QUOTE(mintas @ 2023 07 04, 07:43)
Rinkčiausi grožį, kad SE visą likusį tarnavimo laiką nekeltų neigiamų emocijų. Nebūtina gi visą poreikį pasigaminti, aš ir dasipirkinėju, nes mano elektrinės dydis per mažas mano poreikiui, tik mane ribojo stogo plotas, tai plėstis negalėjau. Nors ne, galėjau, dar dalį ant žemės, bet būtų negražu ir sklypo ploto tam aukoti gaila. Iš kitos pusės vėliau dar buvo kilę minčių ant pietvakarinės sienos kelias paneles išsikelti, ir vaizdas būtų visai neblogas, bet čia jau riboja galimybės montuoti ant 30cm putplasčio.
Lygiai tą patį sakiau ir vienam draugui, tik jis dėl antžeminės montavimo krypties klausė, ar optimaliai gamybai ar kad gražiai būtų, pasiūliau aukoti našumą grožio atžvilgiu, dabar džiaugiasi, kad vaizdo negadina, o gamybos ir taip pakanka.
Tiesa, dar ir trečias variantas yra, statyti ne 9 ir ne 12, o 18 kad žiūrėtųsi gražiai ir drąsiai galėtum rinktis planą už pasaugojimą apmokant elektros perviršiu. Tuomet ir gražiai žiūrėtųsi ir dėl gamybos trūkumo ateityje nebūtų jokių baimių.
Matai, pirminė mintis buvo sutalpinti kuo daugiau modulių
pačiame stogo viršuje, kur plotas 11,5x2,6 m, bet montavimo plotas 10,8,x2,6 m. Tai į tokį plotą labai gražiai tilptų 12 paguldytų modulių, po 6 vnt. dviems eilėmis. Visa bėda, kad pasirodo tokiam montavimui riekalinga dviguba bėgelių sistema. Tai gerokai išbrangina montavimą ir pati sistema tampa stora. Su moduliais apie 13 cm. Negražu, nors gerai vėdintųsi. Štai toks
variantas.
Tai daugelis ir liko prie įdėjos sutalpinti tuos 12 modulių. O tuomet tame viršuje puikiai telpa 9 vnt. stačių ir antroje eilėje dar 3 moduliai. Nėra labai negražu, bet ir ne pats šlykščiausias variantas. O štai čia tas
paguldytos L raidės variantas.
Arba galima nemontuoti tų trijų modulių antroje eilėje, ir ties kraigu liks 9 moduliai. Realiai ten ir 10 vnt. tilptų, bet jie būtų nuo stogo krašto iki stogo krašto. Manau negražiai atrodytų, o 9 vnt. vienoje eilėje tikrai gerai žiūrėtųsi.
Antros eilės modulius šešėliuotų saulė. Čia liepos pradžioje vaizdas, kai saulė labai aukštai.
17 val. vaizdas. Jau pradedamas šešėliuoti vienas modulis.
18 val. jis jau gerai šešėliuojamas, o
19 val. jau šešėlio tenka ir antram moduliui. Klausimas kiek tokiu laiku dar jie gamintų elektros, bet metų bėgyje tikriausiai reikia dviejų optimizatorių, o man siūlo tik vieną. Galimai tas antras šešėlyje atsidursiantis modulis ir nutemps kitus žemyn su efeltyvumu.
Per paskutinius metus sunaudojau apie 4200 kWh elektros. Dabar optimizavęs sąnaudas (orapūtė, lemputės, lauko apšvietimas) matau, kad šiais metais sunaudosiu apie 3900 kWh. Galbūt apie 3800 kWh, bet realiai tebūnie 4000 kWh.
Man siūlomo modulio galia - 430 W. Taigi 9 vnt. išeina 3,87 kWh galios elektrinė. Stogo nuolydis 45 laipsniai ir 207 laipsniai pietvakarių pusėn. Realiai turėtų gaminti apie 96,6 proc. efeltyvumu, t.y. 3,87 kWh turėtų pagaminti apie 3738 kWh, apvalinu link 3700 kWh.
Su 12 vnt. modulių išeitų 5,16 kWh elektrinė, kuri generuotų apie 4984 kWh, bet dėl šešėliavimo manau apie 4900 kWh, jei ne dar mažiau.
Skaičiuoju, kad apie 1200 kWh pagamintos elektros turėčiau suvartoti iš karto. Pirmu atveju išeina 3700 - 1200 ir lieka apei 2500 kWh. 12 proc. atiduodu ESO - 300 kWh. Vadinasi, man per metus lieka 3400 kWh, o poreikis apie 3800-4000 kWh. Taigi apie 400-600 kWh trūkumas.
Antru atveju: 4900 - 1200 lieka 3700 kWh. Iš jų 12 proc. ESO - 444 kWh. Taigi realiai per metus turiu 4450 kWh. Taigi apie 500-600 kWh per daug, o įvertinus modulių degradaciją, tai po 30 metų būtų kaip tik. Beje, kainos skritumas tarp 3,87 ir 5,16 kW elektrinės išeina tik 725 eurų. Labai mažas.
Realiai manau reikėtų apie 4,5 kWh galios elektrinės, t,y. 10-11 modulių. Dėti 18 vnt. negaliu, nes turiu sąlygas iki 6 kW. Taigi realiai galiu sudėti 13 vnt. arba 14 vnt., bet išeis 6,02 kW galios elektrinė. Šiek tiek viršija numatytą leidime.
Aš dėsiu
šituos visiškai juodus modulius. Kol kas turi tik 430 W, nors yra galimybė gauti 440 W. Tik neaišku ar jie atplauks ir jei taip, kada atplauks. O 9 vnt. jau būtų tikrai neblogai 3,96 kW galia.
Žodžiu, visi jau seniai laukia ir nori lipti ant mano stogo ir saulė nori gaminti elektrą, bet aš vis neapsisprendžiu. Ypač kai tokios juokingos kainos biržoje, o Vakarų Europoje savaitgalį buvo net po -5 eurus už 1 kWh. Galimas variantas, kad su laiku neapsimokės per daug galinga, jei pats nesuvartoji. Tai tokios mintys. Duokit išrišimą, ką rinktis. Kokie būtų pamąstymai?