QUOTE(Mindaugas7 @ 2023 07 06, 12:52)
Žiemą kai kas nori valyti sniegą: galbūt daugiau generuos, kai bus sniegas nuvalytas, bet mano įsitikinimu, to daryti neverta, nes subraižius viršutinį sluoksnį galima gauti daugiau žalos, negu naudos.
Iš principo šiam teiginiui derėtų pritarti.
Šią žiemą vos ne tik pasnigdavo ir lipau valyti sniegą. Na ne kiekvieną dieną, bet tikrai daug kartų lipau. Viso to triūso vaisiai:
Per visą 2022 m. gruodžio mėnesį mano elektrinė pagamino - 19,79 kWh
per visą 2023 m. sausio mėnesį - 24,74 kWh
palyginimui, per vieną 2023 m. birželio mėn. 11 d. pagamino - 48,28 kWh, daugiau nei per sausį ir vasarį kartu sudėjus. Ar vertėjo lipti ant stogo? Realiai ir laiko sugaišti nemažai, ir pavojus gyvybei vis tik didesnis, nei sėdėti fotelyje, taipogi jau minėtas pavojus subraižyti saulės panelių paviršių, o naudos, net pavertus finansiškai labai, labai mažai. Ar verta? Na tikrai ne. Iš kitos pusės, mano panelių kampas labai jau mažas.
Dar vienas niuansas. Kadangi nuvalius sniego sluoksnį ant panelių lieka ledo sluoksnis, kurio gramdymas, vos ne garantuotai braižys panelių stiklą, ledo sluoksnis būdavo paliekamas. Tai vienareikšmiškai prisidėjo prie mažesnės gamybos. Vat todėl turiu minčių apie saulės paneles sumontuotas vertikaliai, ant namo sienos. Taip, jų našumas būtų labai mažas, apie 70% mano atveju, bet žiemos metu jų našumas būtų turbūt aukščiausias įmanomas. Sniegas ant jų neužsnigtų, kampas artimas idealiam žiemos metu, apledėjimo tikimybė taipogi nedidelė, taip kad jei ką saulė ir pagamintų, tai realiai tik per vertikaliai sumontuotas paneles. Deja, tai ir toliau lieka tiktai idėjomis, nes kaip jau minėjau, nelabai įsivaizduoju, kaip sumontuoti saulės paneles ant 30cm storio putplasčio, ant kurio net klinkerio plytelių nerekomenduojama klijuoti.
Senesni šio forumo nariai greičiausiai
prisimena Vilienės patirtį, bet norėčiau pirmiausiai atkreipti dėmesį į tai, kad pas jį ant sienų EPS100, pas mane EPS70, o antras dalykas, nesu 100% tikras, kad ir Vilienės atveju viskas be jokių kabliukų.
Papildyta:
QUOTE(Mindaugas7 @ 2023 07 06, 12:52)
Ruoštis pirkti kaaupiklį?
Tai ne sprendimas norint pateisinti saulės elektrinės apsimokėjimą. Tai dar gilesnė duobė į kurią įkris tie, kurie sugalvos išlipti iš mažesnės duobės - tiktai saulės elektrinių minuso.
Prisilaikau savo nuomonės, kad akumuliatoriai vis dar tik komforto reikalas, leidžiantis turėti elektros dingus jos tiekimui elektros tinkluose, visais kitais atvejais jos nepateisinamos. Nebent kalbama apie ofgridinę sistemą, kai iki namo nėra atvesti ESO tinklai, tuomet jo, akumuliatoriai tampa ta kaina, kurią tenka mokėti už elektrą, bet ta kaina gerokai didesnė nei elektros kaina 2022 metų vasarą biržoje. Primenu, skaičiuojant akumuliatorių atsiperkamumą, būtina vertinti akumuliatorių susidėvėjimą.