QUOTE(silainiai @ 2023 06 12, 09:22)
nes tikrai šitas pasaugojimas nesitęs amžinai.
Pritariu, todėl ir nuolatos čia apie tai rašau. Problema ta, kad kaip minėjau, aukštesniame mano poste yra nurodyta svetainė, kuri leidžia pamodeliuoti, kiek kilovatvalandžių leidžia išsaugoti iš konkrečiai jūsų saulės elektrinės pagamintos elektros energijos. Pasirenki kokios nori talpos akumuliatorių ir žiūri. Mano atveju, akumuliatoriaus talpos didinimas daugiau nei 10kWh nelabai prasmingas, nes daugiau ~2000kWh sutaupyti neleidžia. Nebent didinsi iki megavatų talpos, na bet čia jau grynai pasižaidimui, situacija nieko bendro neturinti su realybe dėl kosminės megavatvalandės talpos akumuliatorių kainos.
Taigis ~2000 kWh, tai čia tas kiekis dėl kurio verta investuoti į akumuliatorius? Na pas mane Fronius Gen24 inverteris, prie kurio galima tiesiogiai jungti akumulatorius ir iškart viskas veiks, tik bėda, kad jam tinka tik BOD akumuliatoriai, o jų kaina už kokius 10kWh įtariu ne mažiau 10000 bus. Taigi jei elktros kaina 0,3/kWh tai ~2000kWh leis taupyti ~600 per metus. 10kWh talpos akumuliatorius atsipirktų per ~16 metų, bet pagal ciklus jis ir 10 metų neištarnautų iki talpa sumažėtų iki 80%, o vėliau akumuliatorių degradacija geometrine progresija, nes kuo mažesnė likutinė akumuliatoriaus talpa, tuo daugiau ciklų gaunasi per metus išnaudota. Na jei elektros kaina bus koks 0,6/kWh tada gal jau ir galima bus kalbėti apie tas ant to, bet ne apie apsimokėjimą. Beje, čia kalba eina apie vidutinę elektros kainą vasaros metu, nes tik tada bus galima taupyti sandėliuojant saulės elektrinės pagamintą elektrą. Žiemos metu saulės elektrinė negamins, tad žiemos elektros kainos biržoje nelabai įdomios, o jei ir apie jas mąstoma, tai akumuliatoriaus ciklų kiekis dar didės ir resursas dar trumpės.
Man morališkai lengviau, nes dabartinė įranga jau atsipirko.
Vat čia svarbiausias aspektas. Man dar neatsipirko, bet praeitais metais atsiperkamumas buvo toks pagreitintas, tai jau nebe daug ir beliko
.
O gerai tuo, kad akumuliatoriaus įsigijimo klausimą leis svarstyti šalta galva. Svarbiausias aspektas svarstant bus akumuliatoriaus su pilnu įrengimu kaina. Tie, kas tik pasistatė saulės elektrines, ir jiems nespėjo ji atsipirkti, dar galės bandyti kalkuliuoti jos atsiperkamumą pasitelkus akumuliatorius, bet tada galima pridaryti labai daug klaidų skaičiavimuose. Realiai atsiperkamumo laikas tik pailgės iki laiko, kada toks kombainas neatsipirks gyvenime.
Šiai dienai domiuosi tokiu hibridiniu inverteriu:
https://www.deyeinve...12ksg04lp3.html
Labai nesigilinau, bet man šis inverteris primena kiniečius, kuriais domėjausi keli metai atgal. Kas man patinka, tai kad tokie inverteriai gali dirbti su bet kokiais žemo voltažo akumuliatoriais. Konkretus modelis su 48V, nors aš žiūrėčiau į mažesnės galios inverterį dirbantį su 12V akumuliatoriais prie kurio galima jungti atidirbusius automobilinius akumuliatorius lygegrečiai, bet kokį turimą kiekį. Didesnis voltažas jau reikalautų pajungti tik naujus akumuliatorius poromis ar ketvertais. Kas dėl galimybės tokį inverterį pajungti prie saulės baterijų, tai mano supratimu, neverta, nes tokiuose kiniečiuose MPPT kontroleriai gana prasti (Nors kelias paneles galima drąsiai ant jo permesti). Aišku tai neleistų taupyti saulės baterijų gaminamos elektros , bet kaip rezervinis maitinimo šaltinis - galingas UPS`as veiktų gana neblogai. Realiai apie kažką panašaus, grynai rezerviniam maitinimui galvoju ir aš. bet aš orientuojuosi būtent į "nemokamus" atidirbusius automobilinius akumuliatorius. Tada rezervinio maitinimo kaina tampa visai kito lygio. Ir nors investavau į hibridinį inverterį, pakolkas nekyla minčių dėl jo išnaudojimo pilnai, dėl brangių specifinių akumuliatorių.
Iš Kinijos galima atsivežti LiFePO4 akumuliatorius ir kai kas jau vietoje juos naudoja (teko lankytis prieš savaitę pas tokį entuziastą). Ir 15kWh talpos akumuliatoriaus kaina yra apie2400eur. Paliekant 30proc rezervą (nedakrauti daugiau nei 90proc ir neiškrauti žemiau 20proc) tau kasdieną liktų 10,5kWh, o tokiomis sąlygomis jie gali atlaikyti ir 6000 ciklų, kas sudarytų net daugiau 20 metų.
O čia jau prasideda kitas žaidimas, apie kurį taipogi svarstau. Tokių akumuliatorių nepajungsi prie brendinių hibridinių inverterių, kurie dirba tik su konkrečiais brendiniais aukštos įtampos aukumuliatoriais, bet prie tokių UPS sistemų drąsiai. Realiai aš irgi svarstau tokį variantą, kuris jau būtų brangesnis nei mano komplektuojamas su "nemokamais" atidirbusiais automobiliniais akumuliatoriais, bet daug paprastesnis tokių akumuliatorių krovimas.
Pastatei galingą maitinimo šaltinį palaikantį konkrečią įtampą ir viskas, nereikia žaisti su švininių akumuliatorių krovimo įtampomis 14,4V - 13,8V - 13,2V. Pabandžiau palaikyti ilgesnį laiką švininį akumuliatorių ant 13,8V ir išvirė
. O vandens ten dapilti nėra galimybės, neaptarnaujamas
taip kad su šviiniais akumuliatoriais šiek tiek daugiau problemų, jiems įtariu jau geriau pirkti tokį, kaip tamsta nurodei inverterį, kuris pats ir akumuliatorius krauna, bet kažkaip abidna, nes jau nusipirkęs gana galingą inverterį
.
Ai tiesa, dar problemos su tais kiniečiais, tai ne baisiai aukštas NVK, kuris gana nemažai pasaugojamos elektros suris. Čia gausis kad padidėjusios elektros sąnaudos dėl tokios aparatūros suris nemažai elektros ir iš pasaugojimo beliks mažai naudos
.
Ir dar. Dėl akumuliatorių iš Kinijos. Realiai ten loterija. Gausi dar dirbantį ar jau visai ištarnavusį visą resursą. Kaip teigiama, naujų akumuliatorių ten nusiprikti beveik neįmanoma, ten dažniausiai pardavinėjami jau atitarnavę tam tikrą ciklų skaičių akumuliatoriai, kuriuos superka už kapeikas, gražiai perpakuoja ir pardavinėja kaip naujus. Bandžiau Makitos akumuliatorių parsisiūsti, tai neveikiantis. Ardžiau žiūrėjau pirštelius, tai gal pora dar normalią įtampą rodė, likę "piršteliai" visi mirę
. Tai su didesnės talpos akumuliatoriais iš Kinijos bijau žaisti
.