QUOTE(sevas @ 2021 07 12, 22:42)
Uzsiminete apie saules paneles, atliekancias stogo funkcija. Dar nesigilinau. Sakykite, kiek tai brangiau, jei domejotes.
Ir dar, apie pakelima 10 laipsniu nuo plokscio stogo. Cia konkreciai Jums montuotojai siulo, ar jie siulo visiems, pvz.: man, kai konstruosiu terasos stoga.
Ne, kiek brangiau jei ir domėjausi, tai tikrai neprisimenu. Man neaktualu buvo, tad įsiminti nesistengiau.
Mano atveju 10° siūloma todėl, kad visa konstrukcija niekur nesitvirtina, paprastai uždedama ant stogo. Atvežė svorių ir tik svoriai turės atlaikyti vėjo apkrovas. Pas patį kai stoginės konstrukcija bus tvirtai įtvirtinta žemėje, galima išstatyti bet kokį kampą, kokio tik pageidausite ir aš siūlau maksimalų, kuris derės prie eksterjero.
Idealiausią sau laikyčiau 45°-55° kampą. Tuomet saulės pritekėjimų bus galima tikėtis daugiau ir žiemą. Nors pagal lenteles bendras pagaminamos energijos kiekis bus mažesnis, bet turint omenyje, kad šaltesniu laikotarpiu bus pagaminami didesni energijos kiekiai nei prie to didžiausio pagaminamos energijos kampo 35°-40°, tai esu įsitikinęs, kad momentinis pagamintos elektros energijos suvartojimo procentas išaugs ir finansiškai tai bus naudingesnis kampas, nei mažesnis.
Taigi, kelk saulės baterijų kampą iki maksimalaus, kokį leidžia eksterjeras.