

Daug naršiau, prisižiūrėjau video, bet vis tik turiu keletą neatsakytų pirmokiškų klausimų:
1. Grunto sifoninimas aiškus. O kaip su vietomis, kur auga augalai? Nesifoninat, per atstumą siurbiat vandenį? O jei apsodintas visas dugnas (pvz. Riccia fluitans, Eleocharis parvula), tai kaip valote?
2. Kaip akvariumo viduje slepiate filtrą, šildytuvą? Galvoju apie sąmaninę sienelę/koloną daryti,kad pridengtų bent iš priekio. Techniškai jau aišku kaip daroma. Bet nustebau,kad parduotuvėse sąmanų nelabai yra. Pvz. kalėdinė, java, Taxiphyllum barbieri). Gal kas bandėte daryti tokią sienelę, kokie pastebėjimai? Taip pat gal galite patarti, kur gauti tokių sąmanų?
3. Kaip priklijavote plakatą ant galinės sienelės? Patarimai klijuoti lipnia juosta, man nelabai tinka, nes abu akva šonai yra atviri ir matytųsi. Dar mačiau patarimus klijuoti glicerinu. Bandėte, pasiteisino?

yra toks uzmires augalu augintojas Gintaras Klimaitis Fb susiraskit ,turi visokiu augalu (kaunietis ,bet siuncia)
Atsakyti
QUOTE(mylima2007 @ 2016 02 14, 19:39)
O aš ateinu pasidžiaugti, kad Evoros dovanoti peciliukai ir peciliukės jaučiasi puikiai, susidraugavo su gupijom, priprato prie maitinimo rėžimo (kai pirmom dienom daviau ėst, tai gupijos puolė ėst, o pecilijos išsigandusio lyg žiopsojo.. o dabar pačios pirmos pakyla, kai dangtį pakeliu).

Dar toks klausimas, Kai paleidau akvą (sausio pradžioj), tai dėjau pogruntį, tai man pardavėja aiškino, kad nuo pogrunčio tie augaliukai gaus visokių reikalingų medžiagų, o po to reikia pradėt naudot trąšas. Tai kada tas "po to"? Kiek laiko iš pogrunčio pakanka medžiagų?

Dažniausiai naujoje vietoje žuviukai stresuoja ir gali nesimaitinti pirmomis dienomis. Tai galioja visoms žuvims. Tad nereik išsigąsti, jei kokia naujai įsigyta žuvikė nepuola ėsti.

-------------------------

Aš pusę metų didžiajam akve nepyliau trąšų ir viskas augo, ir peraugo. Galėjo ir susilaikyti nuo milžiniškų dydžių. Bet yra tokių augaliukų kaip anubis, dobiliukas, samanos-jiems trąšų reikia, nes šaknimis to pogrunčio nepasiekia. Šie augalai viską ima iš vandens. Jei vandenyje trąšų liesai, tai ir jų vėšėjimo galim nesitikėti. Dabar jau įpilu trąšų VIMI.
Kituose akvuose, kur nėra CO2, įpilu ir akceleratoriaus.
O kiek tas pogruntis išlieka maistingas, tai irgi priklauso nuo kokybės bei firmos.
Akvaskeipininkai pradeda pilti trąšas nuo pirmų savaičių.

Och, gerai, kad Arvydas neskaito tokių cheminių erezijų-būtų anticheminė paskaita visam vakarui.
Atsakyti
QUOTE(evora @ 2016 02 14, 20:49)
Och, gerai, kad Arvydas neskaito tokių cheminių erezijų-būtų anticheminė paskaita visam vakarui.

Butu uzblokuotas n-taji karta lotuliukas.gif
O kazin kiek dar ilgai atjungtas g.gif

Diskusai grazuoliai wub.gif
Atsakyti
QUOTE(*Carma @ 2016 02 14, 20:52)
Butu uzblokuotas n-taji karta  lotuliukas.gif
O kazin kiek dar ilgai atjungtas  g.gif

Diskusai grazuoliai  wub.gif

IKI KOVO 27
BET JAU PASIILGAU. 4u.gif Aišku, ne blevyzgų. schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(evora @ 2016 02 14, 20:34)
Kaip galvojat, kieno čia akvariumas?
Įsitaisė discusus ir nepasigiria. g.gif

čia mano blush2.gif o kaip jis čia atsirado bigsmile.gif g.gif ?
Atsakyti