QUOTE(sevas @ 2021 06 22, 16:18)
labas silainiai,ar galite pasakyti, kokio galingumo jegaine ir koki plana pasirinkote. Rasote, savikaina apie 3 centai kWh. Kaip manote, kiek laiko praeis, kol atsipirks investicijos. Man pasirode patrauklus planas, kada is savo pagamintos elektros 41 procenta palieki tinklams, o 59 procentus gauni visiskai be jokio rupescio. Aisku, jei sunaudosi daugiau, nei 59 procentus, papildoma reikes pirkti rinkos kaina.Kokia Jusu nuomone apie toki pasirinkima, nes patarejai siulo isigyti virs 10kW (kas virs, tas be APVA paramos), kad nereiktu moketi rinkos kaina.Dar per trumpai naudojames savo namu, kad tureti pilna isklotine. Praeita ziema buvo labai patogi skaiciuoti maksimalu sunaudojima, deje dar irenginejau vidu ir sildziau iki 17 laipsniu, apytiksliai. Vasara, atrodo, leis ivertinti maksimalu vasarini sunaudojima, nes gyvenamae jau pilnai. Na dar fasado apdaila ines pakeitimus
Laba rytą, mano SE yra 7,5kW galingumo (galią apribojo stogo plotas), planą pasirinkome atsiskaityti pagal instaliuotą galią (3,1944eur/kW kas mėn). Elektrinę ant stogo susimontavau pats, tik pardavėjas atliko suderinimus ir popierizmus. Total kainavo 4800 eurų, 2421eurus turėtų grąžinti APVA. Grubiai skaičiuoju, kad per metus sutaupyti pavyks 600 eurų, tai atsipirkimas būtų 4 metai. Visus skaičiavimus darau pagal dabar galiojančias kainas.
Atsiskaitymas atiduodant ESO pagamintas kWh įmanomas, bet šildant namus gryna elektra man rodosi rizikingas. Reikia susiskaičiuoti, kiek šiaip suvartosite elektros kas mėnesį ir kiek elektros reikės vien šildymui. Prognozei galima priimti, kad padidinus namie temperatūrą iki +22C, elektros poreikis šildymui padidės 25% (kas 1C prisideda 5%).
Nutolusiomis elektrinėmis nesidomėjau, tik dabar pažiūrėjau pimus pasitaikiusius pasiūlymus, tai mačiau kainas 925eurai/kW. Perkant 10kW būtų 9250, APVA grąžins 3200eurus, tai lieka grubiai 6000eurų. Suma didoka, dar lyg yra aptarnavimo mokesčiai. Man kažkaip neatrodo patraukliai, bet čia jau rinktis reikės Jums. Sėkmės.
P.S. Dar primečiau tokius skaičius: 10kW SE Jums kainuos 6000 eurų (po APVA kompensacijos), pagal atsiskaitymą kilovatvalandėmis lieka savo reikmėms grubiai 6000kWh per metus, tada už šitą elektros kieki mokėti nereikia visai. Kitas variantas: perkate tik 6kW SE, tada jos kaina gaunasi 3600 eurų. Sugeneruojama tas pats kiekis elektros- 6000kWh. Pasirenkate atsiskaitymą paga galią ir per metus sumokate 6*3,1944*12 - 230eurų. Skirtumas SE kainų 6000-3600 yra 2400eurų. Vadinasi 10kW elektrinė atsipirks tik per 2400/230 - 10,5 metų. Aš tokiu atveju rinkčiausi 6kW SE.