(korida @ 2020 04 30, 23:13)
Ne 50Eur o 72,42Eur ,o tai pabrangina 362Eur .
<{POST_SNAPBACK}>Ne, pasitikslink skaičius, aš nesuklydau rašydamas, nors suapvalinau, tiksliai turėtų būti ne 50, o 52.75 už kilovatą. Net neįsivaizduoju, iš kur gavai 70 skirtumą. Tu gal didmenines kainas, už kurias pats modulius gauni, lyginai? Aš lyginu tas, kurios buvo pateiktos.
F7M_H7A 280 Wp polikristalinis saulės modulis.22vntx 90 =1980 280 Wp * 22vnt = 6160 Wp = 6,16 kWp
1980 / 6.16 kWp = 321.4
F6P_H3A 325 Wp half cut monokristalinis saulės modulis. 20vntx128 =2432325 Wp * 20 vnt. = 6500 Wp = 6.5 kWp
2432 / 6.5 kWp = 374.15
Taigi skirtumas už kilovatą = 374.15 - 321.4 = 52.75
O tai mano atveju atitolina atsipirkimą 3/4meto .
Reikėtų vertinti dar ir saulės baterjų degradacijos laiką, ne tik momentinį atsiperkamumą. Pinigus saulės baterijos taupys ne tik per atsipirkimo laikotarpį, bet gerokai ilgiau. Tiksliau vienos trumpiau, kitos ilgiau.
Tai, kad stogas neribojo yra labai gerai, man prasčiau, daugiau 6 kW ant stogo neturiu galimybės iškelt. Vertinant investicijos atsiperkamumą, jei nevertinti modulių ilgaamžiškumo, ir instaliacijos plotas neriboja, vienareikšmiškai polikristaliniai moduliai teisingesnė investicija, bet jei įvertinti per visą modulių tarnavimo laiką sugeneruotiną energiją su sumontavimo kaina, tai jau klausimas, kokia investicija teisingesnė. Ta prasme, galima vertinti pinigų grąžos greitį, bet galima vertinti ir pinigų grąžos dydį iš investicijos. Aišku, 3m grąža yra labai gera investicija, bet tu gerokai greičiau turėsi vėl investuoti, nei išleidęs truputį daugiau, tad jei vertinti investiciją truputį lgesniu laikotarpiu, tai sunku pasakyti, kuri investicija yra geresnė. Sunku todėl, kad labai sunku suprasti, koks tikrasis saulės baterijų degradacijos greitis. Įmonės gaminančios saulės baterijas deklaruoja, kokių ribų neviršijantį degradacijos greitį garantuoja, bet vienos deklaruoja didesnę degradaciją norėdamos apsidrausti, kitos mažesnę, norėdamos produktą pavaizduoti, kaip geresnį, tad realiai sunku pasakyti iš tikrųjų, koks pasirinkimas yra geresnis, žiūrint ilguoju periodu.